Köpprocess I Spanien

Diskussion i 'Köpa och sälja fastighet' startad av Ludwig, 5 februari 2019.

 1. Ludwig

  Ludwig Ny medlem

  Blev medlem:
  2 december 2018
  Inlägg:
  17
  Mottagna gillanden:
  0
  Jag går i tankarna att köpa en lägenhet i centrala malaga nu i vår alt. senast i oktober, har 5-600 tusen så budgeten blir runt 120-130 tusen euro med lån i spansk bank. Tycker det är svårt att hitta bra information om hela processen från lån, nie nummer ändå till köpet. Tänkte nog åka ner i april / maj så börjar bli dags att få bättre förståelse för processen.

  Om jag försöker sammanfatta det jag tror mig förstått så gäller detta:
  1. Man går till en bank och får lånelöfte
  2. Skaffar en advokat (Abaco advisors verkar populära)
  3. Åker ner och går på visningar, kan lite spanska men inte i närheten för att kunna lägenhetssnack. Är det standard att mäklarna kan engelska?
  4. Gillar man lägenheten ger man x antal tusen direkt för att visa att man är intresserad.
  5. Advokaten gör sitt och ger tumme upp att gå vidare
  6. Gå till polis/ambassad för att fixa nie nummer
  7. Gå med nie nummer till bank för att få lån som max är 70% av värderingen eller köpepriset. Hur mycket brukar det skilja mellan dessa? Vem står för värderingen?
  8. Full betalning sker och inflyttning sker efter överenskommelse.
  9. Betalas all skatt o avgifter samtidigt eller efter köp?
  Har jag missat eller till och med missförstått?

  Hur mycket brukar man få låna i en spansk bank? Är det något liknande som i Sverige med 4,5x årslön? Vilka banker rekommenderas?
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  455
  Mottagna gillanden:
  571
  Nu har jag inte köpt någon lägenhet i Malaga utan i Torrevieja men skillnaden i köpeprocessen lär väl vara minimal (mest stora skillnader i priserna) så har du läst min tråd när jag köpte lägenhet i Torre https://www.spanienforum.se/threads/att-köpa-bostad-i-torrevieja.13004/ för där tas ju det mesta upp av det du frågar om.
  Dock så lånade jag inte något så där kan jag inte bidra med information.
  Ett par kommentarer
  Det särklassigt viktigaste är förarbetet - skulle tro att 90% av de timmar som jag la på mitt köp skötte jag på hemmafronten framför datorn. Dvs dammsuga mäklarhemsidor, och andra samlingshemsidor för att hitta lämpliga objekt och även för att få en bild på prisbilden i olika områden. Antar också att du redan har varit i Malaga och där kollat på olika områden så du vet var du vill hamna.
  Mäklarna i Torrevieja kunde engelska - det gällde i alla fall alla jag hade kontakt med (ett 20-tal). Det var t.o.m. så att när det kom till visning (ca. 10) så skickade alla en svensktalande mäklaren även om jag inte hade bett om detta. Så jag skulle tro att nästan alla mäklare även i Malaga är engelsktalande.
  Du skall absolut INTE betala några tusen EUR till mäklaren för att reservera lägenheten innan advokaten har gjort sina undersökningar, eller att du fått ja för ett lån från din bank (de kommer att besiktiga lägenheten). Har sett att folk har råkat ut för att bankens värdering blir åtskilligt lägre än vad priset låg på för lägenheten och att man sedan utan kunnat köpa lägenheten pga detta. Då blir man av med alla pengar man förbetalt för reservationen, samma om advokaten skulle hitta något fel/skulder som gör att man inte vill fullfölja köpet. Så förbetala aldrig något innan advokaten sagt ja och banken sagt ja till lånet för just denna lägenhet (dvs inte ett allmänt lånelöfte).
  Efter att jag fått tummen upp från advokaten (jag lånade som sagt inget så jag behövde inget godkännande från banken) för den lägenhet jag skulle köpa betalade jag direkt reservationavgiften (för mig var det ca. 4-5% av köpeskillingen) till mäklaren. Jag lät sedan advokaten sköta allt pappersarbete genom att skriva en fullmakt för dom och de fixade då sådant som (NIE, notariatmöten, lagfarter,öppna bankkonto, se till att el och vattenkontrakt förs över etc. etc). Sedan tog det lite drygt 2 månader (under denna tid behövde jag inte åka ner eftersom advokaten skötte det hela för min del) innan lagfarten var klar. Först då betalade jag återstoden - köpebeloppet med avdrag för reservationsbeloppet, skatten på 10% och diverse avgifter.
   
  DiBo gillar detta.
 4. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.520
  Mottagna gillanden:
  355
  Bra svar igen , vi råkade komma förbi vårt objekt , prutade och sedan så gjorde vi exakt som du gjorde. Med fullmakt och Advokat och hela processen.
   
 5. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.520
  Mottagna gillanden:
  355
  Passar åter på att Varna!! Läser ofta om vanligtvis personer från U K som köpt objekt , utan vatten , utan avlopp , utan el och utan lagfart. Det räcker att något felar. Pengarna för Advokaten är väl använda!
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Helen1

  Helen1 Känd medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  660
  Mottagna gillanden:
  271
  Hej!
  Jag har valut ut fyra av dina frågor/påståenden:
  Ang. lånelöfte - Personligen har jag inte hört talas om allmänt lånelöfte i Spanien utan man ansöker om lån för en specifik fastighet.
  NEJ, ge aldrig pengar direkt till mäklaren. Juristen är mellanhanden som gör alla kontroller och ordnar det ekonomiska, självklart med hjälp av din plånbok.
  Olika banker lånar ut olika mycket. Om det är 70% som gäller så är det 70% av det som är lägst av värderingen eller köpeskillingen. Banken anlitar en värderingsman som åker till fastigheten och tar bilder samt skriver en rapport.
  Skatter och avgifter betalas samtidigt som köpet görs upp hos notarien.

  Vi började med att bestämma oss för vilken advokatfirma vi ville använda oss av och när vi sedan kom till Spanien började vi med att, med deras hjälp (ingick i deras avgift), ordna NIE.
  NIE tog en vecka att få och under tiden tittade vi på olika objekt och hann även bestämma oss och ge firman uppdrag att kolla upp lägenheten vi ville köpa.
  För att vi skulle få låna 65% av köpeskillingen var värderingen tvungen att vara x antal tusen euro högre än köpeskillingen, så bankerna resonerar nog på olika sätt. Det här var 2012 och mycket kan ha hänt sedan dess.
  Vi köpte i Orihuela kommun (Alicanteprovinsen) och affären gjordes upp i Torrevieja.
  /Helen
   
  Preciosa, Los Suecos och Gyllis gillar detta.
 8. Ludwig

  Ludwig Ny medlem

  Blev medlem:
  2 december 2018
  Inlägg:
  17
  Mottagna gillanden:
  0
  Tack så mycket för alla svar! Ska ta och läsa igenom hela tråden om att köpa bostad i Torrevieja. Känns ju helt klart tryggare att invänta advokat och bank innan man ger några pengar. Hade fått för mig att utan att man betalat för reservationen så kunde man inte ansöka om nie nummer och därav inte kunna få något svar från banken.

  Vilket område jag är intresserad av är väl nästan helt bestämt. Var där nere i 2 månader i somras så tycker mig kunna staden. När jag väl åker ner tänkte jag nog åka tors-sön och försöka boka in upp till 10 lägenheter. Sitter redan nu och kollar lägenheter som skulle kunna vara av intresse. Problemet är dock att man aldrig kan veta hur stor den är, var den ligger eller hur planlösningen ser ut vilket gör det hela lite svårare. Hittade en lägenhet till bra pris som skulle ligga I centrala Malaga men de beskrev en park jag inte kände till. Googlade på parken och det visade sig vara I en stad 10 mil från Malaga... Suck!

  Kom på en annan fråga. Någon som har koll på vad skillnaden mellan en balkong och en terrass är? Lägger man in ett filter på fotocasa att lägenheten ska ha en balkong får man nästan inga träffar men de har balkong. Lägger man in terrass istället får man upp många fler lägenheter med vad man själv just skulle kalla balkong och inte terrass…?
   
 9. myramis

  myramis Medlem

  Blev medlem:
  11 september 2011
  Inlägg:
  178
  Mottagna gillanden:
  12
  Enl. min spansklärare så är balkong 0,5- 1 meter djup. Något man använder för att skaka sängkläder, förvara golvmoppar o.d. Inget man sitter på. Terrass är djupare och möjlig att möblera.
   
  Preciosa gillar detta.
 10. Linkan

  Linkan Aktiv medlem

  Blev medlem:
  29 oktober 2013
  Inlägg:
  355
  Mottagna gillanden:
  41
  vet inte vart du bor Ludwig men i Stockholm kan man lätt fixa NIE intyg hos Spanska ambassaden på Djurgårdsvägen 21 så har man det fixat.
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Ludwig

  Ludwig Ny medlem

  Blev medlem:
  2 december 2018
  Inlägg:
  17
  Mottagna gillanden:
  0
  Det låter vettigt, tack för förklaringen!

  Bor i Stockholm så kan åka dit. Har för mig att jag läste att man måste ha något bevis på att man behöver ett nie nummer. Stämmer det eller kan jag redan nu skaffa ett sådant?
   
 13. Linkan

  Linkan Aktiv medlem

  Blev medlem:
  29 oktober 2013
  Inlägg:
  355
  Mottagna gillanden:
  41
  nu är det ju sju år sedan vi gjorde det men vi kollade öppettiderna och åkte bara dit, du kanske kan ringa och höra. Har även för mej att det var billigare och enklare att göra det här i Sverige. Glöm inte ta med passet.
  Ett annat tips är att kontakta nån rekommenderad mäklare, gärna nära där ni vill bo (finns massa förslag här) specificera era krav så kan dom kolla upp läget åt er.
   
 14. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  523
  Mottagna gillanden:
  604
  Stämmer, du måste ha med dig "bevis" på att du måste ha NIE numera, var enklare tidigare.
   
 15. Ludwig

  Ludwig Ny medlem

  Blev medlem:
  2 december 2018
  Inlägg:
  17
  Mottagna gillanden:
  0
  Det var tråkigt att höra att det blivit svårare men med tanke på hur mycket annat som är jobbigt i köpprocessen så är nog nie numret enkelt
   
 16. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  523
  Mottagna gillanden:
  604
  Mitt NIE-nummer tog ungefär 40 minuter att fixa. Med köpekontraktet på mitt hus, två porträttbilder och kopior på mitt pass i handen klev jag in hos Policia Local, fick hjälp med att fylla i lappen. Fick en faktura som jag var tvungen att gå ut till banken (låg vägg i vägg med polisen) för att betala. Återvände in till polisen med kvittot, fick skriva under några papper och fick mitt NIE-nummer.
   
 17. Ludwig

  Ludwig Ny medlem

  Blev medlem:
  2 december 2018
  Inlägg:
  17
  Mottagna gillanden:
  0
  Jaha det går så fort om man är på plats i Spanien. Hade jag aldrig räknat med!
   
 18. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  523
  Mottagna gillanden:
  604
  Vet inte om jag är en "lycklig idiot", men jag upplevde inget krångel eller byråkrati när jag köpte mitt hus. Vet inte om det beror på att jag hittade en lokal advokat, han talade engelska, kände notarien, de på kommunen, banken och så vidare.
   
 19. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  455
  Mottagna gillanden:
  571
  Samma här
   
 20. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.520
  Mottagna gillanden:
  355
  Samma här , fullmakt till Advokaten , sedan var min uppgift att föra över pengarna till Advokatens klientmedel. Detta tog 45 dagar.
  Stöd sedan av Advokaten att ordna alla direkt debiteringar av kommunalskatt , sopor , vatten , el och communityavgift.
   
 21. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.313
  Mottagna gillanden:
  1.050
  Ja man får ju normalt inte NIE bara "så där", finns dom som blivit nekade på ambassaden.
  Man måste ju ha ett godtagbart skäl som att köpa bostad, jobba kanske hyra och måste stå för kontrakt på el och vatten... osv...
  Jag lånade ut min adress här ett par ggr då vänner bara ville leta bostad först och
  inte hade ett speciellt boende dom skulle köpa...Ofta hjälper ju mäklare till men visst är
  det bra och smart att ha det i förväg och billigare på ambassaden...
   
 22. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  523
  Mottagna gillanden:
  604
  Billigare än tio euro?:):)
   
 23. Ludwig

  Ludwig Ny medlem

  Blev medlem:
  2 december 2018
  Inlägg:
  17
  Mottagna gillanden:
  0
  Får hoppas att jag har samma upplevelse men kanske nojjar man upp sig I onödan.
  Har nu hunnit läsa på lite mer men undrar fortfarande hur man vet (iaf på ett ungefär) hur mycket banken är villig att låna ut till en? Känns väldigt onödigt att åka ner och kolla på lägenheter om man inte vet vad bankerna säger. I Sverige hade storleken på lånet inte varit något problem (en bra bit under amorteringskravet) men Spanien är ju inte Sverige...

  När vi ändå är inne på banker. Vilka banker rekommenderas? Ska man satsa på dom största?
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...