Manifestation i Madrid ang klimatet

Diskussion i 'Artiklar och Nyheter' startad av Preciosa, 8 december 2019.

 1. Nils

  Nils Medlem

  Blev medlem:
  30 januari 2011
  Inlägg:
  49
  Mottagna gillanden:
  20
  Den gröna energivisionen har länge varit att kunna ersätta den fossila och nukleära energiproduktionen med s.k. ”förnyelsebar”, dvs. vind, sol och bio. Det är denna vision som också än idag är vägledande för åtminstone ett av våra egna regeringspartier nämligen Miljöpartiet. De har också en allians om detta med Centerpartiet.

  Ett av problemen med vind- och solkraft är att de bara kan producera el när det blåser eller då solen skiner. Ett annat stort problem är att de tar upp stora arealer mark på grund av källornas låga energitäthet, dvs. att man får ut ganska lite el per kvadratmeter mark som krävs. De är alltså väldigt resurskrävande i denna mening. Själva vindsnurrorna är också dyra att bygga och kräver en hel del underhåll.

  Dessa problem innebär att det är en mycket dyr form av elproduktion som kräver stora subventioner och höga elpriser. Trots målmedvetna offentliga satsningar i över 35 år, och med ständiga löften om att snart bli lönsamma och självgående, så har det inte blivit mycket bättre. De traditionella energikällorna från framförallt fossil- och vattenkraft, men även kärnkraft, är klart mycket billigare.

  Sedan början av 2000-talet så har Tyskland framstått som idealet för våra inhemska energivisionärer. Inget annat land i världen har satsat så stora summor på tekniskt utveckling och implementering av de ”förnyelsebara” energisorterna. Tyskland har gått före, helhjärtat, i den politik som de kallar för Energiewende.

  Deras energipriser har som följd härav mer än fördubblats sedan år 2000 (se bilden ovan), och de har Europas näst högsta energipriser, efter vårt grannland Danmark. Och det ser ut som om de skulle bli tvungna att satsa mångdubbelt mer i en nära framtid om de skall försöka leva upp till sin egen målsättning att ha 80 % fossilfritt till år 2050.

  Hittills har mängden producerad koldioxid knappast minskat i landet eftersom man på grund av vind- och solkraftens stora variation och oförutsägbarhet hela tiden måste bygga ut fossil reservkraft i form av kolkraftverk. Detta blev extra nödvändigt sedan Angela Merkel plötsligt fick infallet, påhejad av de gröna, att avveckla landets kärnkraft efter tsunamin i Japan för några år sedan. Så i praktiken bygger man alltså upp två parallella energisystem; ett fossilt och ett ”förnyelsebart”. Det i sin tur innebär att man allt oftare paradoxalt nog producerar för mycket el när det väl blåser bra och de blir tvungna att sälja sin överskottsel utomlands för negativa priser, dvs. man betalar för att bli av med den.

  En beräkning visar att den energiproduktion som Tyskland satsar mest pengar i för tillfället, nämligen den havsbaserade vindkraften, innebär att kvoten av levererad ström i förhållande till uppbyggd kapacitet kommer att minska över tid:
   
  Kenth gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Nils

  Nils Medlem

  Blev medlem:
  30 januari 2011
  Inlägg:
  49
  Mottagna gillanden:
  20
  I Tyskland har man satsat på förnybart. Utsläppen av växthusgaser och rökgaser har inte minskat men elprisett har ökat betydligt. Ett av de högsta i Europa och runt 50% över de Svenska. Egentligen helt sanslöst.

  Sammanfattningsvis: genom Energiewende har Tyskland ersatt hälften av sin kärnkraftsel med förnybar el och initierat en massiv export av förnybar el (till nedpressade priser), men inte minskat sin fossila elproduktion. Detta till subventionskostnader, som på årsnivå stigit till 250 miljarder kronor och 2025 enligt prognoser sammantaget kommer att uppgå till 5200 miljarder kronor.

  Samtidigt ökar även primärenergianvändningen i Tyskland. 2009 motsvarade den 3720 TWh, 2017 preliminärt 3755 TWh. Under fjolåret ökade oljan sin andel som energibärare mer än den förnybara energin. Oljan ökade från 33,9 till 34,6 procent, den förnybara energin från 12,5 till 13,1 procent. Detta återspeglas i att växthusgasutsläppen i Tyskland inte minskat överhuvudtaget mellan 2009 och 2017: nivån har genom åren hållit sig stabilt på strax över 900 miljoner ton per år.
   
  Kenth gillar detta.
 4. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  455
  Mottagna gillanden:
  571
  Ökat????
  Jag drev ett företag i Tyskland under andra halvan av nittiotalet och då var priset per kilowattimme i Tyskland "samma" i DM som den var i Sverige i SEK - dvs det var då ca. 4,5 gånger så dyrt per KWH i Tyskland som i Sverige så relativt sett så har elpriset i Tyskland faktiskt minskat i väldigt hög grad.
   
 5. Nils

  Nils Medlem

  Blev medlem:
  30 januari 2011
  Inlägg:
  49
  Mottagna gillanden:
  20
  Electricity prices for households in Germany 2010-2019, semi-annually

  Published by Ian Tiseo, Nov 11, 2019

  Between 2010 and 2013, there was a noticeable increase in the price of electricity for households in Germany. At the start of the decade households paid less than 24 euro cents per kilowatt-hour. However, this increased by more than five euro cents by the second half of 2013. In the preceding years prices remained relatively stable, peaking at 30.48 euro cents in 2017. By the first half of 2019, German households were paying 30.88 euro cents per kilowatt-hour.


  Electricity prices worldwide


  Electricity prices in Germany are some of the highest worldwide, and only cheaper than Denmark throughout Europe. In 2018, German customers were charged 0.33 U.S. dollars per kilowatt-hour. Although production is cheap, additional taxes and fees increase the final cost.


  Renewable surcharge


    One of the additional fees that increases electricity prices is the renewable surcharge. In 2019, this surcharge made up 21 percent of the final composition of power prices for German households. This levy is to support Germany’s renewables expansion, such as wind, solar, biomass and hydropower installations.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].

Dela sidan

Laddar...