Köpa hus

Diskussion i 'Köpa och sälja fastighet' startad av Stef, 18 augusti 2013.

 1. Cat

  Cat Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2013
  Inlägg:
  266
  Mottagna gillanden:
  5
  Det er ganske vanlig at en megler annonserer en bolig som er rimelig og bra... ser perfekt ut, selv om den er solgt (evt. ikke fjerner annonsen). Dermed får de flere som kontakter dem ang. denne og det finnes garantert lignende boliger i området. Dermed sier de "Ojda.. den ble solgt i går, men heldigvis er det en nesten helt maken i samme område og et par som akkurat har kommet ut for salg like ved!"

  Du får gjerne ikke beskjed om dette før du møter megleren. Så blir du tatt med rundt på visninger på boliger de gjerne vil selge, basert på størresle, område eller pris på den du ønsket å se i første omgang.

  Mitt råd (om noen skulle dratt på visningstur) ville vært å spørre om akkurat denne boligen fortsatt lå ute for salg og at du ikke er interessert i å se på boliger av den og den sorten. Det MÅ være uten trapper og det MÅ være nært skolen og ha så og så mange soverom og bad. Om megleren da prøver å vise deg noe annet kan du bare stoppe ham/henne med en gang og be om at du blir vist riktig bolig eller finne en annen megler.
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. maarli

  maarli Medlem

  Blev medlem:
  11 mars 2008
  Inlägg:
  624
  Mottagna gillanden:
  20
  Orsaken till att mäklaren har valt bort en del objekt kanske kan vara att du / ni kanske har tagit till tiden lite knappt, 6 visningar på en eftermiddag är kanske lite stressat även om det är med en och samma mäklare och som kanske är lite ointresserad då han / hon kanske ska hämta nycklar på 6 olika ställen...

  Men det kan säkert också bero på att du letat på Internetsidor och hittat objekt som är sålda för länge sedan - att lägga ut objekten på egen hemsida eller annonser på Idealista, segundomano, fotocasa osv är en sak men inte riktigt lika många tar bort dom när dom är sålda - man är glad och lycklig när någon hör av sig och är intresserad och när man sen ska visa så har man andra objekt istället..... så om du inte låtit mäklaren ta fram lämpliga objekt så väljer denna nog inte bort de du är intresserad av om det inte är problem med att den är såld, uthyrd eller det inte går att få tag i nycklarna hos den som har dessa.

  Mitt eget "rekord" från den tiden jag letade hus var att jag hittat 14 olika objekt från samma spanska mäklare, alla fanns på Internet ( Idealista ) och på mäklarens egen websida ...
  12 var sålda, en var uthyrd men dit fick vi inte komma, men en fick jag se - men det var inget att ha i verkligheten :(

  Att svara på mail är svenskar fantastiskt duktiga på, en oskriven regel är väl att det ska ske inom ett dygn - men om du inte kontaktar mäklare från Sverige/Norge så är svarstiderna mycket längre - om du överhuvud taget får svar. Många bryr sig bara om kunderna på plats ...

  Det är ungefär samma sak med att passa tider - en skandinavisk kund eller mäklare kommer oftast 10 minuter innan mötet, en spansk eller någon annan från sydligare länder kommer kanske en timme senare - så bokar man fler mäklare samma dag så brukar tidsplaneringen spricka efter första mötet.
  Till mäklarens försvar kanske denna varit ute med andra kunder innan, och det är ibland omöjligt att veta hur lång tid husbesöken tar - en svesnk mäklare ringer dock och meddelar att han / hon är sen - det är kanske tveksamt när det gäller spanjorer eller andra - dom förutsätter att kunden är införstådd med den spanska "akademiska kvarten"

  Så - visst kan du köpa av vem som helst, och sen skaffa ett eget juridiskt ombud, men du kanske får finna dig i att alla inte jobbar som fastighetsmäklarna gör i Sverige. Den service och omtanke du får av dem kan du nog hitta bland CostaBlancas mäklare som har svensk personal som visar hus, och det finns många ...
   
  Last edited: 13 oktober 2013
 4. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  453
  Mottagna gillanden:
  95
  Som sagt så tyckte jag flera av de mäklarna visade "istället" var bra och passade oss "lika bra" som de vi valt, och jag har full förståelse att de tar tid få bort sålda då de ligger så många object ute. De var inga supervillor för dubbla priset utan hyfsat likvärdiga så de kändes bara lite udda, jag menar jag kanske vill bo vid motorvägen ;)

  Visst kan mäklarn bokat fel av misstag och vi är bara en kund i mängden, men då behöver han inte säga att han ska kolla och ringa tillbaks, nu missade vi kolla områdena vi på förhand hade lite som favoritområden, aguas och rosaleda, så vi hamnar väl i cabo roig istället, funkar säkert lika bra för oss :)
   
 5. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.294
  Mottagna gillanden:
  1.035
  I nån tråd räknade du upp tre mäklare bl a Terramar. Jag svarade då
  att jag har dåliga vibbar när det gäller dom...
  Vi skulle titta på ett hus som dom hade på sin hemsida. Gick in. Det satt 4-5 st vid olika bord.
  Vi frågade om nån kunde visa huset. Alla satt som förstenade :) Den enda damen sa att dom måste
  vänta på chefen...Sen måste dom vänta på en som hade nyckeln. Han kom inte.
  Då sa min spanskman: vill ni sälja eller? Jo sa dom. Då reste en sävligt på sig och sa att han kunde visa.
  Var där kl 17 sa han. Vi gick dit. I Nueva Torrevieja.
  Väntade bra länge och till slut dök han upp. Slog ut med armarna och sa att
  det var sålt :D Jag blev då så klart ilsken och frågade varför han lurat hit oss.
  "Jo men vi har ett annat hus här bakom"...Har jag ingen lust att se sa jag.
  Vi gick ändå med för vi skulle åt det hållet och det var fint men det var ju inte
  det huset som vår bekant ville ha...Huset står fortfarande på nån säljsida...ett år sen tror jag.
  Så lätt köper man bostad här :eek: Seriöst hahaha...
  Ciao P :eek:
   
  Last edited: 13 oktober 2013
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. maarli

  maarli Medlem

  Blev medlem:
  11 mars 2008
  Inlägg:
  624
  Mottagna gillanden:
  20
  Kollade lite på deras hemsida och det ser ut som om många av objekten är bankåtertag, då är det ofta tomt på möbler & vitvaror, vilket sällan privata ägare tar bort innan försäljning. Om det nu är en del bankåtertag så är det inte helt enkelt att bevaka om och när dom dom säljs .... och om man ska visa dom måste man hämta nycklar från vissa banker, medan andra banker kommer och öppnar efter tidsbeställning. Mycket jobb och liten förtjänst, bra lockvaror men helst kanske man vill slippa att visa dessa ?

  Beträffande annonser på Idealista, fotocasa, segundomano, blocket mer fler så är det primära syftet inte att sälja fastigheten den vägen, det handlar mera om att få kontakt med spekulanter för att få visa det aktuella utbudet när dom är på plats. Annonsen fungerar trots att objektet kan ha sålts för länge sedan ....
   
  Last edited: 13 oktober 2013
 8. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.770
  Mottagna gillanden:
  743
  En mäklare ska dessutom kunna filtrera bort hus som kunden väljer. Genom att svara pà tusen olika fràgor, ger kunden mäklaren en mycket bättre hum om vad kunden vill ha. Mànga objekt som kunden tycker är kanon pà nätet, passar kanske inte kunden överhuvudtaget.

  En bra mäklare visar inte de husen kunden vill se, utan de husen som kunden vill köpa.
   
  Last edited: 13 oktober 2013
 9. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  453
  Mottagna gillanden:
  95
  Jo och de fungerade som sagt bra, mest en ovan känsla som svensk där man kollar ett hus och sen går på visning :)
   
 10. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  453
  Mottagna gillanden:
  95
  Börjar närma sig allvar snart :eek:
  Hur lång tid i dagar bör man ha på sig för att hinna skriva kontrakt, fixa bankkonto, fixa nie, fixa grundmöblering och byta ut lås i lgh?

  Samt bör man byta låsen redan innan man låter nån renovera, eller ska man ta de när renoveringen är klar?

  Samt om nån kan tipsa om nån som river ut väggar och forslar bort skräpet?
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. DiBo

  DiBo Aktiv medlem

  Blev medlem:
  14 juli 2013
  Inlägg:
  522
  Mottagna gillanden:
  68
  Jag är ju ny inom området, men jag tror det kan vara bra att ha 10 -14 dagar veckor på sig. Säkert kan man klara det betydligt snabbare och har man ombud som sköter allt det praktiska/juridiska så räcker kanske en vecka. Och att ha skaffat NIE nummer i Sverige gjorde det hela mycket smidigare på plats. (Även för att skaffa spanskt telefon kort behövs NIE, vad jag förstått...)
  Lycka till!
   
 13. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.515
  Mottagna gillanden:
  355
  Telefonkort räcker med Pass.De vill veta vem som köpt kortetet.
   
 14. Emmisdemmis

  Emmisdemmis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  18 mars 2013
  Inlägg:
  259
  Mottagna gillanden:
  31
  Hej Stef,
  Det låter spännande att ni börjar närma er husaffär :):).
  Om ni är i Spanien behöver ni nog några arbetsdagar på er för att ordna med allt.

  Men om ni inte har möjlighet att stanna, rekommenderar jag att ni gör en fullmakt på plats i Spanien., som advokaten får.

  Vi ordnade med fullmakt hemifrån hos Notarie i Göteborg och skickade ner alla papper, men det var dyrt! Varje Apostille-stämpel kostar 500 kr och vi behövde 6 sådana stämplar.:(

  Bankkonto, NIE mm, allt har vi ordnat ifrån Göteborg, via ombudet i Spanien.
  Det enda vi behöver göra på plats är internetbanksfunktioner. Så Deutsche Bank ska vi träffa när vi åker ner i november.

  Blir roligt att höra vad ni har hittat. Vi har hittat ett radhus, så min önskan om uteplats gick min man med på;)
  Lycka till i :sol: hälsar Emma
   
 15. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  453
  Mottagna gillanden:
  95
  Kul att höra att ni träffat rätt, även vi har hittat ett radhus.

  Så vi håller på med teknikaliteterna runtom som ni redan fixat då :)
   
 16. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.770
  Mottagna gillanden:
  743
  Att fixa fullmakt pà plats i Spanien kostar ca 500 SEK (50-60 €) sà gör det isf när ni är här nere
   
 17. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Jag gav fullmakten till gestorian som skötte om allt annat och fullmakten gick ingick i priset. De tog hand om alla kontakter utöver banken och NIE som jag hade skaffat själv.

  Jag skulle byta lås först när allt är klart, dvs renoverat och färdigt. (Jag gjorde det först efter två år...) Ha ingenting av värde så länge ni har renovering på gång. Eller bevaka arbetet med ständig närvaro....Tyvärr kan man inte lita på någon.
  Lycka till!

  PS Var har ni hittat er smultronställe. Inte gata men område?
   
 18. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.515
  Mottagna gillanden:
  355
  Jag vill minnas att min totalfullmakt som jag gav inför notarien kostade ca 2500 kr. Advokaten kanske ville tjäna pengar?
   
 19. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.770
  Mottagna gillanden:
  743
  Han kanske tog betalt för sin tid ocksà. Notarien tar 50-60€
   
 20. chr57

  chr57 Medlem

  Blev medlem:
  14 april 2013
  Inlägg:
  140
  Mottagna gillanden:
  5
  Hur avslutar/återkallar man fullmakten när allt är färdigt?
   
 21. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  453
  Mottagna gillanden:
  95
  Vi har hittat ett i Playa flamenca som vi gillade, speciellt området som är nära allt.

  Kunde nog blivit i aguas lr rosaleda som vi också gillade, men som sagt mäklaren vi hade för att kolla det området dök aldrig upp, och de kanske var lika bra :)

  Nu får man prova några år så får man väl byta om man vill ha större/mindre eller om detta bli lagom.

  Funderar även på om man kan köpa loss lite av marken de inte byggt på runt här, typ mellan Salinas och punta prima en liten plätt att odla egna träd på?
   
 22. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.770
  Mottagna gillanden:
  743
  Skriv in i fullmakten att den bara gäller till ett visst datum, bara för en viss fastighet etc
   
 23. Femina

  Femina Ny medlem

  Blev medlem:
  15 februari 2013
  Inlägg:
  193
  Mottagna gillanden:
  1
  Stef, Grattis till er och Lycka Till! Låter trevligt det ni slagit till på!
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...