Köpa hus

Diskussion i 'Köpa och sälja fastighet' startad av Stef, 18 augusti 2013.

 1. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  99
  Hej ny här, har läst massor på forumet och väldigt glad att ni delar med er.

  Vi (2 vuxna och 2 småbarn) tittar efter semesterbostad, har efter div research kommit fram till att Spanien passar oss bäst, har läst igenom mycket men tänkte dra iväg lite frågor som jag inte riktigt känner mig säker på.

  Av de ställen som känns aktuella så är tanken Costa Blanca eller Costa del Sol.
  Vädret och mina luftrör har pekat oss i riktning mot Torrevieja.

  Så nu tittar vi på CB, Torrevieja med omnejd verkar vara området där de är absolut mest till salu, kan de stämma, eller är de bara sökmotorerna som pekar Svenskar dit??

  Vi kommer nyttja Huset som semesterbostad nån/några gånger per år, men de blir max nån månad som mest, är de då fördel ha lägenhet framför radhus/bungalow vad gäller skötsel säkerhet och slitage?

  Och med tanke på nyttjandet, blir de problem med myror och kackisar m.m på en bungalow alt lgh på nedre botten om de står tomt huvuddelen av året?

  Har läst att de är "kallt" på vintern, har varit en del på Canaria I december vilket varit trevligt (18 - 26 och sol), blir det såna dagar i December i kring Torrevieja eller är det alltid kallare?

  Vi tänkte ta en 2 dagars resa ner utan barn för att kolla några object, hur många hinner man med på 2 dagar?
  Tänkte försöka med 6-8 st för att se lite olika områden är de överambitiöst?

  Ser en del object som legat över ett år ibland 2-3, är de dåligt städat på hemsidorna hos annonsörerna eller upplagt för prutning?

  Sen om ni andra haft olika preferenser, hur har ni löst sånt?
  T.ex om en vill bo i markplan och den andra i takvåningen?
  Kompromissat, röstat lottat eller? :)

  Vad jag förstått kan man be en mäklare visa andra mäklares object också, är det så överallt?

  Är priserna på bostäder högst nu på sommaren i området eller är de hyfsat lika över hela året?

  Jag börjar där då det redan blivit långt... spainsmile
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Emmisdemmis

  Emmisdemmis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  18 mars 2013
  Inlägg:
  259
  Mottagna gillanden:
  31
  Semesterbostad

  Hej Stef,

  Här kommer några svar på dina frågor, så som jag tycker.
  Det gäller inte för alla men kan vara en start.

  En del mäklare visar varandras objekt, så var det exempelvis i Nerja, på Costa Del Sol. Andra mäklare gör det inte, och då säger de det när du frågar.

  Ni kan absolut titta på 6 -8 objekt om ni reser utan barnen. Vi hade barnen med, och det blev lite splittrat. Jag tycker att man känner rätt snabbt om området passar, och om bostaden känns rätt.

  Några rekommenderar att man hyr först och avvaktar, ser fler områden mm. Så här tänker jag, om området inte känns bra märker ni det fort. Däremot kan man nog inte hyra, åka runt överallt för att hitta sitt drömställe/plats. Då kan ,an ju åka runt i evighet. Jag tänker att det ska kännas bra och mysigt, sen kan man alltid åka runt i omgivningarna och hitta sina smultronställen.

  Fördelen med Torrevieja kontra Costa del Sol, är priset. Betydligt billigare.;:;;)
  Nackdelen, svårt att hyra ut, men det hade ni inte tänkt ändå vad jag förstår.
  Uteplats eller takvåning tror jag ger med sig om ni hittar rätt bostad som ni vill ha. Själv tycker jag att markplan är bäst och min man vill ha takvåning/balkong, men allra viktigast är området och läget!

  Lycka till önskar Emma
   
 4. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.875
  Mottagna gillanden:
  217
  Hola,
  Jag kan berätta att min dröm var att hitta ett hus på landet, bland spanjorer, i en liten by. Lungt och tyst. Genuint spanskt. vad det nu än är... Jag "hamnade" i Torrevieja, mitt i centrum i en lägenhet. Och är jättenöjd.

  Min granne (här i Sveríge) avrådde mig nämligen att ha ett hus på landet om jag inte skulle bo där permanent. Han menade att det var större inbrottsrisk om huset skulle vara tomt längre tider. I en stad/lägenhet finns det alltid grannar som kan se efter. Bara det att det bor folk runt om kan vara avskräckande faktor för en tjuv. Man syns och hörs om man tänker bryta sig in. Nackdfelen är att man inte har tomt där man kan odla blommor osv. Fasst en del har det så bra förspänt även i centrum att de har en stor takterass för diverse odlingar.

  I Spanien är det vanligt att samma objekt är till salu hos flera mäklare samtidigt. Bäst är om ni kan kontakta en/flera mäklare om några objekt som ni vill titta på, för att spara tid. De kanske får hämta nyckeln hos en annan osv...Iblan är det så att hemsidorna inte städas regelbundet och det kan finnas sålda objekt kvar. Därför är det oxo bra att ta kontakt innan ni åker ner.

  Pruta kan man alltid göra. Det värsta som kan hända är att man går miste om något. Men då kanske man hittar något ännu bättre, som "meant to be". Jag har sett att det finns mäklare som annonserar tex i fönstret med höjda priser under sommaren, men det kan vara olika.

  För mig var det avgörande att lägenheten hade en ordentligt kök (inte bara amerikanskt) och att det fanns en "hemkänsla". Svårt att definiera för den varierar väl hos var och en.
  För mig var det det att det fanns annorlunda (fina) tak och golv. Att lägenheten var var fräsch och städad. Sen gjorde det inte så mycket att det var gammalt stuk på kakel och köksinredning osv, för det ville jag ändå ha efter min egen smak. Så jag håller på att renoverar medan jag är där på sommaren- Lite pö om pö.

  Myror/kackerlackor behöver inte bli problem. Det gäller att ha det välstädat. De kan lukta sig till mat osv. Jag har inte sett en enda hos mig, på andra våningen. Har haft lägenheten ca 4 år och är där bara sommar- och julloven.

  Varmt kan det absolut vara i Torre under vintern. När solen skiner blir det ganska fort uppemot +20 (och över) på dagarna, jul-nyår. Nätterna är förståss kallare men jag har inte ont av det för då sover jag. :)

  Hoppas att detta har varit till lite hjälp...
  Lycka till!
   
 5. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  99
  ahh

  Hej å tackar, all info hjälper till.

  Lite kul där Emma att vi har precis likadant, jag vill bo längst upp och min tjej i markplan :)

  Vi tänkte inte hyra ut, möjligen till vänner eller familj för nån mindre ersättning.


  Vi har lite problem bestämma om vi vill bo inne i stan eller strax utanför (kommer kolla object på båda).
  Om man skulle vilja cykla så har jag förstått att de är obra i stan p.g.a trafikläget, men hur ser det ut i t.ex Jardin del Mar och Aguas Nuevas jämfört med La Florida, Playa Flamenca eller Ciudad Quesada?
  Eller är de ok att cykla ut och hem från träningspass även mitt i stan?
  (Van vid Palma och Italienska städer)


  /S
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.313
  Mottagna gillanden:
  1.050
  Hej Stef!
  Cykla i stan skulle ingen göra :( Trafiken är hemsk, smala gator och
  obefintlig sikt i gathörnen. På trottoaren försöker en del med fara för gående.

  Ciao P ;;;;)
   
 8. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.875
  Mottagna gillanden:
  217
  Man kan, om man vågar, cykla i stan oxo. Trafikregler gäller! Jag har ingen cykel i Torre men mina vänner som bor i Lamata cyklar dagligen, "överallt".
  I Jardin del Mar och Aguas Nuevas är gatorna lite bredare och man har ju ganska bra sikte när man sitter uppe på sadeln. Klart man ska vara försiktig just i gathörnen om man inte ser vad som komma skall. Lycka till!
   
 9. matte61

  matte61 Medlem

  Blev medlem:
  29 oktober 2012
  Inlägg:
  111
  Mottagna gillanden:
  1
  Hej stef, jag är själv intresserad av cykel som träningsform och har hört mig för lite, vänner till mig bodde på caballero de roda i centrum och cyklade nästan alltid söderut förbi los naufragos och vidare upp mot sjukhuset, och enligt dom så gick det bra.. Har sett många cyklister själv som åkt åt det hållet :) men jag ska nog hålla mig från centrum så mycket jag kan:) själv kommer vi att bo söder om centrum så det ska nog gå att hitta vägar ut.. Man ska nog inte cykla i juli och augusti så mycket ändå..då är det trångt :) Med vänlig hälsning, Mats
   
 10. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.875
  Mottagna gillanden:
  217
  Likaså kan man cykla därifrån åt andra hållet, mot La Mata. Bred och bra väg, fast en hemsk backe till Torre del Moro!
  Jag tänker iaf skaffa mig en cykel för att snabbare kunna ta mig fram.
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Gnap

  Gnap Ny medlem

  Blev medlem:
  10 april 2012
  Inlägg:
  136
  Mottagna gillanden:
  0
  Har ny bungalow i Aguas Nuevas och kan rapportera att det finns förhållandevis många cyklister där. Mest norrmän. Ska visst finnas en hel del bra cykelrundor som är lätta att nå därifrån. Framförallt är det ganska breda ,fina vägar och lugn trafik.
   
 13. Janneman

  Janneman Medlem

  Blev medlem:
  21 mars 2013
  Inlägg:
  383
  Mottagna gillanden:
  10
  Ni kanske skulle välja ett radhus så får din tjej husera på markplan och du får hålla till på solárium/solterassen :D

  Håller med Gnap och om detta med cykelvägar Aguas Nuevas och att det finns en hel del att hitta här. Eftersom det är ganska mycket backar är det nog en av orsakerna att man väldigt ofta ser grupper av cyklister träna runt omkring där.
  Det byggs en hel del även runt Aguas Nuevas och det finns en hel del varianter på boende att välja på (..även radhus gapskrattt ). Nära till LaMata stranden om man gillar att promenera som vi. Har man bil/hyrbil så är det väldigt lätt att parkera där och även ta sig ut på N-332 mot Alicante eller söderut.
  När vi valde boende så hade vi olika alternativ som vi fastnat för, därefter parkerade vi bilen i området och promenerade omkring och "kände in området" för att hitta den där goa känslan att här kommer vi att trivas. Även sådant som hur nära är det till havet, affärer mm "promenerades in".

  Kackerlacker lyser med sin frånvaro i Torrevieja tack o lov...sett endast en styck under de månader vi bott där och det var just vid soporna som trillat ut från sopphanteringen på trottoaren. Man skall förvara soporna i en sophink med lock så att dom inte dras dit. Här kan du läsa mer om hur du undviker/blir av med dom och andra skadeinsekter när ni hittat ert boende. Skadedjursfri.se


  Lycka till med sökandet! :sol:
   
 14. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  99
  ah

  Tackar, jo vi har stora problem med om vi ska bo i lgh eller bungalow, :confused: skulle vi vara där mycket hade nog bungalow varit bäst, men nu vet vi inte hur mycket vi kommer åka och då känns lgh bättre.

  Vi kommer åka ner utan ungarna +2 dagar i september och göra precis så, känna av områden och hur nära stan/havet som man vill bo.
  Brukar de bli färre object ute på hösten? Funderar på att åka ner några dagar i Oktober också om de blir svårt välja område.

  Kan tycka La Herrada och Los Balcones ligger bra till från recreationsynpunkt, men för strandliv är de långt från vattnet och funderar på om det är heldött utanför alla stads/strandområden off season?
   
  Last edited: 21 augusti 2013
 15. Janneman

  Janneman Medlem

  Blev medlem:
  21 mars 2013
  Inlägg:
  383
  Mottagna gillanden:
  10
  Har inte känslan av att det finns mindre objekt under hösten....snarare tvärtom.

  Bra om ni är där efter semestertider och tittar för det var något vi gjorde och i vissa områden var det stendött och lite öde då flertalet bostäder var tomma då. Vi tyckte att det skulle vara tråkigt att köpa ett boende där det inte fanns lite rörelse under hela året.

  Prova att kontakta en eller flera mäklare och låt dom visa er de olika områdena efter de krav/önskemål ni har. Dom har bra koll på de olika områdena med för & nackdelar. Finns flera svenska mäklare med god lokalkännedom och två av dom var vi kontakt med och fick en perfekt "TorreTour" som gjorde att vi tjänade in en massa tid i vårt sökande.
  Hör av dig om du vill ha namn, mejl och telefonnummer till dom :)

  //Janneman
  :sol:
   
 16. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.875
  Mottagna gillanden:
  217
  Los Balcones är ett stort område med olika typer av bebyggelse så det beror lite på var ni har har tänkt er. Jag känner till Los Balcones lite för mina släkringar har ett hus där. Iaf villaområdet upp mot höjden är inte dött på vintern för där bor många fasta, en del av dem spanjorer som arbetar i Torreviejaområdet.

  Vinterluften är lite torrare än i centrum för det ligger en bit från havet. Alltså känns det inte lika rått. Det finns bussar in till centrum, om man inte vill ha bil. Men det är så nära att man kan cykla till närmaste stranden. Eller åka buss. Mina släktingar åker oftast till Náufragos.

  Det finns en liten mataffär i "centrum" dvs vid kyrkan, några restauranger, apotek osv. Dessutom en stor och ny Mercadona en bit därifrån, gångavstånd.
  Enda nackdelen är att bussen inte går väldigt sent på kvällen. Och det är inte täta turer under dagen heller...
   
 17. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  99
  Provar köra vidare i denna tråd istället för att öppna nya.

  Efter många om och men för att få ihop ledighet och barnpassning o.s.v är resan bokad i Oktober :D
  Nu kommer lite smärre frågor, Åka buss, hyrbil eller Taxi från flyget?
  Såg en tråd som sa att flygbussarna funkar bra, måste man förboka eller kör man hoppa på i mån av plats?
  Gärna även tips på bra ställe att bo nära buss centralen i Torrevieja?

  Nästa fundering är om man ska ha € för ev handpenning, om man hittar nåt som känns bra, eller funkar de med kort?

  Vid vilket läge skaffar man jurist/advokat, direkt man börjar titta eller när man hittat något (innan handpenning antar jag)?
   
 18. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.313
  Mottagna gillanden:
  1.050
  Hej Stef!
  Först flygbussen har du tidtabell här...kostar omkring 7E och avgår
  från avgångshallen Tror det står -2 i hissen. Quick Air står det på framrutan.
  Nu går den inte senare än kl 22 från Alicante-Elche flygplats som
  den heter nu. Köp biljett på bussen , tror inte den är full...Återresa senast 21 och då köper man
  biljett i luckan på busstation.
  lite om bussen här, tidtabell mm
  http://www.aktivitorrevieja.com/sve/prakttips/aktuellt.php

  Om ni vill ha taxi med hämtning från Torre så mejla så står en BRA taxi
  med skylt med namn på när ni kommer utanför ankomsthallen
  Mejla [email protected] el ring 0034 685612889 Catarina
  Kostar mellan 55-65E beroende på helg el sent/tidigt.
  Hon måste ha flygbolag,namnet som står i passet på en av er och ankomsttid.
  Det är myndigh som kräver det när man hämtar på "annans mark". Och taxi kollar
  ev försening också innan dom åker.
  Man kan givetvis ta en taxi utanför också...Elche-taxi...

  Hyrbil har vi trådar under kategorin "Semester" och bilresor långt upp på
  forumet. Massa råd och dåd :)

  Hotel Cano är billigt och ligger nära busstationen på Antonio Machado. Lite in på Calle Zoa tror jag porten ligger.
  En liten bit från Mercadona söder ut. Finns flera. Det verkar duga bra har jag hört. Enkelt men iaf.
  Är det fullt så är Hotel Juan Carlos hyfsat och billigt, Calle Apolo en bit uppåt. Lyxa lite så är Hotel Fontana
  i centrum bra el nere vid playan Cura Apartamentos Fresno...Fast där är det inte lyx :) Ni får googla på dom.

  Handpenning...ja det beror väl på vem man betalar den till. Större juristkontor har ju klientmedelskonto.
  Då kanske det går med kort...osäker där. Annars Euro.
  När man hittat ett objekt som man verkligen kan tänka sig - då ringer man till jurist/advokat-firman och ber om hjälp
  innan man betalat förstås. Nu kan ju mäklaren säga att det är bråttom :) Kunderna står på kö för detta objekt...
  Ja ring iaf ...

  Ja hoppas ni hittar nåt bra, och vi finns här på forumet som kan områden och har svar på mycket som ni ser haha...
  Är det brådis så PM:a någon. Klicka bara på avataren och skicka ett privat mejl, då kommer det på
  vederbörandes mejl, kan gå fortare om det är bråttom.

  Ciao P
   
  Last edited: 26 september 2013
 19. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  99
  En till fråga då :)

  Hur har ni andra gjort när ni varit nere, om man tittar på flera objekt kanske man vill smälta intrycken från olika områden och inte lägga bud på nåt direkt.

  Har ni andra "slagit till" på plats och lagt handpenning eller har ni ringt och fixat detta efteråt?
   
 20. Cat

  Cat Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2013
  Inlägg:
  266
  Mottagna gillanden:
  5
  Det er jo vanlig at man ser litt rundt og setter seg ned og tenker litt etterpå. Men det er jo en fordel om man får skrevet under kontrakt, betalt de 3000 Euro (som er helt standard og en forsikting for selger, ettersom de tar eiendommen av markedet) samt å skaffe NIE mens man er i Spania.

  Jeg er sikker på at dette kan ordnes via fax/mail og overføring senere, men NIE kan bli et problem og ta tid om man ikke er i Spania. Altså er det mulig at noen andre slår til og kjøper eiendommen du har lyst på mens du tenker. Det er også mulighet for å presse prisen ned litt om man tar en hurtig avgjørelse (kommer an på melgler, selger og eiendommen selvsagt).

  Likevel er det jo smart å være sikker og det kommer som regel flere lignende eiendommer for salg til stadighet. Noen kjøper på dagen, andre venter en dag eller to og ser seg litt mer rundt og noen drar hjem og så tilbake for å kjøpe.

  Jeg bodde allerede her nede da jeg kjøpte og tok meg god tid til å tenke. Det er også en måte å få prisen ned på, om man ikke er for ivrig og lar megleren mase litt. Men man risikerer selvsagt å miste den boligen man vi ha. Det er ikke budrunder på eiendom her (som regel). Den som skriver under kontrakten først får boligen.
   
 21. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.875
  Mottagna gillanden:
  217
  köp av fastighet

  Naturligtvis är det väldigt olika beroende på vem du frågar. Jag fick leta länge innan det nappade. Men när det nappade visste jag ganska så omgående att jag hade "hittat hem". Då fixade jag reservationsavgiften snabbt som ögat, från Sverige till Spanien. Då hade jag ingen Internetbank, utan jag fick ringa/skriva till banken att de skulle skicka pegarna. Tom hade jag min son inkopplad där med fullmakt. På den tiden tog det några arbetsdagar att få pengarna ner men det gick ändå relativt smidigt. Efter det kunde jag vara lugn, för vi hade gjort en plan hur och när resten skulle betalas.
   
 22. Stef

  Stef Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  99
  Ah ok

  Funderade på om man skulle boka en till resa några veckor efter första besöket, har småbarn och körigt jobb så blir bara korta resor.
  När man bara kan vara borta kortare pass blir de kanske svårt känna av läget på områdena.
   
 23. haho1018

  haho1018 Ny medlem

  Blev medlem:
  14 april 2011
  Inlägg:
  87
  Mottagna gillanden:
  1
  så här gjorde vi

  Först rekommenderar jag hyrbil så ni kan åka runt och känna in olika stadsdelar och områden hur mkt man vill. Vi brukar hyra i anslutning till flygplatsen, smidigt. När vi köpte ( nu i somras) hade vi kollat på marknaden ett par år, men när vi var nere nu senast gick vi på en visning och slog till. VI hade småbarn med oss så vi sprang inte runt på många utan såg till att bara kolla på de vi verkligen var intresserade av.
  Vi hade inte varit i det område nåt innan men gled runt lite olika tider på dygnet och så. Kollade kvällsliv, vilken typ av människor som traskade runt där och verkade bo där etc. Personligen tror jag inte att man behöver lägga ngn större tid på att känna in sig - men så klart är man olika.. Vi hade dock kontaktat ett juridiskt ombud innan vi bestämt oss och gett dem fullmakt så vi kunde köpa/greja om vi ville. Vi betalade dock ingen handpenning på plats utan det skedde med hjälp av ombudet senare. Det kan nog vara bra att hinna hem till Sverige och samla intrycken innan bestämmer sig helt... men alla är vi olika! ;:;;)

  Lycka till!
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...