Förtidspensionär med Mardrömmar!!

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Advokatten, 13 mars 2018.

 1. Wondercat

  Wondercat Ny medlem

  Blev medlem:
  3 maj 2018
  Inlägg:
  13
  Mottagna gillanden:
  0
  Jag har endel att bidra här i tråden då jag faktiskt är bipolär. Aldrig några som helst yttre komplikationer om jag (vilket jag såklart gör) tar min psykofarmaka morgon å kväll som en redig gosse. Det verkar enkelt att få ett internationellt/spanskt recept. Behöver ingen tät kontakt med psykiatrin eller socialpsykiatri.
  Som bekant är bipolaritet en vanlig störning globalt sett och för mig kommer inga underligheter hända i Spanien pga manier osv.(peppar-peppar-ta-i-trä!) Med det sagt så undrar jag vad som händer OM man skulle blii manisk i Spanien - skickar de hem mig till Sverige, isf eller? och kan jag lätt komma ner igen??
  Hur funkar högkostnadsskydd på meds därnere?
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.446
  Mottagna gillanden:
  326
  Innan du gör för stor affär av allting. Testa 3 månader till hösten , antingen trivs du och allt fungerar eller så gör det inte det och då är det bara att återvända till Sverige. Du har fri rörlighet och vård som Europe på samma villkor som medborgarna i Spanien.
   
 4. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  407
  Håller med Sharky, prova innan du bestämmer dig. Och se då till att ha en reseförsäkring, för EU-kortet från FK täcker bara nödvändig vård, inte hemtransport. Om du sen väljer att bosätta dig kan du med intyg från FK skriva in dig i spanska sjukvårdssystemet.
  Men - jag har ingen aning om hur psykiatrin fungerar i Spanien, hur human den är eller hur de behandlar. Om jag vore du skulle jag verkligen kolla upp det först.
  Och jag vet inte om det är så smart att som bipolär bosätta sig någonstans där du inte har ett fungerande nätverk runt dig. Vem ska uppmärksamma att du blir manisk/depressiv och leda dig rätt/stoppa dig? Innan något allvarligt hänt eller du ställt till problem för dig själv... och se till att du får vård.
   
  erkki gillar detta.
 5. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  438
  Mottagna gillanden:
  551
  Om man har en sjukdom (nästan) oavsett vilken så prata med din läkare och se vad denne säger. Jag har inte någon sjukdom som tas upp i denna tråd (så jag vet inte vad som specifikt gäller här) men en del andra sjukdomar och jag måste ta prover varannan månad. Min läkare tyckte att det var helt OK för mig att vara här nere och han skrev ett brev på engelska med adekvat information som jag vid behov skulle kunna visa upp för läkare i Spanien och där angavs också hans kontaktadress.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. Wondercat

  Wondercat Ny medlem

  Blev medlem:
  3 maj 2018
  Inlägg:
  13
  Mottagna gillanden:
  0
  Ja, Katt arina, det är viktigt för mig att försöka nå mina drömmar, och jag ser glaset som halvfullt istället för halvtomt. Dessutom har jag tur så att säga,.såvida jag tar psykofarmakan vilket jag gör, så kan ingen i världen påstå att jag insjuknar. Faktumet att jag inte jobbar är en helt annan fråga.. Vi får alla be en bön och hålla tummarna för att jag inte slarvar med medicinen.
  Som jag sade behöver jag bara kvittera ut mina meds och ha någon gles kontakt med psykiatrin i Spanien. Efter att ha medicinerat i så många år har jag redan god självinsikt, ok det finns somliga risker med det här också. Bra råd från er att verkligen prova på innan jag går All In!
   
 8. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  407
  Jag hoppas verkligen jag inte trampade dig på tårna, allt är ju individuellt.
  Apropå högkostnadsskydd så finns det inte i Spanien. Allmän sjukvård har inga patientavgifter och de flesta mediciner köpa receptfritt och till låg kostnad på apoteket. Det skiljer stort mot Sverige alltså.
   
 9. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.635
  Mottagna gillanden:
  609
  Du, som pensionär, kan som mest betala i Spanien ca 60€ i mànaden för mediciner, men dà har du en àrspension som överstiger 100.000€
  Har du en pension pà under 100k betalar du max 10% av kostnaden dock inte mer än 8 eller 20 € i mànaden beroende pà inkomst.

  Psykolog finns att fà via Segurid Social. Du màste fà en remiss fràn din "husläkare" (medico de cabezera) hur làng tid, eller hur lätt det är att fà vet jag inte. Det Är ocksà din husläkare som skriver ut recept. En privat sjukförsäkring kan kosta 40€/mànaden och uppàt. Din privata läkare kan skriva ut recept MEN de täcks inte av seguridad social. Dessa màste du betala själv eller gà till din husläkare och be honom/henne skriva ut dem till dig. (vilket de gör utan problem, sà länge du har pappren fràn din privata läkare med dig) Detta förutsätter naturligtvis att du är täckt av den allmänna sjukvàrden.
   
  erkki och Sharky gillar detta.
 10. Wondercat

  Wondercat Ny medlem

  Blev medlem:
  3 maj 2018
  Inlägg:
  13
  Mottagna gillanden:
  0
  D är lugnt, Katt arina, "Miss Take" var här. Med det sagt så kan jag berätta att jag tänker flytta till Alicante med omnejd med en budget på strax under 10.000 kr i månaden. Hur känns detta, är det möjligt för d första? Optimist som jag är dock är jag ute efter en bra standard. Det är förstås mycket att tänka på i början med allt praktiskt och alla papper osv. Efter några månader rullar det på eller, måste man vara mycket mer entreprenör än i Sverige. Alltså är det viktigt att vara "fiffig" om du förstår vad jag menar.
  Hur mycket kan det vara bra att ha som startbudget - depositionshyra 3 mån? vissa möbler/installationer vitvaror, försäkringar osv?
  När d gäller min lilla diagnos så glömde jag skriva att det krävs ett blodprov var tredje månad också. Får jag sedan mina dagliga meds så är det ingen skillnad från en somatisk diagnos. Jag hoppas i övrigt på en heltäckande försäkring istället för flera olika!
  Något som få tar upp är allt stök ock ljud på gott och ont - man får väl ta sig väldigt långt inåt land för att få riktigt lugn omgivning?
  Dock är jag sedan tidigare van vid f-n så mycket oväsen så ett trevligt larm vore nema problemas
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. SpainBrain

  SpainBrain Aktiv medlem

  Blev medlem:
  5 december 2017
  Inlägg:
  113
  Mottagna gillanden:
  39
  Givetvis klarar du dig på ca 10k i Spanien, du gör ju det i Sverige och Spanien är billigare att leva i (allt annat lika)

  Så just den biten ska inte vara något hinder, just att komma iväg och klara ditt uppehälle. Det jag ser som skulle vara det största kruxet är hur du ska göra dig förstådd. För du säger ju att du ska stå i kontakt med sjukvård och det är ju rätt specifik problematik där du bör kunna beskriva och förklara dina känslor och ditt hälsotillstånd inför en läkare, för inte bara att det är oerhört viktigt att en läkare får mesta möjliga info att jobba med för att kunna bemöta/behandla dig så bra som möjligt.

  Att beskriva att man har ont i armen på ett nytt språk kan nog gå efter ett tag, men att få din läkare att förstå dig i hur du tänker, känner, och upplever massa saker och detta i relation till ditt nya boende, det blir nog inte det lättaste. För med din problematik så är det säkert inga problem om du får det du behöver och allt rullar på. Det är sådant jag tror kan bli klurigt för dig.

  Eller så slussas du över och det mesta blir rent praktiskt med att hämta medicin. Men det kan komma en dag när någon inom spansk sjukvård vill sitta ner med dig och resonera kring dig och din vardag och hur du mår osv. Kan vara bra att ha i åtanke.
   
 13. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.446
  Mottagna gillanden:
  326
  Du börjar som turist och sedan ordna allt annat när du är på plats.
  Internet viktigt , finns många duktiga här som kommer med tips.
   
 14. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej ja du bör anlita en tolk som jag för kontakt med läkare och sjukhus .Hon har hämtat mig där jag bor och lämnar mig där jag bor och hon klar gör vad det står på läkar intyget och recept
   
  SpainBrain gillar detta.
 15. Wondercat

  Wondercat Ny medlem

  Blev medlem:
  3 maj 2018
  Inlägg:
  13
  Mottagna gillanden:
  0
  Mycket bra inlägg där, SpainBrain.. Jag absorberade allt, mkt bra info. Tack.
   

Dela sidan

Laddar...