Förtidspensionär med Mardrömmar!!

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Advokatten, 13 mars 2018.

 1. Advokatten

  Advokatten Ny medlem

  Blev medlem:
  21 september 2012
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  6
  Hola allihopa!

  Jag skrev ett inlägg för ett antal år sedan där jag funderade på att flytta till Spanien.

  https://www.spanienforum.se/threads/förtidspensionär-med-drömmar.9028/#post44510

  Tyvärr hamnade nu "valet" på Tyskland, Berlin i stället vilket jag inte riktigt vet hur jag skall beskriva. Delvis katastrofalt i alla fall. Men samtidigt blev jag under olyckliga omständigheter av med min lägenhet på Gotland (2016), vilket gjorde läget akut och det blev helt enkelt så att mina språkkunskaper fick i mångt och mycket utgöra grunden för min val i det läget (läst tyska i grundskola/gymnasium - ingen spanska).

  Jag skriver det här av flera skäl men förhoppningsvis att det kan leda till en lösning på sikt för mig och också utbyta erfarenheter mellan Sverige och två EU-länder. Det är dessvärre än lång historia men jag ska försöka hålla mig kort. Är tråden i fel "ämne" beklagar jag det och den kan i så fall flyttas om nödvändigt.

  Vad som i vart fall gör min historia lite märklig är att Socialnämnden/Socialtjänsten i Visby beviljade pengar för det här äventyret att söka ny bostad i Berlin. Främst på grund av den utsiktslösa situationen att finna en ny bostad i Sverige, inklusive andra kommuner, Norge, Danmark etc., men även på grund av de olyckliga omständigheterna med bland annat skulder som följd och som alltid är en belastning när man söker ny bostad. Därtill den i praktiken monopolställning av hyreslägenheter Gotlandshem har på Gotland - inklusive LSS-boenden!

  Det jag blev beviljad var pengar till möbler (5000), tre månadshyror i deposition, som är standard i Tyskland (maxbelopp på 16800 mot uppvisade av kontrakt) samt ett tillägg på ca 7000 utöver min sjukpension som då var ungefär lika stor, avsett för vandrarhem/jugendherberge fram tills dess jag funnit fast boende. (Nämnden/Soc vill nu inte riktigt erkänna det här idag, särskilt när tyska socialtjänsten ville ställa en del obekväma frågor till svenska ambassaden!).

  Nåväl. Mitt första tid var ett helvete och efter många svåra lektioner i tysk byråkrati/ekonomi/samhällssystem (som inte alltid presenteras på internet) och tid spenderad på sjukhus (jag har ADHD och Atypisk Autism, diagnoser som inte riktigt erkänns i Tyskland) så fick jag via kontakter i Svenska Kyrkan möjlighet att bo i ett WG (Wohngemeinshaft, ett rum i en lägenhet, mycket vanligt i Tyskland - 36 kvm möblerat, 420 €/mån inklusive el/internet, gemensamt kök/toalett på sju personer).

  Jag hade WG:et i cirka ett år och det var en relativt sätt bra period där jag ägnade mer tid åt att fördjupa mig i det tyska systemet. Jag fick SINK och tysk sjukförsäkring från Sverige och pga av min NPF fick jag av lokala SPD (Sozialpsykiatricher Dienst) en Betreuer (ungf. mostsv. God Man) som jag har kvar än i dag.

  Tyvärr drabbades jag av (en felaktig) hyreshöjning (460 €/mån) som jag bestred, men där hyresvärden helt enkelt svarade med att säga upp kontraktet, vilket de omotiverat har rätt till när det handlar om ett möblerat WG. Jag blev hemlös på nytt, den här gången utan extra pengar från soc/nämnde och jag spenderade än mer tid på sjukhus.

  När man bott i Berlin i ett år och har akut behov av en bostad har man rätt till en Wohnberichtigungsschein som kortfattat betyder att man får förtur till lägenheter. Tillsammans med min Betreuer, en hyresrättsadvokat (15 €) och ett Beratungsställe för hemlösa, blev jag erbjuden ett förstahandskontrakt som jag bor i sedan november förra året (30 kvm omöblerad, 329 €/mån, el 49 €, internet 20 €/mån och TV, 18 €/mån). Därtill kommer månadskort (60 €) och min nuvarande sjukersättning är, efter höjd SINK i år, ca 778 €/mån.

  Situationen idag är att lägenheten är tom. Då menar jag inget kylskåp, ingen frys, inga köksskåp, inget internet/tv (för närvarande) och inga möbler. Det finns naturligtvis begagnade (gratis) möbler men dessa ska fraktas lik förbannat och jag har varken vänner, bil eller körkort. Jag har egentligen heller ingen rätt till socialhjälp här men min Betreuer har i ett sista försök gjort en ansökan om möbler och alternativ ett Betreutes Wohnen (LSS-boende) mot bakgrund av mina diagnoser till Sozialamt.

  Så min stilla undran, efter det här beklagligt långa inlägget, är nu om situationen möjligen hade blivit annorlunda i Spanien? Hur ser det ut i Spanien? Billigare/dyrare/ - skillnader/likheter/ - sämre/värre - andra möjligheter etc.
   
  erkki gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  914
  Mottagna gillanden:
  247
  Intressant levnadsöde. Sånt intresserar mig då jag lägger mycket tid på att hjälpa svennar som hamnat i kläm, men det kan hända att moderatorn här har andra värderingar.
  Nåväl. Spanien har blivit dyrare på senare tid pga att kronan tappat kraftigt i värde, det drabbar de flesta svennar som har sina inkomster i SEK. Vidare finns det tendenser till hyreshöjningar då fastighetsmarknaden vänt svagt uppåt efter många års kräftgång. Du kan säkert hitta billiga bostäder att hyra, kanske ner till 300 E i månaden (+deposition), men standarden är avsevärt lägre än i norra Europa och det blir väldigt kallt på vintrarna inomhus (uppvärmningen betalas utöver hyran). Du kan inte räkna någon som helst stöd från myndigheterna i Spanien, det är min prognos. Svårt att ge någon rekommendation i övrigt då allt beror på din personliga ekonomi.
   
  Nalle, erkki, teddi och 3 andra gillar detta.
 4. blivande utvandrare

  blivande utvandrare Ny medlem

  Blev medlem:
  12 mars 2018
  Inlägg:
  21
  Mottagna gillanden:
  11
  Har läst både ditt nuvarande inlägg samt det från 2014. En fundering från mig som bor på grannön... om du blev av med din lägenhet för två år sedan på Gotland varför valde du just Tyskland och Berlin av alla platser på jorden att bosätta dig i? Du var ju i vart fall tvungen att ta båten över till Oskarshamn och bara i Oskarshamnsområdet och i hela Småland hade det garanterat funnits tusentals med boende för dig för någon eller några tusenlappar i hyra per månad så fort du kommit utanför de större samhällena?
  Har själv vänner som flyttat ner ifrån bl a Stockholm till Småland som iof sig köpt fastigheter men för den summan som en liten 1:a i Sthlm kostat har du fått ett mindre palats i Småland.
  Så jag bara undrar rent allmänt varför du valde just Berlin som är en av de dyraste städerna i Europa?
   
  erkki, teddi, Advokatten och 4 andra gillar detta.
 5. Advokatten

  Advokatten Ny medlem

  Blev medlem:
  21 september 2012
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  6
  Hej mixt! - Tackar för ditt engagemang och önskar kunna engagera mig på samma sätt faktiskt. Dvs om jag kommer levande ut ur den här knipan. Men okej, ner till 300 € men med lägre standard, skriver du. Hur menar du då? Kackerlackor och inget rinnande vatten? Hur mycket skulle du säga övriga kostnader (el, internet, månadskort) i så fall är på? Här i Tyskland finns det trots allt förvånansvärt mycket stöd att få. Bland annat den stora mängd Beratungsstellen (Rådgivningsbyråer) i alla möjliga former och ärenden. Advokathjälp, oavsett ärende, kostar inte mer än 15 € (man måste dock göra en ansökan till Amtsgericht). Utöver det är ju i stort sätt all sjukvård gratis så länge man har en sjukförsäkring (i mitt fall betald av FK). Vid vård på sjukhus betalar man 10€ per dag upp till 26 dagar, därefter är det gratis. Men man kan utöver det, om man har en väldigt dålig ekonomi, begära att bli befriad även från den kostnaden och betalar då bara 2% av beloppet. Utöver det finns Krisendiest (för akut psykisk kris) som också är grratis och är öppet dygnet på vissa ställen och därtill en mängd föreningar och personer som engagerar sig ideelt (vissa läkare som ger vård till personer även utan sjukförsäkring, t.ex.).

  Hej Blivande Utvandrare! Tackar också dig för ditt fina inlägg! Jo jag står faktiskt redan nu i Kalmarhems kö, och även Stockholm och ett par köer till och bor självklart mycket hellre i en mindre stad. Men för att besvara din fråga; Tykland, Berlin var INTE det första alternativet. Jag tittade även på Danmark, Finland och Norge. Men Norge har väldigt få hyreslägenheter till exempel och min finska är inget vidare. Men det blev till slut Tyskland utifrån den informationen jag insamlat via nätet, - möjligheten att få bostadstillägg (Wohngeld) tex, (som dock visade sig vara ganska litet men ändå), liksom som jag skrev, mina språkunskaper. Sen är det så här att incidenten med lägenheten på Gotland resulterade i bland annat en del skulder som sen blivit en belastning - oavsett vilken lägenhet jag söker i Sverige. Jag fick ett lägenhetserbjudande från Gotlandshem så sent som för ett par veckor sedan, då jag var först i kön, som sen togs tillbaka med motiveringen att jag är spärrad i deras kö. Om jag inte ens kan få en lägenhet när jag står först i kön så har jag svårt att se hur jag ska få någon överhuvudtaget. Dessa skulder har jag inte här i Tyskland (KF anser min sjukersättning är för liten att begära utländsk inkasso på - ca 778 € / mån) varför det förstahandskontrakt jag har nu inte hade varit möjligt . Sen har Tyskland inga bostadsköer utan allt är avreglerat och det är behovet som styr, inte köplatsen.
   
  Last edited: 14 mars 2018
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. blivande utvandrare

  blivande utvandrare Ny medlem

  Blev medlem:
  12 mars 2018
  Inlägg:
  21
  Mottagna gillanden:
  11
  Först av allt måste man nog ha klart för sig att de kommunala eller statliga bostadsförmedlingar (liksom arbetsförmedlingar) som finns i Sverige är enbart ett spel för gallerierna. Det är väl mer ett hån mot den bostadssökande att ställa sitt nyfödda barn i bostadskö för att barnet förhoppningsvis 20 år senare ska få en nybyggd lägenhet som den precis utbildningsklara 20-åringen ändå inte har råd att betala. Detta gäller iof sig inte bara Sverige utan läget är väl tämligen trist i alla större europeiska städer.

  Vad jag syftade på var nog snarare att du istället hade letat upp något mindre hus som någon bonde ex har ute på landet som ändå hade står tomt. Eller fastigheter som är utbjudna till försäljning där fastighetsägaren inte fått fastigheten såld eftersom fastigheten ligger i avfolkningsbygd. Det finns mängder med fastigheter i Småland som ligger ute till försäljning som du kan göra en deal med fastighetsägaren att till en struntsumma kan hyra månadsvis. Du är ju förtidspensionär och förutsatt att du inte är rörelsehindrad så köper du bara en cykel så kan du enkelt ta dig in till närmaste större stad. Som du säkert vet om mår inte fastigheter bra av att stå tomma utan de mår bara bra av att någon bebor dom. Kan du dessutom fixa lite själv med huset typ underhåll som målning och tapetsering så behöver du knappast betala många kronor i hyra per månad.

  Men nu kanske ovanstående inte är intressant eftersom du söker boende i Spanien och det kan jag dessvärre noll om. Lycka till med din blivande Spanienflytt i vart fall.
   
  Advokatten gillar detta.
 8. Incondicional

  Incondicional Ny medlem

  Blev medlem:
  26 oktober 2017
  Inlägg:
  9
  Mottagna gillanden:
  9
  Hej!
  Vad sorgligt att du behövt gå igenom så många tråkiga situationer. Med den bakgrundsinfon. som du gett i tråden skulle jag dessvärre starkt avråda dig till att söka dig till Spanien. Det finns stor risk att du skulle råka illa ut och hamna helt på bar backe om du hamnar i det spanska sjukbidragssystemet som ju är mycket sämre än det svenska. Mitt råd är nog att du flyttar hem till Sverige för där har du större möjligheter att hitta bostad och de ekonomiska ersättningar som du har rätt till. Livet i Spanien kan dessutom bli ganska besvärligt om man inte behärskar språket och behöver ha kontakt med det spanska sjukförsäkringssystemet. Lycka till och hoppas att det löser sig på ett bra sätt för dig i framtiden.
   
  Advokatten gillar detta.
 9. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej som pensionär har du gratis läkarvård medicin så sjukvården är mycket bättre här har bot här i 5år och har varit hos läkare många gånger och besökt Sjukhuset hos specialister så vad Incondiconal skriver är helt fel Advokaten
   
 10. Incondicional

  Incondicional Ny medlem

  Blev medlem:
  26 oktober 2017
  Inlägg:
  9
  Mottagna gillanden:
  9
  Exakt vad är det som inte stämmer Erkki? Har du läst Advokattens bakgrundsinfo? Det handlar inte om en vanlig pensionär utan om en förtidspensionär utan medel eller språkkunskaper i spanska, som i nuläget saknar bostad i Tyskland och troligtvis ska försöka överleva på en väldigt låg inkomst under en överskådlig tid framöver. Fixar den spanska sjukvården fram bostäder till svenska förtidspensionärer? Gratis sjukvård kommer inte vara till stor hjälp om man saknar ett boende. Utan det kommer Advokatten att få det väldigt tufft i Spanien.
   
  Advokatten, Los Suecos, Preciosa och 1 annan gillar detta.
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Advokatten

  Advokatten Ny medlem

  Blev medlem:
  21 september 2012
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  6
  Hej Incondicional, och tack för ditt svar!

  Du har nog alldeles rätt i att språket definitivt är nyckeln till det mesta i landet man befinner sig i och finns det ingen möjlighet att lära sig det billigt och snabbt blir det nog väldigt besvärligt, precis som du skriver. Jag förstod dock inte riktigt kopplingen mellan "hamna på bar backe" och "hamna i det spanska sjukbidragssystemet". Normalt sätt har man väl en sjukförsäkring som inte är kopplad till själva boendet, eller har jag missuppfattat saken? Sen är det säkert rätt och riktigt att ekonomiska ersättningar må vara bättre än i Spanien men jag undrar jag om jag läste rätt när du skrev "större möjlighet att hitta bostad i Sverige"? Alltså, om socialnämnden och socialtjänsten i Visby nu beviljade den här rätt ansenliga mängden pengar för flytten till Tyskland, är jag ganska övertygad om att det fanns en anledning till det. Min socialsekreterare som först var positiv till förslaget hade vid nämndesammanträdet ändrat uppfattning och avrådde nämnden från bifalla förslaget. De hade i det läget i så fall väldigt enkelt kunnat sagt nej och besparat sig själva en massa besvär.

  Sen Blivande Utvandrare, så är anledningen till att jag skriver här att UNDERSÖKA möjligheten att flytta till Spanien. Alltså jämfört med vad jag nu har i Tyskland. Ett förstahandskontrakt i Berlin, visserligen utan möbler men ändock, en tysk sjukförsäkring betald av Sverige som är bättre än den svenska då den (nästan) helt saknar patientavgifter, med mera. Hur ser det ut i Spanien är då min fråga? Vad är motsvarigheterna i Spanien? Är sjukförsäkringen statlig eller avreglerad (alla länder har privata sjukförsäkringar) ? Kan man få bostadsbidrag? Kan man ansöka om motsvarande God Man (eller Betreuer som det heter i Tyskland). Var finns det flesta, bästa eller sämsta bostäderna? Hur höga är hyrorna, elen etc. Alternativt var jag kan hitta sådan överskådlig information (som inte är på spanksa)

  Ja, jag förstår du inte har svaret på de här frågorna då du skriver du "har noll koll" på det men alternativet att "bo på landet" billigt i någon "avfolkningsort" är kanske inte idealt om man har funktionshinder med visst behov av närhet till vård och stöd. Jag förställer mig att ett rivningskontrakt inte är särskilt permanent heller, liksom en anledning varför folk flyttar från trakten. Men naturen på Gotland är oslagbar. Fördelar och nackdelar med allt. Men för att återknyta till jag skrev i mitt första inlägg, om det finns skulder (eller andra skäl) som blir ett såpass stort hinder att det inte går att skriva kontrakt, spelar det ingen roll vilken kö, eller vilken hyresvärd (med undantag av den skumma sorten) jag kontaktar. Det problemet finns nu inte när jag befinner mig utomlands.
   
  Last edited: 16 mars 2018
 13. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.095
  Mottagna gillanden:
  924
  Man ska ju ha en viss inkomst och bevisa det för att få bli resident (skriva sig permanent ) i Spanien.
  Ansvarsdeklaration tror jag det heter. Om din inkomst är det du skrev efter att skatten är dragen så
  blir det inte lätt att leva här nere. Hyra - där är det ju enbart ägarlägenheter och även där måste man ha
  dokument som visar att man kan betala och i de flesta fall en el två depositionshyror.
  Elen (50E/mån som lägst) Vatten 20E/mån...Hyra 30-40E/mån om man har tur. Bostadsbidrag finns inte.
  Internet eller telefon kostar som hemma i stort sett. Iofs stor konkurrens. man får kolla runt
  Billigast jag sett på internet är 20/24E/mån, ingen installationsavgift men blir bunden 12 el 24 mån.
  Blir man beviljad residencia så har man rätt till offentlig sjukvård - normalt. Bör då ha papper från
  FK. Osäker på när det är "sjukpension" hur det går till. Kanske man tvingas till privat
  sjukförsäkring? Står nog en del på FK:s hemsida...
  Säger inte att det inte går.... men det blir nog kärvt med att få till bostad osv...
  Tar tid och pengar innan allt är klart i så fall.
  Nån stöttning f ö har inte ens spanjorerna. Vissa kan få hemhjälp men många får lita till
  släkt och vänner.
  P :)
   
  Last edited: 15 mars 2018
  Advokatten och Los Suecos gillar detta.
 14. Advokatten

  Advokatten Ny medlem

  Blev medlem:
  21 september 2012
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  6
  Hej Preciosa! Du finns kvar än - alive and kicking! :):p!

  Men då låter ju Tyskland nästan bättre (om du ursäktar en möjligen något för tidigt dragen slutsats). Jo, jag är fullt medveten om att flyttar jag så är det med ambitionen att skriva mig där och samma regler gäller i hela Europa tror jag. Till exempel tre månaders regeln gäller även här i Tyskland men om man struntar i att skriva sig här så är det ju inte precis som att polisen kommer börja jaga dig eller så. Det är mao inte direkt någon "ansvarsdeklaration" men indirekt så har du ju inte rätt till sociala förmåner och utan inkomst är det ju isf i praktiken omöjligt att bo där. Sen underlättar i flera sammanhang och ibland även kan ge förmåner om du gör det (Wohngeld, t.ex) så är det för det mesta en fördel. Sen att saker tar tid... vi pratar tysk byråkrati här, i en stad på 3,5 miljoner invånare! Tro mig, jag är ganska van!

  Så man måste betala för vatten också i Spanien? Eh? :confused: Känns ju lite... spartanskt (i brist på bättre ord). Sen verkar bostadskostnaden ju inte vara mycket billigare i Spanien heller :eek:(?). Min hyra är ju som sagt på 329 € (omöblerad, som nämnts). Men jag tyckte du skrev nått i ett av inläggen för ett antal år sedan att det kan ingå saker i en spansk lägenhet, eller? Vad ingår i så fall då? Sen blev jag lite konfunderad över begreppet "ägarlägenhet". Finns det inte hyresbolag med hyreslägenheter?

  Sen undrar jag också lite kring den spanska sjukförsäkringen du var lite osäker kring. I Tyskland fungerar det så att alla ingår i regel i Pflichtversicherung, alltså man är tvungen att ha en sjukförsäkring men man kan välja fritt bland olika "kassor". Om man har ett arbete så betalar arbetsgivaren (drar avgiften direkt från din lön) in till den sjukförsäkring du valt, som dock kan vara ganska dyr. Om du är egen företagare ansvarar du själv för att betala in avgiften men för vissa kan det vara så dyrt att de låter bli :( !

  Eftersom jag inte arbetar i Tyskland och inte (direkt) ingår i Pflichtversicherung betalar svenska Försäkringskassan den avgiften helt och hållet utöver min sjukersättning (har ingen aning om hur stor den är, ser aldrig de pengarna). Jag fick dock fritt välja sjukförsäkring själv, i mitt fall Techniker Krankenkassa (TK) och det finns cirka ett dussintals olika att välja på, kanske mer om man räknar de riktigt små också. Men för de pengarna är sjukvården sen i det mesta gratis :D! Det tillkommer alltså sällan patientavgifter som i Sverige och jag kan också gå till tandläkaren utan att det behöver kosta något (vissa undantag för stora ingrepp, dock). Så hur är det i Spanien? Betalar man patientavgifter? Kan man välja sjukförsäkring eller är det statligt offentlig vård som i Sverige?

  När det gäller de övriga avgifterna verkar de vara ungefär lika. Möjligen att när jag betalar 49 €/mån för mina Heizkosten (el) så görs en avräkning i slutet av året och har man förbrukat mindre än 49 €/mån sett över hela året så får man tillbaka dessa pengar (alternativt får betala mer om man förbrukat för mycket). Internet är också ganska lika, möjligen något högre och precis som du skriver är det 12-24 mån man tecknar upp sig för. Men hastigheten är rejäl, minst lika bra som i Sverige om inte bättre :D! Frågan som blir kvar då är om möjligen livsmedel kan vara billigare i Spanien? En (icke importerad) öl kan kosta så lite som 0,25 €. En flaska vin från 1,50 € ungefär. Jag dricker tyvärr inte mjölk men ost är "dyrt" - ex. 1,50 € för 125g, nästan alltid färdigskivad. Bara ett par exempel o_O !
   
  Last edited: 16 mars 2018
 15. Advokatten

  Advokatten Ny medlem

  Blev medlem:
  21 september 2012
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  6
  Ehupp!! En liten korrektion bara. Har lägenhet i Tyskland men saknar möbler. Min inkomst är min svenska sjukerättning (idag ca778 €/mån). Det pågår två ansökningar till Sozialamt (Socialtjänsten), den ena är för möbler, den andra för alternativet Betreutes Wohnen (ungf. motsv. LSS-boende) som de mycket väl skulle kunna ge avslag på eftersom jag, precis som jag skulle vara i Spanien, är en EU-medborgare och - i princip - utan RÄTT till sociala förmåner. Emellertid är det inget som FÖRBJUDER Sozialamt att bevilja mig det. Utöver det tillkommer en del komplexa EU-regler i mitt fall då jag har mina diagnoser som skulle kunna göra mig till ett gränsfall. Möjligen. Jag vet inte hur Spanien skulle resonerat. Det är upp till de olika EU-länderna att göra egna bedömningar som det ser ut. Jag vet en del fall av extrema svenska bedömningar också så inget tycks vara skrivet i sten, tydligen.
   
  Last edited: 16 mars 2018
 16. Advokatten

  Advokatten Ny medlem

  Blev medlem:
  21 september 2012
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  6
  Okeyy... o_O Så sjukvården är offentlig och utan patientavgifter, najs! :D Men hur betalas den isf? Via skatten eller? Försäkringskassan betalar ju min tyska försäkring här i Tyskland och jag föreställer mig nån liknande lösning skulle bli fallet i Spanien.
   
 17. blivande utvandrare

  blivande utvandrare Ny medlem

  Blev medlem:
  12 mars 2018
  Inlägg:
  21
  Mottagna gillanden:
  11
  Jag visst inte att du hade någon form av handikapp som gör att du inte kan klara dig själv i en liten byhåla. Jag beklagar.

  En sak har vi gemensamt och det är att även jag hade förtidspension strax innan jag blev folkpensionär.
  På den tiden bodde jag i min hemstad, en av sydsveriges större städer. Jag hade varit ute på en längre jordenruntresa och under tiden jag varit borta hade jag fått ett duvslag på balkongen. Tänkte väl inte närmare på det utan hade ventilerna under fönstren och balkongdörren vidöppna från balkongen rakt in i lägenheten. Detta förorsakade att jag fick en mycket smittsam fågelvirussjukdom som heter papegojsjukan som bl a förorsakade dubbelsidig lunginflammation.

  Misstänker att läkaren och sjukhuset ville få sängen ledig efter jag legat på sjukhus en knapp månad så jag blev erbjuden förtidspension. Hade iof sig knappt tre år kvar till folkpension. I samma veva avlider min mamma och då ärver jag hennes fastighet på norra Öland och eftersom jag inte kunde bo kvar (ville bo kvar) i min hemstad (censur censur censur) så flyttade jag till Öland för gott. Har tidigare bara sommarbott här sedan födseln.

  Sorry, det var en lång utsvävning.

  Nu vet jag inte vad du har för handikapp och om du är röreslehindrad. Du skriver att du saknar bil och körkort. Jag skulle ju med en viss gissning med tanke på att det låter på dig som om du har begränsad ekonomi, hellre flytta tillbaka till Sverige. Inte för att jag känner till hur handikappade och röreslehindrade har det i Berlin eller i Spanien. Men jag vågar ge mig på en vild gissning att som svensk kommer du att få det bättre i Sverige. Vore du däremot ekonomiskt oberoende och själv skulle kunna anställa folk som skulle kunna hjälpa dig i Spanien så vore det naturligtvis en annan sak.
   
  Advokatten gillar detta.
 18. Advokatten

  Advokatten Ny medlem

  Blev medlem:
  21 september 2012
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  6
  Oj, jag får beklaga de olyckliga omständigheterna! :oops: Inte lätt när det är svårt! o_O Men visst, jag vet inte om "klara sig" är rätt term oavsett liten byhåla eller inte. Jag har ADHD och atypisk autism som än så länge är obehandlad men diagnostiserad i Stockholm. Den senare diagnosen kvalificerar mig för ett LSS-boende (även i Tyskland). Det var planerat med KBT och medicinering i Stockholm men då jag blev hemlös var beskedet att någon behandling inte kan förväntas meningsfull utan permanent bostad. Så utan bostad ingen behandling. Så vad gör man? :confused::confused:

  Jag bor nu i en tom lägenhet, utan tv/internet, kylskåp, frys eller möbler så "klara sig" blir i ett sånt läge ganska relativt. Vad Sozialamt kommer svara är än så länge oklart men jag väntar besked inom en kort (på tyska betyder det - inom en något sånär snar framtid!:confused:!)
   
 19. Stefan K

  Stefan K Medlem

  Blev medlem:
  17 september 2017
  Inlägg:
  83
  Mottagna gillanden:
  25
  Har last era inlagg och dom ar verkligen intressanta, vad jag forstar Advokaten behover i bostad,sjukhjalp och annan sevice med olika bidrag
  sa skall han absolute soka sig till Sverige,all denna hjalpen finns till andra som har forstatt att soka den i Sverige,sa den finns sakert till honom ocksa i varat valfardsland som ar oppet for dom som vill.
   
  teddi gillar detta.
 20. blivande utvandrare

  blivande utvandrare Ny medlem

  Blev medlem:
  12 mars 2018
  Inlägg:
  21
  Mottagna gillanden:
  11
  Jag är själv född med ADHD fast jag aldrig fått det diagnostiserats i Sverige utan jag har under 30 år "självmedicinerat" och är idag hyfsat problemfri. Atypisk autism har jag aldrig hört talas om men efter lite sökande på nätet tror jag att jag fått lite mer kunskap i ämnet. Likaså visste jag inte heller vad LSS-boende innebär men efter lite sökande på nätet tror jag att jag även där fått lite mer vetande.
  Men om du själv är villig att tom bo i husvagn så varför inte köp en gammal husvagn och ställ upp på någon av året-runt-campingarna som finns på Gotland eller Visby? Det finns ju många pensionärer som sålt sitt fasta boende och istället har satsat på husbilslivet så helt fel kan det ju inte vara att bo på 4 hjul.

  Utan att gå in för mycket på din personliga ekonomi men en rak fråga - har du något sparkapital? Att bo i en tom lägenhet som du själv beskriver utan varken kyl, frys, möbler eller tv/internet är ju definitivt inget som är accepterat i Sverige enl socialtjänstlagen. Mitt tips till dig är FLYTTA HEM TILL SVERIGE!
   
  Last edited by a moderator: 22 mars 2018
  Gyllis gillar detta.
 21. katinka

  katinka Ny medlem

  Blev medlem:
  18 augusti 2017
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  1
  Hej! Jag är sjukpensionerad med både psykiatriska och fysiska funktionshinder. Och bor på Spanska östkusten.
  Hyrorna är lägre än Sverige, men vatten och el kostar. Mitt vatten och el går på runt 100 euro i månaden, och jag hyr en lägenhet lite utanför en storstad, för 400 euro i månaden.

  Om du är sjukpensionerad i Sverige så ingår det en sjukförsäkring i det, som gör att du har rätt att nyttja allmänvården här.
  Hur det ligger till med psykiatrisk vård vet jag ej. Min psykiatriker i Sverige skall remittera mig till en läkare här .
  Fk har spanska översättare till läkarintyg m.m, bor såpass många pensionärer här .

  Spanska får man lära sig snabbt! Man har inget val då folk generellt sett inte kan engelska.

  Om du är i behov av mycket stöd från vården osv så är kanske Spanien ingen bra ide, då det är ett system som fungerar annorlunda. Få mediciner utskrivna och gå till läkare är inga problem, men sjukgymnastik, psykolog och liknande kan nog vara krångligt.

  Men vill du bara vill leva ditt liv i solen, och klarar dig hyfsat bra själv så kan jag rekommendera Spanien!
   
  Last edited: 19 mars 2018
  erkki gillar detta.
 22. Advokatten

  Advokatten Ny medlem

  Blev medlem:
  21 september 2012
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  6
  Hej Katinka!

  Oj, 400 hyra + 100 € vatten/el i månaden låter lite väl dyrt :eek:, i synnerhet om man lägger till internet och månadskort också. Hur stor är lägenheten? Å hur klarar du dig då bara på sjukersättningen? Eller är livsmedel billigare i Spanien?

  Så din läkare har möjlighet att skriva REMISS ("bli remitterad") till en läkare i Spanien??:confused::confused: Är den skriven till en specifik läkare eller är det så att du kan visa remissen för valfri läkare? Själv har jag nämligen bara fått ett INTYG (eller två egentligen, varav ett på engelska) från min klinik där jag blev diagnostiserad i Stockholm så att bli "remitterad" låter väldigt avancerat, internationellt sett!:eek:

  Sjukgymnast och psykolog är "krångligt" skriver du men hur menar du då? Det ingår inte allmänna sjukförsäkringen, eller är det långa väntetider, eller är det bara krångligt rent byråkratiskt? I Tyskland är det egentligen inte "krångligt" men jobbigt då man måste leta upp en ledig psykolog själv på nätet, vilket faktiskt är en smula ansträngande då halva Berlin går i terapi och den normala "vårdcentralen" (Gesundheitszentrum) är garanterat fullbokad med långa väntetider. Men utbudet, både till form och innehåll är å andra sidan också stort (föredrar du gestaltterapi med naturläkemedel - no problems, i princip allt täcks av försäkringen!:p(y)). Sjukgymnast är i regel inget problem men där tillkommer extra kostnader (vilket förefaller något ovanligt jämfört med all annan vård här o_O)

  Å så naturligtvis "lära sig spanska snabbt" (varför är jag inte förvånad, halva Europa envisas ju med att dubba alla jävla filmer och skit!). Men finns det möjlighet att läsa spanska kurser där? Finns det i så fall sämre/bättre respektive dyrare/billigare alternativ? Jag tror annars även CSN beviljar för språkkurser.;)
   
  Last edited: 21 mars 2018
  Grey76 gillar detta.
 23. Wondercat

  Wondercat Ny medlem

  Blev medlem:
  3 maj 2018
  Inlägg:
  13
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej igen!!
  Jag har ju 9412kr/mån (efter skatt) i en förtidspension som jag givetvis kan bevisa till staten. Kommer detta att räcka som ansvarsdeklaration, tror du?
  Skulle faktiskt kunna leva på detta i Spanien om jag har ett litet startkapital. Tjohoo! !!
   
  Last edited: 5 maj 2018
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...