Bäst att bo, Sverige/Spanien?

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Eldorado, 31 augusti 2012.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. jonnyx

  jonnyx Medlem

  Blev medlem:
  28 augusti 2012
  Inlägg:
  370
  Mottagna gillanden:
  11
  Arbetslöshet och statistik

  Det här med arbetslösheten skall man givetvis ta i beaktande men har man de kvalifikationer som söks här då ser det betydligt ljusare ut.
  Det finns mängder med företag här som söker med ljus och lykta efter folk med språkkunskaper. Teknik och IT företag speciellt, de söker kvalificerade personer som behärskar engelska och spanska. De spanska ingenjörerna och IT personerna har ofta för dåliga engelskakunskaper för att komma ifråga. Men bra spanska är givetvis ett grundkrav.
  När man sen läser arbetslöshetsstatistiken så bör man också ha i bakhuvudet att den stämmer inte helt med verkligheten. Den tar inte hänsyn till den mycket stora svarta arbetsmarknaden. Väger man in den i det hela så är den verkliga arbetslösheten inte värre än i många anda europeiska länder.:sol:
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Eldorado

  Eldorado Avstängd

  Blev medlem:
  1 april 2008
  Inlägg:
  608
  Mottagna gillanden:
  0
  Brottsligheten lära öka i dåliga tider och dras det ner i sjukvård eller annat offentligt kanske det känns av. Snålheten i sjukvården är akut redan här fast vi är bäst i EUropa, hur kan det då bli där om man behöver?
   
 4. Eldorado

  Eldorado Avstängd

  Blev medlem:
  1 april 2008
  Inlägg:
  608
  Mottagna gillanden:
  0
  Hyreslagen är under ändring som vi kan läsa i detta forum, men risken att bli bostadslös är obefintlig under överskådlig tid, utom möjligen under de heta somrarna då Sverige är bättre ändå.

  Jag är också mest orolig över akut sjukvård, även då Spanien sedan årtionden har mest problem med Sjukhussjuka och Multiresistens som kan ta död på oss.
   
 5. Eldorado

  Eldorado Avstängd

  Blev medlem:
  1 april 2008
  Inlägg:
  608
  Mottagna gillanden:
  0
  Det har väl snarare varit överetablering, så vi såg en del igenbommade lediga lokaler i Cala Bona i somras, att hyra eller köpa, Se vende/alquila.
  2 svenskor jag träffade där, flyttar nu hem efter många år, då vintrarna är hopplösa där.

  Man ska passa på och titta på vintern, Torremolinos C var nästan heldött en kväll för lite längre sedan.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. Eldorado

  Eldorado Avstängd

  Blev medlem:
  1 april 2008
  Inlägg:
  608
  Mottagna gillanden:
  0
  Frånsett sjukvården och risk för mer brott är det nog ingen fara och man kan alltid flytta hem igen liksom Spanjorer får flytta norrut och hit om de vill.

  Jag kollar alltid sjukvård och blev glad över ett nytt sjukhus i Marbella på nära håll, då annars Malaga gällde, när man kan ha The golden hour för att överleva i mogen ålder.
   
 8. Anna Malaga

  Anna Malaga Ny medlem

  Blev medlem:
  31 maj 2011
  Inlägg:
  349
  Mottagna gillanden:
  11
  Vad gör de anhöriga i sjukvârden? De tar hand om patienten. Sitter bredvid, ser till att den äter sin mat (matar om den inte kan äta själv) och tar sina mediciner. Hámtar hjälp om det behövs, för patientens talan om den är för svag att prata sâ mycket själv, ser till att den dricker ordentligt, ligger bekvämt, följer med till operationer osv. Anhöriga byter av varandra, om nâgon är riktigt dâlig sitter de där dygnet runt.
  Mânga är riktigt svaga efter t.ex en operation och behöver hjälp med att äta. Anhöriga tar sitt ansvar även i äldrevârden, de gâr pà besök varje dag och har med mat deras gamla tycker om, ser till sâ att allt stâr rätt till etc.

  Inga socialbidrag? Nej. I spanien bor du som du har pengar till, skaffar de barn du har râd med osv. Det finns inte försörjningsstöd, bostadsbidrag, studiebidrag, barnbidrag osv Det finns arbetslöshetsersättning, men den är tidsbegränsad (4 mân per arbetat âr) när den är slut kan man ansöka om en slags förlängning, ayuda familiar, om man har familj att försörja. Sedan finns en slags extrahjälp pâ ca 400 euro under 6 mânader, som man kan ansöka om man inte har nâgon annan inkomst.
   
 9. Eldorado

  Eldorado Avstängd

  Blev medlem:
  1 april 2008
  Inlägg:
  608
  Mottagna gillanden:
  0
  Det kanske är som vanligt då innan EU började pumpa upp Spanien med bidrag?

  Här är det samma med brist på kunnig arbetskraft och regeringen med press från Mp tar in analfabeter istället till många kommuners fasa. Spanien i sin tur gav en massa illegala amnesti för inte så länge sedan. Vår dotter fick en snygg afrofrisyr som inte var så billig, av en svart kvinna på en stol vid Paseo maritimo. Det fanns flera dylika frisörer så alla tycks klara sig?
   
 10. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Ja, i Sverige finns inte mycket anhörighjälp, varken på sjukhus eller äldreboende. Då ligger våra gamla och sjuka där ensamma och får klara sig bäst de kan. Vården kan bara ge den allra nödvändigaste vården. Ingen har tid att sitta där på sängkanten, mata dig osv.... Många äldre kommer inte ut i frisk luft på månader. Listan kunde göras längre, men alla vet väl vad jag talar om. Vilket land är bäst då?
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. mimus48

  mimus48 Ny medlem

  Blev medlem:
  21 juni 2012
  Inlägg:
  94
  Mottagna gillanden:
  2
  Vården

  Helt klart finns det stora brister inom vården här i Sverige, men också i Spanien tydligen. Man får kanske basera sitt val av boende på andra grunder. Har för länge sedan slutat tro att Sverige är det land och det system som i alla väder står sig bäst vid jämförelser. Helt sedan den tid då vi kunde stoltsera med "den svenska modellen" lever ett otroligt stort antal svenskar med illusionen att Sverige är bäst i alla väder. Tiderna har för länge sedan förändrats och med de högervindar som blåser här -och för övrigt på många håll i europa- så håller vi sakta men säkert på att nedmontera den gamla trygga svenska välfärden. Kommunerna blir fattigare, skolorna får absolut inte tillräckligt med resurser vilket leder till att de elever som finns där inte får tillräckligt på fötterna för att kunna leda landet mot bättre ekonomi och utveckling.
  Till och med när min mamma var liten och det bara bjöds enkel folkskola, sex år, kunde varenda unge åtminstone läsa, skriva och de fyra räknesätten då de gick ut skolan. Se så många i dag som inte ens kan skriva sitt namn ordentligt.
  Ekonomisk klasskillnad ökar hela tiden, osv, osv. Så varför alla dessa svenskar slår sig för bröstet och pratar om svensk kvalité och det trygga Sverige, det förstår jag inte riktigt. Här finns massor med bra saker, absolut. Jag gillar faktiskt mitt hemland, men att tro att det endast är här som man har det bra är nog litet naivt tänkt.
   
 13. jonnyx

  jonnyx Medlem

  Blev medlem:
  28 augusti 2012
  Inlägg:
  370
  Mottagna gillanden:
  11
  Sjukvård och brott

  Sjukvården och speciellt akutsjukvården är mycket bra i Spanien och är definitivt inte sämre än Sverige, snarare bättre. Eftervården däremot är betydligt sämre, där förväntas familjen ta över det mesta.

  Och vad beträffar brott så visar statistiken på förbättringar för varje år, både på antalet brott och på uppklaringsprocenten. En av orsakerna till detta är att polisstyrkorna numera samarbetar, det gjorde de inte när vi flyttade ner 2001. De har dessutom skaffat modern utrustning.
  Polisen här har också en mycket kraftigare bemanning än i Sverige. Min son är polis i Sverige och det polisdistrikt han arbetar i har ca 400 000 invånare, de har totalt lika många poliser som Fuengirola med drygt 60.000 invånare. Hans polisdistrikt täcker ett mycket stort område med flera städer, Fuengirola är Spaniens till ytan minsta kommun (en kvadratmil)!!
   
 14. pozuela

  pozuela Medlem

  Blev medlem:
  11 maj 2011
  Inlägg:
  289
  Mottagna gillanden:
  6
  Det är inte högerpolitik som är orsaken till att den svenska skolan är som den är. Förändringarna börjades för länge sedan, när socialdemokraterna (med Göran Persson som skolminin ster) var i makten, även före hans tid, faktiskt.
   
  Nalle gillar detta.
 15. mimus48

  mimus48 Ny medlem

  Blev medlem:
  21 juni 2012
  Inlägg:
  94
  Mottagna gillanden:
  2
  Pozuela, du har säkert rätt i att skolans bekymmer är påbörjade för länge sedan, under den gamla regeringen men icke desto mindre så ökar och ökar de ekonomiska klyftorna här i Sverige och det har då definitivt börjat med högerstyret. Där gäller bara mammon som ledstjärna och inte omsorgen om invånarna i landet.
   
 16. crazys

  crazys Ny medlem

  Blev medlem:
  25 december 2008
  Inlägg:
  323
  Mottagna gillanden:
  3
  Kollade lite på gammal statistik och det fanns inga stöd för ditt påståenden. Finns bara ett brott med lågt mörkertal och det är mord och där var det betydligt högre i Spanien. Polisantalet var mer än dubbelt så högt i Sverige.
   
 17. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.647
  Mottagna gillanden:
  622
  Enligt Polisen.se sà har Sverige ca 2.2 poliser /1000 inv.
  Spanien har ca 3.4/1000 inv. Dà bara Guarda Civil och Policia Nacional räknade. Tar man med Locales samt la ertzaintza (Baskiens polis) eller Los Mossos D'escuadra (Cataluñas). Blir den siffran ännu högre
  Sà Spanien har nästan nästan dubbelt sà mànga poliser som Sverige.

  Men jag tycker inte man kan jämföra antalet poliser. Norrland har ca 1 miljon inv. Ungf samma som stor Sevilla. Var behövs det flest poliser?
   
  Last edited: 11 oktober 2012
 18. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Poliserna syns oftare iaf i Spanien. De patrullerar på gatorna, de kör runt i sina bilar osv. De syns inte lika ofta i Göteborg, varken gående eller i bilar, tycker jag. Polisstationer läggs ner i Sverige, då får de jättestora distrikt att ta hand om (inte bara i Norrland). Och det är klart att de inte hinner till varje plats samtidigt, om det skulle inträffa något, de måste prioritera.
   
 19. crazys

  crazys Ny medlem

  Blev medlem:
  25 december 2008
  Inlägg:
  323
  Mottagna gillanden:
  3
  Guarda Civil är halvmilitär och sköter även militära uppgifter. Dessutom sköts många polisiära uppgifter i Sverige av väktare som dessutom är flera till antalet.
   
 20. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.647
  Mottagna gillanden:
  622
  Guardia Civil är en av Spaniens 3 poliskàrer PUNKT.
  Ska man dessutom ta in alla väktare som finns i Spanien sà 4-dubblar vi nog antaler "poliser" i Spanien mot Sverige.
  Hur man än vänder och vrider pà det, sà Har Spanien fler poliser per inv. än Sverige.
   
  Last edited: 11 oktober 2012
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...