Bäst att bo, Sverige/Spanien?

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Eldorado, 31 augusti 2012.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Eldorado

  Eldorado Avstängd

  Blev medlem:
  1 april 2008
  Inlägg:
  608
  Mottagna gillanden:
  0
  Vill gärna bo i värmen och sedan Sverige över sommaren, men var och helst inom EU.
  Kom att tänka på det nu när det brinner, nära där det finns svensk-kolonier med svenska skolor etc.
  Bränder och hettan avskräcker.
  Dom har en svacka nu men brukar komma ur den. När jag läste om branden såg jag igen att det skärs ner på offentliga sektorn nu,
  http://www.sydkusten.es/engine.php?articleId=17128&sectionId=23
  något vi gjort i många år redan, när vi har onödiga utgifter på 60 miljarder per år.

  Vilket land kan ha bäst framtid?
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.647
  Mottagna gillanden:
  622
  Jag brukar alltid säga att Sverige har högre levnadstandard. medans Spanien har högre livskvalitee.

  Ekonomiskt sett är Sverige bättre än Spanien. Det är bättre att vara arbetslös i Sverige än i Spanien tex.. Men allt är ju inte pengar
   
 4. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.100
  Mottagna gillanden:
  927
  Hm...vilket land har bäst framtid :confused:
  Det kan ingen förutspå, allt kan hända i denna turbulenta
  värld.
  Det brinner hemma också i - skolor, daghem,restauranger
  och hyreshus. Se i Ystad tex...
  Klart att när det blir storbrand - som dom nästan alltid säger
  är anlagda här nere så är det skrämmande.

  Man längtar alltid ner hit när man varit hemma - hur trött man än
  är på Spansklandet. Det är solen som gör att folk lever ute och har
  en trevlig samvaro på gator och torg. Det är priviligierat att kunna bo här
  och att invånarna står ut med oss, man är tacksam för det.

  Finns inget att vara rädd för, Sverige finns kvar om man bara har
  biljett hem thumb

  Ciao P :sol:
   
 5. Minerva

  Minerva Medlem

  Blev medlem:
  18 februari 2011
  Inlägg:
  179
  Mottagna gillanden:
  19
  Bättre och bättre. Har nyligen kommit tillbaka till Sverige efter 30år bortovaro och trivs (nyhetens behag?) trots att sommaren blev mycket kallare än jag kom ihåg. Men eftersom jag kom från tropikerna (Belize och Mexico i vintras) saknar jag så länge inte solen.

  Dock skulle helst bo omkring halva året i Sverige och omkring halva i Spanien - om jag kommer underfund att jag har råd - och ork att flytta rund med mina katter - man blir ju äldre för varje år, tyvärr.

  Skulle inte vilja välja bort vare sig Sverige eller Medelhavet (egentligen kan tänka mig bo i Italien eller Frankrike i stället för Spanien, trots att jag gillar Spanien och kan spanska bättre än franska eller italienska).
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Som det har sagts tidigare här, handlar det inte om bara pengar. Livskvaliten är nog sá viktig. Och sanningen är att Sverige blöder. Sjukvárden, äldrevárden, skolan osv har slutat fungera, dock inte helt, men i dessa tre skulle man säkert fá bättre kvalitet i Spanien. Om jag lever tillräckligt länge (för att pensioneras) ska jag inte tveka om var jag vill bo...
   
 8. Cina

  Cina Ny medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2009
  Inlägg:
  40
  Mottagna gillanden:
  2
  Ett självklart val!

  Som flera av er varit inne på är det klimatet som har en positiv påverkan på människorna här! Dessvärre är vi (jag och min man) ännu inte så lyckligt lottade att vi kan spendera merparten av året i Spanien, men om 10 år....
  Jag om någon kan också bekräfta hur den svenska välfärden successivt försämrats. Om vi börjar med infrastrukturen. Titta på de svenska vägarna som underhålls väldigt dåligt, för att inte tala om järnvägen.... Vården ska vi inte prata om. Blev akut dålig hemma i Sverige i somras och efter remiss från familjeläkare till akuten spenderade jag en vecka med att åka in och ut och bollas mellan olika kliniker. I Sverige är det ju så att man måste:
  1. Ha en remiss för att överhuvudtaget komma in på akuten
  2. Även om man kommer från en annan avd på sjukhuset, t ex röntgen med nål i armen, måste man ändå gå till akutens huvudingång för att ta en lapp och sedan vänta i 1,5-2 timmar. Därefter får man två blad (journalblad) som man ska gå in med till något av teamen.
  3. Det är bara en leg sjuksköterska som får ta emot de två blad man fått efter några timmars väntetid... Finns det ingen sjuksköterska får man vänta.
  4. Man läggs sedan i en stor sal, tillsammans med ca 10 andra patienter, som alla har olika problem, alltifrån infektionssjukdomar (som kraftig magsjuka), till tarmvred och diverse andra sjukdomar... (Är man inte sjuk innan så blir man)
  5. Om en läkare kommer fram till att man ska remitteras för ytterligare röntgen, har röntgenläkaren överprövningsrätt om han anser att man behöver röntgenundersökningen eller ej, trots att han inte träffat och undersökt patienten....

  Efter 2 månader har jag ff inte fått någon hjälp annat än väldigt starka smärtstillande tabletter. Nästan så att man hoppas på ett smärtanfall när vi är i Spanien så att man kan söka akut vård där istället.
  Nej svenska välfärden är ett minne blott! Jag vet vilket land jag väljer och det börjar på Sp och slutar på anien :sol:
   
  pozuela gillar detta.
 9. Minerva

  Minerva Medlem

  Blev medlem:
  18 februari 2011
  Inlägg:
  179
  Mottagna gillanden:
  19
  Hade just ett äventyr med akut vård i Sverige och känner absolut ingenting från Cillas beskrivning. Tvärtom, tykte att det fungerade färvånansvärts bra. Är det samma Sverige vi pratar om?

  Andra verkar tycka att i Sverige har man mera pengar. Jag ser ganska låga löner för högutbildade -speciellt jämförd med USA - och höga skatter men mycket mer jämlighet och välfärd.

  Visst är Sverige kall och grå -m inte vit- under en stor del av året, och här har Spanien uppenbara fördelar med sin medelhavsklimat, och medelhavsmat, men på sommaren är Sverihe ymmigare, frodigare, trots att den är kallare.

  Och den för mig viktigaste fördelen med Sverige är att den är fortfarande relativt glesbefolkatÖ inha människohorder som på spasnka kusten under säsongen.
   
  Last edited: 2 september 2012
 10. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Jag har inte mycket erfarenhet av svensk sjukvárd personligen, men har hört vad som hänt vänner, bekanta och kollegor. Och läst i tidningar. Hur människor hinner dö i en kö innan de kommer till en adekvat behandling (t ex min kollega dog i cancer för hon fick inte várd sá sanbbt som hade behövts).

  Desto mer erfarenhet av svensk skola, som är under all kritik. Tex i PISA undersökningar (matematik, läsförstáelse osv) hamnar Sverige lángt ner i listan. Barn som skulle behöva speciallärarhjälp fár inte det för det finns inte spec. lärare. Skolan máste spara. Det finns elever som hamnar i olika utredningar (om läs-och skrivsvárigheter, dyslexi, osv) fast det skulle vara ganska enkelt att diagnostisera. Pengar fattas... Vára gymnasie-elever slutar skolan utan fullgod examensbetyg, för de har för mánga IG. Lärarna gár pá knäna, för man har ökat deras arbetsbörda med allt möjligt administrativt arbete sá att undervisningen blir lidande. Listan kunde göras längre, men ni förstár problemet.

  Gamla människor glöms bort och de fár dö i sina hem vare sig de har hemtjänst eller inte.
  Inom äldreboende/ álderdomshem ska man spara sá att man inte har pengar till kaffebröd.
  Man spar pá blöjor osv. Utvecklingen är hemsk, inte människovärdig. Jag vill inte vara med om detta, därför blir det adjöss Sverige för min del.
   
  pozuela gillar detta.
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. pozuela

  pozuela Medlem

  Blev medlem:
  11 maj 2011
  Inlägg:
  289
  Mottagna gillanden:
  6
  Jag är inte särskilt förtjust i tanken att bo i Sverige resten av livet heller. Om vi inte väljer Spanien, blir det väl att flytta till UK...(maken därifrån).
  :)
   
 13. jonnyx

  jonnyx Medlem

  Blev medlem:
  28 augusti 2012
  Inlägg:
  370
  Mottagna gillanden:
  11
  UK _ Spanien

  Jag läste nyligen i en Engelsk tidning att tre fjärdedelar av de yngre i UK drömmer om att flytta till Spanien. Kanske något att tänka på? Det måste ju rimligen finnas en anledning...think
   
 14. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.647
  Mottagna gillanden:
  622
  Kom inte Sverige 2:a eller 3:a i FN`s lista över bäst länder att bo i? fast dom syftar kanske inte pà klimatet dà ;)
   
 15. Backis

  Backis Ny medlem

  Blev medlem:
  16 februari 2009
  Inlägg:
  379
  Mottagna gillanden:
  13
  Handlar det om klimatet är det väl ett lätt val för Pozuela:sol: Själv tycker jag modellen är att bo i båda länderna, om man kan välja.

  Nu känns det dags att åka ner igen!
   
 16. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.100
  Mottagna gillanden:
  927
  Håller med. Man får det bästa av två världar thumb
  Hade Sverige haft spanska klimatet hade väl ingen åkt därifrån
  annat än för att få studera el jobba för lite utmaningar och
  vidga sina vyer.
  Det finns det som är dåligt och bra i båda länderna.

  P :cheeky
   
 17. Viktoria

  Viktoria Ny medlem

  Blev medlem:
  14 november 2011
  Inlägg:
  43
  Mottagna gillanden:
  0
  Vill bara ge svensk sjukvård en liten upprättelse vad gäller hjälp till sjuka och handikappade barn. I övrigt finns det säkert mycket som behöver förbättras, men som ensamstående, fattig mor till ett barn med handikapp, måste jag ändå säga följande: Tack av hela mitt hjärta till alla underbara sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, läkare och kirurger. Ni var mitt stora stöd under 16 tuffa år. Jag har absolut inget att klaga på. Och tack Sverige att min fina, älskade pojke fick samma möjligheter som alla andra, trots min fattigdom. Det kommer han att betala tillbaka många gånger om.

  Dock ligger det mycket i orden om livskvalité. Fattigdom behöver inte alltid betyda att man är olycklig. Det är snarare känslan av att inte kunna påverka sin situation som fräter sönder människor. Kanske är det spanska samhället (bortanför nuvarande kris) bättre på att inte stoppa människor i fack och slänga bort nyckeln? Vi svenskar har ju en liten förkärlek för det. Tycker jag, och är därmed väldigt generaliserande...;;;;)

  I övrigt håller jag med föregående talare. Det finns bra och dåligt i alla länder. Så visst är det underbart att vi kan byta emellanåt...:sol:
   
 18. pozuela

  pozuela Medlem

  Blev medlem:
  11 maj 2011
  Inlägg:
  289
  Mottagna gillanden:
  6
  Ja, många med dem drömmer om solen. Ungdomar tänker kanske på "det ljuva livet" de möter på semestern och glömmer att det finns en anna sida på myntet också, vardag med dess bekymmer och slit. Äventyret, att flytta ifrån släkt och vänner, hägrar också. Dessutom är det inte bara Spanien som hägrar, utan många unga vill emugrera till USA eller Australien (lättarwe med språket!). Äldre, däremot vill främst ha sol (och bättre väder öh) och mer 'laid back' livstil. Vad jag menade var att om jag inte kunde flytta till Spanien skulle jag hellre vilja bo i Uk istf Sverige. Det finns underbara små städer och byar i tex Cornwall eller Devon exempelvis(skapligt väder ofta).
   
 19. Eldorado

  Eldorado Avstängd

  Blev medlem:
  1 april 2008
  Inlägg:
  608
  Mottagna gillanden:
  0
  Alltfler finns där redan som rörmokare, mäklare och låssmeder mm

  Poängen var nog för välfärd.

  Många som gör och jag tänkte göra förut men känns splittrat och ha dubbelt av allt man behöver om man vill arbeta seriöst.

  Med familj är det svårt om de inte ska överges halva året, så man får kompromissa, när det ser mörkare ut för Spanien tillsvidare, jag gillar Gibraltar annars, utan språkproblem.
   
 20. Eldorado

  Eldorado Avstängd

  Blev medlem:
  1 april 2008
  Inlägg:
  608
  Mottagna gillanden:
  0
  UK är mildare men blötare och känns kallt säger frun som varit där och varit sugen, annars är södra Frankrike en kompromiss, enklare att bila ner också.

  Jag är sugen på ett visst hus i Mijas kommun, där var det storbrand nyligen, liksom nära Marbella.
   
 21. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Jag tänkte väldigt seriöst att köpa i Frankrike istf Spanien, men jag tyckte att språket var för svårt att tillägna för en som är i mogen ålder (som jag). Och jag vill kunna landets språk där jag bor för att kunna ta del av allt som erbjuds.

  Jag har varit ofta och mycket i UK, främst på somrarna, men även andra tider, och jag måste säga att vädret har inte vållat problem. Visst har det inte varit solsken hela tiden, men inte långvariga regn heller. Mest "short showers". Tom i Skottland har det varit fint de gånger(ca 5-7) jag varit där.
  Så jag skulle säga som Pozuela, om det inte blev Spanien så hellre England än Sverige.
  Fö är det fortfarande +20 eller mer i London...
   
 22. pozuela

  pozuela Medlem

  Blev medlem:
  11 maj 2011
  Inlägg:
  289
  Mottagna gillanden:
  6
  javisst. UK ej fel om man inte kan/vill ta sig ner till medelhavsländer..
   
 23. Eldorado

  Eldorado Avstängd

  Blev medlem:
  1 april 2008
  Inlägg:
  608
  Mottagna gillanden:
  0
  Är Franska svårare än Spanska?
  Verkar ganska lika och de förstår varandra.
  UK på sommaren men resten av året?
  Det jag fastnat för är att is och snö är ovanligt i södra England, det kan regna desto mer och husen verkar vara som i Spanien eller värre fast det är kallare. Som i Australien med rör utanpå väggarna och enkelglas i fönstren. Men där har man språket och fok verkar trevliga.

  Många svenskar bor i Provence men utspritt, någon film här visade på en fantastisk offentlig sektor med bättre service än här.
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...