sjukvård i Spanien?

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av monica7, 8 maj 2008.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. monica7

  monica7 Ny medlem

  Blev medlem:
  28 januari 2008
  Inlägg:
  94
  Mottagna gillanden:
  1
  hej! undrade lite om hur det fungerar med sjukvården i Spanien i allmänhet om man är skriven i Spanien så har man väl rätt till sjukvård som i Sverige. Hur är standarden på den vården ? får man snabbt träffa en läkare om man är sjuk ? vad kostar ett läkarbesök?
  Bör man köpa till någon privat sjukförsäkring för att få tillgång till bättre vård är det nödvändigt ? Vad kostar i så fall en sådan ,per månad ? vilka företag bör man vända sig till för detta? om någon har några tips så är jag väldigt tacksam alltid lättare att få höra av någon som har egna erfarenheter och upplevelser av vården i Spanien, tackar på förhand hasta Luego
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Sjukvården är väl som i Sverige, köerna börjar växa. Standarden är väl också likartad. Bäst lär sjukvården i Frankrike vara. I Spanien kostar det inget att gå till läkaren och pensionärer har fri medicin. Vill man slippa köer kan man betala sjukvården kontant. Har man råd skaffar man en privat försäkring det är det inte särskilt dyrt. 50 - 100 Euro/månad beroende på ålder. Detta gäller Adeslas. Vi har bara utnyttjat det privata alternativet en gång. I det statliga systemet hade vi behövt vänta en vecka för att träffa husläkaren. Sedan hade vi fått vänta obestämd tid innan vi träffade en specialist. Med den privata försäkringen träffade vi specialisten samma dag.
   
 4. charlie1

  charlie1 Ny medlem

  Blev medlem:
  28 januari 2008
  Inlägg:
  53
  Mottagna gillanden:
  0
  åh vad intressant med infon om sjukvården!

  hej! har planer på att snart flytta till Spanien och undrade över dessa saker . En fråga jag har är att för att man ska var berättigad till den spanska sjukvården räcker det väl inte med att bara skriva sig där man måste väl betala någon sorts Social -försäkring? hur gör man detta om man tex inte skulle jobba i Spanien ? eller räcker det med den skatt man betalar i den kommun där man skriver sig och betalar skatt? ska titta på den privata sjukförsäkringen kanske bäst att ha en sådan. Är det stora skillnader var i Spanien man skulle bo ? sjukhusens standard e.t.c. Läste en rolig artikel om någon som bodde i Frankrike och premierade vården där och liknade det vid att i Sverige har vi ett sjukvårdssystem och i frankrike har de sjukvård. Betydande nåt i stil med att systemet i Sverige kan vara lite väl knepigti sig och bara att klura ut vart man ska vända sig ,vilken våårdcentral man hör till deras telefontider ,och sen få vänta i ex antal veckor innan man får träffa en läkare när man är sjuk" här och nu" och inte om 3 veckor när man får sin läkartid ...... Jämförelsevis med Frankrike där när man ringer läkarmottagningen får frågan kan du komma imorgon ? (även om det är en lördag) . Ska bli roligt att se hur det blir i Spanien! tackar för all bar info man får här på forumet !
   
 5. monica7

  monica7 Ny medlem

  Blev medlem:
  28 januari 2008
  Inlägg:
  94
  Mottagna gillanden:
  1
  tackar så hjärtligt Solen Lyser -bra info precis det jag behövde veta! ska titta vidare på försäkringen. hasta la proxima
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Man kan inte bara flytta till Spanien och få gratis sjukvård - det är bara de galna svenskarna politikerna som på de svenska skattebetalarna kostnad bjuder på sådant. Självklart måste man jobba eller vara pensionär för att åtnjuta sjukvården. Eftersom vi inte hade något jobb när vi flyttade till Spanien måste vi tecknade en privat sjukförsäkring - ordning och reda!

  Så snart den ena parten går i pension får den andra också ta del av sjukvården. Sverige betalar varje år ett belopp motsvarande vad sjukvården kostar för en spanjor.
  För att som pensionär få sjukvård i Spanien måste man beställa ett intyg, E121 från Försäkringskassa. Denna lämnas till de som lokalt administrerar sjukvården. Dessa utverkar ett dokument och anvisar en vårdcentral. När man kommer till vårdcentralen får man välja om man vill komma på förmiddagar eller eftermiddagar och detta avgör också vilken husläkare man får. Tid beställer man via telefon 112 eller genom ett besök på vårdcentralen. Medicin får man för två månader i taget och man måste beställa en läkartid för att få receptet förnyat (repetir recetas). Låter kanske krångligare än det är!

  En ska måste man ha klart för sig, på vårdcentralen talar man varken irakiska, sudanesiska eller svenska, Därför får man lära sig att tala spanska eller ta med sig någon som behärskar språket. På turistorter kan det finnas tolkar.
   
 8. Djurjouren

  Djurjouren Ny medlem

  Blev medlem:
  24 mars 2008
  Inlägg:
  46
  Mottagna gillanden:
  0
  Om man som jag inte tänker vara skriven i Spanien, vad gäller då?
  Jag och mina barn kommer att provbo där 2 terminer. De ska gå en svenskskola och jag ska plugga komvux på distans (ifrån sverige).Jag bör skaffa en sjukförsäkring då?
  Och när vi ändå pratar sjukhus, bör jag vaccinera oss innan vi åker dit?
   
 9. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Det finns olika tidsgränser, efter tre månader måste man registrera sig, efter 183 dagar anser Spanien att man är skattskyldig i Spaniens. Tidigare var man tvungen att skaffa residencia efter tre månader - idag är detta ett stort frågetecken. För att få residencia krävdes förr att man kunde visa att man kunde försörja sig och att man hade ordnad sjukvård. För tillfället är väl bara kravet på ordnad sjukvård som fortfarande gäller. I princip klarar man sig med ett E111-intyg från Sverige, men det gäller bara akut sjukvård. Inga vaccineringar är nödvändiga.
   
 10. Djurjouren

  Djurjouren Ny medlem

  Blev medlem:
  24 mars 2008
  Inlägg:
  46
  Mottagna gillanden:
  0
  Tack

  Tack för svar. Gäller det fast man som jag åker hem några dagar varje månad?


   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Om man inte vistas sammanhängande mer än tre månader finns det inget krav på att ens registrera sig i Spanien. I så fall måste bästa lösningen vara ett teckna en försäkring i Sverige. Skulle man råka ut för en olycka blir man då transporterad till Sverige. Oklart om man kan teckna en privat sjukförsäkring i Spanien om man inte har sitt boende där.
   
 13. Djurjouren

  Djurjouren Ny medlem

  Blev medlem:
  24 mars 2008
  Inlägg:
  46
  Mottagna gillanden:
  0
  Lite mer

  ..tusen tack för att du orkar svara på alla mina frågor.
  en till om du orkar *fjäskar*
  Vad är egentligen bäst, att skriva sig i Spanien eller inte?Finns det fördelar respektive nackdelar med alternativen?
   
 14. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Om man registrerat sig i Spanien är det lättare (i vissa fall nödvändigt för) att öppna ett bankkonto i en spansk bank. Om man får ett spanskt VISA-kort och använder det i Sverige, får man ganska säkert ett brev från Skatteverket. I Sverige samkör man nämligen register hur man vill. Riksdagen kommer inom kort att fatta beslut om avlyssning av all trådbunden tele- och internettrafik som passerar Sveriges gränser.
  På sikt kommer de väl att sprätta upp breven.
  Om du frågar vad jag tycker om att vara skriven i Spanien, är svaret:

  "Ja, hellre det än i en DDR-stat"
   
  Last edited by a moderator: 10 maj 2008
 15. Djurjouren

  Djurjouren Ny medlem

  Blev medlem:
  24 mars 2008
  Inlägg:
  46
  Mottagna gillanden:
  0
  Förstår din åsikt. Det finns dock en del anledningar till att det är lättare för mig att vara skriven i Sverige tills jag bestämt mig om jag vill bo utanför Spanien. Jag tänker lösa komvux på distans och behöver studiemedel. Mina barn får barnbidrag. allt det försvinner om vi flyttar ifrån Sverige. Sen om man bestämmer sig för att man verkligen vill bo utomlands så får man ju skriva om sig men tills dess är det bäst så här..Tror jag?:confused:


   
 16. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Det är självklart att om man vill vara skriven i Sverige och ta del av dess välfärd, skall man också betala för det. För vår del har vi jobbat ett helt liv i Sverige och betalt skatt i överflöd för att få en tryggad ålderdom vad beträffar pension och vård. Under de åtta år vi varit borta från Sverige har förfallet i vårt gamla hemland varit påfallande. Sverige vill ha skatter men vill inte betala för några av de tjänster som vi utlandssvenskar behöver. Då kan man välja olika vägar: 1. Skriva sig i Spanien. 2. Skaffa spanskt medborgarskap och behålla det svenska . 3 Skaffa spanskt medborgarskap och avskaffa det svenska. Vad man än väljer är det inte "INGEN ÅTERVÄNDO". Lämnar man bort sitt svenska medborgarskap, kan man alltid få det tillbaka.
   
  Last edited by a moderator: 11 maj 2008
 17. rulle

  rulle Ny medlem

  Blev medlem:
  16 februari 2008
  Inlägg:
  228
  Mottagna gillanden:
  3
  Sjukvården i Spanien

  Vår erfarenhet av spanska sjukvården är bara positiv, bättre i många avseenden än Sverige.
  Där vi tidigare bodde, söder om Torreveija där var det precis som skrivits i forumet, långa köer på femtio till sjuttiofem personer till Centro Salut varav 90% engelsmän, många som saknade papper och dessutom ej kunde spanska eller anlitade tolkar. Det var en mardröm varje gång, blev lite bättre mot slutet då både nytt Centro Salut och senare sjukhus byggdes.
  Slutsats desto mer ”turistinvandrare” ju större köer och problem.
  Där vi bor nu sedan tre år tillbaka, i Alicante, är det tidsbeställning till Centro Salut, väntetid max 30 minuter, 99% spansktalande besökare som har papper. Remisser till stora sjukhuset vid behov, ej ”akuta” fall max tre månaders väntan på specialist.
  Vid ett mammografibesök på min sambo så upptäckte läkaren en fläck. Därefter inom 14 dagar blev det ett besök på stora sjukhuset träffade två specialister och ytterligare en undersökning. Fläcken var ofarlig och ingen ytterligare bevakning behövdes.
  Jag själv fick möjlighet att göra ett operativt ingrepp utav min hjärtspeciallist, eftersom Alicante inte var så långt komna i detta ingrepp. Så valde jag att använda de bästa i Europa/Världen på just denna operation och betalar privat. Ansökte om bidrag E112, efter 14 dagar så kom beskedet från Valencia att sjukvården i Alicante, Spanien står för cirka 40% av kostnaden.
  Så här i Spanien har pensionärer lika stort värde som den yngre generationen. Privat sjukförsäkring slopade vi då flyttade hit för tre år sedan.
  Något att tänka på i försäkringen, själva operationen kan vara en marginell kostnad i förhållande till en rehabilitering som kan ta många månader.
  Kolla att detta ingår. Försäkringsbolagen har även en benägenhet att skifta sjukhus och villkor under avtalstiden, så se upp på detta.
   
 18. Djurjouren

  Djurjouren Ny medlem

  Blev medlem:
  24 mars 2008
  Inlägg:
  46
  Mottagna gillanden:
  0
  ah ok, jo betalat för det har man ju gjort efter år av skatter......
  Men upplysningen om att det alltid finns en återvändo är ju positiv, var lite osäker på den biten.

   
 19. Luckyjoe

  Luckyjoe Guest

  Att bli sjuk i Sverige respektive Spanien.
  I Sverige blir det tuffare tag att bli sjuk enl Aftonbladet.

  Förändringarna i sjukförsäkringen | Debatt | Aftonbladet
  Anonym handläggare:
  ”På onsdag marscherar vi mot 2/3-delssamhället utan att någon säger halt”
  De förändringar, eller snarare försämringar, i sjukförsäkringen som riksdagen beslutar om den 4 juni och som ska gälla från och med den 1 juli i år, kommer att utestänga ett stort antal människor från ersättning från försäkringskassan.

  Glöm inte att läsa bloginläggen.
  Dags att börja skrika högt?
   
 20. barbieloca

  barbieloca Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juli 2008
  Inlägg:
  28
  Mottagna gillanden:
  0
  Djurjouren,tradskapare och ovriga:
  Om man skaffar "padron" far man ta del av spaniens sjukvard. Gratis att ga till lakaren, om man behover ga till specialist kostar det tror jag. Men vanliga sjukbesok e gratis, medicin far man dock betala sjalv. Om det e ko eller ej beror pa var man bor, centrala barcelona va ingen höjdare men det gick om man som jag bara behovde sjukintyg fö influensa plus hostmedicin... =)

  Innan man aker bestaller man Försäkringskassans EUkort som man tar med o visar upp pa sjukhuset sa betalar sverige sjukvarden. Utan detta kort blir det dock dyrt! Men detta tar man alltsa med även om man ska pa semester etc! Och bra att ha i vantan pa att man har hyreskontrakt o kan fixa padron...

  Man kan va kvarskriven i Sverige OCH ha Padronamiento i Spanien. Man fixar padronet pa ett Ayuntamiento o man beover hyreskontrakt & pass (samt pass pa hyresvärden sägs det men det har jag aldrig behövt)

  Sahär var det för mig iaf, om det e rätt vet jag inte da jag ALDRIG blir klok pa de spanska reglerna eftersom alla myndigheter säger sa olika saker, tacka vet jag Sverige när det gäller papper!
   
 21. JJJackson

  JJJackson Ny medlem

  Blev medlem:
  21 maj 2009
  Inlägg:
  7
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej

  Arbetar (som advokat) och bor här i Spanien sedan 3 år tillbaka och läser med intresse de inlägg som skrivs på forumet.

  Måste emellertid rätta ett lite, men ändå fel, i moderatorns inlägg från den 10 maj.

  OM man vistas i Spanien MER än 182 dagar, så MÅSTE man från den 183:je dagen skriva sig i Spanien alltså skaffa sig en Residencia och dessa dagarna gäller PER ÅR och INTE sammanhängande. För att få Residencia måste man ha ett NIE-nummer och en Padron. 90-dagars regeln finns inte längre.

  Man kan alltså INTE vara i Spanien 180 dagar och sedan resa hem till Sverige 2 dagar och komma ner och bo här en ny 180-dagars period.

  Vem kontrollerar och vem bryr sig? Tja, det är en annan fråga, men det kan bli dyrt OM man blir ertappad och det kan ske vid t.ex en trafikkontroll, olycka mm mm.


  Jack J Jackson
  Abogado
   
 22. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Haken är att man inte längre kan få någon Residencia. Om man redan har en Residencia kan man emellertid få ut ett permanent Residencia hos polisen.

  Svenska Magasinet - Inga mera Residencia Kort

  Registrera sig hos polisen skall man ju göra redan inom 3 månader.
   
 23. JJJackson

  JJJackson Ny medlem

  Blev medlem:
  21 maj 2009
  Inlägg:
  7
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej

  Sorry men här har du fel! Det är korrekt att man inte längre utfärdar Residencia-KORT, MEN du FÅR/SKALL fortfarande ansöka om Residencia efter den 182-dagen. Istället för kort utfärdar man nu ett "Certificado De Registro De Ciudadano De La Unión" vardagligt kallat för Residencia och som INTE är giltigt som identiteshandling. Man fyller ut blankett Modelo 790 (fås på det lokala Centro Gestor), går till banken och betalar den svindlande summan av 10 Euro och får formuläret stämplat. Går tillbaka till Centro Gestor och lämnar in ansökan tillsammans med KOPIOR av pass, NIE och Padron. Efter 5 minuter går man hem med Residencian och är lyckligt inskriven i det Spanska systemet och är nu legalt invandrad i Spanien. Glöm inte att anmäla utflyttning från Sverige till den Svenska Folkbokföringen.

  Man behöver INTE anmäla sig hos polisen efter 3 månader, den regeln gäller INTE längre.

  Tro mig, jag gör detta för klienter flera gånger i veckan. Ibland är vår journalister lite slarviga med fakta i sina artiklar. ;-)))))  Jack J Jackson
  Abogado
   
  Last edited: 21 maj 2009
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...