Köpa bostad i Spanien

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av klaesw, 10 februari 2008.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. klaesw

  klaesw Ny medlem

  Blev medlem:
  10 februari 2008
  Inlägg:
  75
  Mottagna gillanden:
  0
  hej jag och sambon funderar på att investera i ngt objekt i spanien, alltså köpa bostad i spanien , lägenhet eeller hus, troligen i södra delen, costa del sol eller costa del brava. Har någon här gjort detta redan occch kanske kan förklara lite, vore väldigt tacksam för lite information om detta.
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. james

  james Ny medlem

  Blev medlem:
  10 januari 2008
  Inlägg:
  27
  Mottagna gillanden:
  0
  hej klaesw, välkommen till spanienforumet, kul med nya personer här! Kan hjälpa dig att svara på detta eftersom jag gått igenom denna process att köpa bostad i spanien själv vid ett par tillfällen, andra medlemmar här får gärna fylla i det jag inte kan eller glömmer skriva ;)

  Först är det vanligaste sättet att köpa en bostad i Spanien är såklart att börja hos en mäklare. Normalt sett har denne en god bild av marknaden och vet prisnivån i olika områden. Något att tänka på är emellertid att samma objekt finns ofta hos ett flertal olika mäklare, ibland med olika priser hos olika mäklare. I Spanien är titeln fastighetsmäklare ej skyddad varför i stort sett vem som helst utan erfarenhet och kunskap kan använda sig av den titeln. Detta gör att det kan finnas fördel att vända sig till en etablerad byrå.
  Säljaren betalar mäklararvodet, som ofta uppgår till 5 % av köpeskillingen. Beroende på ett flertal faktorer kan dock arvodet variera både upp och ner. I vissa fall kan säljaren säga till mäklaren att han vill ha ett visst pris exkl. mäklararvodet för objektet. Mäklaren kan sedan bedöma det pris han tror han kan sälja objektet för. Skillnaden mellan dessa är mäklararvodet. Eventuella prutningar drabbar mäklaren vilket kan vara fördelaktigt för säljaren.

  Det finns internetsajter och de flesta dagstidningar utannonserar försäljningsobjekt. De stora dagstidningarna kan ha flera sidor med fastigheter till salu. Vidare finns flera gratistidningar med hus till salu. Dessa tidskrifter återfinns i stort sett överallt.

  Sen om du ska köpa bostad i Spanien som lägenhet eller hus, spelar ingen roll utan det sker på samma sätt.
   
 4. Rothie

  Rothie Ny medlem

  Blev medlem:
  10 januari 2008
  Inlägg:
  76
  Mottagna gillanden:
  1
  köpa bostad i form av lägenhet eller hus i spanien

  mitt råd är att du väntar minst ett år eller längre och avvaktar och ser hur USA´s ekonomi går och fastighetsmarknaden i spanien är välidigt upphaussad , kvadratmeterpriset i spanien är oerhört högt i nästan hela landet och att just nu köpa bostad i form av lägenhet eller hus bör man vänta med tycker jag.
   
 5. Manolo

  Manolo Är här för att hjälpa dig

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  150
  Mottagna gillanden:
  50
  hallå där klaesw och välkommen till spanien forum ! vill lägga till vad som händer när du bestämt dig för lägenheten eller huset, och kommit överens om priset är det vanligaste att du gör en reservering av huset och betalar en mindre summa, kanske 1 % av köpeskillingen (rätta mig om jag har fel). Den summan brukar betalas direkt till mäklaren. Och objektet tas därvid bort från marknaden. Innan du betalar denna lilla summa bör du först ha sett att du har att göra med den korrekta säljaren. Detta framgår av "Escritura Publica" (ungefär utdrag ur lagfartsregistret) som säljaren måste kunna förevisa.
  Redan nu bör köparen kontakta en advokat så att denne kan påbörja en serie av kontroller.
  Ofta har även säljaren en advokat. Om så är fallet samarbetar dessa två. Som köpare bör du inte använda samme advokat som säljaren. Om du inte behärskar spanska finns ett flertal advokater som talar engelska. Det finns även de som talar svenska. Kan ev. tipsa om ngn om du pm:ar mig!
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. klaesw

  klaesw Ny medlem

  Blev medlem:
  10 februari 2008
  Inlägg:
  75
  Mottagna gillanden:
  0
  köpa i spanien

  tack allihopa för svaren. Kvarstår dock några frågetecken, är det någon skillnad för en spanjor eller som vi är då svenskar och ska köpa i spanien ? Kvarstår det någon process efter det Johanh förklarade?
   
 8. Manolo

  Manolo Är här för att hjälpa dig

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  150
  Mottagna gillanden:
  50
  hej, det är bara kul om man kan hjälpa till . Så här är det, om säljaren ej är resident alltså spansk medborgare måste köparen inom 30 dagar efter notariebesöket betala 3 % av köpeskillingen direkt till skattemyndigheten som säkerhet att säljaren kommer att betala reavinstskatt. Säljaren får då alltså ut enbart ut 97 % av köpeskillingen.
   
 9. betty

  betty Ny medlem

  Blev medlem:
  15 januari 2008
  Inlägg:
  159
  Mottagna gillanden:
  1
  stämmer att säljaren alltid betalar mäklararvodet. Vidare skall säljaren enligt lag betala en markvärdestegringsskatt som beror på innehavets längd. Kommunkontoret räknar ut skatten. Skatten, eller mer korrekt avgiften, kan av parterna övervältras på köparen.
  viktigt att komma ihåg är att du som köpare står för resten. Notarien använder sig av en officiell taxa och besöket brukar kosta ca 500 euro, så var för oss, sen så brukar ens advokat ta för sina kontroller ca 1% av köpeskillingen.

  Stämpelskatt utgår med 7 % av köpeskillingen om huset är begagnat (i vissa delar av Spanien är siffran 6 %)
  Om huset är nytt och du är den förste som bor i huset måste du istället betala 7 % moms "IVA" plus 1 % stämpelskatt.

  Om du köper mark och tänker bygga i egen regi utgår moms "IVA" med 16 % plus 1 % stämpelskatt. Som köpare bör du kalkylera med att du måste betala ca 10-11 % förutom själva köpeskillingen.
   
 10. cilla

  cilla Ny medlem

  Blev medlem:
  12 januari 2008
  Inlägg:
  44
  Mottagna gillanden:
  0
  köpa lägenhet i spanien

  kan man köpa lägenhet i spanien genom ett bolag eller hur funkar det?
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. george

  george Ny medlem

  Blev medlem:
  12 januari 2008
  Inlägg:
  33
  Mottagna gillanden:
  0
  köpa lägenhet i spanien

  Det är inte så ovanligt att man i Spanien köper en villa eller lägenhet via ett spanskt aktiebolag s k SL. Fördelen är att som du då vet kanske att man kanske har vissa inkomster som kan slussas in i bolaget. Det kan vara uthyresinkomster, eller olika arvoden som man normalt får i Sverige eller någon annan stans i världen och som kan användas för amorteringar, räntebetalningar och för att finansiera löpande omkostnader.

  En fördel som jag har erfarit är att en framtida köpare kan slippa betala överlåtelseavgift om 7 %, och det blir de glada för hehe. Om aktier byter ägare utgår ej överlåtelseavgift utan bara om byte sker av lagfart. Genomsyn kan dock ske och myndigheterna har i vissa fall rätt. Bostaden kan också ägas av ett utländskt bolag. Ägare kan till och med vara ett bolag i ett skatteparadis. I så fall drabbas fastigheten av en årlig extraskatt om 3% av taxeringsvärdet valor catastral..
   
 13. eriksson1

  eriksson1 Ny medlem

  Blev medlem:
  15 januari 2008
  Inlägg:
  64
  Mottagna gillanden:
  0
  ägarbytet

  man bör heller inte glömma att meddela ägarbytet till elverket, gasbolaget, vattenleverantören, comunidaden, larmföretaget etc blir ganska mycket ringande.. :D
   
 14. rulle

  rulle Ny medlem

  Blev medlem:
  16 februari 2008
  Inlägg:
  228
  Mottagna gillanden:
  3
  Investera i bostad, Spanien

  Du funderar på att investera i något bostadsobjekt i södra Spanien och har en del frågor. Det första är om din investering är ren spekulation eller en investering för ditt eget boende i framtiden?
  Är det för eget boende så bör man ha vistats i området en längre tid, inte bara några semesterveckor, för att veta om det är den här platsen man kommer trivas en längre tid. Är det ren spekulation på kort eller lång sikt, då är det andra parametrar som spelar in.
  Nu är det tvärstopp på att spekulera på kort sikt i fastighetsmarknaden i Spanien, snarare så är det ”rea” på denna marknad.
  Mitt förslag är att, vistas någon semestervecka på det ställe som är intressant, sammanträffa med olika mäklare och bilda dig en uppfattning, ta referenser, prata med tidigare köpare i området (även om det är många som inte gärna erkänner en dålig affär)
  Därefter kan du eventuellt ta ställning. Tänk även på att det finns otroligt många fuskbyggen, efter många års högkonjektur i denna bransch.
   
 15. klaesw

  klaesw Ny medlem

  Blev medlem:
  10 februari 2008
  Inlägg:
  75
  Mottagna gillanden:
  0
  köpa i spanien

  tack rulle! Ja det är lite att ta hänsyn till, men om jag säger så här att först och främst är det pengar har jobbat ihop och vill investera i ett objekt som jag möjligtvis kan få hyresintäkter för istället för den fruktansvärda börs och fondmarknad som har varit senaste året och kommer förbli så ett tag framöver. Så ett rent uthyresobjekt, en lägenhet eller ett billigare radhus hade jag tänkt, sen så senare när man får mer tid och kan trappa ner skulle det vara trevligt att bo därnere för jämnan. Är det så dålig marknad just nu att hyra ut till nordbor exempelvis, är det hög konkurrens om uthyresobjekten och priserna har dumpats? Bör jag vänta, ett halvår? eller längre, kommer det bli en fastighetskrasch i spanien?

   
 16. rolsjo

  rolsjo Ny medlem

  Blev medlem:
  17 februari 2008
  Inlägg:
  2
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej vi har en lägenhet till salu El Pilar mellan Sanpedro-Estepona 5 min.gångastånd till hav finns här under annonser,om intresse finns,kan vi maila över foton och mer info,[email protected]
   
 17. klaesw

  klaesw Ny medlem

  Blev medlem:
  10 februari 2008
  Inlägg:
  75
  Mottagna gillanden:
  0
  hej rolsjo, jag skickar dig ett mail, kan vara intressant att få lite mer info.
   
 18. erri74

  erri74 Ny medlem

  Blev medlem:
  18 juni 2009
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej! Om du inte redan bestämt för vilket objekt du vill köpa så kan jag tipsa om
  *******, dem har betydligt fler objekt än de dem annonserar ut på hemsidan, det är bara att ringa dem så ordnar dem även en visningsresa om det skulle vara aktuellt. Vi upplevde detta som mycket positivt när vi letade efter en lägenhet i Torrevieja.
   
  Last edited by a moderator: 19 juni 2009
 19. crazys

  crazys Ny medlem

  Blev medlem:
  25 december 2008
  Inlägg:
  323
  Mottagna gillanden:
  3
  Låter som risken att bli "blåst" är stor. Det finns ju 10 000 andra objekt än deras.
   
 20. maarli

  maarli Medlem

  Blev medlem:
  11 mars 2008
  Inlägg:
  623
  Mottagna gillanden:
  19
  köpläge ?

  Siffror i juni 2009 avseende hela Spanien

  614000 inflyttningsklara bostäder finns osålda, och några hundra tusen som fortfarande håller på att färdigställas, men där bygget går MYCKET långsamt, eftersom försäljningen avstannat - av dessa är ca 40 % sålda.

  Efter kuststräckorna säljs fortafarande en hel del och man räknar med att det tar ungefär tre år till innan det är slut på "överlagret" av nya. Priserna har i vissa fall åter ökat en smula, mest beroende på att byggmästaren minskat rabatten när antalet osålda hus reducerats. För den som är i köptankar kan man göra bra affärer på begagnat för den som "måste" sälja fort är det enda styrmedlet ett lågt pris, men många som tänker sälja väntar på att marknaden ska återhämta sig. För den som ska investera svenska pengar kan man möjligtvis spekulera i den svenska växelkursen mot Euro ska bli bättre och därför avvakta ett tag till, men annars är det "köpläge" och i de flesta fall möjligt att pruta även på priser som är kraftigt sänkta, oavsett om det är nytt eller begagnat
   
 21. PeterLarsson

  PeterLarsson Ny medlem

  Blev medlem:
  17 februari 2008
  Inlägg:
  245
  Mottagna gillanden:
  9
  Är det något speciellt ställe där fastighetspriserna sjunkit mer än de övriga, eller ligger det ungerfär på samma nivåer efter kusterna?
   
 22. rulle

  rulle Ny medlem

  Blev medlem:
  16 februari 2008
  Inlägg:
  228
  Mottagna gillanden:
  3
  Om jag skulle köpa en begagnad cykel så kanske priset skulle vara det mest avgörande. Men är köpet en lägenhet eller hus, då skulle jag vara väldigt försiktig att bara köpa där det är billigast. Det finns oftast orsaker, varför det är billigare på vissa platser, även husen/fastigheterna.
   
 23. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.226
  Mottagna gillanden:
  1.009
  Billiga bostäder...

  Hola!

  Billigaste bostäderna (som jag väl tuggat om ett antal ggr)är väl fortfarande
  på Costa Blanca, och då menar jag nedanför Alicante och ner till La Manga.
  I Torrevieja med den stora "omnejden" är anledningen till "vrakpriser" det stora
  utbudet. Det har ju byggts enormt i Vega Baja-området. Tror inte det är så stor skillnad på "byggkvalitet" i landet. Det är väl lika "bra" eller dåliga konstruktioner i överallt,(med svenska ögon sett alltså)...Ok vi har ju en del konstruktionsfel i Sverige också eftersom det ska gå så "himla fort".

  Vägg i vägg med min lägenhet började ett hus ta form i maj-2007 medelst bilande av grunden...Oljudet var bedövande i ett par veckor. Man fick hållas sig på cafeér och strandpromenad hela dagarna. Synd om oss ;:(
  Sen var det uppehåll på 6 mån och så började bygget fortskrida.
  Väggar och tak är uppe och har så varit länge. Vi trodde det skulle bli ett av "skeletten". Nu har dom börjat sätta in fönster! Det tackar vi för. Kanske det blir klart nästa år. Kvalité, njaa, OTROLIGA mängder med armeringsjärn
  har i alla fall gjutits in så en terremoto blir nog ofarlig är jag säker på.
  Det går med myrsteg men ett "skelett" slipper vi nog - kanske...
  Återstår priserna, tror det står från 80000E för en 2:a på en skylt men det går ner är jag säker på alternativt köp/hyra.

  Saludos P/;;;;;)
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...