Tänkte inte göra fler inlägg i Spanienforumet eftersom jag blir modererad jämt och ständigt men denna boendefråga är intressant för många, så jag gör ett undantag.
Att äga / köpa en villavagn har inga likheter med ett lägenhetsköp eller hus att göra.
Det finns ingen lagfart på en villavagn, heller ingen kostnad för stämpelskatt vid köpet.
Det finns överhuvudtaget inga myndighets-registreringar vem som är ägare till en villavagn.
= skattebefriad.
I Sverige står ofta villavagnarna uppställda på långtidshyrda arrendeplatser som löper på minst 5 år.
De står vanligtvis uppställda i villavagns-parker / campingar med kommunalt vatten - avlopp och ström permanent inkopplat.
Vissa villavagnsparker är öpnna året runt vilket möjligör ett pemanentboende i en villavagn.
Dagens villavagnar kommer helt färdigt inredda från fabrik, vinterutrustade med isolerfönster och vattenburen värme, komplett möbelemang som soffor / köksstolar, flera sängar, ofta flera toaletter med duschar, komplett kök, etc. ungefär som en lyxig Kabe husvagn fast i ett mycket större format ( en jämförelse som haltar en aning )
En villavagn levereras med hjul men är en fiktiv detalj för att klassas just som villavagn, hjulen andvänds inte, villavagnen kommer på lastbil och monteras på plintar med en mobilkran.
Eftersom man inte äger marken utan arrenderar tomten så är det markägaren som står för alla kostnader som vattenförbrukningen, avloppskostnader, sophanteringsavgifter, el-näts taxor, bredband, TV-licens etc, de ingår i arrendeavgiften som brukar ligga på under 2000 sek i månaden.
Endast nettoförbrukningen på ström betalas. Nyttjas inte villavagnen så blir det noll förbrukningsavgifter för villavagnsägaren.
Till skillnad mot ett fritidshus / stuga är en villavagn näst intill underhållsfri och kan lämnas vind för våg under långa tider.
Nackdelen eller fördelarna med villavagn, hur man nu vill se på det.
Man kan inte sätta sin adress på en villavagn. ( undantag finns alltid )
//T