Hur funkar det för er som hyr ut

Diskussion i 'Hyresmarknaden' startad av Ddog, 25 juni 2016.

 1. Ddog

  Ddog Ny medlem

  Blev medlem:
  21 juni 2016
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej.
  Är ny medlem här även om man läst trådarna ett tag innan man blev medlem.
  Första tråden.

  Har varit sugen i flera år att köpa fastighet i Spanien.

  Har funderat att man ska hyra ut den när man inte är där både tänker bättre nån är där så både den inte står tom men även så ingen gör inbrott. Men även att uthyrningen hjälper till med finansieringen av fastigheten.

  Nu undrar jag lite om ni som hyr ut hur det funkar för er.
  En annan tråd jag kommenterade i så var det att när man hyr ut i alla fall lägenhet att det blir problem för de andra boende, ökade förbrukning och mer slitas.

  Hur stort problem är det?

  El och vatten förbrukningen tänker jag man får räkna med och vet inte om det går ha egen mättare och om hyresgästerna förbrukar över en nivå att de får stå för den delen.

  Något jag inte tänkt på är om det är jobbigt för grannarna? Jag vill ju inte att mina framtida grannar är sura eller tycker det är jätte jobbigt med de som hyr av en.

  Större slitas har jag förstått det blir sedan kanske svårt säga hur mycket. Men är det ofta det blir onaturligt mycket slitas. Tänker lite som de gör håll i väggar, mycket saker går sönder? Kan ju förstå man kan tappa glas eller porslin men tänker då kanske blir nån mugg här och där inte att nån gör sönder hälften av porslinet.
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Helen1

  Helen1 Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  612
  Mottagna gillanden:
  215
  I vårt område är det INTE roligt under perioden mitten av juni - mitten av september (på ett ungefär).
  Många som hyr bostäder tänker inte på att det är ett, i grunden, vanligt bostadsområde och att man ska använda hjärncellen man har begåvats med.
  De spelar musik på högsta möjliga volym från lägenheten för att de ska kunna höra vid poolen och för rent allmänt ett himla oväsen
  Självklart gäller det inte samtliga hyresgäster men, tyvärr, alltför många.
  Vi är glada att vi inte bidrar till det längre (slutade hyra ut 2014). :)

  Detta kan givetvis hända närsomhelst under året men risken är större under sommaren när fler bostäder har hyresgäster.
  Innan någon hinner kommentera - självklart finns det även ägare som uppträder som svin!
  /Helen
   
 4. Louis

  Louis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  7 februari 2013
  Inlägg:
  579
  Mottagna gillanden:
  55
  Skulle säga att har du en påkostad bostad med hög klass på inredning är det inte kul att komma dit och se märken av knivar i diskbänksskivor,trasiga solstolar,osv.Sen mailar och ringer folk och frågar hur man sätter på spis,internetuppkoppling,var glödlampor finns.Ja det är tröttsamt

  Det har ju diskuterats här tidigare om gäster som sätter på AC,öppnar fönster och går ut,då dom tycker det är Ok för dom har ju betalt hyra!!

  Vi hyr numera ut i mkt,mkt begränsad omfattning,och rik blir man inte på detta,visst finns det billigt skräp att hyra där ägaren bara är ute för att inkassera hyra och där kan det bli en slant.

  Vinterhalvåret är ingen hit att hyra ut,låg inkomst samt slitage som gör det tveksamt.
  Juni-aug ok ,men då kan man inte vara där själv,vilket kanske var tanken

  Sammanfattningsvis skall man inte tro man finansierar sitt köp via uthyrningsinkomster,detta är mina erfarenheter efter 7 år
   
 5. Peztis

  Peztis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  23 januari 2012
  Inlägg:
  794
  Mottagna gillanden:
  112
  Alternativet är väl att man har en så hög klass på boendet med priser därefter att det avskräcker dem som normalt sliter mest, dvs ungdomar och barnfamiljer.

  Den filosofin vet jag en del har och det verkar fungera för dem.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. Ddog

  Ddog Ny medlem

  Blev medlem:
  21 juni 2016
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Hade hittat en lägenhet precis vid stranden jag blev väldigt förtjust i. Men annonsen borta nu så nog såld på gått och ont. Kände inte till området utan var lägenheten och närheten till havet man gillade.

  Jag hade tänkt blir det uthyrning att man använder uthyrningsfirma. Tänkte där både man slipper samtalen hur de sätter på saker och vart finns glödlampor som nämnts tidigare, eller får man de samtalen ändå? Sedan tänker jag mindre arbete från min sida och om det är en bra firma borde de ha erfarenhet att kunna marknadsföra sig så förhoppningsvis bättre beläggning.
   
 8. Helen1

  Helen1 Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  612
  Mottagna gillanden:
  215
  Samtalen slipper du naturligtvis eftersom gästerna inte har dina kontaktuppgifter. Detta under förutsättning att du låter firman sköta allt.

  Vi använde en firma så "det enda" vi märkte av var ev. slitage. För oss var det dock tillräckligt illa att något KUNDE hända, oavsett om det gjorde det eller ej.
  Alla är vi olika och detta med uthyrning var/är inget för oss. :)
  /Helen
   
 9. Peztis

  Peztis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  23 januari 2012
  Inlägg:
  794
  Mottagna gillanden:
  112
  Undrar om inte känslan är annorlunda om man köper en lägenhet med avsikten att hyra ut den mot om man har den som sitt andra hem och hyr ut den däremellan.

  Vi har hyrt av privatpersoner. Det första var så uppenbart ett semesterboende, inga privata saker eller så, medan det andra var ett hem. Självklart gjorde vi ju allt för att inget skulle förstöras men olyckor händer, glas går sönder osv. Men vi köpte å andra sidan en förpackning med nya glas innan vi lämnade tillbaka nycklarna.
   
 10. Ddog

  Ddog Ny medlem

  Blev medlem:
  21 juni 2016
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Min farmor hade tidigare hus i Torevujesa (dålig på stavningen).
  Så spenderade somrarna där när man var mindre, hon har inte kvar det längre.
  Frågade henne varför hon inte hyrde ut och var ju hon inte ville någon skulle göra sönder något.

  Tror som tidigare sa beror på mentalitet och hur man går in i det.
  Själv tänker jag köpa och inredda för uthyrning med saker man inte är rädd om som kan gå sönder.

  Däremot har jag ändå tankar man reder in hemtrevligt som ett hem både för en själv men även de som hyr ut. Läste ju nån stans om man ex har bilder på de som äger så är folk mer rädda få det blir mer personligt än ren uthyrning. Läste ju också efter en säsong vanligt med väldigt udda koppar då de oftast går sönder och folk brukar försöka göra rätt och köpa någon ersättare.
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Peztis

  Peztis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  23 januari 2012
  Inlägg:
  794
  Mottagna gillanden:
  112
  Om det där med udda koppar och glas. Vill man inte att det ska vara udda så är det ju ett tips att köpa det på en butik nära (Carrefour har ju t ex) så att det lätt kan kompletteras. Eller IKEA...

  Det hem som vi tyckte var trevligt, där fanns det lite böcker att läsa med olika inriktningar, det fanns många DVD-filmer, sällskapspel, pennor och kritor. Det fanns en liten spansk parlör och någon karta över området.
   
 13. Lundberg

  Lundberg Medlem

  Blev medlem:
  28 juli 2011
  Inlägg:
  556
  Mottagna gillanden:
  15
  Välkommen Ddog, kul att se att du är igång med frågorna. :tummenupp:

  Vi köpte vårt hem för att bo där själva, men givetvis har vi hyrt ut någon gång. Vi hyr dock bara ut till vänner och bekanta. Ändå så händer det saker, och även om de som har vart där vill göra rätt för sig så tycker jag det är jobbigt.

  Vi hade några vänner som var där med sina barn, vår nya ikea soffa efter de två veckorna var bara att kasta. I deras familj fick barnen sitta i soffan och äta inga konstigheter och lite fläckar har väl ingen dött av. Jag har inte riktigt samma åsikt. Samma sak med ac, syrran kom upp när bekanta till henne hade fått låna vår lägenhet. Alla fönster öppna och båda ac på full fart.

  De flesta verkar tycka att när man betalar för att bo där så är det okay med slitage. Så numera är vi otroligt restriktiva och nu med de nya lagarna om uthyrning så känns det inte ens som att det är värt det. Dessutom när det är högsäsong så är vi själva där.

  Men gör man som du säger, köper för att hyra ut, och möblerar därefter så kan det nog absolut fungera. Men som sagt räkna inte på att bli rik, räkna inte ens på att det ger dig tillräckligt för att betala alla kostnaden. Skulle det då bli så att du tjänar en slant på det så är det ju bara positivt.

  Lycka till.
   
 14. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  898
  Mottagna gillanden:
  228

  Så känner jag också. Upplever min lägenhet som för personlig för att hyras ut. Allt från smågrejer som att ha stängt fönster när badrummet används, för att inte genera grannarna, till spring i porten eller att AC-n går för fullt med öppna fönster.

  Har man enklaste inredningen, möbelpaket-nivå, kanske det inte spelar någon roll, men jag har handplockat hela möblemanget och blandat gammalt o nytt. Tittar man uthyrningsannonser tycker jag ofta inredningarna ser så opersonliga och tråkiga ut.

  Men skulle jag hyra ut eller låna ut bostaden skulle jag till exempel ha speciella "uthyrningsmadrasser". Ni får gärna kalla mig överdrivet känslig, men så är det för mig.));)

  Ett tips till Ddog i uthyrningssammanhanget är om lägenheten övht är bebolig på vintrarna. Många semesterbostäder är ju inte det, det är helt enkelt för kalla att bo i under lågsäsong. Räkna också med att det krävs ett bra läge, helst med fri havsutsikt, för att locka hyresgäster, och det kostar ofta en rejälare slant, Förmodligen minst 150K, även i billigare områden. Utbudet är enormt och det behövs en USP för att lyckas. Med en så stor insats behövs det ganska rejäla intäkter för att få en vettig avkastning. Hyresintäkterna kan nog bara fungera som ett visst stöd för kostnaderna, i bästa fall.
   
 15. Lundberg

  Lundberg Medlem

  Blev medlem:
  28 juli 2011
  Inlägg:
  556
  Mottagna gillanden:
  15
  Haha, vi har såna madrasser ));) visserligen bara överdrags madrasser men på det också madrassskydd som man tvättar. Och då är det endå bara folk vi känner som är där. Hela nya soffan har jag klätt in med täcken och filtar efter sista händelsen. Vi har också en massa personligt där, foton och som du säger vi har köpt möblerna för att vi ville ha dom och gillar dom inte för att ha som slit och släng. Vi har fri havsutsikt och max 100 meter till stranden som ligger precis framför vårt hus som ligger centralt i Torre. Priserna verkar ligga på ca 85,000 upp till 300,000 euro med liknande lägen och beroende på hur mycket renovering som är gjort. 150 k euro lär man nog garanterat få räkna med efter alla skatter, eventuell renovering plus köp av möbler.
   
 16. Emmisdemmis

  Emmisdemmis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  18 mars 2013
  Inlägg:
  259
  Mottagna gillanden:
  31
  Hej,
  Vi hyr ut under lågsäsong. Det har fungerat fint. Vi har Zariko, och de är väldigt ordentliga med allt.
  Vårt hus har vi inrett fint, även porslin o dyl är från Zara home.
  Att det är fint gör att vi trivs när vi är där.

  Våra hyresgäster har varit mest äldre par, världens bästa hyresgäster enligt mig.
  Inget har blivit förstört hittills, och det hade jag ändå räknat med.
  Jag ville helst säga nej till barnfamiljer, men det kan man inte.
  Vi har madrasskydd, men soffan är från Ikea, så den kan vi byta ut.

  Jag tycker om att någon bor i vårt hus under vintern. Blir fuktigt och instängt annars. Men det blir inte mycket pengar över efter skatt mm. Men det täcker avgiften till föreningen.
  Lycka till, jag tror inte att du ångrar dig. Vi behöver aldrig oroa oss för vädret mer, eller att en kort, dyr chartervecka ska ta slut..:sol:
  Hälsning från Emma :)
   
 17. Ddog

  Ddog Ny medlem

  Blev medlem:
  21 juni 2016
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Jag förstår läget är A och O.
  Blivit väldigt förtjust i en lägenhet som låg 20 m från havet första strandlinjen, 3 sovrum, 2 barum. 120 kvm stor och balkong på ca 80-90 kvm. Vist priset var 200'000 €. Tagit kontakt med mäklaren la lite lägre då det är bank objekt tänkte man kunde ha varit tur samt den legat uppe i alla fall minst en månad. Nu är annonsen borta hos en av mäklarna som har hand om försäljningen.

  Hade räknat på det och skulle kunna täcka kostnaden för amortering, ränta, 30% för utrhyrningsfirman så hade jag klarat hyra ut 24 veckor för 3400 kr så hade det täckt det.
  När jag kollar vad man kan hyra i området så låg det vid vissa veckor för straxs över 3000 och andra veckor runt 7000. Tänker är vissa veckor som mer intresse av.

  Mitt jobb har jag svårt ta ledigt under högsäsonger. Sedan så tänker jag man hade köpt nu hyrt ut ett par år och besökt under låg säsongen sedan efter ett par år kunna vara där mer och när man närmar sig pensionen att lånet är större delen betalt och ha möjlighet kunna vara där mycket.

  Med inredning så tänker jag nog mycket IKEA tänker de har det mesta och kan inte så många butiker i Spanien. Gillar Ikeas glass och koppar och funderar om man köper flera extra. Lite pedantisk och hade nog bytt ut udda kopparna så alla är samma när man är nere. Soffa har jag inte bestämt men funderar på soffa med överdrag så man kan tvätta så den är helt rent när man är där efter de som hyr ut. Alternativt man har ett extra överdrag man själv använder när man är där.
   
 18. Ddog

  Ddog Ny medlem

  Blev medlem:
  21 juni 2016
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Området lägenheten ligger är COSTA AZAHAR - OROPESA. Nackdelen är jag inte varit i området så vet inte hur det är. Läst lite på nätet men inte samma sak. Sedan själv klart hade jag åkt ner innan man köper. Är också mycket pengar så hade lagt bud lite lägre men nog någon annan som också gillade den och gissar den är såld nu.
   
 19. Louis

  Louis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  7 februari 2013
  Inlägg:
  579
  Mottagna gillanden:
  55
  Jag vill inte vara pessimistisk till ditt resonemang utan räkna lågt och var realist.Vi köpte på 1:a linjen 10 m från vattnet för ca 200000E och utrustade lägenheten med möbler från Danish Design ,inget Ikea utan skinnmöbler som tål mkt.


  Vi köpte inte för att hyra ut ,men tyckte det var synd att bostaden stod tom 48v/år.Det är inte så lätt att hyra ut som man tror,det finns för mkt objekt samt folk vill inte betala extra för läge och standard,så då avstår jag hellre.

  Har du en fin bostad så blir man inte glad när folk gjort åverkan här och där,och skall man reparera så är vinsten snart uppäten

  Numera har jag några pedanter som ofta är återkommande och det är jag nöjd med,hyresintäkterna är av underordnad betydelse

  Önskar dig lycka till
   
 20. Peztis

  Peztis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  23 januari 2012
  Inlägg:
  794
  Mottagna gillanden:
  112
  Fast att betala 5000 kr/vecka under sommaren är väl inte något ovanligt eller ens mycket idag? Och ligger den frontline borde det ju inte vara så svårt att hitta hyresgäster.
   
 21. Louis

  Louis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  7 februari 2013
  Inlägg:
  579
  Mottagna gillanden:
  55
  Nja,tycker inte heller att 5000kr/vecka under högsäsong för A-läge är dyrt.
  Men Torrevieja är lågprisuthyrning som gäller,det är bara att kolla Mas Amigos
  sidor ,det finns mängder under 5000kr,kanske inte strandläge,men nära och billigare och då väljer man hellre det.

  Jag tar 4900kr/vecka högsäsong och haft ledigt hela juni,samt halva aug.

  För några år sedan var det fullt ,men har blivit mindre beläggning med åren.Men jag bryr mig inte,det var mer ett råd till Ddog

  Det kanske inte är så konstigt när man ser hur det byggs i rasande fart överallt
  och hela kusten är ju belamrad med bostäder
   
 22. Ddog

  Ddog Ny medlem

  Blev medlem:
  21 juni 2016
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Som jag hittade så är uthyrningsperioden ca 22-24 veckor. Vet inte om det ni menar som högsäsong. Sedan så är ju vissa veckor högre priser.

  Sökte i området efter vad som ligger ute och då efter ungefär samma storlek. Det jag hittade som verkade ok som var lägst var lite över 3000 kr och när jag kollade hur det låg till hela säsongen var det vissa veckor som kostade mer runt 7000 kr. Kollade området inte bara just vid stranden.

  Jag försöker räkna lågt och realistiskt. Därför räknade jag med en min uthyrning på snitt 3400 kr. Tänker vist flera veckor man kan ta mer men tänker även om det är veckor man inte får uthyrt tänker jag snittet på 3400 kr per vecka känns realistiskt.

  Har inte erfarenhet av uthyrning men tänker ändå att vist du kanske inte kan ta jätte mycket mer för folk kollar priset. Men hade jag själv valt och man står och väljer mellan en lägenhet som ligger gångavstånd från havet jämfört med en som ligger precis framför stranden, samt områdes pool rakt nedanför och den kostade några hundringar extra hade jag tagit den.

  Sedan vist har inte räknat alla kostnader. Har ju inte tagit med låt oss säga övriga kostnader som vatten, el, internet, försäkring m.m.
   
 23. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  898
  Mottagna gillanden:
  228
  Vill inte vara neggig, men… Det finns alltid folk som kommer att uppmuntra dig med goda exempel. Ändå finns det mångdubbelt fler som har problem med att hitta hyresgäster och de kommer inte skriva i den här tråden. Att binda upp fler miljoner kronor för osäkra intäkter är huvudlöst. För att lyckas behöver man studera marknaden i åratal, lära sig områdena, varför vissa bostäder funkar för uthyrning medan andra inte gör det. Det finns oändligt med oskrivna och underförstådda regler när det gäller det bisarra överskottet på semesterbostäder i Spanien. sånt som svenska blekansikten inte har en blekaste aning om. Håll därför huvudet kallt i värmen. Bara en rekommendation i all vänlighet.
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...