Costa Blanca är inte mysigt

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av hydrolift, 17 november 2013.

 1. hydrolift

  hydrolift Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 november 2012
  Inlägg:
  222
  Mottagna gillanden:
  141
  Ursäkt ett något långt och kanske spydigt samt raljerande inlägg men jag försöker vara tydlig och hitta guldkornen på Costa Blanca. Hoppas på att någon här har samma preferenser som jag och kan tipsa om fina ställen.

  Jag sitter med funderingar att resa söderut för några månader till 1 år. I våras åkte jag därför ner på en rek-resa för att under några dagar kolla igenom så mycket jag bara hann för att hitta något skönt ställe som passar mig, min sambo och våra 2 småbarn. Kollade i princip allt från Javea i norr till Mil Palmeras i söder. Jag har rest en hel del tidigare och hittat riktigt fina guldkorn ibland men på Costa Blanca lyser de med sin frånvaro.

  De ställen jag tyckte var godkända var Javea (ligger dock lite väl långt norrut med tanke på avstånd från flygplats och klimat då det regnar mer där). Albir var ok med lite blandad bebyggelse även om fokus så klart ligger på turism. Cabo Roig var också ok och liknar lite granna ett fattigmans-Cap Ferrat (mellan Nice o Monaco) fast utan samma charm, lokala bagerier, något litet plaza och brist på vänliga människor som glatt säger hej när man går runt strandpromenaden.

  Tittar jag allmänt på lekplatser för barn och parker så ser det mesta mycket sorgligt ut. De flesta säger att det är brist på vatten som gör att det ser förfallet ut och det är nog sant men jag undrar hur man i sådana fall har löst problemet på liknande ställen i världen. Jag får vibbar från Terminator 2 just efter atombomberna smällt av och det som finns kvar av gungorna vajar ödesmättat i vinden. Bristen på barn på dessa ställen gör så klart sitt till för känslan.

  Apropå känslor så är jag säker på att många av er har fått den där speciella känslan för någon plats som är något utöver det vanliga. Själv har jag fått den känslan i t ex Saint-Jean du Cap Ferrat som jag tidigare nämnde. Biarritz, ställen på Mallorca/Menorca o några småöar i Thailand är andra exempel. T o m på spanska fastlandet har jag hittat guldkorn. Har någon varit i LLafranc och Calella de Palafrugell på Costa Brava t ex? Underbara ställen som man bara kan drömma om att hitta någonstans på Costa Blanca.

  Jag hade nöjt mig med ett motsvarande Nerja om det hade funnits men inte ens det verkar jag hitta. Jag antar att det är billigt på Costa Blanca av en anledning. Just därför jag letar här med tanke på att det kostar att dra runt på en familj med en lön och boendet kvar hemma. Men måste man tvunget behöva välja att sitta på plaststolar på trottoaren till en landsväg och trycka i sig fish-and-chips tillsammans med blekfeta engelsmän med rakade huvuden, tatueringar och fotbollströjor. Var finns charmen med detta? Framförallt, var finns de typiska spanska plazorna, gränderna och restaurangerna som finns på många andra ställen i landet?

  Jag har spytt galla inför min sambo som knappt tror mig när jag berättar och hon har nu valt att åka ner själv och titta. Snälla, kan någon vänlig själ peka vart hon ska åka för jag kan det inte!

  Mvh, Olle
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. rocio

  rocio Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 mars 2012
  Inlägg:
  1.500
  Mottagna gillanden:
  18
  Om man mår så illa att man spyr galla över en ort/kust som du tycks göra så är det väl inte snällt att skicka dit sin sambo, och utsätta henne för sådana trista upplevelser som du har verkar ha gjort.
  rocio
   
 4. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.453
  Mottagna gillanden:
  328
  Almeriaprovinsen har det mesta du saknar!
   
 5. SatuJ

  SatuJ Ny medlem

  Blev medlem:
  22 november 2011
  Inlägg:
  66
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej
  Har själv varit nere o rekat inför kommande flytt, och kan hålla med dig till viss mån. Allt beror ju naturligtvis på vad man söker, vi tyckte att hela kuststräckan var överbefolkad, åkte från Xabia till Carthagena....men vi hittade vår pärla inåt landet......En bit ifrån havet javisst, men en lite stad som vi kände funkade för oss, La Murada.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. duffduff

  duffduff Ny medlem

  Blev medlem:
  22 juli 2012
  Inlägg:
  13
  Mottagna gillanden:
  1
  Som bekant är smaken som baken, delad! Om du nu inte hittar det du söker på CB varför stånga pannan blodig med att försöka, välj någon av de orter du verkar gilla istället för att försöka det du förmodligen aldrig (i dina ögon) kommer att hitta på CB.
   
 8. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.100
  Mottagna gillanden:
  927
  Costa Blanca är billigt för att här vill många bo för att det
  är det bästa klimatet i hela Spanien.
  Det har byggts otroligt mycket och pga det blir det billigare
  än nån annanstans.
  Det folk vill ha som kommer utifrån är sol och bad. Det är nr 1.
  Små barn går i skolan här från 3 år, därav tomt på lekplatser.
  Em och kvällar har iaf vi massor av barn på lekplatserna runtomkring.
  Och de 4 playorna inne i stan om det är varmt.
  Små barn har inga krav på varken det ena eller andra. Dom vill vara
  med sina föräldrar oavsett var dom är. Helst på playor och vid pooler :)
  Nära flygplats och annan service också vill vuxna ha.

  Nästan varje stad har ju någon äldre stadskärna som kan kallas genuin.
  Men det är inåt landet som man får det du vill ha. Men inte hav och strand
  och nära kommunikationer.
  Spanien har ju näst mest världsarv i världen. Man kan göra utflykter som
  dom flesta gör för att uppleva dessa. Men bo så man har bäst av det vi nordbor vill ha som jag skrev
  - då får man bo i "trängsel".

  Chao P :sol:
   
 9. Femina

  Femina Ny medlem

  Blev medlem:
  15 februari 2013
  Inlägg:
  193
  Mottagna gillanden:
  1
  Hej Olle, jag säger Torrevieja! Lycka till med er vistelse i solen!
   
 10. Ran22

  Ran22 Ny medlem

  Blev medlem:
  8 januari 2013
  Inlägg:
  129
  Mottagna gillanden:
  4
  Du åkte från Javea Till Mil Palmeras på "några dagar" och såg mest bara "blekfeta engelsmän med tatueringar" :)
  Gissar att du har hunnit stanna i Calp, Benidorm och ev. nåt till ställe, populär bland engelsmännen.(?)
  Fattar inte heller varför du nämner Albir som är så långt från genuint spanskt som man kan komma, men missar det spanska Altea bredvid.
  Och alla små byarna ca 20 minuters bilfärd från havet.
  Nog finns det mycket vackert och genuint här på Costa Blanca, men tror du behöver lite mera tid på dig för att upptäcka annat än turistfällorna.
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Emmisdemmis

  Emmisdemmis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  18 mars 2013
  Inlägg:
  259
  Mottagna gillanden:
  31
  Hej!
  Jag tror att det är svårt att få allt man önskar när det gäller ett boende eller en boendeort.
  Huvudsaken, såklart är att du och din sambo trivs, sedan får ni kompromissa med en del saker.

  Jag tycker också (som Femina), att Torrevieja är toppen.thumb
  Staden är levande året om, nära till havet nästan överallt, vackrare utflyktsmål (som du lätt tar dig till )om du vill vila ögonen på någonting fint, härligt klimat med mycket :sol:! Nära till flygplatsen, mysiga bostadsområden, vackra stränder runtomkring mm

  Nerja är supervackert, men saknar exempelvis närhet till havet (tänker då på bostädernas lokalisering) och strandpromenad, är lugnare t om i högsäsong, bostäderna kostar mer osv..

  Altea har jag hört ska vara mysigt, men bostäderna kostar mer där... Så nästan omöjligt att få med allt man vill ha! Då tror jag man får leta läääänge!
  Men lycka till i alla fall! Och på grund av ekonomin har Spanien inte haft råd att hålla tipp-topp i alla områden.spainsmile hälsning från Emma
   
  Last edited: 17 november 2013
 13. DiBo

  DiBo Aktiv medlem

  Blev medlem:
  14 juli 2013
  Inlägg:
  513
  Mottagna gillanden:
  66
  Olle! Förstår inte att du slösar tid på Spanien ocg Costa Blanca. Kanske det vore enklareatt på nytt besöka och välja någon av de platser du trivs på i Spanien eller Frankrike. Eller kanske Thailand eller Vietnam?
  Och vad gäller barn så är min erfarenhet att de trivs överallt. Våra har hänt med jorden runt och fått mängder av erfarenheter och upplevelser av olika länder, miljöer och boenden. Och det är ju vi föräldrar som ofta förmedlar vår uppfattning vidare till barnen.
  För vår del har vi valt Torrevieja (hade mycket att välja på i olika delar av världen)
  För att vi trivdes i området, det är kort flygtid till Sverige, myckat att se och uppleva i Spanien, lätt att ta sig runt m.m.
  Men som tur är så är ju valet fritt.
  Önskar er lycka till med att hitta den plats ni vill vara på.
   
 14. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.100
  Mottagna gillanden:
  927
  Ja jag tycker Olle ska gå in på min blogg och titta på
  alla fina Plazas, hus och stränder i stan :)
  Och La Mata som är en liten stad i staden :) Fantastisk playa.
  Fin stor plaza med cáféer.
  Just nu går en processión utanför med musikkår som celebrerar-
  nåt helgon kanske :)


  Eller hur thumb/ P
   
 15. hydrolift

  hydrolift Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 november 2012
  Inlägg:
  222
  Mottagna gillanden:
  141
  Tack för alla inlägg! Man brukar få en hel del intressanta svar om man provocerar lite. Ber åter igen om ursäkt för min inställning men se det som ett uttryck för frustration då vi hoppades på något annat än vad vi letade efter. Man kan förmodligen inte få allt men hittar vi något som känns ok så kan det ju funka ett tag. Som någon/några sa, barn brukar trivas var som helst. Mår barnen bra så mår ju vi föräldrar bra.

  Var faktiskt varken i Benidorm eller Calpe (åkte faktiskt bara förbi) för att jag redan på förhand visste att det inte var något för mig. Var igenom Altea som såg mysigt ut men jag fick uppfattningen att det mest var lägenheter där (rätta mig om jag har fel). Vill gärna ha tillgång till trädgård/terrass/pool o s v när vi ändå är i värmen.
  Ska be min sambo att kolla upp La Mata lite noggrannare. Åkte själv raskt igenom och kanske missade det som var bra. Ska även fundera på inlandet, tack för tipset om La Murada.

  Även Almeria kanske är ett alternativ. Har mest bara snabbt kört igenom där så det skulle dock kännas som att börja om på ny kula och då kan vi ju lika gärna kolla Malaga/Marbella o västerut lite mer också.

  Ser förstås alla fördelar med Costa Blanca i allmänhet och Torrevieja i synnerhet. Svenska skolan (om vi behöver dagis för några månader) verkar helt ok vid mitt besök där. Villa Martin ligger väl bäst till hittills tycker jag då det händer lite mer där både med landskapet och med tanke på lite olika ”centra” med affärer o restauranger. Tyvärr verkar man ju behöva bil vart man än ska.

  Anledningen till att vi har snöat in på Costa Blanca är flera. Prisbilden gör ju t ex att vi förmodligen kan stanna dubbelt så länge jämfört med Costa del Sol. Jämför vi med Rivieran eller Biarritz så blir det snabbt dyrt tyvärr samtidigt som klimatet inte är det bästa under vintern. Min sambo är halvspansk och hennes släkt kommer från Murcia-hållet vilket hade varit intressant att uppleva också. Närhet hem o bra flygförbindelser är givetvis också på plussidan.

  Mvh, Olle

  PS: Hur är områdena kring Mar Menor? Har inte hört något överväldigande positivt men det kanske finns någon ort där värt att besöka?
   
  Last edited: 17 november 2013
 16. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.100
  Mottagna gillanden:
  927
  Hola Olle!

  Titta här vad man kan missa: Alicantes fina stad om man åker förbi :)
  Jag gillar Alicante.
  http://www.sydkusten.es/engine.php?articleId=424&sectionId=287

  F ö så har Benidorm mysig "gamla stan" också och fina stränder :)

  Murcia-området blir bra om den nya flygplatsen Corvera blir klar
  nån gång - långbänk :) Den är klar men så var det det där med papper...och tillstånd och....

  Ciao P :sol:
   
 17. Cat

  Cat Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2013
  Inlägg:
  266
  Mottagna gillanden:
  5
  Spania og Costa Blanca er ikke for alle. Spania har et annt klima og andre vaner og tradisjoner, annen økonomi og andre utfordringer enn mange andre land. Det er tørt klima og ikke spesielt grønt, men jeg kjenner ikke igjen problemet med at det er lite barn og lekeplasser. Man kan heller ikke ser på Cabo Roig (som er et typisk pub-sted for det meste) som et avgrenset område. Det er 10-15 minutter inn til Torrevieja og flere andre steder der man finner helt andre ting enn det man finner på "the strip". For eksempel kan man ikke ha små butikker om ingen bruker dem. Mange har prøvd, men når folk fortsatt handler kun i kina-shops (som det allerede er alt for mange av) og går ut for å spise eller handler i britiske kolonialer er det ikke lett å få ting til å gå.

  Inne i Torrevieja derimot finner du egne butikker for alt mulig. Og mange handler mat på markeder i stedet for butikkene.

  Om man liker Frankrike, så drar man til Frankrike, liker man Italia drar men dit i stedet. Vi som bor her liker Spania og jeg tror vi kan forstå at dette stedet ikke passer for alle.
   
 18. hydrolift

  hydrolift Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 november 2012
  Inlägg:
  222
  Mottagna gillanden:
  141
  Trevlig artikel! Har bott 2 nätter på Playa de San Juan men det området tycker jag inte är så mycket att hänga i granen. Däremot såg ju hamnområdet kul ut. Gamla stan skulle jag vilja besöka. Är den i klass med den i Malaga så vore det fantastiskt!

  mvh
  Olle
   
 19. hydrolift

  hydrolift Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 november 2012
  Inlägg:
  222
  Mottagna gillanden:
  141
  Tack för informationen! Kul att höra att jag kanske inte har rätt angående lekplatser.

  För övrigt tror jag nog Spanien är för mig men kanske inte just det jag har sett hittills på Costa Blanca. Har spenderat en hel del tid o resor på Costa del Sol o Costa la Luz (samt Barcelona, Mallorca o s v som alla andra) men just Costa Blanca har jag inte stött på förrän nu.

  Mvh, Olle
   
 20. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.647
  Mottagna gillanden:
  622
  Den perfekta bostaden eller platsen finns inte, man màste alltid kompromissa pà nàgot.

  Altea är känt för att vara mycket pitoreskt och "typiskt spanskt" (undrar vad typiskt spanskt är, kanske spanjorer blir besvikna när de besöker Sverige och inte ser att alla tjejer springer toppless och att inte ABBA kommer iràn varenda högtalare?) Om du inte behöver vara nära havet, kan jag rekommendera Polop.

  Santa Pola, har inga vitkalkade smàhus men den är en av Spaniens viktigaste fiskehamnar.

  Moraira, La marina (byn), Villajoyosa...
   
 21. Cat

  Cat Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2013
  Inlägg:
  266
  Mottagna gillanden:
  5
  De fleste urbanisasjoner har sine egne lekeplasser. Og Costa Blanca er kanskje ikke det typiske stedet folk drar til med barn (annet enn om de har en tilknytning/familie i området). Mange småbarnsfamilier velger å dra til mer barnevennlige steder når de skal ha ferie. De fastboende mange steder på Costa Blanca er ofte voksne.. gjerne 60+. Jeg tror ikke du kan se hvordan det er å bo her bare ved et besøk på et par uker.

  Spanjolene lever annerledes enn det vi gjør oppe i nord. Barna har lange dager på skole, men har siesta. Derfor er det gjerne ikke mange barn ute på hverdagene. Og de fleste spanjoler jeg kjenner holder seg gjerne unna de typiske turist og innflytter-stedene. Det kommer også an på når du besøker Costa Blanca. Min erfaring er at det er massevis av aktiviteter for barn/familie om sommeren (juni, juli og august), men at de gjerne forsvinner utenom feriene og kommer tilbake i perioder som jul og påske.
   
 22. Baggis

  Baggis Avstängd

  Blev medlem:
  5 oktober 2013
  Inlägg:
  222
  Mottagna gillanden:
  1
  Men du har missat Costa del sol där den största anhopningen av svenskar finns dvs Fuengirola främst och sedan Marbella som verkar likna mer det du söker?

  Där är den äldsta och största svenska skolan.
  Det nästan svårt att undvika lekparker så barnen vill stanna och leka när man har annat att göra, men dom växer ifrån lekparker.

  Benalmadena har möjligen dessa äckliga Engländare, men var är tyskarna och är de bra?

  CB är närmare, lite billigare och har en annan karaktär, allt är en smaksak. En dagsresa närmare Sverige med bil.

  Och det finns klara fördelar att stanna inom EU.
   
 23. Cat

  Cat Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2013
  Inlägg:
  266
  Mottagna gillanden:
  5
  Men... det er ikke alle som ønsker å holde seg i nærheten av svensker/skandinaver og innflyttere heller. Jeg har ikke noe ønske om å oppholde meg i slike områder egentlig, selv om jeg bor i en "ghetto" der det er veldig lite spanjoler av andre grunner (jobb, nærhet til familie etc). Jeg unngår norske/skandinaviske klubber, restauranter og lignende. Kjører man 10 minutter lengre inn i landet finner man typisk spansk (hva nå det er ja...). Langs kysten er det typisk mest skandinaver, tyskere, briter, irer og russere som har bosatt seg.

  Jeg synes det er mye variasjon innenfor rekkevidde på Costa Blanca. Enten man vil ha storby, pueblo, "ghetto", stand, fjell eller noe annet. Men det passer fortsatt ikke for alle. Typisk ser jeg at mange som er vant med riviera og mer luksuriøse feriesteder ikke trives så godt her omkring. Det er ikke noen luksus, det er mye slitasje osv. Sanden er ikke hvit på strendene (ja, jeg har faktisk hørt folk klage over at sanden er brun og ser skitten ut).

  Edit: Og vi skandinaver er ikke noe bedre enn briter. Vi har bare andre måter å leve på og andre skikker. Det finnes litt av alt i alle land :)
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...