Använder själv Skyscanner och har bevakning på diverse tider. Får uppdateringsbrev när priserna ändras. Det är mycket intressant, men tyvärr outgrundligt varför priserna fluktuerar.
Ett exempel: Har haft två biljetter tor Sth-Alicante på bevakning 11-18 juni. Hela våren har de kostat ca 5 000-6000 kr. I maj sjönk de plötsligt till 4000 kr men nu ökar priset nästan dagligen pga av det börjar närma sig tidsmässigt.
Jag kan bara tolka det som att det i maj månad plötsligt kom in ett nytt bolag med nya avgångar
Vad jag vill säga att det är otroligt svårt att pricka in lägsta pris. Det enda rådet jag tror man kan ge är att boka högsäsong tidigt och lågsäsong lite senare, men inte för sent.
Ja, det var lättare förr och dyrare!
För inte allt för länge sedan var flygmarknaden totalt reglerad och priserna fasta. Varje år i november distribuerades nästa års flygpriser i mycket tjocka kataloger till flygbolagen och de resebyråer som var godkända utav flygbolagens intresseorganisation IATA. De nationella flygbolagen hade monopol och tillsammans bestämde man alla regler och flygpriser.
Flygbolagen kunde lätt räkna ut sin marknadsandel ur den totala marknaden som man agerade i och därmed anpassa turtäthet, flygplan och personal. Mycket liten risk och flygbolagen tjänade mycket pengar, personalen hade massor av förmåner, höga löner och flygbiljetterna var mycket dyra. Det var helt enkelt inte var mans möjlighet att flyga, bara för 20 år sedan.
Tror faktiskt det var Reagan, som i USA släppte på regleringen utav flyget i USA för att öka konkurrensen. De gamla jättarna som PanAm, Eastern och en hel drös till som levt i den trygga reglerade miljön klarade inte av konkurrensen utan fick kasta in handduken.
Sedan stod Europa på tur och man släppte även här på regleringarna, mycket tack vare EU. Lågprisbolagen kom in på planen och kastade totalt om förutsättningarna och skapade för första gången äkta konkurrens i branschen.
Ytterligare en viktig faktor som skyndat på den revolutionerande förvandlingen i branschen är internet, som gett oss konsumenter ett instrument att få överblick av vad marknaden erbjuder. Leverantörerna har inte heller längre någon konkurrensfördel av att vara stora, med massor av lokala kontor, dvs. dyra kostnader som vi konsumenter måste betala i slutänden. Nej nu kan det lilla effektiva företaget med små kostnader nå marknaden lika enkelt som den stora som drar med sig stora kostnader.
Idag tappar därför den traditionella resebyrån som Ticket, Resia, etc. marknad vad gäller enkla resor som att köpa flygbiljetter mellan Stockholm och Alicante.
För dessa enkla bokningar fungerar t.ex. sökmotorer som nämnts här, Skyscanner, flygresor.se och Momondo bäst. Det är avancerade sökmotorer som i realtid scannar av tusentals sajter hos onlineresebyråerna, flightbrookers och flygbolagen, för att hitta de flighter som är aktuella på den fråga man ställt. Här får man veta var jag hittar den billigaste resan, den snabbaste resan och vilka flygbolag som har flyg som kan vara aktuellt.
Sökmotorerna är vanligtvis inte ett försäljningsställe, utan man väljer den resa som man har för avsikt att boka och blir då omdirigerad till den som säljer den. Det kan vara direkt med flygbolaget, men oftast är den en s.k. "Onlineresbyrå". Onlineresbyråer som Etravel, Mr Jet, Expedia, Travellink, etc.
Sedan det här med priserna som fluktuerar och skapar frustration och ilska när man kollat priserna på kvällen men inte bokade, för att dagen efter när man skall göra bokningen ser att den blivit 3000 kr dyrare under natten. Hände oss förra året.
Branschen arbetar inte längre i den skyddade verkstaden, utan man har tvingats att bli effektivare på många olika plan och sätt att arbeta. Ett område är prissättningen.
Det finns inte längre några tryckta prislistor och det är inte för att spara pengar för tryck och papperskostnaden, det bara blev en positiv besparing på kuppen. Fasta priser finns inte längre, priserna har blivit en färskvara som hela tiden förändras.
Det är inte bara flyget inom resebranschen som har "flytande" priser, samma gäller färjorna, hotellen, charterbolagen och hyrbilarna.
Den här typen av företag har en sak gemensamt, förutom att de agera i resebranschen. De säljer varor som om den inte blir såld, är den för alltid en förlorad intäkt.
En tom flygstol mellan Stockholm - Alicante, eller en tom säng i natt på Scandic eller en tom charterstol till Palma de Mallorca på lördag är och förblir en förlorad intäkt för alltid. Skruven hos järnhandlaren, stolen hos möbelhandlaren eller köttfärsen på ICA som inte såldes idag, kanske säljs imorgon, eller en annan dag. ICA har omaket med att paketera om. sorry
Med ett finare ord heter det "Yield Management", som är mycket avancerade dataprogram som har en del kända parametrar inprogrammerade, som förra årets beläggning, konkurrens, lockpriser och företagets policy. Företagets policy kan som t.ex. Norwegian vara att man börjar med ett lågt pris långt före avresan och sedan ökar man priset ju närmare avresan man kommer, förutsatt att bokningsingången mer eller mindre överensstämmer med planen. Andra, t.ex. charterbolagen arbetar precis tvärtom, man startar med ett högt pris och ju närmare datumet man kommer ju billigare blir priset, eftersom charterbolaget har så små marginaler att man behöver 99% beläggning på flygen och kostnaderna är fasta så en 100 lapp är bättre än ingen alls.
De här programmen scannar hela tiden igenom bokningsläget, flödet beläggningen och de olika prisnivåer som man lagt in. Är bokningsingången bättre, ja då höjs priserna, stoppas det upp, ja då sänks priserna igen, osv.
Lockpriserna är också ett faktum och det kan vara avsatt x antal säten för ett mycket attraktivt pris och när de tar slut, ja då blir nästa priskategori det bästa priset.
Ja, det är mycket svårt att genomskåda prissättningen, att finna, pricka det där ögonblicket när priset är som allra lägst. Tror faktiskt att det är omöjligt.
Men visst finns det kända perioder som vi vet är billigare och andra som är dyrare.
Normalt är flygpriserna till soliga destinationer billigast första två veckorna i december, mitten av januari och fram till vecka 6-7, direkt efter påsk, innan skolloven börjar i juni och till t.ex. Kanarieöarna september.
Min rekommendation är att kolla jämförelsesajterna, men även flygbolagens egna "lågpriskalender".