Köpa hus

Diskussion i 'Köpa och sälja fastighet' startad av Stef, 18 augusti 2013.

  1. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    Hej Stef!

    Om man har så lite tid som 2 hela dagar då vill det till att man kontaktar
    en mäklare som har många objekt. Innan så måste du tala om vad för sorts
    bostad du vill ha. Inom stan el utanför och i så fall hur långt ut.
    Då kan dom förbereda nycklar för visning. Annars blir det svårt.
    Du måste säga max-summa du kan tänka dig betala. Och komma ihåg
    att det tillkommer ca 13% på priset.

    Sist jag hade kontakt med en "letare" så ändrade paret inriktning då
    det var hett och mitt i högsäsongen och tänkte att nej, inte i stan :D
    Det är ju livligt och fullt på stränderna i juli-aug. Då blev det fel objekt som var
    förberedda. Sen gick det bra iaf för dom själva hittade gm en bekants bekant
    en liten lgh i Rosaledaomr. Men det blev lite slöseri med tid för alla parter dvs
    dom själva och mäklaren.
    Har du inriktat dig på mäklarvisningar? Och vilken sorts bostad?

    Ciao P :sol:
     
    Last edited: 7 oktober 2013
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Cat

    Cat Ny medlem

    Blev medlem:
    22 september 2013
    Inlägg:
    266
    Mottagna gillanden:
    5
    To dager er i minste laget, særlig dersom det her helg. Jeg tror jeg ville dratt ned og gjort som Preciosa sier, avtal med noen som kan ta deg meg rundt og vise deg boliger i din prisklasse og etter dine krav om størrelse og beliggenhet. Ofte vil de prøve å skyve deg over på andre boligere, så si klart i fra at du har lite tid og at du ikke ønsker at de er FOR kreative med visningene. Bruk gjerne nettet og finn konkrete boliger du ønsker å se på og avtal gjerne med to meglere (en hver dag).

    Spør om ting på forhånd og be dem om å fortelle deg hvilke muligheter du evt har til å kjøpe etter at du har kommet hjem og evt overføring av penger for reservasjonen. Samt dette med NIE.. det er ofte et problem. Du MÅ ha NIE og dette ordnes raskest og best her i Spania. Ofte vil megleren ha en person som kan hjelpe deg og få det fort unna, men det kan kreves litt planlegging og det tar gjerne noen timer på en hverdag. Det kan også fikses på ambassade hjemme i Sverige, men dette kan ta tid, så det bør avtales med megler/selger, slik at de er forberedt.

    Ofte kommer disse tingene an på hvor desperat selger er også. Noen har god tid, andre MÅ selge så fort som mulig av diverse grunner. Det kommer gjerne også an på området. Noen steder står boliger til salgs i noen få dager bare, andre steder kan det gå måneder (det kommer også an på pris).

    Det fine er at om du finner et område og en boligtype du liker, så er det ofte enkelt å skaffe en lignende bolig om den skulle forsvinne i mellomtiden. Bare be megleren si i fra til deg. Ser det er mange meglere som går rundt i nabolaget og spør etter eiendommer til salgs for sine klienter for tiden. Og det er mange som ønsker å selge, men som leier ut i stedet fordi det har vært vanskelig å selge den siste tiden, men som gjerne selger om de får et konkret og sikkert tilbud.
     
  4. uora

    uora Medlem

    Blev medlem:
    5 september 2010
    Inlägg:
    310
    Mottagna gillanden:
    6
    Om jag hade ont om tid skulle jag göra så mycket som möjligt i Sverige, dvs fixa NIE-nummer, ringa och avtala med någon gestoria och så googla på bostäder till salu/ områden förstås :)

    Det enda man absolut måste vara på plats för är väl att öppna bankkonto? Så det skulle jag göra i loppet av de två dagarna. Det samt bestämma vilket område/områden man vill köpa i. Åka, cykla eller gå runt lite överallt.. Ett trix är att kolla hur mycket växter det finns på balkongerna - många växter som måste vattnas regelbundet = större chans att det någon bor där fast. Inga växter = troligen är ägarna sällan där.. (ingen regel utan undantag förstås!)

    Har man bestämt sig för områden kan man hålla koll på priser och utbud hemifrån och så först på nästa resa ta kontakt med mäklare som visar lägenheter just där. Då kan det gå snabbt att köpa om man vet vad man vill ha och har koll på utbudet.

    Har man inte tid att resa två gånger får man väl fundera på om man överhuvudtaget hinner utnyttja bostaden? Kanske är det bättre att hyra då?
     
  5. Stef

    Stef Aktiv medlem

    Blev medlem:
    16 augusti 2013
    Inlägg:
    460
    Mottagna gillanden:
    99
    Jo vi har bokat ett par visningar, men är lite orolig för att man inte hinner "känna av" områdena. Men ibland får man kanske gå på känslan och kasta sig ut :)
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Femina

    Femina Ny medlem

    Blev medlem:
    15 februari 2013
    Inlägg:
    193
    Mottagna gillanden:
    1
    Hej! Jag och cyklande sambon har varit i Torrevieja centralt för första gången, det har hittills blivit två resor i år, juli och september. Vi har precis köpt en lägenhet mellan de två citystränderna Locos och Cura :)

    Båda ggrna såg vi cyklister lite här och var på stadens gator, men inte var de många. Vi kommer absolut att ha cyklar själva, när vi är där längre tid. Finns ju äv cykeluthyrare. Vi var i Aguas Nuevas och kikade på hus och hade vi flyttat dit hade vi def. haft cykel som transportmdl.

    Den första dagen såg vi på 6-7 lägenheter inne i stan. Dag två hade vi end. tre objekt inbokade. Det var i La Mata.

    Dag tre såg vi på två bankåtertag utanför stadskärnan med en engelsk mäklare, budade friskt, men förlorade. Dag fyra + fem såg vi sammanlagt ca 10 objekt hus och lägenheter, med en spansk, stor mäklare. Vi upplevde bästa priserna hos inhemska mäklaren.

    Vi valde till slut lägenhet, en atico, och då bor man längst upp. Det blev på vån. 4 i vårt hus och det känns lagom högt upp. Framför huset finns en fin park med lekplats. Är glad att vi bor inne i stan, vill kunna ta hissen ner, gå ut på gatan och sedan ha tillgång till "allt"! :) Känns praktiskt när vi blir riktigt gamla!

    Jag har läst här på forumet och fått massor av tips, bl a att spraya mot kackerlackor precis innan man far hem igen. Vi far tillbaka i december, då ska jag rusta mig med en sprayflaska och förebygga! ;)

    Lycka till med husletandet!
     
  8. uora

    uora Medlem

    Blev medlem:
    5 september 2010
    Inlägg:
    310
    Mottagna gillanden:
    6
    Näh, man hinner inte känna av områden på ett par dagar. Men man kan hinna kolla om det finns mataffär, lekplats, gångavstånd till havet, centralt eller utanför stan - eller vad man nu tycker är det absolut viktigaste. Sedan kan man förstås hitta världens trevligaste område och få världens jobbigaste grannar.. Eller ett bara-sådär-område men med jättegulliga grannar.

    Om man blir nöjd med sitt köp eller inte beror nog mest på ens egen personlighet. Tillhör man gruppen som alltid tycker att "gräset är grönare på andra sidan" kanske man bör lägga ner mera tid köpet - men tillhör man de som brukar vara nöjda med det de har, blir det nog bra oavsett :)

    Sedan går det ju förstås att sälja igen om man nu faktiskt har gjort ett felköp ;)
     
  9. Femina

    Femina Ny medlem

    Blev medlem:
    15 februari 2013
    Inlägg:
    193
    Mottagna gillanden:
    1
    Hej!
    Vi ansökte om spanskt banklån från Sverige. Det gick bra. Även att öppna ett bankkonto. Allt genom mejlkontakt med en dansk handläggare på Sabadell bank.
     
  10. Femina

    Femina Ny medlem

    Blev medlem:
    15 februari 2013
    Inlägg:
    193
    Mottagna gillanden:
    1
    När vi var i Torrevieja i somras och letade efter en plats i solen som bara skulle bli vårt, upplevde jag att hur förberedda vi än var, med inbokade möten och vi hade granskat mäklarnas objekt noga via nätet, ställt frågor, önskat se vissa objekt, så var det inte det som var det ultimata.

    Den lägenhet som skulle bli vår, kom in till mäklaren tre dagar innan vi klev in på deras större kontor i Torrevieja. Det var på en sö fm och det blev full fart.
    De lyssnade in våra önskemål som var både att se hus utanför staden, samt stadsnära/havsnära. Nycklar hade de på kontoret och inom 30 minuter var vi på jakt! Den dagen fann vi en lägenhet som vi absolut ville ha!

    Men vi hade äv fått se ett hus på deras dator, vi kunde inte riktigt släppa tanken på det. Kl 9 på må morgon blev det ny visning av två hus i Aguas Nuevas och sedan flera lägenheter inne i stan, nära badstränderna.

    Det slutade med att vi ändrade oss och budade & fick en annan lägenhet istället, som var mer modern och fräsch :)
     
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. uora

    uora Medlem

    Blev medlem:
    5 september 2010
    Inlägg:
    310
    Mottagna gillanden:
    6
    Där ser man! Jag hade för mig att någon ny lag om pengatvätt gjorde att det inte gick.
    På den andra sidan skall det ju inte gå att köpa bostad utan NIE heller - men det gjorde jag :D
     
  13. Femina

    Femina Ny medlem

    Blev medlem:
    15 februari 2013
    Inlägg:
    193
    Mottagna gillanden:
    1
    Ja, men banken krävde NIE-nr av oss för att få ut lånet. Så när vi for till banken för att skriva under allt, överlämnade vi dessa nummer.

    Vi blev bekanta med ett annat svenskt par nu när vi var i Torre i sep. Det visade sig att vi var på samma flyg och de hade oxå köpt lght, på samma gata, längst upp, och vi längst ned :) De hade inga NIE-nr. De lånade ej i spansk bank, kanske det var förklaringen.

    Nu för tiden ska gå det att få NIE på en dag i alla fall, även inne i Torrevieja. Det gick bra för oss att ordna med det på en dag, med mäklarens hjälp. Man betalar knappt 10 euro inne på en bank, för besväret. Foto måste man ju även ha!

    Men bäst är nog att planera så gott det går med allt som ska göras vad gäller dokument, så att man inte blir allt för stressad av ev. fördröjningar, saker och ting kan ju alltid hända. Och man är nog upphetsad ändå, inför något ganska så stort som ett bostadsköp i ett annat land :)
     
  14. Stef

    Stef Aktiv medlem

    Blev medlem:
    16 augusti 2013
    Inlägg:
    460
    Mottagna gillanden:
    99
    Jodå vi har tid att resa, men då tar vi med ungarna, vi har tänkt ha den som långtidsinvestering i livskvalité och de får man inte samma när man hyr :)
     
  15. Femina

    Femina Ny medlem

    Blev medlem:
    15 februari 2013
    Inlägg:
    193
    Mottagna gillanden:
    1
    Hej igen, på tal om ev pengatvätt...I våras införde Swedbank en regel att man som privatperson inte får skicka iväg hur mycket pengar som helst/gång. tror max 150 000 kr/gång. det blev till att göra flera överföringar efter varann, alltså dela upp vår egna betalning för lägenheten, till vårt nyöppnade spanska bankkonto.
     
  16. Femina

    Femina Ny medlem

    Blev medlem:
    15 februari 2013
    Inlägg:
    193
    Mottagna gillanden:
    1
    Hej!
    Vi väntade inne hos mäklaren medan de ringde säljaren som accepterade vårt bud. Sedan gick vi till första bästa bank som inte hunnit stänga för dagen, och fick klartecken att vi skulle få ett lån.

    Då for vi tillbaka till mäklaren och betalde med kort, det dubbla i handpenning, 6 000 E. Använde två kort :) Då var det 30 min. kvar till hemresa och nu visste mäklaren att vi menade allvar och vi visste att vi skulle kunna genomföra köpet, i o med att banken godtog oss.

    Väl hemma letade vi rätt på annan spansk bank och lånade av dem istället.

    När vi for ner 8 v. senare och gjorde klart köpet på notariens kontor, kom The bank manager med checken på banklånet och vår del hade vi redan överfört till vårt nya bankkonto. Säljaren flyttade ut kvällen innan köpet.
     
  17. Emmisdemmis

    Emmisdemmis Aktiv medlem

    Blev medlem:
    18 mars 2013
    Inlägg:
    259
    Mottagna gillanden:
    31
    Titta på hus

    Hej Stef,

    Nu har du redan fått många svar, men här kommer ett till....:):)
    Först vill jag lägga in en brasklapp, då detta gäller mig, och alla får rätt att tycka som de vill!

    När vi tittade på hus och lägenheter första gången i Nerja,( som för övrigt är en mycket vacker liten spansk småstad med vitkalkade hus och spektakulär utsikt över Medelhavet), kände vi så fort vi var framme vid lägenheten vi hade hyrt, att detta inte var stället för oss.

    När vi kom hem valde vi att boka om hus-letar-resan till Torrevieja, där vi har både vänner och släkt som bor periodvis. Prisbilden är helt annorlunda än på Costa del Sol, till fördel köparen.

    Torrevieja är ingen vacker stad ( min åsikt). På en del ställen är det riktigt ruffigt med mycket graffiti och mindre vackra hus. Men staden har sina smultronställen! Vi bodde i alla fall på hotell Madrid, som var billigt och rätt mysigt. Dock återigen lite otryggt däromkring sent på kvällen.

    Vi hade bara tre dagar på oss, utan barn. Om ni inte hyr bil, kan jag tipsa om lokalbussen. Vi åkte runt flera varv och tittade på alla områden vi var intresserade av. Och promenerade.

    Kanske er mäklare som ni har bokat kan hämta er på flygplatsen. Det gjorde vår. Våra favoritområden i Torrevieja är runt La Mata och i Rosaleda/Frutales. Låg bebyggelse och kändes tryggt.

    Om du lämnar ett bud, tar det ibland lång tid innan säljaren accepterar det, om det ligger under utgångspris. Så bankkonto, reservationsavgift, NIE -nummer hinner ni ordna senare.. Orkade du läsa allt?

    Trevlig hus-letar-resa önskar Emma ;:;;)
     
    Uffetrader gillar detta.
  18. Femina

    Femina Ny medlem

    Blev medlem:
    15 februari 2013
    Inlägg:
    193
    Mottagna gillanden:
    1
    Hej!

    Det har jag oxå hört, att det kan ta tid av säljaren att få ett svar! Vår säljare hade bråttom och stod i gasen för att byta stad, efter 16 år i fina aticon som turligt nog blev vår! :) Hade manvetat hur brått han hade, skulle vi ju ha prutat ännu mer! :)
     
  19. Emmisdemmis

    Emmisdemmis Aktiv medlem

    Blev medlem:
    18 mars 2013
    Inlägg:
    259
    Mottagna gillanden:
    31
    Hej Femina,
    Grattis till ert lyckade köp i :sol:!
    Kan tänka mig att det ger er lycka och glädje!

    Visst önskar man att man vågade pruta mer, men vi la ett riktigt skambud först, ca 40% under utgångspris, det var helt kört.
    Vi gick upp lite mer, säljaren behövde betänketid.. Sen fick vi gå upp lite till. Inget är klart ännu, men vi är förhoppningsvis på gång.;:;;)

    Sen hade vi en veva med svarta pengar, som vi bestämt sa att det finns inga svenskar som köper på så sätt. Och det var en process och väntan i sig. Men vi väntade och väntade och tillslut gav säljaren med sig thumb
    Skam den som ger sig!

    Trevlig kväll, till både dig och Stef, som har en spännande resa framför sig. Ett tips till Stef som vi försökte tänka på i den stress som husköp ger:kom i håg att det ska vara roligt!!:)
     
  20. Femina

    Femina Ny medlem

    Blev medlem:
    15 februari 2013
    Inlägg:
    193
    Mottagna gillanden:
    1
    Ja men det var väl en bra påminnelse, att det ska vara roligt! Det var nästan så att jag saknade spänningen när köpet blev klart, det var ju riktigt kul att leta objekt och ifrågasätta priser, en del var ju hutlösa i förhållande till objektets standard! Jag har sagt till min sambo att snart måste vi köpa en till lägenhet ;)

    Huset där vår atico är, byggdes för 16 år sedan. Samma ägare hela tiden och han har skött om den som en juvel :) så även fast vi säkert hade kunnat få ner priset ytterligare så ångrar vi oss inte, vi stortrivs!
    Ser även att andra mäklare annonserar ut lägenheter i samma standard och läge, för många fler pengar än vad vi betalade...
     
  21. Stef

    Stef Aktiv medlem

    Blev medlem:
    16 augusti 2013
    Inlägg:
    460
    Mottagna gillanden:
    99
    Jo de där med priser verkar vara lite lotteri emellanåt, 2 lgh i samma huslänga med €35k i pris skillnad, då undrar man lite vad som är "rätt"

    De är iaf både kul och spännande att läsa allt möjligt nu när de närmar sig final :)
     
  22. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Det lägsta priset är alltid det rätta ;)

    Ang. Pengatvätt och regler. Alla mäklare ska kunna redovisa att deras försäljningar kommer ifràn vita pengar. Vad jag vet sà är det bara banker som gör denna redovisning.
    Det innebär att även om ni köper cash (speciellt dà) kommer de att kräva skattedeklarationer, lönebevis, kontoutdrag etc. för att ni ska kunna styrka att pengarna är lagliga.
    Alla dessa papper ska vara översatta till spanska av officiell översättare (google translate räknas inte)

    Detta kan ta en jädra tid för bankerna och att fà svar ifràn Spanska riksbanken ännu längre. Därför kan det ibland vara lättare att ta làn (tar ni làn behöver inte banken redovisa eftersom de betalar ut pengarna, de vill fortfarande ha alla papper men ofta behöver de inte vara översatta)

    Tänk pà att alla betalningar (vad du än köper) över 2999,99€ fàr enligt lag inte ske med cash, utan màste vara cc, transfer eller check.

    Om du inte vill komma ner sedan sà se till att fixa fullmakt àt din advokat när du är här nere. Denna gàr inte att göra via distans. Och ska du fixa en fullmakt i sverige sà màste denna sedan översättas av officiell översättare OCH ocksà stämplas med en Haag apostille, vilket blir dyrare, hur mycket vet jag inte men att fixa en fullmakt i Spanien kostar runt 50€
     
  23. Stef

    Stef Aktiv medlem

    Blev medlem:
    16 augusti 2013
    Inlägg:
    460
    Mottagna gillanden:
    99
    Ajdå de ställer till det lite, vi har sänkt huskraven för att slippa låna.

    Men alla dessa papper måste man ha då?
    Jag nätdeklarerar sen flera år tillbaks så har inte ett papper kvar...

    Trodde de räckte med lönespec

    Hmm nu blev de körigare, ska man kanske boka in en jurist direkt då innan man hittat nåt hus?
     
  24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...