VART i Spanien ska vi flytta?

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av Amanda, 31 juli 2012.

 1. Amanda

  Amanda Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juni 2012
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Jag och maken funderar på att flytta till Spanien 2013-2014 under ett års tid under föräldraledigheten (vi ska alltså inte arbeta). Frågan är vart? Skriv gärna om ditt favoritställe i Spanien och varför du gillar det. Jag hoppas även på lite personliga rekommendationer utifrån jag och min mans förutsättningar...

  - Jag har varit på Mallorca (förtrogen med hela ön) och i Barcelona, han endast på Mallorca.
  - Vi bägge talar kastiljanska.

  Vad jag gillar med Palma de Mallorca är mycket! Jag tycker att det är billigt (om man vet vart man ska äta), billiga supermercados, billigt med bus, barnvänliga små trevliga parker mitt i stan, 15 minuter till vackra stränder. Har till och med kollat runt på ställen var vi skulle vilja bo. Nackdelarna är främst att de talar katalanska och vi vill väl snarare förbättre vår kastiljanska (visst talar nästan alla där kastiljanska om du inleder ett samtal med någon, men det är ju inte riktigt samma sak när du inte hör spanska talas till vardag annars, plus att det är skyltat på katalanska). Den ännu större nackdelen är att det är kallt där på vintrarna. Jag har varit på Mallorca uppemot 10 gånger men endast på sommarhalvåret. Min syster har dock bott där. Hon sa att även om Mallorca inte blir lika kallt som i Stockholm, så är de heller inte lika anpassade där. Innuti lägenheterna där är det tydligen kallt som satan, och hon sa att hon sov med 2-3 lager kläder under duntäcke?? Det vill man ju inte utsätta ett spädbarn för.

  Storstäder som Barcelona och Madrid tror jag går bort? Hela poängen med att komma bort från Stockholm är väl dels värmen och prisnivån på levnadskostnaderna, men även att det är barnvänligt = mycket promenadavstånd, bra promenadstråk, lätt med barnvagn om man åker buss, osv. I Barcelona har de ju otast inte ens rulltrappa i t-banan som i Stockholm. Vad säger ni?? (Dock tycker jag Barcelonetta är väldigt charmigt område, och älskar La Boqueria). Men tror ändå att Barcelona går bort. Dessutom dyrare än Palma.

  Så... därför har jag börjat överväga solkusten, kanske Malaga eller Alicante. Jag har varit en gång i Malaga med et var säkert 15 år sedan så minns inte så mycket! Alicante har jag aldrig varit i. Vad är för/nackdelarna med dessa ställen?

  Viktigt:
  Varm och skönt helst hela året om
  Fina stränder, gärna nära staden
  Inte en alltför stor stad, det ska vara lätt att ta sig runt med barnvagn
  Många billiga restauranger (t.ex i Palma åt jag 5 tapas och drack 5 glas vin för under 100-lappen. På en annan restaurang kostade alla pizza/spaghettirätter 35 kr styck. Vi har ätet paella med rikligt med skaldjur för 2 personer för 100-150 kr tillsammans. I Cala Millor kostade en genomsnittlig lunch på strandpromenaden 30-40 kr!) Finns det sådana här ställen i Malaga och Alicante?

  Vad finns det att se och göra på dessa ställen? Läst lite reseguider men tyckte de gav rätt tråkiga tips om dagsutflykter eller skoshopping osv. Jag är ju mer intresserad av mer vardagliga tips. Som i Palma har jag kollat ut lägenheter som ligger ett stenkast från Malecon och alla båtar, gångavstånd till centrumet/katedralen, nära till massor av bra resturanger, trevliga barer/fik. Nära till bussar som enkelt tar dig till vackra stränder på 15-30 minuter, t.ex.

  ALLA tips välkomnas (även ni som rekommenderar annat ställe än Palma/Malaga/Alicante)!
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.226
  Mottagna gillanden:
  1.009
  Hola Amanda!!

  Ja om du visste hur många ggr vi svarat på "var man ska bo" här
  på forumet :D
  Själv håller jag till i Torrevieja vilket duger bra, finns allt
  man vill ha....stränder underbar strandpromenad mm...
  Titta på bilder i min blogg, se nedan. Behöver inte läsa
  texten :eek: men har 5 sidor med bilder på första sidan i svarta
  randen...
  Känner till Mallorca väldigt väl också, favoritö också.

  MEN...jag skulle välja en kanarieö om man vill ha bra värme året runt.
  För mig som bott på Gran C så är det min favo. Finns allt från
  ful öken i söder till vackert grönt i norr. Storstad Las Palmas.
  Nära till allt. Varmast i söder förstås.
  Teneriffa är fint också.

  Det säger jag då för att man fryser inomhus på vintern...oisolerade
  tegelväggar för det mesta och iskalla stengolv.Olidligt hett på sommaren.
  Med små barn så gäller det att elda med AC och elelement och AC-kyla
  på sommaren. Golven där dom sitter/kryper är svårt att göra nåt åt om man
  inte ska själv lägga in golvvärme.

  OK, kanske ni vill höra annat och då finns massor att läsa i gamla
  trådar i "Flytta till Spanien" tex. Och så får ni kanske fler tips här.

  Ciao P thumb
   
  Last edited: 31 juli 2012
 4. Amanda

  Amanda Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juni 2012
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Oj! Glömde skriva det. Har varit på Gran Canaria 2 gånger och det är det värsta resemålet jag någonsin varit - och inte endast i Spanien utan hela världen! Det kanske är en annan femma att bo där, vad vet jag. Men turistorterna där är för hemska. Tror aldrig att jag skulle åka tillbaka dit, knappt om jag skulle få resan gratis. Konstigt hur man tycker så olika...

  Hmm, så det stämmer med kylan inne i lägenheterna i Spanien? Det låter lite extremt att man måste ned till Kanarieöarna för att inte frysa ;) Malaga och Alicante är väl ändå vart nattetid året om? Vad är din erfarenhet (om du bott på Mallorca vintertid)?

  Sedan förstår jag att många frågar efter vart man ska bo, men min tråd är lite annorlunda (tror jag) då jag inte endast efterfrågar en palts enligt ert eget tycke (smaken är ju väldigt olika beroende på vilka intressen man har), men jag mer efterfrågar något ni tror skulle passa OSS utifrån VÅRA "krav"...

  Tack för ditt svar...
   
 5. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Hola,
  Jag semesterbor i Torrevieja (som Preciosa hár ovan - fast hon mer som resident).
  Jag tycker att Torrevieja har allt man kan begära. Lagom stor stad där det bor folk hela áret. Inte ett "turiststálle" som dör ut under vintern. DEt finns lite sádant även i utkanterna, i "urbanizaciones". Det kan vara väldigt tyst där under vintern, och litet utbud av affärer. Det mest viktiga finns, men inte mer. Själv har jag en lägenhet i centrum. Nára till allt. T ex 5 min till stranden.
  Alicante är en större stad med mer utbud, naturligtvis. Mycket kultur av alla de slag. Ocksá helt ok att bo där. Jag har bott där bara under nágra somrar när jag studerade spanska. Men vädret är som i Torrevieja, det ár inte väldigt lángt mellan dem. Men Alicante kanske är för stor för er smak? Ett bra alternativ skulle kunna vara La Costa Tropical (sydkusten). Där finns massor med smá söta byar (pueblos blancos) dár det ár jättenära till allt. Jag har bott i La Rabita och Abuñol, báde sommar- och vinterveckor, dock aldrig áret runt. NÄrmare Àlmeria finns en liten stad som heter Adra. Jättesöt stad. Inte för stor (i min smak). Àlmeria själv är en storstad och det kan vara väldigt varmt där under sommaren. När jag var där hade man under nágra dagar +42 i skuggan! Folk gick inte ut mer än pa kvällen. Men naturligtvis i en storstad som denna har ju mycket att erbjuda, till alla smak tror jag.
  Förresten, jag vet ett ställe i Torrevieja där man fár tapas med cerveza (vinet inte mycket dyrare) för 0,60€ st. Billigt är det...
  Och i Andalucia hör det itll att man fár tapas när man beställer öl. Men det var för 4 ár sedan jag var där sist, det kan ha ändrats.
  Anyway, good luck!
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Amanda

  Amanda Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juni 2012
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Intressanta tips. Blir lite nyfiken varför så många valt Torrevieja. Kollat in bilder och det såg inte så speciellt ut där.. Hmm...

  Adra googlade jag nu, och 20,000 är för litet!

  Och Àlmeria, hur skiljer sig det stället från Malaga och Alicante?
  Helst skulle jag vilja bo i en varmare variat av Palma de Mallorca där man pratar kastiljanska. Finns det inget liknande ställe? ;)

  Det lutar nog fortfarande åt Palma måste jag säga. Finns det inga tips hur man håller sig varm på vintern där? (Vi kommer att hyra inte köpa lägenhet, alltså kommer vi inte komma lgga in golvvärme). Men ni andra som bott där kanske har andra tips??? Värmefläktar?? Säljs sådant där i Supermercadonas?
   
 8. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.226
  Mottagna gillanden:
  1.009
  Varför många valt Torrevieja? Jo:
  1 Billiga bostäder, billigast i Spanien. Kuststad.
  2 Många flyg går utifrån till Alicante och Murcia 4 mil-6mil därifrån.
  3 4 stränder inom stadens gränser
  4 Många fina stränder utanför, massor av golfbanor.
  4 En fantastisk strandpromenad med en enorm pir på 1365 m
  Annars ser det ut som de flesta orter i Spanien. Även på Mallis.

  Något mindre kyligt i Torre än på Mallorca som är en ö och av den
  anledningen mycket råare och blåsigare på vintern.

  Värmekällor man använder är oftast Värmepumpar/AC, oljeelement som
  går på el samt gaskaminer, dom sista uteslutna om man har barn
  (tycker jag). Nån centralvärme är inte vanligt men finns i större städer
  i mindre omfattning. Då pratar jag om Madrid,Valladolid som jag känner till.
  Ingen isolering förekommer i väggarna som hemma i Sverige.

  Jag älskade Gran C det året jag bodde där. Bodde bra,trevliga grannar
  och vänner. Fina stränder...4 klimatzoner så man kunde välja hur varmt och
  kallt man ville ha om man åkte runt på ön. Men man kan ha otur.
  Det är turistiskt på södra delen där det är varmast visst. Men San Augustin är fint.
  Ciao P :sol:
   
  Last edited: 31 juli 2012
 9. Rickard

  Rickard Ny medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  98
  Mottagna gillanden:
  1
  Först måste man fråga sig om man vill vara i Svensk-kolonierna eller i Spanien :)
   
 10. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Rikard:Torrevieja har mer än svensk-kolonier...om det var det du menade.

  Amanda: Jag trodde att du sökte en mindre stad där du kunde gá runt staden med barnvagn. Därför gav jag dig tipsom mindre pueblos.
  Màlaga, Almeria och Alicante skiljer sig väl inte sá jättemycket frán varandra. Muséerna har lite olika utbud, kanske, beroende pá vilken känd person bott eller vistats där. Tex finns Picasso musèet i Màlaga för han föddes där. Mig veterligen finns inget Picasso museum i Almeria...
  Om ni tänker hyra, fár ni ta reda pá vilken värmeanordning som finns där. Stengolv är ju vanliga i Spanien och de blir KALLA under vintern. För vuxna gár det väl an för vi kan ha varma tofflor men annat är det för barn som inte gár än. Lägg inte babyn pá golvet, ár mitt rád isf. Inte ens pá filt, kylan kommer lätt igenom...
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.226
  Mottagna gillanden:
  1.009
  Hola Rikard!
  Jo när man funderar på var man vill bo ska man väga in om
  man har behov av att umgås med skandinaver eller inte.
  Trådstartaren kan ju redan spanska så det behöver inte vara
  viktigt kanske.
  Om man inte kan språket - åker ner ensam eller familj så
  kan man ju ha nytta av att umgås med andra som man kan får råd
  och dåd av. Då är det bra att flytta till orter som har "kolonier".
  Det är ju sen helt frivilligt om man vill umgås med andra skandinaver
  eller inte.
  Bra att det finns föreningar och klubbar. Men som sagt det är ju
  inget tvång men kanske en trygghet.
  Man kan känna sig ganska ensam om man inte kan språket. Man kan
  lära sig men alla har inte förmågan men vill ändå njuta av
  Spansklandet :D De flesta kan ju engelska men inte så många
  i Spanien.

  Ciao P ;;;;;)
   
 13. Amanda

  Amanda Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juni 2012
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Men gud så jag velar. Jag vill ändå inte till Palma om det blir så kallt. Usch! Vad ska man göra. Annars tycker jag Palma är PERFEKT! Älskar Palma som stad men även att det finns massa roliga utflykter på bara ett par timmars avstånd. Men jag älskar verkligen Palma stad..suck. Om man nu lyckas med inomhusvärme, så hur kallt tycker ni att det är utomhus då? Var där en gång i oktober och det var så kallt att man hade tjocktröja. Hur kallt blåser det? Kanske inte är någon idé att åka till ett ställa där man flera månader måste vara lika påpälsad som i Sverige? Hela poängen är ju att jag vill vara ute mycket och promenera... Ja, detta tåls att tänka på. Känns så svårt bara att hitta en ny favorit. Sedan när jag blevit övertygat här måste jag ju åka dit och kolla innan man flyttar dit också.

  Jag uppskattar allas erfarenheter och att ni försöker hjälpa, vill inte verka otacksam, men hitills har jag inte fallit för någon av era rekommendationer :(
   
 14. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.511
  Mottagna gillanden:
  355
  nr 1på vintern någon av kanarieöarna. Nr 2 Almeriaprovincen i Andalucien. Här finns Europas enda öken. Därför varmt och Soligt. Dock kallt inomhus på kvällen främst i Jan och febr.
   
 15. Rickard

  Rickard Ny medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  98
  Mottagna gillanden:
  1
  Jag skulle lagt en liten budget på Ryanair och besökt några av dom platserna du är sugen på, kollat lägen och ev. objekt - jag tror det är rätt beslut i längden.
   
 16. Amanda

  Amanda Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juni 2012
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Så klart man åker dit och tittar innan bestämmer sig för en flytt (särskilt med barn), men Ryanair tror jag inte det blir ;)

  Däremot så måste jag ju först kartlägga VART jag ska åka och titta.

  Nån som bott i Nerja? Ingen här som har rekommenderat detta ställe hittills.

  Osäker på prisläge, hur enkelt det är att hyra en lägenhet (för max 350 euros), priser i mataffärer samt på restauranger. På Palma vet jag ju allt det där...

  Skulle behöva höra från någon som bor/har bott där.

  Men Nerja kanske blir jobbigt med barnvagn? För turistigt? För litet?
  Viktigt med stort utbud av restauranger, caféer och barer... och billiga.. bra mataffärer: Supermercado
   
  Last edited: 2 augusti 2012
 17. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.511
  Mottagna gillanden:
  355
  Aquilas i Murcia provinsen. Fin Spansk stad. Uppfyller dina krav.
   
 18. Amanda

  Amanda Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juni 2012
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Lutar allt mer åt Malaga...

  Håller på att googla runt lite om allmän info. Nån av er från Malaga som kan svara på mitt ursprungliga inlägg?

  I Palma de Mallorca gick jag på en krogrunda för 2 månader sedan och åt tapas/pinchos, drack vin, och avslutade med en kubansk coctail. Och allt gick på mindre än 150 kr... en hel kväll ute. Det var förvisso "ruta martiana" (tisdags- och onsdagserbjudanden).

  Någon som har tips på bra och billiga restauranger, barer och caféer i Malaga? Vilket är bästa stället att bo? Jag kollar lite lägenheter nära Parque de Malaga.

  Fy vad jag känner mig velig och jobbig i denna tråd. Normalt är jag inte alls så här. Men det här var tusan mig svårt! Och ett år är en lång tid, så det måste bli rätt. Det var mycket lättare att besluta sig när det gällde flytten till Kuba.
   
 19. Amanda

  Amanda Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juni 2012
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  "Aquilas i Murcia provinsen." Får kika på det. Men eftersom alla säger att det är så kallt på vintern och jag absolut inte vill till Gran Canaria blir det väl Malaga/Nerja, där någonstans.
   
 20. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.226
  Mottagna gillanden:
  1.009
  :D Vill inte göra dig besviken men Costa del Sol är hårfint
  kallare än på Costa Blanca på vintern. Mer nerderbörd tex redface

  Ciao P :frusen:
   
 21. Amanda

  Amanda Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juni 2012
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Jaha, men tusen. Alla skriver ju olika! Någon skrev att endast Grand Canaria eller Solkusten kunde hålla en varm om vintern...

  Så det är ingen större skillnad mellan t.ex Alicante och Malaga?? Är du mer nederbörd i Malaga, säger du? Men när man tittar på kartan så ligger ju Alicante inte så långt från Palma. Är det för att det är en ö som de har så kallt på Mallorca på vintern?

  Jag har tittat på olika klimat tabeller... men som sagt, de säger ju inte allt. Enligt tabellerna ser det riktigt bra ut på Mallorca med ca 10 grader varmt nattetid under vintern. Men kylan kanske känns olika beroende på massa olika faktorer.

  Detta var ju grymt svårt!

  Tur att jag inte har bråttom att bestämma mig (flytt till Spanien blir nog 2013/2014)
   
 22. goranwint

  goranwint Seniormedlem

  Blev medlem:
  4 juli 2008
  Inlägg:
  1.197
  Mottagna gillanden:
  9
  Hej Amanda. Jag har rätt bra koll på kusten öster om Malaga, speciellt Nerja och Frigiliana där jag varit tidigare på kortsemester. Just Nerja föll mig i smaken så dit flyttar jag för gott som pensionär 1 november. Jag har hyrt ett underbart radhus under fyra månader (via Blocket) för att hinna klura ut exakt var jag vill bo sedan. Jag tänker inte köpa fastighet. När jag väl är på plats kommer jag att kunna besvara fler frågor. Mer info om Nerja kan du få via hemsidan www.myspainvilla.se eller t.ex mäklarfirman http://www.nerjarealty.com.
  Strax öster om Neja ligger Almunecar som du kan läsa om via http://www.almunecar.se./
  Återkom gärna senare med fler frågor och tips på länkar.
  Ha det bra/Göranspainsmile
   
 23. Amanda

  Amanda Ny medlem

  Blev medlem:
  3 juni 2012
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej Göran! Vad bra, då får jag lite rapportering till vintern då :)

  Vad har du för intryck redan nu när du varit där på semestrar bara? Vad är för- och nackdelar jämfört med andra ställen i Spanien du har besökt?

  Jag älskar vacker natur, fina stränder, vackra kolonialhus/eller andra vackra byggnader, men gillar också storstadspuls. Dock tänkte jag att något halvlugnt område vore bra eftersom vi planerar att flytta med spädbarn. Undrar om Nerja är för tråkigt? Och invarderas de inte att grotturister? Nerja lät väldigt bra, om det inte vore för den där nedrans grottan haha.. Sedan undrar jag hur lät det är att ta sig fram/utbudet av restauranger + prisnivån, bra stadsplanering/parker... eftersom vi åker på föräldraledigheten blir det inget jobb utan det blir ju mycket promenader i naturen med barnvagn, sitta och äta ute/fika. Röra sig utomhus mycket helt enkelt...

  hmm..
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...