Sjukvård i Spanien som svensk

Diskussion i 'Semester i Spanien' startad av Anca, 5 februari 2019.

 1. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  140
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  503
  Mottagna gillanden:
  593
 4. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej ja men som pensionär är all sjukvård gratis +medicin
   
 5. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  140
  Vad vet du mer om fallen?
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej ja Citera inte om fallet utan info vad som gäller för oss som är pensionärer
   
 8. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  140
  Ok
  Ja nu gäller tråden dom här fallen men du menar alltså att det inte är någon pensionär inbland i dom här fallen?
   
 9. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  503
  Mottagna gillanden:
  593
  Andra regler om du är resident och skattar i Spanien, så det räcker inte med att du är pensionär. De här fallen är lite speciella då de bland annat handlar om att personen först sökte vård på en privat klinik som senare skickade över denna till ett allmänt sjukhus. Grundregeln är att man som besökare i att annat EU-land har rätt till akutvård enligt samma regler som gäller för medborgare i landet.
   
  Tamy gillar detta.
 10. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.247
  Mottagna gillanden:
  1.020
  Inget är hugget i sten i detta land...har hört om detta för ett antal år sen. Gäller så klart alla som icke är residenta. Andra använder ju inte EU-kort där man bor...SOS reagerar och har fått det prövat...speciella fall är det och man vet aldrig när det är speciella fall i Spansklandet :)
   
  Tamy gillar detta.
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  140
  Ja det hela verkade lite konstigt men samtidigt så är man sjuk så är man sjuk.
  Får man en räkning så får man lösa det senare men jag trodde allt var lugnt med kortet.
   
 13. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.746
  Mottagna gillanden:
  734
  Svàrt att utala sig om enskilda fall utan fakta. men man ska ha i àtanke att EU kortet täcker BARA de behandlingar/vàrd som täcks i landet som man är resident i. Det stàr ju öht inte vad de fick behandling för. De täcker INTE privat vàrd, sà i detta fall kan det kanske vara sà enkelt att om patienten hade gàtt till ett allmänt sjukhus sà hade han/hon fàtt allting gratis.

  Men sàklart värt att tänka pà. själv har jag själv EU kort plus att jobb har en försäkring när jag reser i Europa.
   
  Los Suecos gillar detta.
 14. Pooh

  Pooh Känd medlem

  Blev medlem:
  15 april 2011
  Inlägg:
  639
  Mottagna gillanden:
  111
  En sak som jag återkommande sett i många fall, är att många inte förstår att EU-kortet bara täcker vård via de offentliga vårdcentralerna och offentliga sjukhusen. Precis som jag inte kan gå till en privatklinik och få vård utan att ha privat sjukförsäkring, så kan ju inte heller turisterna få det.
  Men många verkar tro att det blå EU-kortet gäller på vilken klinik eller sjukhus som helst, och så är ju faktiskt inte fallet... lika lite som mitt Spanska ljusblåa sjukvårdskort gör det.
  I Sverige så är ju i princip alla vårdcentraler och sjukhus, oavsett om de är privata eller landstingets, knutna till landstingen och högkostnadsskyddet. Så är det inte i Spanien. Vissa privatsjukhus kan visserligen ha avtal som gör att de hanterar vissa saker som betalas av socialförsäkringssystemet, men generellt så måste man ha en privat sjukförsäkring för att använda ett privat sjukhus eller privat klinik. (Och det varierar även vilka försäkringsbolag de samarbetar med.)
  Så för att det blå EU-kortet ska gälla, måste man se till att man tar sig till ett offentligt sjukhus eller vårdcentral. (Och, som överallt i EU, så täcker det bara nödvändig akutvård.)
   
 15. Los Suecos

  Los Suecos Känd medlem

  Blev medlem:
  2 mars 2015
  Inlägg:
  415
  Mottagna gillanden:
  297
  Själv är jag väldigt förvånad över uppgifterna, eftersom mina egna erfarenheter, genom mitt arbete, inte alls överensstämmer med det här.

  Men jag har läst i spansk press om hur främst brittiska ”turister” kommit till Spanien för att få kirurgiska ingrepp gjorda, eftersom sjukhusköerna är så långa i England, Det har inte varit akut och inte alls följt den grundtanke som finns i den överenskommelse som EU-kortet bygger på. Därför har troligen Spanska Seguro Social slagit till bromsarna, vad gäller ingrepp på besökande EU-medborgare som inte är akuta.

  SOS International ägs idag gemensamt av de nordiska försäkringsbolagen och personligen misstänker jag att ”skrämselhistorien” som målas upp, har sin bakgrund i att sälja fler reseförsäkringar som troligen har minskat de senare åren,

  Har letat fram SOS Internationals pressrelease, som ligger till grund för reportaget.

  Pressrelease:
  De senaste åren har SOS International i ett flertal ärenden fått ta emot räkningar från offentliga sjukhus angående sjukhusbehandling av resenärer från Skandinavien, även om de hade med sig – eller fick hjälp av SOS International att skaffa fram – det blå EU-sjukförsäkringskortet. Det skriver SOS International i ett pressmeddelande 21 januari.

  Det var särskilt ett sjukhus på Gran Canaria som hänvisade till att resenärerna som behandlades på sjukhuset inte hade rätt till kostnadsfri behandling. Kravet på betalning var inte grundat i att resenärerna var från Skandinavien, utan i omständigheterna kring behandlingen som sjukhuset menade föll utanför rätten till kostnadsfri behandling enligt spansk hälsolagstiftning. Eftersom det blå EU-sjukförsäkringskortet bara ger innehavaren rätt till behandling på de villkor som framgår av spansk hälsolagstiftning, menade sjukhuset att räkningarna som skickades var helt korrekta. Det gjordes alltså ingen skillnad på om patienten var en spansk medborgare eller skandinavisk resenär.

  Ett av de exempel där man inte hade rätt till kostnadsfri sjukhusbehandling utan istället fick betala hela beloppet, är situationen där en patient förflyttades från privat sjukhus till offentligt sjukhus. Sådana situationer förekommer ofta på Gran Canaria, eftersom de offentliga sjukhusen där har mycket mer omfattande behandlingsmöjligheter i förhållande till de privata sjukhusen.

  SOS International har undersökt lagligheten bakom sjukhusets praxis och de regler som sjukhuset har hänvisat till. Eftersom resenärerna inte behandlas olikt från spanska medborgare, har SOS International inte kunnat visa på att deras praxis strider mot EU-regler. Istället har SOS International i samarbete med en spansk advokatbyrå undersökt om sjukhusets praxis var i överensstämmelse med spansk lagstiftning och inom ramarna för den spanska federala lagstiftningen. Slutsatsen var att det låg inom ramarna för lagstiftningen. Spanska offentliga sjukhus kan således i flera särskilda situationer kräva full betalning för behandling med stöd av spansk lagstiftning.

  Executive Vice President Karin Tranberg förklarar:

  ”Det här visar att en EU-medlemsstats regler om rätt till kostnadsfri sjukhusbehandling kan vara komplicerade och innehålla flera undantag och begränsningar som avspeglar sig i det blå sjukförsäkringskortets försäkringsskydd. Det gör det svårt för resenären att veta om man har rätt till kostnadsfri behandling om olyckan skulle vara framme under resan. Därmed blir det också svårt att veta vilken försäkring man bör teckna. Det är problematiskt att ett sådant system skiljer sig så mycket från de skandinaviska ländernas system – det system som resenärerna känner till bäst. System som är mer enkla där rätten till kostnadsfri akutbehandling är universell och inte kostar mer än en mycket begränsad självriskkostnad. Ett annorlunda komplicerat system – så som Spaniens – kan vara en riktigt obehaglig överraskning för resenären om olyckan är framme. Vi på SOS International befarar att denna typ av lagstiftning kan ge upphov till en tendens; först i Spanien och sedan i andra länder. Från ett patient- och konsumentperspektiv är det här ett stort problem, det är också därför vi har lämnat uppgifterna vidare till Medborgarservice och Styrelsen för patientsäkerhet i Danmark.”

  Som svar på frågan om hur man som resenär ska förhålla sig till det här, säger hon:

  ”Det här betonar behovet av en sjukförsäkring som åtminstone kompletterar det blå EU-sjukförsäkringskortets skydd. Då vet man att man har ett försäkringsskydd oavsett om man befinner sig i ett EU-land med hel, delvis eller ingen rätt till kostnadsfri sjukhusbehandling.”

  Källa: SOS International

  .....de två sista meningarna verkar vara dikterade utav SOS marknadsavdelning, som registrerat vikande försäljning av reseförsäkringar, SOS bread and butter.

  I exemplet står det att patienten varit patient på ett privat sjukhus, som därifrån blivit remitterad till den offentliga sjukvården, p.g.a. att det är där specialistsjukvården finns.

  Av det har jag egen erfarenhet utav. Lång historia, men det var år 2003, jag bodde och arbetade i Spanien. Fick gå före i sjukhuskön som patient på ett privat sjukhus, men opererades på det statliga sjukhuset. Vet att det privata sjukhuset betalade operationen, skickade sedan fakturan vidare till försäkringsbolaget, där jag hade en privat sjukförsäkring. Mitt försäkringsbolag betalade hela kostnaden eftersom det ansågs ingå i min försäkring.

  Problemet uppstår när man är inskriven på ett privat sjukhus och remitteras vidare till den offentliga sjukvården med icke akuta besvär. En situation som jag inte tror kan uppstå för oss svenskar med reseförsäkring, eftersom den normala proceduren alltid är att SOS skall godkänna varje ny händelse om man har reseförsäkring.

  Har man ingen försäkring, bara EU-kortet, ja då blir man för det första inte insläppt på det privata sjukhuset, om man inte har sitt kreditkortet i högsta hugg redan i entrén. Då är man bara välkommen till den offentliga sjukvården och där gör man inga större ingrepp om det inte anses vara akut.

  Har man sin residencia i Spanien, ja då är det en annan historia....

  Tror inte vi behöver vara så oroliga.

  TommyD
   
  Nalle, erkki och Gyllis gillar detta.
 16. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  140
  Jag är inte orolig utan mer förvånad samt att nu gällde tråden vård som svensk och inte den som är skriven i Spanien.
  Och som det står i texten så är det offentliga sjukhus som skickat räkningar och inte privata.
  Eller läste jag fel?
   
 17. Pooh

  Pooh Känd medlem

  Blev medlem:
  15 april 2011
  Inlägg:
  639
  Mottagna gillanden:
  111
  Jag fattade det som att man börjat på ett privatsjukhus, men sen blivit vidareskickad för behandling på ett offentligt, vilket gör att "uppdraget" kom från det privata.

  Och reglerna för EU-kortet säger:

  Från försäkringskassans hemsida...
  https://www.forsakringskassan.se/pr...tudera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands
   
  Los Suecos gillar detta.
 18. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  140
  Ja som sagt kändes konstigt.
  Går man till en klinik eller läkare och dom skickar en vidare så antar man nog att dom gör det för att det behövs.
   
 19. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  455
  Mottagna gillanden:
  571
  Jag vet absolut inte exakt vad som gäller, men för några år sedan så blev jag akut allvarligt sjuk i Tyskland. Jag tog mig då till en vårdcentral (inte en privat) - läkaren där skickade mig dock direkt vidare till ett specialsjukhus (som var privat) där jag blev inlagd på intensiven och sedan efter några dagar flyttades jag därifrån till ett eget rum. Efter ca. en vecka var jag i skick nog för att åka hem, och när jag kom hem så blev jag även där inlagd på ett eget rum (den lyxen har jag inte tidigare varit med om hemma). Det är nämligen så att alla patienter som kommer direkt från utlandet läggs in på ett eget rum eftersom det finns en risk att de kan föra smitta med sig.
  Så kontentan var i alla fall att jag inte behövde betala för utlandsvården - eftersom det tyska privatsjukhuset fakturerar svenska staten för detta.
   
  erkki gillar detta.
 20. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  140
  Skönt att höra att det gick bra Kjell.
  Det är det viktigaste och pengar eller inte kommer i andra hand.
   
 21. Pooh

  Pooh Känd medlem

  Blev medlem:
  15 april 2011
  Inlägg:
  639
  Mottagna gillanden:
  111
  Jo, men haken är ju var konsultationen påbörjas, så att säga... samt vad det gäller för besvär.
  EU-kortet täcker ju inget som inte spanjorer/residenta har täckning för via offentliga vården.
  Det är "enligt samma villkor och till samma kostnad som de som är försäkrade i det landet" som gäller.
  Omvänt, om en Spanjor är i Sverige och behöver vård, så måste de betala samma summa på akuten som svenskar gör, (typ 400 kronor), även om samma sak är gratis i Spanien.

  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=sv
   
 22. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  140
  Är det problemet Pooh.
  Att besöket startade på en privat klinik?
  Så om man hade gått till den offentliga som skickade räkningen först så hade dom inte skickat räkning?
   
 23. Los Suecos

  Los Suecos Känd medlem

  Blev medlem:
  2 mars 2015
  Inlägg:
  415
  Mottagna gillanden:
  297
  Det här är big business i Spanien, det här med turisternas reseförsäkringar, privata sjukförsäkringar och den privata sjukvården, kliniker och sjukhus.

  Överbehandling är ofta förekommande och den privata sjukvården gör allt som du pekar på, trots att läkaren vet att din egen diagnos är nonsen. Sådant förekommer inte i den offentliga sjukvården.

  Så länge du ligger på det privata sjukhuset är SOS hela tiden i kontakt med sjukhuset och måste godkänna varje steg i behandlingen. Klart att SOS känner till överbehandlingsproblematiken.

  I den offentliga sjukvården finns självklart inga incitament för överbehandling och finns inte heller.

  Som jag tidigare skrev var jag själv med om en situation där jag blev inlagd i 10 dagar på ett privat sjukhus med min spanska privata sjukförsäkring som garant.

  Man fann inget fel på mig, men skrev inte ut mig....som sagt, en lång historia ...... jag krävde då att man tog mig till Seguro Socials sjukhus som hade utrustning för att kunna ge en diagnos.

  Samma dag transporterades jag till sjukhuset, rullades in till undersökning och jag berättade kort för läkaren vad jag känt 10 dagar tidigare..... han log och på 30 sekunder sa han vad mitt problem hade varit utan undersökning. Undersökningen bekräftade sedan vad han sagt och eftersom jag fanns på plats gjorde man ett mindre ingrepp.

  Det ingreppet hade man inte gjort om jag kommit som vanlig Seguro Socialpatient, eftersom det inte ansågs som akut. Men nu var jag patient på det privata sjukhuset, därför fick jag gå före i kön, man gjorde ingreppet och skickade räkningen som min försäkring blev betalningsansvarig för och betalade.

  Har också läst i den spanska pressen hur, främst engelsmän, missbrukat EU-systemet och med hjälp från privata sjukhus gått förbi de långa sjukhusköerna i UK och fått sina behandlingar genomförda i Spanien, klassade som akuta. Rent bedrägeri.

  I mitt arbete har jag ofta mött den spanska sjukvården, turister och EU-kortet och aldrig varit med några som helst problem, även när det har varit struntproblem. Tvärtom.

  Tror faktiskt inte alls det här är något större problem, mera ett sätt för försäkringsbolagen att få sälja fler reseförsäkringar. Självklart är EU-kortet ett direkt hot mot SOS verksamhet.

  TommyD
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...