Pensionärsplaneten: Spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld – Anna Gavanas

Diskussion i 'Övrigt - Ordet är fritt' startad av Kjell Fohrman, 8 januari 2018.

 1. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  416
  Mottagna gillanden:
  522
  Boken Pensionärsplaneten har tidigare diskuterats här i forumet, men då mest av sådana som inte ens ännu hade läst boken. Jag blev i alla fall nyfiken på boken och beställde hem den via Bokus https://www.bokus.com/bok/9789170612275/pensionarsplaneten-spaniensvenskar-och-pensionsmigration-i-en-globaliserad-varld/ och jag har nu läst den och tänkte lite kortfattat kommentera innehållet.

  Boken handlar som namnet säger om ”spaniensvenskarna” och den är uppbyggd på intervjuer med ”traditionella” spaniensvenskar (86 intervjuer), men även med sådana som jobbar med ”spaniensvenskar” (33 intervjuer). Den senare gruppen består av såväl spanjorer som invandrare (både svenskar och personer från andra länder). Intervjuerna är anonyma både vad gäller namn på de som intervjuas, samt vad gäller vilken specifik ort de bor på. Intervjuerna har antingen skett på ”Kanarieöarna” eller på ”Solkusten”. De som intervjuats tillhör många olika ”grupper” och det finns såväl sådana som är väl stadda vid kassa, men även ”fattigpensionärer” och framförallt så ingår de som har intervjuats i ”gruppen” medelklass. Detta gör att många olika åsikter kommer till tals och det ger boken en bredd.

  En gammal traditionell syn (som även jag nog delvis har haft) på spaniensvenskar är att dessa i huvudsak är ett gäng med rika, golfspelande och gnällande (speciellt på skatterna) svenskar. Visst stämmer dessa påståenden in på en del av dem som intervjuas i boken (på samma sätt som den stämmer in på en del som bor i Sverige), men i det stora hela visar det sig att de flesta spaniensvenskar är tämligen vanliga ”Svenssons” och att det inte alls handlar om ett rikemansparadis. En annan ”myt” förutom den ovanstående har också varit att en viktig anledning till att så många svenskar bor i Spanien är att de ”drar” dit pga sol och värme. Denna ”myt” stämmer dock i regel och de allra flesta som intervjuas anger just detta som den viktigaste orsaken till att de flyttat.

  De som intervjuas i boken ger sin syn på vad de tycker är positivt och negativt med att bo i Spanien och/eller hur det är att jobba för svenskar i Spanien. Eftersom det är olika personer med olika tänkesätt och olika utgångspunkt som intervjuas så spretar intervjuerna ofta åt olika håll, men det gör det bara intressantare att läsa. Så absolut. Boken är definitivt läsvärd och även om inte författaren själv drar så många slutsatser utan det är istället upp till läsaren om denne vill göra det och i så fall vilka slutsatser man vill dra. Själv fick jag en liten tankeställare när det gäller vilka ”hantverkare” etc. som vi väljer att anlita när vi bor i Spanien. Detta är ett ”problem” eftersom vi ofta anlitar ”våra egna” istället för att utnyttja den lokala arbetskraften. Detta gör ju att denna typ av ”turism” ofta inte är så positiv för landet, eftersom den i för liten utsträckning ger jobb till lokalbefolkningen. Men som det också sägs i boken är en viktig anledning till att det har blivit så att den lokala arbetskraften ofta bara pratar spanska.

  Var det då något negativt med boken, nja inte så mycket, men nog hade den mått väl av lite ytterligare korrekturläsning (en del grammatiska fel). Sedan kan jag tycka att boken kunde ha kompletterats med lite mer statistik (hur många svenskar bor i Spanien, var bor dom, i vilken ålder är de, vilken socialgrupp tillhörde de i Sverige etc. etc.) men någon noggrann statistik över sådant finns kanske inte att tillgå, vad vet jag!

  Hur som helst, som jag skrev, boken är definitivt läsvärd och alla svenskar som bor i Spanien borde läsa den.
   
  mixt, SolenLyser, Rottweiler och 5 andra gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Fecco

  Fecco Medlem

  Blev medlem:
  21 augusti 2017
  Inlägg:
  90
  Mottagna gillanden:
  34
  Jag har också läst boken och funnit den tänkvärd.
  Den är ju egentligen ett populariserat referat av en vetenskaplig studie och man kan därför inte ställa andra krav på innehåll än att de har stöd i den forskning som utförts.
   
  Kjell Fohrman gillar detta.
 4. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  416
  Mottagna gillanden:
  522
  Instämmer - men tycker kanske ändå att det hade varit "matnyttigt" med lite statistik. Fast det klart, som man säger - med statistik kan man bevisa allt :)
   
  Last edited: 8 januari 2018
 5. Helen1

  Helen1 Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  606
  Mottagna gillanden:
  202
  Nu har jag varit till biblioteket och lånat boken. :)
  /Helen
   
  Kjell Fohrman gillar detta.
 6. Ardilla

  Ardilla Ny medlem

  Blev medlem:
  6 mars 2017
  Inlägg:
  6
  Mottagna gillanden:
  10
  Tack för input och recensionen av boken.
   
  Kjell Fohrman gillar detta.

Dela sidan

Laddar...