Nàgon som har Svenska Dagbladet

Diskussion i 'Artiklar och Nyheter' startad av Nalle, 11 februari 2019.

 1. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.602
  Mottagna gillanden:
  577
  Anca gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. stigbo

  stigbo Medlem

  Blev medlem:
  20 november 2012
  Inlägg:
  34
  Mottagna gillanden:
  4
  Den efterfrågade artikeln. Inget nytt alls. Det är tiden på året för "köpa bostad utomlands"-mässorna och som vanligt är det en svensk mäklarfirma som får reklam.

  ]Mäklaren: Se upp när du köper nybyggt i Spanien[/B]  Vägen till ett nytt liv i ett medelhavsland kan förenklas betydligt genom ordentliga förberedelser. En flytt till ett annat land kräver svar på många frågor. Börja med att ställa upp kriterier för hur du vill bo, och ta reda på hur skatteregler påverkar din ekonomi.


  Av Sara L Bränström

  8 feb, 2017

  Innan man ger sig ut på bostadsmarknaden, gäller att ringa in var man helst vill bo. I en mindre ort med andra svenskar eller i en större stad. Infrastruktur som närhet till en flygplats, och utbud på orten är andra faktorer att ta hänsyn till.

  Flygförbindelser till Sverige kan vara betydelsefulla för dem som tänkt sig hålla kontakt med vänner och familj. Flygkommunikationer påverkar också efterfrågan bland andra svenskar.

  – Norwegian och Ryan air flyger varje dag i veckan från Stockholm, Göteborg och Malmö till exempelvis Alicante, Malaga och Mallorca, vilket ökar intresset för dessa orter, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal.
  Seniorbostäder byggda just för en viss åldersgrupp finns inte på samma sätt som i Sverige.

  Han råder köpare att ta reda på så mycket om olika orter i förväg, innan man reser för att titta på olika bostäder. Och ställ upp ett antal kriterier som är viktiga.

  – Tala med många, både med mäklare och andra som flyttat. Det finns många grupper på exempelvis Facebook där man kan ställa frågor. Och försök bilda dig en egen uppfattning, säger han.

  Som SvD rapporterat tidigare gjordes runt 4 000 bostadsköp i Spanien av svenskar i fjol, och uppskattningsvis runt 400 köp i Portugal.

  Eftersom det finns många svenska mäklare på plats, i synnerhet i Spanien, kan man snabbt få en viss insikt i priser och utbud på olika orter hemifrån utan att kunna ett ord spanska. Bjurfors, Fastighetsbyrån, Mäklarringen och även andra har sökbara objekt på sina respektive hemsidor.

  Några speciella så kallade seniorbostäder byggda just för en viss åldersgrupp finns inte på samma sätt som i Sverige, men däremot är det inte svårt att hitta lägenheter i markplan med bra tillgänglighet för de som vill undvika trappor.

  – En vanlig byggnadstyp är duplex. Det är byggnader med en lägenhet i markplan med liten uteplats och en annan lägenhet ovanpå med takterass. Där kan man välja om man vill gå i trappor eller inte, säger Daniel Nilsson.

  [​IMG]
  Hus norr om Barcelona, i Llavaneres. Foto: Bjurfors
  Bostadsmarknaden skiljer även på andra sätt. Bostadsrättsföreningar finns inte, utan lägenheter i Spanien och Portugal är en äganderätt, till vilken en lagfart medföljer. Inte heller är visningarna öppna som i Sverige, utan intressenter bokar in sig hos en mäklare som visar den aktuella lägenheten. Och mäklare har inte alltid ensamrätt på ett objekt, utan flera olika mäklare kan ordna visning av ett och samma objekt.

  Se till att det du betalar är säkrat av en bank, så du är säker på att få tillbaka pengarna om något skulle hända.

  Men likheter finns, som köparens och säljarens rättigheter och skyldigheter i affären, enligt Fastighetsbyråns Daniel Nilsson.

  – Man arbetar med handpenning och avtal som i Sverige och handpenningen brukar vara på 10 procent, säger han och berättar att tillträdet dock skiljer mot i Sverige.

  – Affären görs upp hos notaris publicus, som är en jurist utsedd av staten som verifierar köpare och säljares identitet och bostadens ekonomiska och juridiska status.

  Vidare är det ganska vanligt att använda sig av advokater i affären, bland annat för att kolla upp olika saker i olika register.

  – Spanien är inte lika digitaliserat som Sverige och det krävs ett visst fotarbete i processen, säger Daniel Nilsson.

  Om man är intresserad av nyproduktion råder Daniel Nilsson köparen att se till att få en bankgaranti på insatta medel.

  – Se till att det du betalar till byggaren är säkrat av en bank, så du är säker på att få tillbaka pengarna om något skulle hända, om bygget inte färdigställs, eller det händer något annat. Har du ingen bankgaranti blir det svårare för köparen, säger Daniel Nilsson.

  Han berättar att ungefär 25–30 procent av de objekt Fastighetsbyrån säljer i Spanien är nyproduktion.
   
  Last edited by a moderator: 26 februari 2019
  Nalle och erkki gillar detta.

Dela sidan

Laddar...