Juridisk hjälp för svenskar i Spanien

Vi hjälper svenskar som vill ha juridisk hjälp. Självklart på svenska. Få hjälp med att köpa, sälja eller äga bostad i Spanien. Få hjälp med den årliga deklaration och skatteinbetalningen som krävs när du äger bostad i Spanien som svensk.

Juridisk hjälp för svenskar i Spanien

Soliga Spanien har attraherat svenskar i årtionden. Men att köpa, sälja eller äga bostad i Spanien kan skilja sig en smula åt från svensk praxis. Många ekonomiska såväl som juridiska frågor uppstår, och när så sker är det i princip ett måste att få hjälp av en erfaren och insatt jurist/advokat, som har järnkoll på de spanska lagarna och som vet hur man undviker fallgropar. Moment då du som svensk i Spanien behöver en jurist eller advokat

 • Deklarationen varje år
 • Köp av bostad
 • Försäljning av bostad
 • Vid kontakt med den spanska skattemyndigheten
 • Uthyrning av bostad (höga böter på uthyrning svart)

Spansk juridik på svenska

Vi på Spanienforum har ett mycket bra samarbete med en pålitlig och bra juristbyrå nere i Spanien. De är specialister på att hjälpa svenskar nere i Spanien och de talar givetvis svenska men även norska, danska osv. Dessutom är de mycket prisvärda då de oftast erbjuder avsevärt bättre priser för sina tjänster i jämförelse med vad konkurrenterna tar för samma tjänst. Använd vårt formulär för att bli sammankopplad med vår juridiska kontakt. Använder du formuläret så får du det första rådgivningsmötet eller telefonsamtalet gratis och du får även 500 kr i rabatt om du väljer att bli ny kund via Spanienforum.
Du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan och det är helt gratis.


Bra att tänk på, hur man ska gå tillväga

Juridisk rådgivning vid köp av bostad i Spanien

Kanske har du spanat in ditt spanska drömhus redan när du var där på semester sist. Eller så har du haft ett hus i ögonvrån som du upptäckt när du klickat dig runt på mäklarsidor online. Hur du än har fått nys om din drömbostad i Spanien, och var den än må vara belägen, så bör en jurist finnas vid din sida under hela köpprocessen. När du köper en bostad i Spanien tillkommer det exempelvis en rad tilläggskostnader utöver köpeskillingen – en summa som brukar uppgå till 10-15% av det totala beloppet. Beroende på om du köper ett hus i nyproduktion, respektive ett begagnat hus, tillkommer också olika skatter. Som köpare betalar du dessutom notarius publicus, vars arvode ligger runt 0,6% av köpeskillingen.

 • För nyproduktion: mervärdesskatt 10 % av köpeskilling samt stämpelskatt, cirka 1,5% för nyproduktion.
 • För begagnade bostäder: överföringsskatt om 8-10% vid begagnade bostäder (summan avgörs av i vilken region huset ligger samt summan av köpeskillingen).

Ytterligare kostnader och regler

Något som både du, din mäklare och din jurist/advokat måste ha koll på när du signerar ett bostadsköp i Spanien, är den kostnad som utgörs av notariens arvode som köparen står för. Denna summa brukar ligga runt 0,6% av köpeskilling. Det kommer också att tillkomma kostnader som registreringsavgifter, eftersom en ägare måste registrera sitt bostadsköp i det spanska fastighetsregistret – samt ett krav på dig som köpare att undersöka bostadens skick innan påskrift av köpekontraktet. Du måste också skaffa ett NIE-nummer (skatteidentifikationsnummer eller Número de Identificación de Extranjeros) för att överhuvudtaget få äga en bostad i Spanien och skaffa bankkonto. Sist men inte minst bör du skriva testamente. Alla dessa extrakostnader och regler är kutym i Spanien, och som lekman är det svårt att ha koll på alla. Därför bör du anlita en jurist/advokat innan du skriver på något överhuvudtaget. Låt en jurist vägleda dig när du ska sälja din bostad i Spanien Det kan komma tillfällen då du kanske behöver sälja din bostad i Spanien av olika anledningar. Vid försäljning av bostad i Spanien får du oftast räkna med att processen blir lite mer långdragen än hemma i Sverige. Den kan också vara en aning mer komplicerad, eftersom du som säljare axlar ett ansvar för vissa göromål som listas nedan.

 • Upprättelse av energideklaration som överlämnas till köparen.
 • Värdestegringsskatten Plusvalía.
 • Undersökning av den faktiska driftkostnaden.
 • Upprättande av nytt testamente om inget sådant ännu existerar.

Alla dessa steg bör göras med en pålitlig jurist/advokat i ryggen, som är väl insatt i dina intressen, såväl som i det spanska språket då byråkratin och de många reglerna som finns, kan verka svårhanterliga om du ger dig på dem själv. I synnerhet köpekontraktet bör vara extra tydligt formulerat för både köpare och säljare, och upprättat hos notarien. Att välja rätt jurist som både kan svenska och spanska språket grundligt, samt den lagstiftning som medföljer de båda länderna, är därför en stark rekommendation.

Den obligatoriska årliga deklarationen för svenskar i Spanien

Om du är en lycklig bostadsägare av en spansk bostad, så är det ytterst viktigt att komma ihåg den årliga deklarationen. Detta gäller även icke-residenta som enbart har bostaden som ett sommarhus men som är folkbokförda i Sverige. Hur och vad du ska deklarera kan verka invecklat vid första anblick, och med rätt jurist eller advokat, blir orosmomenten betydligt färre. Deklarerar du inte i tid, blir du ålagd höga böter. Du hittar blanketterna hos spanska skattemyndigheterna men fråga din jurist så att du inte tar fel.

Juridiska frågor vid inbetalning av fastighetsskatt

Då den spanska fastighetsskattens inbetalningsperiod kan variera beroende på kommun och bostadens läge, bör du alltid veta vad som gäller just för din bostad. Skatten betalas årligen, antingen till kommunen eller till SUMA-kontoren och även detta avgörs bland annat av platsen för din bostad. Fastighetsskatten beräknas på fastighetens taxeringsvärde. I Spanien betalas 2 skatter för fastighetsinnehavare.

 • Fastighetsskatt (IBI), Kommunal fastighetsskatt med svensk översättning.
 • Inkomstskatt (IRNR) för icke bosatta, samt hyresinkomstskatt om du hyrt ut bostaden under en viss tid.

De spanska myndigheterna är mycket vaksamma, och med detta sagt bör du alltid vara ute i god tid och undvika felaktigheter som kan få negativa konsekvenser. Att anlita en jurist blir givetvis en liten extra utgift, men kommer emellertid inte i närheten av vad du måste betala om du slarvar med dina skattskyldigheter.

Skriv alltid ett testamente

Vid köp eller försäljning av bostad i Spanien, ska ett testamente skrivas. Detta är något du omgående bör ta upp med din jurist och få det färdigställt så snart som möjligt. Om ett testamente saknas på dina spanska tillgångar, kan det uppstå bekymmer med myndigheter och liknande som försvårar för dig i olika avseenden. Det är samtidigt värt att poängtera att olika arvsregler kan gälla i olika sammanhang och är du en svensk medborgare som köper en bostad i Spanien, måste din jurist kunna hantera både svensk och spansk lagstiftning och arvsrätt. En jurist kan hjälpa dig upprätta ett testamente om något oväntat skulle inträffa. En bouppteckning och arvskifteshandling på spansk egendom, är tvungna att alltid göras på spansk mark. Dessa formella krav ska också, enligt lag, undertecknas av en spansk notarius publicus.

Läs på om arvslagen

Sedan augusti 2015 gäller en ny arvslag som tillämpar hemvistprincipen. Det betyder med andra ord att en permanent bosatt svensk person med egendom i Spanien, lyder under det landets arvsrätt och inte i Sverige (den så kallade nationalitetsprincipen). Dock kan ett lagval göras i testamentet som tillämpar svensk arvsrätt på din spanska bostad, men spansk formalia vad bouppteckning och så vidare anbelangar, måste ändå göras i Spanien. Diskutera noga igenom ditt testamente och dina intressen med din jurist, så att du inte står inför obehagliga överraskningar om livet skulle ta en vändning. Att äga en bostad i Spanien innebär till större delen, glädje och avkoppling. Dock måste alla principer och regler följas till punkt och pricka för att du ska kunna njuta fullt ut. Låt därför en jurist med kunskap och med ett vakande öga för dina intressen, bli din vägvisare. Få svensk hjälp med den spanska juridiken Abaco advisers har koll på all juridik som krävs för dig som har bostad nere i Spanien. De talar som sagt svenska och de är extremt prisvärda i jämförelse med konkurrenterna.

Svensktalande kontakt för advokat/juridisk hjälp

Som vi nämner ovan kan vi på Spanienforum hjälpa dig med en riktigt bra och prisvärd svensktalande kontakt som ger dig juridisk rådgivning i Spanien via telefon eller möte. Använd vårt formulär så får du det första rådgivningsmötet eller telefonsamtalet gratis och du får 500 kr i rabatt om du blir ny kund via oss på Spanienforum.

Published:
10 januari 2019
Sidvisningar:
8.050

Dela sidan

Laddar...