Juridisk hjälp för svenskar i Spanien
Soliga Spanien har attraherat svenskar i årtionden. Men att köpa, sälja eller äga bostad i Spanien kan skilja sig en smula åt från svensk praxis. Många ekonomiska såväl som juridiska frågor uppstår, och när så sker är det i princip ett måste att få hjälp av en erfaren och insatt jurist/advokat, som har järnkoll på de spanska lagarna och som vet hur man undviker fallgropar. Moment då du som svensk i Spanien behöver en jurist eller advokat
- Deklarationen varje år
- Köp av bostad
- Försäljning av bostad
- Vid kontakt med den spanska skattemyndigheten
- Uthyrning av bostad (höga böter på uthyrning svart)
Spansk juridik på svenska
Vi på Spanienforum har ett mycket bra samarbete med en pålitlig och bra juristbyrå nere i Spanien. De är specialister på att hjälpa svenskar nere i Spanien och de talar givetvis svenska men även norska, danska osv. Dessutom är de mycket prisvärda då de oftast erbjuder avsevärt bättre priser för sina tjänster i jämförelse med vad konkurrenterna tar för samma tjänst. Använd vårt formulär för att bli sammankopplad med vår juridiska kontakt. Använder du formuläret så får du det första rådgivningsmötet eller telefonsamtalet gratis och du får även 500 kr i rabatt om du väljer att bli ny kund via Spanienforum.
Juridisk rådgivning vid köp av bostad i Spanien
Kanske har du spanat in ditt spanska drömhus redan när du var där på semester sist. Eller så har du haft ett hus i ögonvrån som du upptäckt när du klickat dig runt på mäklarsidor online. Hur du än har fått nys om din drömbostad i Spanien, och var den än må vara belägen, så bör en jurist finnas vid din sida under hela köpprocessen. När du köper en bostad i Spanien tillkommer det exempelvis en rad tilläggskostnader utöver köpeskillingen – en summa som brukar uppgå till 10-15% av det totala beloppet. Beroende på om du köper ett hus i nyproduktion, respektive ett begagnat hus, tillkommer också olika skatter. Som köpare betalar du dessutom notarius publicus, vars arvode ligger runt 0,6% av köpeskillingen.
- För nyproduktion: mervärdesskatt 10 % av köpeskilling samt stämpelskatt, cirka 1,5% för nyproduktion.
- För begagnade bostäder: överföringsskatt om 8-10% vid begagnade bostäder (summan avgörs av i vilken region huset ligger samt summan av köpeskillingen).
Ytterligare kostnader och regler
Något som både du, din mäklare och din jurist/advokat måste ha koll på när du signerar ett bostadsköp i Spanien, är den kostnad som utgörs av notariens arvode som köparen står för. Denna summa brukar ligga runt 0,6% av köpeskilling. Det kommer också att tillkomma kostnader som registreringsavgifter, eftersom en ägare måste registrera sitt bostadsköp i det spanska fastighetsregistret – samt ett krav på dig som köpare att undersöka bostadens skick innan påskrift av köpekontraktet. Du måste också skaffa ett NIE-nummer (skatteidentifikationsnummer eller Número de Identificación de Extranjeros) för att överhuvudtaget få äga en bostad i Spanien och skaffa bankkonto. Sist men inte minst bör du skriva testamente. Alla dessa extrakostnader och regler är kutym i Spanien, och som lekman är det svårt att ha koll på alla. Därför bör du anlita en jurist/advokat innan du skriver på något överhuvudtaget. Låt en jurist vägleda dig när du ska sälja din bostad i Spanien Det kan komma tillfällen då du kanske behöver sälja din bostad i Spanien av olika anledningar. Vid försäljning av bostad i Spanien får du oftast räkna med att processen blir lite mer långdragen än hemma i Sverige. Den kan också vara en aning mer komplicerad, eftersom du som säljare axlar ett ansvar för vissa göromål som listas nedan.
- Upprättelse av energideklaration som överlämnas till köparen.
- Värdestegringsskatten Plusvalía.
- Undersökning av den faktiska driftkostnaden.
- Upprättande av nytt testamente om inget sådant ännu existerar.
Den obligatoriska årliga deklarationen för svenskar i Spanien
Om du är en lycklig bostadsägare av en spansk bostad, så är det ytterst viktigt att komma ihåg den årliga deklarationen. Detta gäller även icke-residenta som enbart har bostaden som ett sommarhus men som är folkbokförda i Sverige. Hur och vad du ska deklarera kan verka invecklat vid första anblick, och med rätt jurist eller advokat, blir orosmomenten betydligt färre. Deklarerar du inte i tid, blir du ålagd höga böter. Du hittar blanketterna hos spanska skattemyndigheterna men fråga din jurist så att du inte tar fel.Juridiska frågor vid inbetalning av fastighetsskatt
Då den spanska fastighetsskattens inbetalningsperiod kan variera beroende på kommun och bostadens läge, bör du alltid veta vad som gäller just för din bostad. Skatten betalas årligen, antingen till kommunen eller till SUMA-kontoren och även detta avgörs bland annat av platsen för din bostad. Fastighetsskatten beräknas på fastighetens taxeringsvärde. I Spanien betalas 2 skatter för fastighetsinnehavare.
- Fastighetsskatt (IBI), Kommunal fastighetsskatt med svensk översättning.
- Inkomstskatt (IRNR) för icke bosatta, samt hyresinkomstskatt om du hyrt ut bostaden under en viss tid.