mjölsorter i Spanien

Diskussion i 'Mat & Dryck' startad av deniakarin, 21 januari 2014.

  1. deniakarin

    deniakarin Ny medlem

    Blev medlem:
    7 november 2012
    Inlägg:
    3
    Mottagna gillanden:
    0
    Jag köpte mjöl i Mercadona som heter:Harina de almortas, jag var nyfiken på det, men lyckas inte hitta någonstans vad det är för något. med bristfälliga språkkunskaper tyckte jag att personalen sa att det är speciellt för Spanien, men var osäker hur man använder det, eventuellt panering. och enligt svensk översättning är det djurfoder, men det tror jag inte på, eftersom den fanns i samma hylla som vanligt mjöl. så, frågan är, vad är det för mjöl, och kan man använda det till ex bakning av matbröd?
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    Hej Karin!

    Detta mjöl kommer från en baljväxt som heter Lathyrus Sativus.
    Användes mycket förr vid hungersnöd.
    Spanjorerna använder det i en speciell rätt: Ganchas Manchegas.
    Det varnas för att man inte ska äta för mycket av dessa bönor
    då det kan framkalla latirísmo som var vanligt förr vid hungersnöd då
    folk åt dessa bönor. Innehåller ett nervgift :(
    Tror inte jag skulle äta dom även under rekommenderad "dos".
    Onödigt :D

    Chao P :sol:
     
  4. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Det du hittar i Mercadona är uppblandat med vetemjöl. och även om det som Preciosa nämner, är sant, kan du vara ganska lugn när du äter, tex "Gachas" du màste äta ganska mycket och under làng tid för att fà besvär
     
  5. rocio

    rocio Aktiv medlem

    Blev medlem:
    1 mars 2012
    Inlägg:
    1.500
    Mottagna gillanden:
    18
    Herre Gud!
    Man kan ju "få åt nerverna" utan att dessutom öka på risken genom att äta nervgift som tydligen är en del av innehållet i detta mjöl.
    rocio
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Baggis

    Baggis Avstängd

    Blev medlem:
    5 oktober 2013
    Inlägg:
    222
    Mottagna gillanden:
    1
    Harina Integral=Grahamsmjöl och Ruego=Rågmjöl som kan vara svårt att hitta men finns att beställa i brödbutik eller att köpa i bageri.
     
  8. AndersÖ

    AndersÖ Ny medlem

    Blev medlem:
    27 juni 2013
    Inlägg:
    166
    Mottagna gillanden:
    1
    Mjölsorter

    Mitt intryck är att det inte finns så många olika mjölsorter i Spanien som det finns i Sverige. Inte heller färdiga mixer för att själv baka bröd.
    Granulerat mjöl "idealmjöl" verkar okänt.

    Anders
     
  9. rocio

    rocio Aktiv medlem

    Blev medlem:
    1 mars 2012
    Inlägg:
    1.500
    Mottagna gillanden:
    18
    Hej Anders!
    Nej, du har rätt. Dom enda mixer jag har sett är dom tre matbrödsmixer som finns på Lidl. Iofs riktigt goda.
    rocio
     
  10. AndersÖ

    AndersÖ Ny medlem

    Blev medlem:
    27 juni 2013
    Inlägg:
    166
    Mottagna gillanden:
    1
    Lyckat brödbak.

    Tack för tipset rocio. Här på Mallorca hittade vi bara en mix på Lidl, det var "Bauernbrot".
    Provade först som den var men kändes lite torr. think Vi adderade vanligt jäst för säkerhets skull. Matberedare behövdes ej utan det gick bra med elvispens degkrokar.
    Vi gjorde ett nytt bak med tillsats av hackad mandel, russin och sirap. Denna gång blev det lyckat. Vi har fortsatt med denna blandning.thumb

    Anders
     
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. Baggis

    Baggis Avstängd

    Blev medlem:
    5 oktober 2013
    Inlägg:
    222
    Mottagna gillanden:
    1
    Jag har bakat allt bröd hemma i Spanien, utan jäst, med surdeg och en hushållsmaskin, vetemjöl, rågmjöl och grahamsmjöl. All mjöl köptes där.
    Bara vetemjöl fanns i vanliga affärer, i närmaste brödaffär kunde jag beställa mjöl, i bageriet längre bort fanns allt att köpa direkt.
    Numera har jag bakmaskin men köper bröd.
    Men dom har jäst?
     
  13. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Ruego = Ràgmjöl??? Ràg är centeno och Ruego är 1st person av Rogar = att be om nàgot

    Harina integral är fullkornsmjöl fast det är kanske detsamma som grahamsmjöl

    De har färsk jäst pà Mercadona.
     
  14. Baggis

    Baggis Avstängd

    Blev medlem:
    5 oktober 2013
    Inlägg:
    222
    Mottagna gillanden:
    1
    Där ser man, jag kom ihåg ett ord fel sedan jag bodde där, men det köps som då?
     
  15. knorring

    knorring Ny medlem

    Blev medlem:
    20 april 2013
    Inlägg:
    21
    Mottagna gillanden:
    0
    potatismjöl

    Hej,
    Finns det potatismjöl, och vad heter det i så fall? Eller vad använder de i Spanien i stället?
     
  16. Baggis

    Baggis Avstängd

    Blev medlem:
    5 oktober 2013
    Inlägg:
    222
    Mottagna gillanden:
    1
  17. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    Det är kanske svårt att få tag på men finns. Man kan fråga
    efter "fécula de patata" =potatisstärkelse som ju potatismjöl är.

    Dom använder kanske maizenamjöl...

    Här är en kul tråd om just detta också och annat:
    http://spanienforum.se/spanska-spraket/3351-behoever-hjaelp.html

    Chao P :sol:
     
  18. Baggis

    Baggis Avstängd

    Blev medlem:
    5 oktober 2013
    Inlägg:
    222
    Mottagna gillanden:
    1
    Google översätter fel?
     
  19. Noman

    Noman Medlem

    Blev medlem:
    31 december 2012
    Inlägg:
    655
    Mottagna gillanden:
    8
    Patata, Papa två ord som kan betyda samma sak dvs Potatis. Kärt barn har många namn På svenska kan det heta:
    potät, knöl, pantoffel, pära, pären, jordäpple, jopp, jolappel, jolpron, jordpäron, petäte, petätta, nola, putäta, potäta, potata m.fl namn
     
  20. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    Exacto! El papa = påve, la papa = potatis (speciellt i Lat. Am och Kanarieöarna).
    El papá = pappa.
     

Dela sidan

Laddar...