Massa frågor.

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Bomek44, 7 januari 2020.

 1. Bomek44

  Bomek44 Ny medlem

  Blev medlem:
  7 januari 2020
  Inlägg:
  2
  Mottagna gillanden:
  0
  Hejsan, jag är en 53 årig man med sjukpension, bor med sambo som snart har CE-kort (tung lastbil + släp).

  Min första fråga är: Min sambo ska jobba 1 år i Sverige som långtradarchaufför, sen funderar vi på flytt.
  Hur ser arbmarknaden ut för långtradarchaufförer (CE) I Spanien?

  Orsaken till ev flytt är min reumatism (ankolyserande spondylit), den Svenska vintern knäcker mig då jag är i stort sett sängliggande 7 mån/år.

  Var I Spanien vet vi inte, där det finns jobb och ett hyfsat klimat typ.

  Språk ska vi försöka lära oss innan flytt, iallafall grund-spanska.
  Engelska pratar båda flytande.

  Fackföreningar? Har dom nån makt eller ska man förhandla själv?
  Anställningsvillkor: finns det nån anställningstrygghet?
  Lönen verkar ligga mycket under den svenska (2850€ i Sverige, ca 10€ lägre i Spanien efter vad jag hittat på nätet), är skatten lägre?

  Som jag förstått då är det aningen billigare att bo i Spanien, stämmer det (billig alkohol är ointressant, båda är nykterister)?

  Har säkert fler frågor men börjar med detta, tack på förhand för svar.

  M.v.h Mats
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  455
  Mottagna gillanden:
  570
  Är inte alls insatt i arbetsförhållandena i Spanien, men Spanien och Grekland är väl de europeiska länder med högst arbetslöshet. Så t.ex. nyligen denna artikel https://masamigos.com/sv/articulo/arbetslosheten-i-spanien-nar-ny-toppnotering
  Hur det är med arbetslösheten för just lastbilschaufförer vet jag inte. Jag tror dock inte att det blir lätt att få jobb här nere om man inte har bra kontakter. Lönen är ju som du skriver åtskilligt lägre i Spanien (om man nu alls får något jobb), men så är det ju också något billigare att bo här nere. Hur mycket billigare är ju svårt att ange för det beror ju i hög grad på var man bor. Billigast att bo är det ju oftast där det bor lite människor och dyrast i storstäderna, men sannolikt är det väl dock som så att det är där som de flesta jobben finns. Här är det en artikel där olika svenskar som jobbar i Spanien ger sin syn (både ris och ros) - https://www.sydkusten.es/sk/287/a/16423/livet-pa-en-spansk-arbetsplats/
  Jag har själv ledvärk och mår helt klart bättre när jag är nere i Spanien än hemma i Göteborg - tänk dock på att kvällar, nätter och tidiga morgon är tämligen kallt också här nere under vinterhalvåret.
  Bäst klimat är det i regel i kustområdena, men det viktiga är ju egentligen att det inte är för högt upp (det finns t.o.m. en del vinterskidorter i södra Spanien).
  Jag hade inte mycket till svar men förhoppningsvis kan någon annan som är mer insatt ge mer information.
   
  Last edited: 7 januari 2020
 4. Bomek44

  Bomek44 Ny medlem

  Blev medlem:
  7 januari 2020
  Inlägg:
  2
  Mottagna gillanden:
  0
  Tusen tack, all info är grymt uppskattad.
  Läget för mig är så uselt att jag varje vinter får tvinga mig att inte göra nåt oerhört dumt (suicid), därför är pengar (lönenivå) relativt oviktigt.
  Men som du skriver så är väl arbetsmarknaden mindre bra där nere, jag hoppas att långtradarchaufförer är eftertraktade, I Sverige skriker man efter utb folk men vi vill ju bo i samma land så...

  Skulle väl vara ifall nåt svenskt företag har fjärrkörningar till Spanien, men tveksamt, då har dom nog utländsk personal då löneläget är betydligt lägre utanför landet.

  Jag håller tummar o tår över att arbetsmarknaden blir bättre, detta blir inte aktuellt förrän våren 2021.

  M.v.h Mats
   
 5. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.672
  Mottagna gillanden:
  659
  En làngtradarchaffis i Spanien kan tjäna hyffsat (spanska förhàllanden) förutsatt att de kör làngfärd, och inte kör nàgon leveransbil.
  Dà ligger bruttosnittlönen pà ca 2500€ du fàr väl dà ut knappt 2000€ i fickan.
  Hur stor efterfràgan pà chaffisar är vet jag inte. Gà in pà infojobs.com och sök pà "camioneros". Spanska är nog ett krav.

  I Almeria och Murcia kan jag tänka mig att de söker mest folk för internationella transporter tack vare alla frukt och grönsaksodlingar. Alicante, Valencia och Malaga är andra orter.
  Var du bor spelar nog mindre roll sà länge du hàller längs kusten Valencia och neràt. Inga större klimatskillnader pà denna sträckan förutom vissa omràden som har mindre regn än andra (Södra Alicante och Almeria) temeraturskillnader pà kusten pà vintern i sydöstra spanien ligger i snitt pà en eller 2 grader, MAX.

  lycka till!
   
  Bomek44, teddi och Gyllis gillar detta.
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. Svenne Apelsin

  Svenne Apelsin Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 oktober 2016
  Inlägg:
  194
  Mottagna gillanden:
  75
  En annan och betydligt billigare variant är att köpa några extra element att använda i lägenheten i Sverige. Kring årsskiftet visade min termometer vid fönstret i Sverige 15° inomhus. Varmare längre in i lägenheten.

  Hela kåken totalrenoverades får några år sedan, men tydligen för att kunna höja hyran. Inte för att få ner uppvärmningskostnaden.

  Nu befinner jag mig inte dit jag ville åka, för där var det fullbokat. Men, det är trivsamt här också.

  Jag använder mig numera av två extra element i min lägenhet i Sverige. Jag misstänker att jag skulle kunna få varmare inomhus i torpet, men att flytta dit permanent är inte aktuellt i nuläget.

  Misstolka nu inte det här. Man vet vad man har, men inte vad man får. Konstigt talesätt för övrigt.

  Skall man permanent flytta till ett annat land bör man nog antingen vara rik eller vara riktigt efterfrågad arbetskraft.

  Jag ber om ursäkt om jag låter otrevlig, men det är i all välmening.
   
  Ludwig och Bomek44 gillar detta.
 8. Stefan K

  Stefan K Medlem

  Blev medlem:
  17 september 2017
  Inlägg:
  91
  Mottagna gillanden:
  28
  du behöver inte vara orolig,både varmare och trivsammare
   

Dela sidan

Laddar...