Levnadsomkostnader Gran Canaria

Diskussion i 'Gran Canaria' startad av jokomoko, 21 december 2015.

 1. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.313
  Mottagna gillanden:
  1.050

  Alla kan inte sitta 24/7 på forumet. Det kan finnas skäl till att
  man inte har varit inne på ett tag och han hade ju redan fått en del svar.
  Dessutom kan man inte tacka i tid och otid, då går det inflation
  i tackandet och det saknar värde till slut!

  P :confused:
   
  Incondicional gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. SpainBrain

  SpainBrain Aktiv medlem

  Blev medlem:
  5 december 2017
  Inlägg:
  115
  Mottagna gillanden:
  44
  Jag vet inte om jag fått det om bakfoten, men är det inte billigare att leva, äta ute, ja allmänt, på ex Gran Canaria (främst Las Palmas, dyrare på turistsidan), än vad det är på ex Costa del Sol? Momsen(skatt?) är väl mindre och just att det är ett frihandelsområde är väl det som speglar priserna?
   
 4. Los Suecos

  Los Suecos Känd medlem

  Blev medlem:
  2 mars 2015
  Inlägg:
  415
  Mottagna gillanden:
  297
  Priserna på alkohol och tobak är fortsatt något lägre än på Peninsula, men inte så stora skillnader som det var tidigare.

  Däremot upplever jag med erfarenheter från både Canarias och Peninsula, att prisnivån rent generellt är likvärdigt, utom på en del matprodukter som är klart billigare på fastlandet.

  IGIC är lägre än IVA, men om du kollar priserna på Corte Inglés, Zara, Leroy Merlin, Mercadona och andra rikstäckande kedjor så använder samma prislappar/priser över hela Spanien. Frågade Corte Inglés hur man förklarade det, svaret var att frakten till öarna, den merkostnaden motsvarade skillnaden mot den lägre momsen.

  Säg emot det den som kan, det är väl faktiskt så att det är meningen för att skapa samma förutsättningar för öarna utanför Västafrika.

  TommyD
   
  erkki och Sharky gillar detta.
 5. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Vi bor på Teneriffa i en by. Kostnaderna är naturligtvis lägre där än i turistområdena. Dessutom bor vi i ett betalt hus, vilket gör att boendekostnaden hamnar på 160 €/månad. Detta är våra utgifter under januari 2018:

  - Mat & hygien - 240 €/månad
  - Restaurangbesök 2-3ggr/vecka - 200 €/månad
  - Försäkringar - 29€/månad
  - El, tele, vatten - 116 €/månad
  - Skatter - ?
  - Ev. sjukvårdsförsäkringar? - 0 €/månad
  - Bilskatt/försäkringar - 35 €/månad
  - Lokaltrafik - 5 €/månad
  - Allt övrigt - 335 €/månad
  - Summa: - 962 €/månad

  I "allt övrigt" ingår bensin, veterinärbesök, underhåll av hus, "semesterresor" mm.
  Är man inte pensionär måste man betala sjukförsäkringar, kanske tillsammans 650 €/månad. Som pensionär har man fri sjukvård men betalar 10% av medicinkostnaden. Innan vi flyttade gjorde jag en budget där månadskostnaden inte skulle överstiga 12.000 kr/månad. Jämfört med budgeterade utgifter har vi således ett stort "överskott" vilket gör att vi aldrig behöver vända på slantarna.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. SpainBrain

  SpainBrain Aktiv medlem

  Blev medlem:
  5 december 2017
  Inlägg:
  115
  Mottagna gillanden:
  44
  "Är man inte pensionär måste man betala sjukförsäkringar, kanske tillsammans 650 €/månad"

  Så du menar att spanjorer och ex svenskar som inte är pensionärer betalar ca 325€(tolkade tillsammans som att det var delat på 2?) per månad?

  Enligt mina erfarenheter är det var det kostar på årsbasis, alltså ungefär som i Sverige
   
 8. SpainBrain

  SpainBrain Aktiv medlem

  Blev medlem:
  5 december 2017
  Inlägg:
  115
  Mottagna gillanden:
  44
  Vad är ett glassarliv? Lever man som en nyanländ turist så blir ju kostnaderna därefter, men det gör man ju inte om man inte vill, och de som gör det tacklar av på ena eller andra sättet, för det sliter så som många Suecos lever. Trots att många av dem bor där.

  Sida vid sida har du spanjorerna som föddes i solen, men jag kan inte se hur de skulle bränna mer pengar när de ex tjänar mindre pengar än ex i Sverige, det blir liksom inte möjligt.

  Sedan har allt sin tid och man hittar sin nivå, jag vet att du kan njuta av vädret och leva väldigt sparsamt, och det brukar bli mer åt det hållet med tiden.

  Så jag ser det precis som i Sverige, med den skillnaden att det är mycket bättre väder och det är mycket billigare att äta ute och roa sig i Las Palmas än i Sverige, men Lidl-livet går att leva på båda ställen, utifall man skulle vilja.
   
  Los Suecos gillar detta.
 9. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Jag utgår från att en bra sjukförsäkring kostar ca 2.000 kr per år. Då blir kostnaden 167 Euro/månad per person. Således 333 Euro för två - inte 650 Euro/månad. Att leva på 20.000 kr/månad bör således inte vara något problem.
   
 10. SpainBrain

  SpainBrain Aktiv medlem

  Blev medlem:
  5 december 2017
  Inlägg:
  115
  Mottagna gillanden:
  44
  Iom att du skrev per månad så undrade jag vad du menade.
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Pooh

  Pooh Känd medlem

  Blev medlem:
  15 april 2011
  Inlägg:
  639
  Mottagna gillanden:
  111
  Separat sjukförsäkring, om man inte är pensionär, behöver man ju bara ha om man inte jobbar och betalar in till den normala socialförsäkringen.
  Jobbar man och arbetsgivaren betalar de normala sociala avgifterna (eller om man är egenföretagare), så ingår det ju där.
  Man *kan* ha en separat sjukförsäkring också, men om man inte har det i Sverige finns ingen anledning att ha det här; Den offentliga vården är minst lika bra som i Sverige.

  Jag har bara en enkel försäkring som täcker konsultationer hos specialister, men inte operationer, sjukhusvård, och liknande. Den kostar €27/månad, men jag använder den nästan aldrig, utan jag använder den offentliga vården väldigt mycket, och har ett antal olika läkare på HUC (Universitetssjukhuset), som jag träffar flera gånger om året. Men det ingår i den vanliga socialförsäkringen.

  Vi har också en sjukförsäkring för min fru och son, som vi haft sen vi flyttade hit, som täcker precis allt. Den är som sagt alls inte nödvändig, men vi utnyttjar den en hel del, bara för att det går snabbare att komma till en specialist. (I stället för att gå till husläkaren på vårdcentralen och sen få en remiss, som visserligen går snabbt i första ledet (oftast kan man komma till husläkaren redan samma eller nästa dag), så kan väntetiden på specialist sen vara ett par veckor, och föredrar frugan att kunna gå direkt till en specialist, när det behövs. Den försäkringen, som även täcker sjukhusvistelser och allt sådant, kostar ca €210/månad för både min fru och son, tillsammans.
   
 13. El Águila

  El Águila Ny medlem

  Blev medlem:
  14 mars 2018
  Inlägg:
  16
  Mottagna gillanden:
  3
  Kort sagt kan jag säga att jag har svårt att göra av med över 15 000 kr / mån och då är det förmodligen cervezan som tar kakan (efter hyra/räkningar, så klart). :)

  För att förtydliga så äter jag lunch ute (ca. €10) i princip varje dag, ofta även middag ute, bor ungefär genomsnittsdyrt och åker kommunalt.
   
  Last edited: 14 mars 2018
 14. stasse

  stasse Medlem

  Blev medlem:
  20 juni 2013
  Inlägg:
  143
  Mottagna gillanden:
  13
  Radrat inlägg.
   
 15. SpainBrain

  SpainBrain Aktiv medlem

  Blev medlem:
  5 december 2017
  Inlägg:
  115
  Mottagna gillanden:
  44
  Angående levnadsstandard och dess kostnader, så tycker jag ex att Lidl här i Las Palmas är bättre och billigare än i Sverige. De verkar ha anammat en lite annorlunda approach här.

  Spring inte och småhandla på Spar som så många gör, utan gör era större inköp på Carrefour, Lidl, Hiperdino, Mercadona.

  Livskvaliteten är så löjligt bra, så det är bara att ha lite disciplin och man får en nivå som är skyhögt över ett liv i Sverige.

  Mvh
   
  Last edited: 24 december 2020

Dela sidan

Laddar...