Hatet i Sverige ur spanskt perspektiv

Diskussion i 'Spanien' startad av Preciosa, 26 oktober 2015.

 1. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.173
  Mottagna gillanden:
  984
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. mixt

  mixt Känd medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  948
  Mottagna gillanden:
  265
  Kunde inte låta bli att svara på Björkmans krönika. Publicerar det här också:

  Varför en del svennar sprider hat mot invandrare? Hmm, man får komma ihåg att Sverige är perifer liten stat med inbunden befolkning som dessutom är extremt segregerad. Om det plötsligt hade kommit 2-3 miljoner muslimska flyktingar till Spanien så tror faktiskt jag att även spaniarderna hade reagerat. Så stor är faktiskt den relativa invandringen till Sverige just nu. Det nog svårt från ett spanskt semesterperspektiv att förstå vilken enorm oro invandringen just nu skapar i Sverige, även om landet är ett av de få länderna som (kanske) har råd. Invandringen kommer att kräva uppoffringar av gemene man, kommunala skattehöjningar på 3-4 kr stundar (tokhöga skatter redan), det måste till en låglönearbetsmarknad, bidragen måste kanske sänkas, tillfälliga uppehållstillstånd. Särintressena kommer att löpa amok framöver med växande polarisering som följd. Jag tror jag flyttar till Spanien istället.

  spainsmile
   
 4. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Saken är den att Sveriges resurser är sinande redan nu. Regeringen kan bestämma att vi tar in så och så många flyktingar men kommunerna går på knäna när de försöker hitta lösningar, skaffa boenden till alla nykomna flyktingar osv. Det finns inte bostäder så det räcker och vem vill bo i ett tält när vintern nalkas. Därtill ska man ha infrastruktur så att det räcker, i form av skolor med adekvat personal (inte bara lärare), dagis, tolkhjälp, sjukvård etc.. Det finns inte idag och det tar tid innan det finns tillräckligt. Det är en svår nöt att knäckas...
   
 5. Felde

  Felde Ny medlem

  Blev medlem:
  8 juli 2015
  Inlägg:
  181
  Mottagna gillanden:
  0
  En väldigt konstig artikel kan jag tycka. Det är inte så svårt att förklara.


  Spanien är knappt 47 miljoner invånare. 2014 tog man emot dryga 7500 asylsökande
  Sverige är knappt 9,6 miljoner invånare. 2014 tog man emot dryga 56700 asylsökande

  hämtat från: http://www.globalis.se/Laender/Spanien/(show)/indicators/(indicator)/3048


  2015 kan sverige ta emot upp mot 190 000 asylsökande. Hur ser Spaniens prognos ut?
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. DiBo

  DiBo Aktiv medlem

  Blev medlem:
  14 juli 2013
  Inlägg:
  514
  Mottagna gillanden:
  66
  Jag är så glad att jag som svensk har friheten att välja i stort sett var i världen jag vill bo och det har jag gjort och de åren har verkligen berikat mig på många olika sätt och perspektiven har vidgats.
  Jag kan fortsätta att välja, vilket jag är tacksam för. Och jag har valt Sverige och andra gör andra val- Men vi är inte tvingade att välja. Visst är det bra?
   
 8. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.173
  Mottagna gillanden:
  984
  "Spanskt semesterperspektiv" ? Sverige "inbunden befolkning"? "Spaniarder" :) Hm... :(

  Chefredaktören På Sydkusten är född och uppvuxen i Spanien så han vet nog
  hur spanjorerna tänker...

  F ö så är spanjorerna vana vid immigration. Ett av största invandrarländerna i Europa - om inte störst.
  500.000 marockaner bor här= muslimer. Andra folkgrupper är också muslimer.
  Rumäner bor mellan 700-900.000. 500.000 ecuadorianer, 250.000 colombianer...Ja det finns folk från alla länder nästan.
  800.000 fick amnesti för ett antal år sen...och immigranter från Afrika som kommit i 1000-tals båtvägen under åren till Las Canarias.
  Detta trots att landet har varit och är ekonomiskt i misär jämförelsevis.
  Nu ska iaf 17000 krigsflyktingar tas emot också till en början.

  P :coolsmilie:
   
  Last edited: 26 oktober 2015
 9. Lesspåregn

  Lesspåregn Medlem

  Blev medlem:
  27 augusti 2015
  Inlägg:
  174
  Mottagna gillanden:
  4
  Man får komma ihåg att även bland svenskar finns privata människor som öppnar sina egna hem för att hjälpa till. www.refugees-welcome.se har fått uppemot 300 anmälda sen de startade för 1-2 veckor sen.

  Men sen är det inte så himla konstigt att man är orolig över att vi som är en liten och konflikträdd befolkning kommer att se vår kulturella identitet något kringskuren och ev faktiskt också hotad, så som händer på andra håll i världen. Riktar först flyktingarna sin prioritet mot oss, finns det väl skäl att tro att de som bekämpar icke-muslimer snart gör det med. Med detta sagt vill jag dock understryka att jag är en av dem som på något sätt försöker hjälpa till.
   
 10. mixt

  mixt Känd medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  948
  Mottagna gillanden:
  265
  hehe, tycke det var kul att använda lite annorlunda ord, ger spänst. Jo, jag vet att Mats B är mest spanjor, men läsarna är trots allt spaniensvenskar.

  Sen var det det här med att jämföra invandring. Jag anser att det inte går att jämföra. Visst är Spanien ett fantastiskt land på att assimilera, men klasskillnaderna är enorma jämfört med Sverige. Om invandringen till Sverige fortsätter kommer skillnaderna att öka dramatiskt också här inom bara några år.

  Utvecklingen kanske inte går förhindra, men en sak är säker. Pengarna, kostnaderna - tiotals miljard efter tiotalsmiljard - hade kunnat gjort mycket bättre nytta för mycket fler i de länder flyktingarna kommer ifrån, eller i dess närområden.

  Invandringen till Sverige är av helt annan typ. Att integrerar ett par miljoner från Sydamerika jämfört med hundratusentals från Mellanöstern i ett förhållandevis litet land som Sverige är bara en helt annan spelplan.

  Betrf afrikanska invandringen via Kanarieöarna har ju den sinat nästa helt pga pushback. Är det ens tillåtet för EU-land, undrar jag.

  17000 i år. Sverige räknar uppåt 200 000, kanske lika många nästa år också, ingen vet säkert, men att Sverige går mot en helt annan framtid än planerat det är solklart. :sol:
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Louis

  Louis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  7 februari 2013
  Inlägg:
  594
  Mottagna gillanden:
  57
  En bidragande orsak till problemen är att politikerna är fullständigt tondöva och lyssnar inte på befolkningen
  Man pratar ideligen om att "människor flyr för sina liv" men det är en sanning med stor modifikation.Majoriteten av invandringen kommer inte från Syrien,utan stora skaror kommer från Afganistan,Iran,Pakistan mfl länder,många är ekonomiska flyktingar som vill ta del av välfärden

  Vi har ju nått vägs ände för länge sedan,vilket nu även politikerna börjar erkänna,det kan ju inte vara rimligt att man lämnar tältläger för att komma hit och bo i tältläger.Resurserna inom alla områden är uttömda
   
 13. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej helt rätt som Louis skriver ,Hur blir det med Svenska ungdomar som inte får en bostad och tvingas bo hemma för man inte har pengar att köpa en bostad .Har sett mycket av det har bott i Norsborg många är ekonomiska flyktingar sen tar dom hit hela släkten Jag är inte heller svensk men jag kom till Sverige på 50 talet med mina föräldrar för Sverige behövde arbetskraft då fans det bostäder o hur mycket jobb som helst
   
 14. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Jag hoppas och tror att Trollhättedramat var en engångsföreteelse, en galen hjärnas verk. Kommer nästa attentat att utföras av IS? Det som är bekymrande just nu är de tilltagande bränderna på flyktinganläggningar, speciellt i Tyskland och Sverige, vilket är rent för djävligt. Jag tror emellertid inte att de galna pyromanerna vill att någon dör i lågorna. Dåden är desperata signaler till politikerna att man känner sig åsidosatt, att man inte kan påverka via normala vägar. Det är samma fenomen som att flera bilar dagligen stick i brand. Att vi hamnat i denna situation beror på att det länge varit förbjudet att föra öppna samtal. Så länge samtalen inte kommer längre än till ”PK-djävel” eller ”rasistsvin”, kommer situationen bara att eskalera.
  Det finns en överenskommelse att Kanarieöarna skall ta emot ca 600 flyktingar. De kommer inte att märkas bland de två miljoner invånarna. Om EU menar att alla 60 miljoner som är på flykt skall fördelas jämnt i Europa kommer dock spanjorerna att reagera.
   
  Last edited by a moderator: 27 oktober 2015
 15. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.722
  Mottagna gillanden:
  711
  Spanien har hälften sà mànga invadrare (%) som Sverige. (invandrare, inte bara flyktingar) Att sedan rasistiska àsikter inte fàr särskilt mycket vatten pà kvarn beror pà att i Spanien fàr de flesta flyktingar ràda sig själv, mànga faller offer för maffior (piratkopieringar etc) Men det tär inte lika mycket pà ekonomin som i Sverige.

  Att sedan det inte skulle finnas rasism och främlingsfientlighet är rent skitsnack. àk ner till El Ejido och fràga Spanjorer vad de tycker om Araber... Eller varför inte fràga gemene spanjor vad de anser om zigenare?

  Sen kan man ju tycka att om man flyr ifràn ett krig, sà borde första bästa land där det är fred borde vara hur bra som helst. Men de flesta väljer att gà till Tyskland eller Sverige. Dansk TV fràgade en grupp varför de valde att gà 50mil till sverige genom hela Danmark istället för att söka asyl i Danmark. Svaret de fick var att de fick bättre betalt i Sverige...
  Jag klandrar dem inte, jag hade nog ocksà gàtt en vecka till om jag vetat att jag fàtt dubbelt sà mycket i bidrag.

  Men varför har inte EU en gemensam flyktingpolitik? Om alla flyktingar hade behandlats lika och fàtt samma hjälp i hela EU. Hade det blivit mycket lättare att slussa ut dem till resten av EU, och hade lättat pà trycket för de länder som fàr ta emot flest.
   
  Last edited: 27 oktober 2015
  erkki gillar detta.
 16. mixt

  mixt Känd medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  948
  Mottagna gillanden:
  265

  Den här vardagsrasimen kan man t o m som svenne känna av i Spanien. Åtminstone på vintrarna när det inte är så mycket turister. Jag kan inte nog säga hur nyttigt det är att som naiv svensk att få uppleva just detta drag som är så typiskt för människans karaktär.

  Trots det är fördragsamheten med mig rätt så stor i det flerfamiljshus jag bor i i Spanien, definitivt större än motsvarande situation i Sverige. På Malta där jag också bott var misstänksamheten mot främlingar mycket större än i Spanien.

  Gemensam flyktingpolitik. Gärna, men det kommer inte att ske.

  Den som vill uppdatera sig om Sverige utan filtrering via public service eller annan gammelmedia kan titta på den här debatten. Bli inte mörkrädd bara:
  http://www.efn.se/nyhetsrummet/nyhetsrummet-flyktingdebatt/
   
 17. Lesspåregn

  Lesspåregn Medlem

  Blev medlem:
  27 augusti 2015
  Inlägg:
  174
  Mottagna gillanden:
  4
  Det är hemskt när någon som anser sig ha rätt att stanna "eftersom alla andra får" men blir avvisad hugger ner folk på Ikea som hämnd. Man undrar ju vad han har fått för signaler inför sin flytt/flykt hit.
  Och hur flata kan man vara mot folk som inte vill finna sig i att bo där vi kan härbärgera dem, om det så vore i nordligaste Norrland? Strejka och vägra kliva av bussen?? Hur allvarligt var behovet av flykt då egentligen, kan man undra. Vänd bussen och kör tillbaks dem dit de kom ifrån, och ta hit nån som behövde det bättre på vägen hem.
   
 18. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.173
  Mottagna gillanden:
  984
  Jag lade in denna tråd där det intressanta var hur spanjorerna ser
  på hur man nu tar emot flyktingar i Sverige numera...
  Visserligen visste jag att den skulle bli
  lång men allt detta som nu görs inlägg om tex hur flyktingar
  beter sig som det står om i tidningar hemma
  tycker inte jag hör hemma i den här tråden. Visste det skulle komma
  men som sagt...
  Det finns många andra forum för vad man tycker om det.

  F ö har jag aldrig känt nån "vardagsrasism" i Spanien nånsin efter
  att varit 30 år i landet - till och från. Umgåtts med spanjorer väldigt mycket.
  Det är klart att det finns rasism här som i alla länder men inte så
  som hemma helt klart.

  P think
   
  Last edited: 28 oktober 2015
 19. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.173
  Mottagna gillanden:
  984
  Nalle :

  Du får förklara för oss okunniga vad det är för speciellt med El Ejido då...
  Varför är "araber" inte omtyckta där?

  Att romer inte är omtyckta nånstans är väl som i alla länder.
  Väldigt speciellt svårt problem som tydligen ingen kan lösa.
  Inget mått på hur rasistiskt landet är.

  P think
   
 20. Yorugua

  Yorugua Medlem

  Blev medlem:
  24 januari 2013
  Inlägg:
  80
  Mottagna gillanden:
  7
  Hola a todos!spainsmile

  Att Spanien har hälften så många invandrare än Svergie stämmer inte riktigt.
  Spanien, är en av de tio länder som har flest invandrare med 6,5 miljoner.
  http://www.abc.es/espana/20130912/abci-espana-inmigrantees-201309111955.html

  Här är lite info om invandringen i Sverige.
  http://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/

  Jag kan bara säga att befolkningen i spanien är en av dem mest toleranta i världen. Jag säger det inte bara av egen erfarenhet utan också av samtal med många andra utlänningar som bor i spanien sen många år.

  Saludos
   
 21. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.722
  Mottagna gillanden:
  711
  El ejido är en av de kommuner som hyser flest utländska gästarbetare, de flesta "moros". "vardagsrasism" (vilket idiotiskt utryck) är vanligt. För 10 àr sedan hade de stora problem med vàld mot gästarbetare. Problem som fortfarande finns idag.

  Utrycken "moros de mierda" eller "putos gitanos" är inte ovanliga,


  Nu skrev jag ju iofs att Sverige har dubbelt som mànga invandrare än Spanien procentuellt. Vilket stämmer ganska bra,
   
 22. Björnen

  Björnen Ny medlem

  Blev medlem:
  31 juli 2015
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  0
  Spanjorerna har all anledning att vara stolta över att hållit landet fritt från högerextrema främlingsfientliga partier. Heder. Jag tycker att man alltid ska försöka lära sig språket i landet man kommer till. Det gäller svenskar i Spanien och invandrare i Sverige. Några har av olika anledningar svårt för det eller är inte så intresserade. Det är synd men inget brott.
  Vad gäller kostnaderna så är de stora men Sverige är ett av världens rikaste länder. Man ska inte heller underskatta nyttan för Sverige. Faktum är att med vår demografi kommer vi få svårt att klara sjukvård och åldringsvård utan en betydande invandring. Redan nu bemannas stora delen av vården lyckligtvis av människor med ursprung och utbildning från andra länder.
  Det är obegripligt att människor som har råd att semestra utomlands eller ha dubbelt boende gnäller över kostnaderna för invandring.
  Push back är ju en smaklig lösning - eller? Bättre att barn drunknar i Medelhavet än kommer in i fästning Europa?
  Spela inte heller på strängarna att en tyst majoritet är emot invandring och flyktingmottagning. Det är 30-35% som är mot.
  Eftervärlden kommer häpet och strängt betrakta de länder som löser "löser problemet" med taggtråd. På samma sätt kommer skammen komma ikapp de individer som skickligt och dunkelt påhejade av SD eldar flyktingförläggningar. Minns kristallnatten!
   
 23. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  En gemensam linje vad beträffas ”säkra länder” måste självfallet till. Igår meddelade den tyska inrikesministern att asylsökande från Afghanistan och tusentals asylsökande från Balkan kommer att utvisas. 53% av flyktingarna till Europa kommer från Syrien, Afghanistan och Somalia.
  http://www.dw.com/en/germany-to-send-afghan-refugees-back/a-18812173
  Undrar hur de övriga EU-länderna reagerar på Tysklands beslut. Att inte reagera kommer att medföra konsekvenser.
  För Sveriges del är Afghaner den just nu största gruppen asylsökande. Spanska media förmedlar nu nyheten om Tysklands beslut:
  http://www.negocios.com/noticias/al...n-numero-afganos-los-refugiados-28102015-1350
   
  Last edited by a moderator: 29 oktober 2015
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...