Förbud mot korttidsuthyrning?

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av Preciosa, 17 april 2013.

 1. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.230
  Mottagna gillanden:
  1.011
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Anna Malaga

  Anna Malaga Ny medlem

  Blev medlem:
  31 maj 2011
  Inlägg:
  349
  Mottagna gillanden:
  11
 4. Emmisdemmis

  Emmisdemmis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  18 mars 2013
  Inlägg:
  259
  Mottagna gillanden:
  31
  Uthyrning

  Hej alla :sol:Älskare,

  Först ett stort tack till Preciosa som lägger ut så många bra länkar med viktig fakta!
  Kommer man inte längre kunna hyra ut?
  Läste inlägget, men tar gärna del av mer fakta om någon har!!

  Jag undrar hur de tänker, när de har många osålda objekt. Kostar arbetslösheten, just den i hotellbranschen då, mer för samhället än tomma bostäder och trög bostadsmarknad?

  Läste att det dock går att hyra ut genom uthyrningsfirmor, och det var det jag hade tänkt, då jag kommer att bo kvar i Sverige mååååånga år till, innan jag kan vara längre perioder i solen.

  Hälsning från Emma
   
  Last edited: 17 april 2013
 5. Uffetrader

  Uffetrader Ny medlem

  Blev medlem:
  19 december 2011
  Inlägg:
  409
  Mottagna gillanden:
  11
  Nu är det bara på förslag, än så länge. Tror inte vi behöver vara så värst oroliga, för vad händer med fastighets priserna om det blir förbudet för privatpersoner att korttidsuthyra?
  - Inte går de upp i alla fall! Tror inte den Spanska regeringen vill medverka till att de Spanska Bankerna får större problem med sina balansräkningar i form av övervärderade återtagna fastigheter.

  - Kanske ett nytt argument för att köpa Spansk fastighet i ett bolag? För det står ju att det gäller privatpersoner!
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Madison

  Madison Ny medlem

  Blev medlem:
  19 september 2011
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Hola!
  Stackars alla svenskar, norrmän, britter etc. som går miste om en väldigt lukrativ extrainkomst:-D
   
 8. Noman

  Noman Medlem

  Blev medlem:
  31 december 2012
  Inlägg:
  655
  Mottagna gillanden:
  8
  Hänger inte detta ihop med cirkulerande cyberinformation om att man (i vissa regioner?) redan idag kan åka på böter om du hyr ut "yrkesmässigt" utan att ha "uthyrningslicens".
  Blir detta sant skall jag be min advokat som är skatteexpert att driva avskaffandet av schablonskatten (blankett 210). Det hänger inte ihop eftersom enda sättet att undkomma denna avgift är att deklarera en verklig uthyrning och om detta försvåras så hänger systemet inte ihop. Något för EU byråkrater att sätta tänderna i :)
   
 9. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Spanien riskerar att gå miste om ett stort antal turister som skulle spendera pengar i affärer, restauranger, barer osv om lagen går igenom. Man bör nog tänka om två gånger...
   
 10. Lundberg

  Lundberg Medlem

  Blev medlem:
  28 juli 2011
  Inlägg:
  556
  Mottagna gillanden:
  15
  Vilken tur att vi bara "lånar" ut vår lägenhet till bekanta! Jag har lite svårt att få grepp på om man verkligen kan tjäna så stora pengar som det pratas om. När man googlar på nätet så verkar snitthyran för en vecka ligga på ca 1800:- med vissa undantag. Jag menar att det kostar minst 1000:- att hyra ut per vecka. El, vatten, försäkring, slitage eventuellt städning som faktiskt verkar ingå hos flera. Med det massiva utbudet som finns kanske en normal person kan hyra ut 10 veckor om man är riktigt duktig. Det ger ca 8000:- i vinst på ett år. Jag kanske är bortskämd men så värst lukrativt tycker inte jag att det är.

  Däremot så funderar jag på hur de tänker, de borde inse att den här hyresturismen bidrar starkt till biluthyrningsfirmor, flygbolag, restauranger, marknader etc. Känns lite som en politiskt beslut riktat till befolkningen, mer för att visa att man värnar i första hand om de som bor i landet.

  Behåll möjligheten att hyra ut men sätt licens på det som kostar några kronor. I gengäld så kan en sådan licens innebära att hemförsäkringen gäller om något händer under en uthyrning.
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. rocio

  rocio Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 mars 2012
  Inlägg:
  1.500
  Mottagna gillanden:
  18
  Hej Lundberg?
  I det stora hela håller jag med om dina åsikter i ditt inlägg, men dina siffror känner jg inte igen riktigt. Dom jag känner som har hyrt här har fått betala städning, tvätt av sängkläder o.s.v. utöver hyran. Dessutom att kostn. för el och vatten skulle gå på "minst 1000/veckan", även om städning. skulle ingå, verkar vara i högsta laget. Även under högsäsong med AC:n på (under normal användning). Betr. försäkring har du väl en sådan iaf.
  I övrigt instämmer jag med dig.
  rocio
   
 13. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.745
  Mottagna gillanden:
  734
  Som Uffe sa sà är det än sà länge bara ett förslag, och även när/om den gàr igenom kommer regionala lagar styra.
  Tex i Cataluña sà màste man idag ansöka om licens för att fà hyra ut dag/veckovis.

  Jaime Martinez (Director general de Turismo i Spanien) har även sagt att lagen kommer inte att förbjuda privatpersoner att hyra ut veckovis, men om de gör reklam eller marknadsför sina objekt i traditionella kanalar för semestrar, bryter de mot den nya lagen. Men att hyra ut till vänner och bekanta kommer inte att vara nàgra problem.
   
 14. Lundberg

  Lundberg Medlem

  Blev medlem:
  28 juli 2011
  Inlägg:
  556
  Mottagna gillanden:
  15
  Hej, jag kan inte påstå att jag har några vetenskapliga grunder för min beräkning. ));)

  Men jag kollade på Blocket och på appen Airbnb, kollade ca 20 bostäder som inte var direkt på stranden och fick fram ett snitt pris på ca 1800 per vecka. Städning kan mycket väl vara som så att det låg utanför på de flesta. Men på appen Airnb så upplevde jag faktiskt att i de flesta så ingick städning.

  När vi är en vecka i Spanien och har normal förbrukning så brukar vår el kostnad per vecka utöver fasta avgifter vara ca 400:- vatten ca 150:- Försäkring ca 50:-. Extra kostnader (tvättmedel, diskmedel etc. 50:) Slitage skulle jag nog vilja lägga på minst 250:- per vecka vid uthyrning om man tänker sig hur länge saker hade hållit om du endast använt dom själv. Då tänker jag sängkläder, madrasser, kylskåp (på av som sliter mycket) soffor, tv etc. Sen la jag till en 100 lapp för oförutsedda utgifter! Det blev 1000:- per vecka. Säkert väl tilltaget men då slipper man bli besviken i alla fall. Och jag har hört många som klagat på just slitaget när man hyr ut mycket.

  Om jag hade gått så långt så jag skulle bedöma uthyrning som lukrativ så skulle jag nog vilja ha minst 2500:- rent efter utgifter per månad. Då måste man ju även tänka på att har du köpt fastigheten enbart för att hyra ut så måste ju alla kostnader kopplade till den även räknas in i vecko priset. I mitt exempel så har jag faktiskt inte tagit hänsyn till kapitalet som har använts för köpet, inte heller årliga kostnader, skatter etc. Skulle jag räkna med det så skulle kalkylen bli betydligt sämre.

  Så att köpa en fastighet i Spanien för eget bruk och kunna hyra ut till vänner, bekanta för att täcka upp lite rörliga kostnader absolut. Men att köpa för uthyrning och lyckas få den så pass vinstgivande så den kan kallas lukrativ. Nja inte i mina ögon.

  OBS! Nu pratar jag fastigheter med en snitthyra per vecka på 1800:- det ser givetvis helt annorlunda ut om du kan ta 9-14 tusen per vecka för en lägenhet på stranden!
   
 15. Pooh

  Pooh Känd medlem

  Blev medlem:
  15 april 2011
  Inlägg:
  639
  Mottagna gillanden:
  111
  Här på Teneriffa är det redan stopp, sen ett par år tillbaka eller så, fast lagen är egentligen mycket äldre än så. Uthyrning får bara ske i de komplex som specifikt är byggda för turistboende, inte de som är avsedda för permanentboende, och uthyrning får bara ske via en gemensam uthyrningsagent för komplexet, inte genom privata kanaler. Både komplexet och uthyrningsagenten måste ha turistlicens.
  Myndigheterna har ett 20-tal handläggare som jobbar med att jaga dem som bryter mot det, och böter på upp till 80,000 Euro har redan dömts ut till dem som bryter mot reglerna.
   
 16. Lundberg

  Lundberg Medlem

  Blev medlem:
  28 juli 2011
  Inlägg:
  556
  Mottagna gillanden:
  15
  Hej intressant, hur ser man på att man "lånar" ut lägenheten till svärmor, bästa vänner etc?
   
 17. Pooh

  Pooh Känd medlem

  Blev medlem:
  15 april 2011
  Inlägg:
  639
  Mottagna gillanden:
  111
  Det är lite oklart, och har varit en hel del diskussioner om det.
  Problemet är väl var bevisbördan ligger i ett sådant fall, men det påstås i alla fall att de till och med knackat dörr, och om de som bor i lägenheten inte kan visa upp ägaren eller ett långtidskontrakt, så anses det vara ett brott mot lagen.
   
 18. Lundberg

  Lundberg Medlem

  Blev medlem:
  28 juli 2011
  Inlägg:
  556
  Mottagna gillanden:
  15
  Hej hittade nedan text i skandinaviska tidningen! Vilken lag är det som de skriver om redan finns i Valencia regionen? För den borde ju gälla för Torre? Verkar dessutom som lagen i stort sett är klar?

  "Tusentals villaägare kan drabbas av ett nytt lagförslag för att begränsa och reglera privat uthyrning till turister. Propositionen förväntas att godkännas av senaten under de kommande månaderna och kommer att träda i kraft före sommaren.
  Därefter kommer flera tusen bostäder inte längre omfattas av den vanliga hyreslagen, LAU, men omfattas av de olika regionala föreskrifter, som har varit fallet till exempel i Katalonien, där husägare måste söka särskilt tillstånd för att hyra ut sina bostäder på kort tid.

  Det finns minst 150 000 bostadsägare i Spanien, som använder sig av möjligheten att hyra ut sina bostäder till turister, för det mesta svart.
  Lagen ska i första hand försöka komma åt de som hyr sina hem över internet och inte betala skatt eller avgifter av hyresintäkterna - en praxis som hotellbranschen länge har kritiserat.

  Regionen Valencia har redan en lokal föreskrift för uthyrning av privatbostäder.
  Ändå beräknas att minst 76 000 bostäder hyrs ut på korttid olagligt.

  Den nya lagen som redan är godkänd av kongressen innebär att det kommer bli olagligt att hyra ut sin bostad mellan 1 dag och 6 månader, över 6 månader räknas som långtidshyra och kommer inte att omfattas av den nya lagen. Enligt regeringen har det skett en betydande ökning av denna form av uthyrning av bostäder, och att det utgör en otillbörlig konkurrens mot den traditionella turistnäringen."
   
 19. Anna Malaga

  Anna Malaga Ny medlem

  Blev medlem:
  31 maj 2011
  Inlägg:
  349
  Mottagna gillanden:
  11
  Under juli - augusti blir hyrorna 2-3 gânger sâ höga, det är dâ de tjänar pengar. men naturligtvis är det inget man kan leva pâ. Det hjälper till att betala lànen pâ lägenheterna, som ses som en investering. Om du tänker pâ de lâga lönerna och osäkerhenet pâ arbetsmarknaden, förstâr du att det känns tryggare att ha nâgot fast som man kan fâ in pengar pâ, âtminstone resonerade de sâ förr.

  För er som vill hyra pâ Costa del Sol, är tipset att resa i juni istället för juli/aug. Varmt, men mycket billigare och mycket färre turister. Jag har precis hyrt en vecka i slutet av juni via semesterbostadspanien.se ett nytt trerums penthouse med takterass, balkong och pool, 75m2 och nära stranden för 2900 allt inkl Senare i sommar blir det mycket dyrare.

   
 20. Anna Malaga

  Anna Malaga Ny medlem

  Blev medlem:
  31 maj 2011
  Inlägg:
  349
  Mottagna gillanden:
  11
 21. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.745
  Mottagna gillanden:
  734
  För Com. Valenciana. Idag kan vem som helst hyra ut sin lght eller sitt hus (men bara 1) som semester bostad utan att behöva skriva in den eller anmäla den som turistlght till myndigheterna. Men du màste uppfylla vissa krav.

  Du màste ha en evakueringsplan, lista med viktiga telnr etc samt màste du i din marknadsföring nÄmna om du stàr inskriven eller inte i turistnämnden.

  Samt màste du naturligtvis betala inkomstskatt. När de säger att 76.000 Är olagliga beror det sannolikt till stor del pga att de hyr ut svart.
   
 22. stefan78

  stefan78 Ny medlem

  Blev medlem:
  19 april 2013
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  0
  Uthyrning Torrevieja

  Hej,

  Ser att det inte skrivits så mycket i denna tråd sedan innan sommaren. Är det någon som hört något nytt?
  Vi köper nybyggt i Punta Prima men funderar även på att köpa ytterligare en lägenhet i närheten som vi kan hyra ut till släkt och vänner.

  Vad är det som gäller egentligen? Är stora hemsidor som holidaylettings godkända att hyra ut även ifall den nya lagen träder i kraft?

  Vad kan hända ifall man hyr ut ändå ifall lagen klubbas igenom. Riskerar man höga böter?

  Med vänliga hälsningar
  Stefan
   

Dela sidan

Laddar...