Elräkning

Diskussion i 'Torrevieja' startad av Kenth, 5 juli 2018.

 1. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Oki, men fasta kostnader har väl alla liksom i sverige så länge ett agb är aktivt
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Helen1

  Helen1 Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  202
  Helt rätt! :)
  /Helen
   
 4. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Ja, uppfinningsrikedomen verkar oändlig när det gäller att plocka stackars abonnenter på avgifter. Jag kommer ihåg tiden då det var huggsexa om abonnenterna mer än det verkar idag o man utsattes för i stort dagliga tel.samtal från hungriga säljare men diffen varkade marginell vid skärskådning + gick alltid att spela ut dem gentemot varann för att slippa månadsavgifter etc. + går aldrig att runda nätavgifterna som ökar i en oroande takt - jag har svårt att få ekvationen att gå ihop när de öser utdelningar över aktieägarna samtidigt som de är "tvingade" att göra justeringar (alltid uppåt) för att förnya/säkerställa nät o.s.v. sånt borde man ha tagit höjd för redan vid tidigare prissättning o kan knappast komma som en chock. I min värld skapar man vinst via inkomster minus utgifter o det är väl så man skapar en utdelningsbar vinst i de fall man inte räknat helt käpprätt vilket händer i en del branscher o då äskas det aktieägartillskott något som troligen icke behövs hos elbolagen..
  Jag måste dock berömma mitt elbolag som har varit mer än hjälpsamma dels vad gäller det tråden började om + har fått adekvata förslag både vad gäller dag/nattaxa, åttatimmars tariff + en räknesnurra i det fall jag säkrar upp för en högre belastning - Har idag 3,3 kW o kan kanske bli tunt framledes - inte så mkt beroende på ev diskmaskin utan snarare ifall jag sätter in extra värmekällor för att värma en frusen kropp när solen står i nadir...
   
 5. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Hej igen - har du fått ngn klarhet i varför dom debiterade dej 6 kW/mån ännu?
   
 6. rarizar

  rarizar Ny medlem

  Blev medlem:
  6 maj 2016
  Inlägg:
  15
  Mottagna gillanden:
  5
  Hi, Kenth. Nej, jag har aldrig frågat. Den rörliga delen i räkningen uppgår i c:a 0,75 EUR (för 6 kWh), så jag struntade i det.
  Nu är vi här nere och jag tänker ta ner säkringarna innan vi åker. Få se hur det blir då! :)

  Hittar du något ledtråd till vad det kan vara, så skriv gärna här.
   
 7. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Halloj - Ja, det är ju inga jättepengar men likafullt intressant så får du ngn klarhet så medd gärna.
  I mitt case ska de göra en utredning o återkomma inom en månad så får se vart det landar. Vid tidigare kontakt med deras kundtjänst så sas det att oftast beror det på att ngn har access till lägenheten för t.ex. städning o. dyl. men då inte ännu lämnat extranycklar till nån så faller den biten + jag frågade hur stor chansen är att mr/mrs X går in kl 00.00 o brukar el i exakt 24 timmar vid två tillfällen men fick inget svar på den frågeställningen..
  F.ö. tycker jag att deras räkningar är lätta att tyda + finns ett otal möjligheter om man vill ändra förbrukningen, så förutom dag/natt-taxa, 8-timmarsplan så finns det också vintertaxa (22-12 under okt-mars) o sommardito (23-13 mars-okt) så möjligheterna är stora till förändring. Själva är vi för nya för att ta något beslut så får väl växa fram. Jag tror att man som ny abonnent får ngn form av standardplan, som säkert inte är den billigaste, men samtidigt vet vare sig bolaget eller kunden vart förbrukningen landar.
  Eftersom vi verkar ha samma bolag bör du också kunna få fram förbrukningen per timme ifall du vill spåra de 6 kW som spökar i ditt fall - går att få både som förbrukning i siffror eller som en graf.
  Själv väntar jag med spänning på nästa rkg som bör vara noll exkl de fasta kostnaderna + återkommer när jag fått svar på utredningen.
   
 8. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Kort lägesrapport:
  Har fortfarande inte fått ngn förklaring till de märkliga debiteringarna då ingen var i lägenheten men de har fortfarande några dagar på sig innan 30 dgr gått o deadline är den 9 augusti men fick idag räkningen för juli med noll i förbrukning, bara fasta kostnader, så lönade sig kanske att väcka frågan..
  forts. följer ;)
   
 9. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Stötte på elbolaget idag o fick, inte helt oväntat, ett bla-ha-svar:
  "In response to your last communication, we inform you that your distributor confirmed that the readings were correct and therefore the usage invoiced is according to the units demanded on the aforementioned period."
  Så lite granna ord mot ord men känner att det är föga lönt att stånga sig blodig då det dels var struntpengar + att senaste fakturan hade 0 i förbrukning. Ska ned några dagar i september o ska bli spännande att se om lägenheten "hemsöks" igen av förhoppningsvis goda andar efter att jag lämnat...
   
 10. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Never ending story...
  Trodde mina problem var ur världen då jag fått två räkningar med 0 i förbrukning, bara fasta avgifter, men lik förbannat så hade det smugit in 3 dagars debitering på sista räkningen, 2 dgr i aug o en i sep, då vi fortfarande var i Sverige - jag åkte ned den 11/9. Förra gången var det ynka 2.1 kWh o denna g 14.1 kWh - fortfarande struntpengar men fortsätter det i stegrande takt lär det sluta med att jag måste avyttra lös egendom o inteckna fast :(
  Börjar känna mej lite som don Quijote även om väderkvarnar inte direkt ingår i elbolagets kraftkällor...
  Vid det här laget börjar vi (elbolaget o jag) bli lite trötta på varandra o i sista mailet blev jag hänvisad till Industriministeriet som låter vassare än en kombination av konsumentombudsmannen o allmänna reklamationsnämnden.
  De håller styvt på att avläsningen är korrekt vilket inte förundrar mej då de dels är avlönade för att ha den inställningen + skulle de vika sig så kan det ev. bli en snöbollseffekt.
  Var i vart fall inne på ministeriets hemsida vilket inte direkt gjorde mej klokare då, trots engelsk översättning, det mesta var på spanska men hittade ett kapitel med rubriken: Aliens o där finns kanske svaret, d.v.s. lägenheten hemsöks av utomjordingar som under olika 24-timmars perioder laddar sina batterier, raketer eller kanske elbilar - vem vet?
  En helt ovetenskaplig reflektion är att i de fall vi får en räkning avseende förbrukning så smittar förbrukningen av sig även på andra dagar, vilket givetvis elbolaget förnekar men då det inte sker ngn skendebitering när fakturan är på 0 i konsumtion ligger det nära till hands att misstänka o i sånt fall kan det finnas en bugg i deras system som f.ö. fungerar oklanderligt o registrerar förbrukning från det klockslag vi anländer tills vi lämnar.
  Sist jag lämnade så drog jag ur varje anslutning till vägguttagen för att eliminera i det fall huvudströmbrytaren "läcker" men då borde å andra sidan förbrukningen vara mer konstant än slumpmässig, t.ex. ACn drar 60/65 W i standby-läge o TVn lär också ha ngn form av förbrukning i viloläge.
  Tidigt i mailväxlingen sa elbolaget att det inte är ovanligt att någon annan varit i lägenheten så som extra säkerhet bytte jag till ett säkerhetslås, säkert helt i onödan, då i sånt fall borde laptopen o kanske även plattTVn fått fötter o även om man leker med tanken så känns det absurt att "någon" kliver in i lägenheten vid midnatt (00.00) förbrukar blygsamt med el under exakt 24 timmar o lämnar midnatt dagen efter (00.00) samt att det händer alla fem gångerna - det faller på sin egen orimlighet. Jag tycker någonstans att även elbolaget borde uppfatta det som udda men glider på direkt fråga o hänvisar till att undersökning visat att mätaren är korrekt - Så där står vi idag, ord mot ord o lär inte komma så mkt längre.
  Det går tydligen att få mätaren undersökt o visar den fel så står distrubitionsbolaget för kostnaden o visar den rätt får jag stå för fiolerna men känns aningen osäkert då överförbrukningen verkar ske slumpmässigt o utan rim o reson.
  Har även ställt frågan vad en ny mätare kostar vilket känns en aning billigare än stå för ombyggnad/modernisering av deras datasystem.
  Vi kommer att stanna i Sverige under oktober så förväntar mej en rkg på endast fasta avgifter om mina beräkningar stämmer. Sedan åker vi ned i slutet av november o då blir jag inte förvånad om historien upprepar sig.
  Btw - fick ett tips om att man kunde få en fast kostnad att betala månadsvis:
  If you want, you can pay a fixed monthly payment, always the same amount and day, rather than paying the regular bills. The rate is revised every six months. 
  More information at:
  https://www.iberdrola.es/customers/home/services/bill/fixed-rate

  Ingenting för mej i nuläget då vi är i Spanien för sporadiskt men kanske passar någon annan härinne?!
   
  Preciosa gillar detta.
 11. Helen1

  Helen1 Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  202
  Det alternativet gör ingen skillnad för själva skenförbrukningen. 2014 blev jag heligt förb-d på Iberdrola när de kom med den informationen då vår diskussion handlade om något helt annat.
  /Helen
   
  Preciosa gillar detta.
 12. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Jag håller fullt med dej då även mina frågeställningar rörde något helt annat - kan i.o.f. vara bra för dem som gillar att betala samma summa varje månad men ser ingen direkt nytta + då det inte är jultomtar man har att göra med så kan det komma surt efter
   
 13. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.044
  Mottagna gillanden:
  881
  Kenth, du skriver så himla humoristiskt så man får skratta :) Synd att det har med det värstingbolaget Iberdrola
  att göra...EU har ju ett konsumentorgan som man kan få hjälp att skriva till bolag...
  Mitt minne är kort...jag pratade ju med en kvinna häromdagen som just fick samma summa i fakturan varje
  månad...tror det var 43E...Antar att det då måste till en slutfaktura årsvis på den egentliga förbrukningen...
  Tror inte hon visste när jag frågade om det...
  Agamed, vattenbolaget är inte roligare dom. En väninna fick för några år sen ca 200E för ett kvartal.
  Normalt har man ju 40-60E när man är där 3 mån. Ingen hade då bott där på
  5 månader. Ingen hade nyckel...Dom svarade bara henne att "vi är inga detektiver"...
  Nästa faktura var normal. Lägenheten innan hon hade var korskopplad så hon betalade grannens
  faktura i flera år...Dom var helt ointresserade av det...Fick aldrig rätsida med grannen men Agamed
  kopplade rätt mätare till rätt lgh till slut men att gå tillbaka och räkna ut hur mycket mer hon hade fått
  betala under åren var omöjligt...Jo med advokat som kostar massor kanske det tagit ett par år minst.
  Ingen rättsäkerhet här, det är iaf säkert.
  Chao P ♥
   
 14. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  För att spinna vidare på den oändliga historien så fick jag ett mail imorse med en möjlig öppning då handläggaren medgav att de galna debiteringarna inte berodde på faktiska avläsningar utan uppskattade så verkar som distrubitörens avläsningsprogram inte kan hantera deltidsboende o tolkar noll i förbrukning som mätar- eller avläsningsfel o då kompenserar(!) Det finns logik i det då feltolkningarna är i paritet med räkningarnas storlek så verkar som systemet läser av faktisk förbrukning o sedan plussar på med estimerade...
  Så de ska göra en ny, förhoppningsvis mer djuplodande, undersökning som jag med spänning väntar på + skickade med rådet att om de inte litar på tillförlitligheten i deras egen utrustning kanske det vore på plats att byta mätare för allas trevnad.
   
 15. RochA

  RochA Medlem

  Blev medlem:
  2 november 2014
  Inlägg:
  95
  Mottagna gillanden:
  50
  Så, man stänger av huvudsäkringen = kan den inte läsa av mätaren = gör en uppskattning som korrigeras nästa gång den läser av mätaren?
  Låter logiskt.
   
 16. gladisol

  gladisol Medlem

  Blev medlem:
  30 mars 2016
  Inlägg:
  89
  Mottagna gillanden:
  44
  Hej, rolig läsning , nej man stänger av huvudsäkringen för eget syfte, mätaren fjärravläsas som här hemma i Sverige, datorprogammet dom har räknar ändå med att det är förbrukat el men osäker, då lägger den til en del procent förbrukat av det normala.
   
  Kenth gillar detta.
 17. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Nja, när du bryter huvudsäkringen sjunker ju förbrukningen till 0 av helt logiska skäl o ska så förbli tills du aktiverar systemet nästa gång o under avstängd tid kan du inte bruka någon av de faciliteter du annars använder i hemmet vad det vara månde.
  Känns som systemet känner av förbrukning o när den helt uteblir uppskattas den baserat på tidigare eller efterkommande värden under mätperioden och kanske uppfattas som att mätaren fallit i koma o inte registrerat...
   
 18. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Nästa gång vi kommer ned så ska jag låta huvudbrytaren vara på men dra ur alla kontakter vilket borde ge samma effekt förutom att systemet kan kommunicera o då förhoppningsvis inte tolka avslagen huvudströmbrytare som tillfälligt mätarfel - låter lite långsökt men i vart fall värt att prova...
   
 19. Helen1

  Helen1 Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  202
  Angående uppskattade värden. Om det blir krångel med elmätaren så tar de förbrukningen för samma period året innan och det kan bli hur galet som helst.
  Då, om inte förr, får man känna på byråkratin och stelbentheten. Om jag talar av egen erfarenhet? JAAA! :mad:
  Det skedde 2015 så jag tänker inte på det mer men då var det upprorsstämning hemma.
  /Helen
   
 20. Kenth

  Kenth Aktiv medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  217
  Mottagna gillanden:
  174
  Sicket öde - turligt nog hade lägenheten stått tom en längre tid men finns säkert inget hinder att de går tillbaka ytterligare...
  Stelbentheten ligger nog inbyggd o ingår säkert i introduktionskursen för nyanställda + sitter förmodligen även i väggarna o man kan nog lätt utgå ifrån att i det fall jag går vidare till industriministeriet o klagar på en överdebitering av ynka dryga 14 kWh så lär prioriteringen vara minimal. Påminner lite granna om att när man tidigare reklamerade försvunna försändelser på posten så blev man hänvisad till riksdag/regering som sista instans.
  Jag rankas säkert på elbolaget som något liknande en rättshaverist o var bara en slump att jag upptäckte då man i normalfallet, kastar ett öga på räkning, suckar över hur dyrt allt blivit, betalar o ser glad ut. I.o.f. behöver man inte se glad ut men betala måste man.
  Upprinnelsen var att grannarna på landet som også har en lägenhet i Spanien vurmade för att vi skulle ansluta till dag- o nattaxa då deras förbrukning sjunkit rejält o därför plockade jag ut timstatistiken o upptäckte då feldebiteringarna.
  De tillbringar c:a 6 mån i Spanien under vinterhalvåret o kör tvättmaskinen på timer som sparkar igång på natten till grannarna under odelade glädje o likaså VV-beredaren som enligt utsago håller varmvatten hela dan. Hur de hanterar värmekällorna vet jag inte men lär bli varse när vi besöker dom i höst o kanske ligger det en knippa hopprep i hallen + en trave ponchos :)
   
 21. Helen1

  Helen1 Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  202
  Jag fick beskedet att de endast kan gå ett år tillbaka.
  Vi kör tvätt- och diskmaskin på morgnarna/förmiddagarna, ej nätterna. Vi vill inte riktigt utsätta oss för den typen av glädje från grannarna. Även dammsugaren och ev. annat används då.

  Haha, lycka till med hopprepen! ;)
  /Helen
   

Dela sidan

Laddar...