Bra sätt att lära sig spanska?

Diskussion i 'Spanska språket' startad av Katt arina, 7 juni 2017.

 1. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  407
  Jag har gett mig den på att lära mig hyfsad spanska. Läste spanska ett par år på gymnasiet för sisådär 35 år sen. Mycket av det är naturligtvis borta. Men med hjälp av den lilla grunden, särskilt gällande meningsuppbyggnad, språkmelodi m.m. och med hjälp av Google translate som fyller på glosorna försöker jag hanka mig fram. Jag konverserar med min dåliga spanska i affärer m.m. Det fungerar hjälpligt med endast spansktalande, engelsktalande försöker ändra samtalet till engelska, varvid jag pratar på haltande spanska och de svarar på halvhaltande engelska. Men jag tror ju att språk måste användas för att läras och fortsätter envisas.
  Nu i sommar ska jag på egen hand fräscha upp grammatiken med hjälp av läroböcker och språkkurs på cd-skivor.

  Finns det någon som har ett bra tips på hur man går vidare att utveckla språket? Hur har ni som lyckats lära er spanska på riktigt gjort?

  I affärerna blir ju konversationerna ganska likartade och bidrar inte till fortsatt utveckling. De enda spanjorer jag känner är de vi hyr av, och de träffar vi sällan. Finns det någon konversationsgrupp eller liknande för såna som mig att ansluta sig till?
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  907
  Mottagna gillanden:
  237
  Inte direkt några tips, har bara kört gratisversionen av babbel på nätet. Plågar mig gärna igenom artiklar i spanska dagstidningar, med hjälp av Google translate. Är väl uppe i ca 200 ord, men kan knappt forma ens enkla meningar.
  Fascineras dock av hur snabbt man faktiskt kan lära sig ett språk, hjälpligt iaf, bara man är fokuserad. Råkade se den här videon (som visserligen gäller turkiska, men ändå):
  https://www.babbel.com/en/magazine/turkish-challenge
   
 4. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  407
  Spanska dagstidningar såklart! Ska genast börja köpa såna. Långsamt tragglande krävs nog för att komma igenom dem.

  Jag fick ju upp lite av mina bortglömda grunder plus lite nya ord vid flytten hit, då jag tragglade mig igenom myndigheters sidor för att på egen hand klara ut alla formaliteter.
  De böcker och cd-skivor jag har är någon form av spanskkurs, övertagit dem av sonen från när han bodde i Spanien ett tag.

  Det ÄR svårt att lära nya språk på äldre där... För att ord inte ska försvinna ut lika fort som det kom in krävs att de används, om och om igen. Det är därför min tanke är att en konversationsgrupp vore bra. Finns det såna?
   
 5. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.083
  Mottagna gillanden:
  905
  Hej Katt arina!
  Ja inte är det lätt och hur länge man än bor så blir språket inte flytande men vem kan kräva det. Även dom som
  är födda i landet eller bott 30-40 år men har svensk bakgrund har ofta något som avviker...
  Mest vår speciella betoning...
  Allra bäst att lära sig är dels att plugga glosor i mängder...annars stannar ju konversationen upp...
  Mina favorituttryck är "Como se dice eller como se llama" om jag tappar ord eller inte kan förklara. "Hur säger man"
  eller " vad heter det".. Då fyller dom i åt en :p
  Jag försöker följa tidningen El Información varje morgon...Vega baja-omr som vi tillhör...Men som alla tidningar så skrivs det
  ju "populäruttryck" som nästan är omöjligt att översätta. Samt så ordrikt så man får vila emellan och ta nya tag.
  Google översätt är ofta dåligt.
  Konversation är bäst om man har lite grunder...Det hade jag ju dagligen i många år
  Men alla kan ju inte skaffa sig spansk sambo :D Man blir tvingad att prata...
  Alicante verkar att ha många som har kurser för extranjeros, conversación.
  https://www.tusclasesparticulares.com/conversacion/espanol-para-extranjeros/alicante/

  Chao P
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  407
  Kollade in de kurserna, men de kostar 10-15 euro per person och timme. I längden blir det för dyrt.
  Jag ska fundera på om det på något sätt går att få ihop någon typ av konversationsgrupp, kanske i någon förenings regi. Om fler intresserade finns. Men för det krävs kanske ändå någon som är spansktalande är med och kan rätta oss andra stackare. Men det kanske inte krävs att det är en lärarutbildad eller ens en som kan engelska/svenska.
   
  Last edited: 8 juni 2017
 8. hydrolift

  hydrolift Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 november 2012
  Inlägg:
  214
  Mottagna gillanden:
  121
  Podcast på mobilen när du är ute o går. En riktigt bra heter "Notes in Spanish" med Ben Curtis o Marina Diez. Gratis beginners o intermediate. Har tyvärr ingen länk.

  Ett ganska enkelt o avslappnat sätt att lära sig. Rekommenderas varmt.

  Ps. Tror nog en kombination av flera sätt är bäst. Råpluggar du t ex även verb o annat som komplement så går det säkert fortare.
   
 9. Jurist GranCanaria

  Jurist GranCanaria Ny medlem

  Blev medlem:
  8 juni 2017
  Inlägg:
  2
  Mottagna gillanden:
  0
  Att lyssna så mycket som möjligt på spanska är en nyckel till att lära sig språket. Lär dig ord och titta på tv-serier. Hav förtröstan även om du inte förstår allt så kommer örat med tiden att vänja sig med språkmelodin. Tålamod är nyckeln.
  Lycka till!
   
 10. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Dagstidningen köper man inte, den läser man dagligen tillsammans med en kopp kaffe på en bar. Artiklarna ger kunskap om vad som händer och utökar samtidigt ordförrådet. En prenumeration av National Geographic är heller inte fel. Då har man en hel månad på sig innan nästa tidning kommer. En ordlista i mobilen är ett måste, jag har Nordstedts ordbok. Google översättning är ett dåligt skämt!
  Man måste ha en grammatik skriven på svenska. Jag köpte för länge sedan en bok ”conjugación verbal de la lengua española”, mycket bra! Där finns de 99 verbformerna. Sedan gäller det att lyssna och prata. Idag skall vi ta med en vän i byn på en kortare utflykt. Han går illa och brukar bli sittande några timmar på en uteservering. Han behöver omväxling och vi gillar att lyssna till hans berättelser om hur det var att jobba i Venezuela och bygga linbanan på El Teide. Man måste själv ta initiativ. Det man lär sig mest på är felen man gör. Nu skall jag besvara ett mail - på spanska…
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  407
  Håller med om att Google är väldigt bristfällig, men den är lättillgänglig i mobilen. Som tur är har jag köpt ett riktigt lexikon också. Får börja använda det oftare.
  Det där med lyssna också. Försöker någon gång köra spansk TV men snappar bara upp vissa ord i det snabba pratet. Tillräckligt för att förstå sammanhanget, men inte vad de faktiskt säger. Barnprogram kanske vore en idé att börja med?
  Jag får leta reda på någon bar inne i närmsta orten, där bor fortfarande mest spanjorer.
   
 13. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  NETFLIX är bra om man tycker att spanjorer pratar för fort på TV. Man trycker på paus-knappen och läser texten i lugn och ro. Det finns flera spännande välgjorda serier på spanska.
  Det kostar inget att testa (om man har ADSL eller fiber) https://www.netflix.com/es/
   
 14. Canopus

  Canopus Aktiv medlem

  Blev medlem:
  20 augusti 2014
  Inlägg:
  178
  Mottagna gillanden:
  205
  Apropå Google Translate - jag håller med om att när man översätter från spanska till svenska blir resultatet ofta ren rappakalja. Sannolikt är det omvända lika sant (mina bristfälliga kunskaper i spanska gör att jag inte kan avgöra det lika enkelt). Men eftersom Google Translate nästan alltid översätter via engelska finns det alltså två felkällor.

  Min lösning är att översätta från spanska till engelska och från engelska till spanska. Översättningar från spanska till engelska ger ofta ett fullt förståeligt resultat och jag antar att även det omvända fungerar ungefär lika bra. Så vad jag har gjort för att bättre lära mig språket är att översätta spanska dagstidningar som ligger online till engelska via Google Translate och sedan ha originalet kvar under en annan tabb i webbläsaren. Då kan jag läsa den spanska texten och snabbt söka upp de ord eller meningar jag inte förstår på engelska.

  Tydligen håller Google på att övergå till en annan typ av maskinöversättning som inte behöver ett mellanliggande språk. Man får hoppas att det med tiden ger bättre direktöversättningar. Men tills dess.
   
 15. Louis

  Louis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  7 februari 2013
  Inlägg:
  580
  Mottagna gillanden:
  55
  Jag och hustrun gick 4 terminer på medborgarskolan och läste spanska,vilket traglande på kvällar samt helger var det läxor,kul men jobbigt.Då vi inte har spansktalande vänner samt vistas i Spanien 2-3 veckor per år insåg vi att det var meningslöst.Läsa enkla texter går bra,men inte konversera med dessa snabbpratande spanjorer,så vi klarar oss bra med engelska samt är lite för gamla att traggla med detta (snart pensionärer)
   
 16. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  407
  Vi har bott här sedan augusti förra året och bli kvar 2018 ut. Dessvärre har vi redan kommit fram till att vi vill bo i Spanien även i fortsättningen, och då inte vänta till pension. Vi har redan sålt vårt boende i Sverige och den vägen fått loss kapital.

  Nu studerar vi (50+) och skapar egentligen kompetensgrunden för eget företagande inom e-handel eller it. Jag har ett svenskt jobb att gå tillbaka till under tiden ett företag byggs upp av maken med min support. Det ska vara baserat i Sverige men möjligt att huvudsakligen driva från Spanien. Så snart vi har något som går runt flyttar vi tillbaka till Spanien.
  Och då går det inte att komma runt behovet av språkkompetensen, om man ska kunna leva hyfsat självständigt vardagsliv.
   
 17. Peztis

  Peztis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  23 januari 2012
  Inlägg:
  794
  Mottagna gillanden:
  112
  Precis som du så läste jag spanska några år i gymnasiet men det är ju gaaanska många år sedan.

  Jag älskar ju Duolingo! Några lektioner varje dag och jag lär mig något hela tiden (webversinen är bäst men att ha appen i telefon och på platta är bra för då kan man träna lite när det passar). Tinycards för att lära mig ännu mer ord. Men det räcker så klart inte långt utan man måste kombinera med alla olika slags varianter. Titta på serien Extr@ Español, 13 avsnitt på YouTube, den är jättebra och skoj! Läs tidningar i ämnen som du är intresserade av, jag köper t ex trädgårds- och matlagningstidningar. Korta notiser är lättare att förstå än långa texter. Någonstans ska man ju börja.

  Jag har påbörjat en lista med en massa tv-program man kan se via internet men just nu verkar den ha gömt sig på min dator någonstans. Eller bakom molen som sitter där i himlen i dag. Återkommer med den om intresse finns.

  I sommar ska vi plugga mer, vi ska försöka hitta någon som kan komma hem till oss och ha lite privatlektioner i familjen.
   
 18. Peztis

  Peztis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  23 januari 2012
  Inlägg:
  794
  Mottagna gillanden:
  112
  Hittade den, hade döpt den lite konstig!
  Jag har inte sett dessa annat ön Extr@ utan jag har bara snappat upp här och där och klistrat in i listan. Har ni sett eller när ni ser, berätta gärna om dem!


  Språkkursserier

  News in slow Spanish
  https://www.newsinslowspanish.com/

  Mi vida loca
  http://www.bbc.co.uk/languages/spanish/mividaloca/

  La Catrina
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLg5ew-Zizklz4-fMnP93HqTzIzR1IuGR-

  Extr@


  Hablemos español
  https://www.youtube.com/channel/UCbJk_ji3VfQ3RQDjTVPcQ7g/playlists

  Lingus
  http://www.lingus.tv/
  https://www.youtube.com/user/LingusTV

  Eres tú, Maria?
  Episodio 1
  Episodio 2
  Episodio 3
  Episodio 4
  Episodio 5 http://vimeo.com/38217411
  Episodio 6 http://vimeo.com/40567326
  Episodio 7 http://vimeo.com/40567387
  Episodio 8 http://vimeo.com/40567406
  Episodio 9 http://vimeo.com/40567431
  Episodio 10 https://www.youtube.com/watch?v=JNY_jOke7zk


  TV-serier (vanliga)

  La sciencia del absurdo
  Säsong 1 https://www.youtube.com/playlist?list=PLREs4caZ1bKnFauQ1q0G2xu9DVeGspCze
  Säsong 2 https://www.youtube.com/playlist?list=PLREs4caZ1bKnviel6ErJwOwJXtDT35gUu

  Cuéntame cómo pasó (aka Cuéntame)
  Life and adventures of a Spanish middle-class family in the late 1960s, 1970s and 1980s
  http://www.rtve.es/television/cuentame/temporada-1/

  Ministerio del Tiempo
  http://www.rtve.es/television/ministerio-del-tiempo/

  El Tiempo Entre Costuras - The Time in Between
  http://www.atresplayer.com/televisi...orada-1/capitulo-1-captulo_2015072000273.html

  Destinos - reseprogram
  https://www.youtube.com/user/Destinostvcr/playlists

  Destinos - går inte i Spanien
  http://www.learner.org/resources/series75.html

  EchufeTV - korta videor, driver på spanska
  https://www.youtube.com/user/enchufetv

  Isabel
  http://www.rtve.es/television/isabel-la-catolica/primer-capitulo/

  Olika spanska filmer och serier
  https://es.tviso.com/
   
  DiBo, Marsipankatten, MrLinkan och 5 andra gillar detta.
 19. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  407
  Oj, vad mycket bra länkar! Jag får ladda ner en kurs och lyssna på vid poolen om dagarna (börjar nog med den jag ärvde av sonen) och alternera med tidningar. Och sen köra youtube, vimeo och tv-serier på TV på kvällarna. När jag inte är ute på bygden och upplever Spanien och testar mina språkkunskaper vill säga. Jag har ju för första gången i mitt vuxna liv SOMMARLOV i tolv veckor och tänkte hårdköra under den tiden.
   
  Peztis och erkki gillar detta.
 20. Svenne Apelsin

  Svenne Apelsin Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 oktober 2016
  Inlägg:
  185
  Mottagna gillanden:
  74
 21. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  460
  Mottagna gillanden:
  407
  Ha ha...och ha lite kul samtidigt i alla fall...
   
 22. Piedad Gonzalez

  Piedad Gonzalez Ny medlem

  Blev medlem:
  10 juni 2017
  Inlägg:
  5
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej Katt arina ,
  Min man och jag har pratat om att göra något för svenskar nere i Torrevieja området när det behövs tolkhjälp m.m.
  Vi är glada att behovet verkar finnas och vi båda pratar flytande spanska och svenska.
  Med vänlig hälsning
  Piedad
   
 23. Svenne Apelsin

  Svenne Apelsin Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 oktober 2016
  Inlägg:
  185
  Mottagna gillanden:
  74
  Nu underdrev jag kanske lite.
  Minst en av serierna man hittar där, påminner om man när man pluggade glosor i
  engelska, tyska eller franska för ett antal decennier sedan. Fast roligare. Om
  något inte är tråkigt eller om man har ett problem att lösa. Ja, då kan man
  glömma bort tiden och hålla på alldeles för länge.  Det där med stämpelkort fattade jag aldrig riktigt...
  Tillsägelser både för både + och - ...
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...