Böcker om Spanien

Diskussion i 'Spanien' startad av rocio, 4 augusti 2014.

 1. rocio

  rocio Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 mars 2012
  Inlägg:
  1.500
  Mottagna gillanden:
  18
  Finns det någon som har tips på skönlitteratur där handlingen utspelas i Spanien, och där man kan få en inblick i spanskt vardagsliv, förr och nu? Det måste vara med svensk översättning, annars ger jag upp efter första kapitlet :(. Gärna med handlingen förlagd till spanska inbördeskriget, typ Ernest Hemingway:"Klockan klämtar för dig". Carlos Ruiz Zafon:"Vindens skugga" var också mycket bra (utspelas i Barcelona).
  Som sagt, det är skönlitteratur jag är ute efter, inga högtravande, långtråkiga verk utan lite mer lättlästa romaner. Vi kanske kan tipsa varandra, vi som både älskar att läsa böcker i allmänhet, och som är intresserade av Spanien i synnerhet. Finns det några förslag på lämpliga böcker?
  rocio
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Ran22

  Ran22 Ny medlem

  Blev medlem:
  8 januari 2013
  Inlägg:
  129
  Mottagna gillanden:
  4
  En intressant författare är Dulce Chacon (med accenttecken över o).
  Sök på namnet så hittar du flera romaner om Francotiden. Jag har bara läst Den sovande rösten.
  Fler tips tas tacksamt emot :)
   
 4. Emmisdemmis

  Emmisdemmis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  18 mars 2013
  Inlägg:
  259
  Mottagna gillanden:
  31
  Hej,
  Jag kan bara komma på en som jag har läst.
  Det är Pesetas av Mons Kallentoft.
  Den utspelar sig på 90-talet, så inget historiskt perspektiv.
  Jag tycker den var läsvärd.
  Roligt med fler boktips och lära sig mer om landet.
  Trevlig kväll hälsar Emma :)
   
 5. golfman

  golfman Medlem

  Blev medlem:
  2 maj 2013
  Inlägg:
  93
  Mottagna gillanden:
  2
  Prøv en forfatt som heter Ildefonso Falcone, han har bl.a skrevet "Havets katedral" og "Fatimas Hånd". Handlingen er lagt til middelalderens Spania og veldig godt skrevet. Lykke til spainsmile
   
 6. AndersÖ

  AndersÖ Ny medlem

  Blev medlem:
  27 juni 2013
  Inlägg:
  166
  Mottagna gillanden:
  1
  Du kanske kan hitta något på min boklista på min hemsida MallorcBo.
  Det mesta handlar om Mallorca men även Spanien. Majoriteten är dock på engelska sorry därför att det är det språk som flest böcker om Mallorca är skrivet på.

  Anders
   
 7. Don Pedro

  Don Pedro Medlem

  Blev medlem:
  20 juni 2018
  Inlägg:
  13
  Mottagna gillanden:
  40
  Väcker denna gamla tråd till liv igen...
  Har nyss börjat plöja igenom 3:e och omarbetade utgåvan (Kom ut i februari) av Thomas Gustavssons Spanien, en färd genom historien. Mycket intressant och läsvärd och ett bra samlingsverk för den som vill lära känna Spaniens dramatiska färd genom historien.

  bok.jpg

  Kom gärna med andra lästips om Spanien eller god läsning av spanska författare. Kanske behövs då vi snart sitter i karantän allihopa...
   

  Bifogade filer:

  • bok.jpg
   bok.jpg
   Filstorlek:
   226,2 KB
   Visningar:
   26
  Los Suecos gillar detta.
 8. Svenne Apelsin

  Svenne Apelsin Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 oktober 2016
  Inlägg:
  184
  Mottagna gillanden:
  74
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Vindens_skugga
  https://es.wikipedia.org/wiki/La_sombra_del_viento

  Hittepå när det är som bäst. Finns säkert några korn av sanning också.
  Mannaminnet är som bekant kort, men jag tror att jag läst fler böcker som utspelar sig efter varandra. Minst två. De har dock hamnat i diverse bokhyllor på orter mer söderut, efter en snabbkoll i min bokhylla hemmavid.

  Tillägg:
  Jag noterade just att det skall finnas fyra i serien. Jag tror att jag läst två eller tre. De jag antagligen inte läst blir kanske inköpta vid ett senare tillfälle. I nuläget har jag en trave andra böcker att läsa.

  'Domardansen' kan jag rekommendera. Det värsta är ju att det är baserat på fakta. Men, det hände i Sverige strax före andra världskriget och några år därefter. Så kanske fel forum för den boken.
   
  Last edited: 11 mars 2020
  Don Pedro gillar detta.
 9. stigbo

  stigbo Medlem

  Blev medlem:
  20 november 2012
  Inlägg:
  34
  Mottagna gillanden:
  4
  Ännu ett boktips! Obegripligt hur man kan skriva så här utan att ha varit med i inbördeskriget själv. Rekommenderas verkligen.

  Från förlagets hemsida:
  Att skjuta hästar
  Kjell Eriksson

  ALFONS ANDERSSON befinner sig i ett isande helvete. Platsen är Spanien i februari 1938. Han fruktar för sitt liv. Framför sig har han en kulspruteskytt, bakom sig en sårad kamrat som ropar efter hjälp. Det är snö och bitande vind i bergen. Han har »lärt sig att frysa« i de uppländska skogarna, men detta är en kyla som går utöver allt annat han upplevt.
  1936 hade general Franco gjort uppror mot den demokratiskt valda republikanska regeringen. Tre år av inbördeskrig, och därefter decennier av fascistiskt styre, följde. Alfons Andersson var en de tiotusentals som från hela världen frivilligt reste till Spanien för att ansluta sig till de Internationella Brigaderna. Många blev kvar i den spanska jorden.
  Femtio år senare plockar Alfons Andersson fram sina nötta dagböcker från Spanien. Det är stundtals plågsam läsning, men fram stiger de gamla kamraterna och påminner om att kampen mot fascismen var nödvändig att föra.
  Att skjuta hästar är en svindlande roman som följer en grupp brigadister i reträtten genom Aragonien, fram till floden Ebro. Det är en strapatsrik och farofylld marsch där vänskap och politiska lojaliteter ställs på hårda prov.
  Kjell Erikssons på en gång brutala och vackra skildring av ett krig visar hur mycket människor kan vara beredda att offra och hur mycket vi kan göra i solidaritet med varandra om vi bestämmer oss för det.
  Citerat från Ordfront förlags hemsida.
   
  Last edited: 13 mars 2020
  Don Pedro och Kjell Fohrman gillar detta.
 10. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  414
  Mottagna gillanden:
  519
  Flera utmärkta rekommendationer på böcker som jag absolut måste läsa - tack för tipsen

  Strax innan jag åkte ner till Torrevieja läste jag också en bok som skrivits av Kerstin Gustafsson Figueroas och som till stor del handlar om hennes pappa Erik Gustafsson som var en av många svenska spanienfrivilliga (dvs de som stred för demokratin i Spanien och emot Franco). Boken som heter Farsan, kriget, Spanien och jag var mycket intressant och gav mycket info och kan absolut rekommenderas.
  Själv var jag i början av 70-talet (fortfarande under Franco-eran) mycket aktiv i en "Spanien-förening" som aktivt informerade om vad som då hände i Spanien och om fascismens offer i Spanien. Vi hade då också en "spansk" klubb i Göteborg där vi träffades och umgicks och bland "vi" fanns då förutom svenskar även spanjorer som var politiska flyktingar från Spanien och även en del "gamlingar" som varit Spanienfrivilliga. Det blev många intressanta pratstunder med dessa även om de som varit med i inbördeskriget inte gärna pratade om det helvete de hade upplevt. Lite samma "problem" (dvs att få de som upplevt helvetet att prata om det) råkar också Kerstin ut för när hon intervjuar spanienfrivilliga i sin bok. Om jag fattat det rätt så är det också ofta svårt att få de judar som upplevt koncentrationslägren i Tyskland att nu i efterhand prata om sina upplevelser.
  Och information behövs för att vi skall dra lärdom av det förgångna och samma helvete inte skall inträffa igen.
   
  Don Pedro gillar detta.
 11. Svenne Apelsin

  Svenne Apelsin Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 oktober 2016
  Inlägg:
  184
  Mottagna gillanden:
  74
  Verkar finnas lite olika åsikter om den boken.
  https://www.hn.se/nöje/böcker/gubbigt-och-gränsande-till-plagiat-1.1858142
   
 12. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  414
  Mottagna gillanden:
  519
  Har inte läst just denna bok av Kjell Eriksson, men flera andra och de har varit riktigt bra.
  Det verkar ju också underligt när Hallands Nyheter ger boken epitetet "...proletärskildringar som följer den sovjetkommunistiska partilinjen" för när man googlar på Kjell Erikssons namn så står det att han en gång var medlem i SKP och det var ju ett "maoistiskt parti" som verkligen avskydde allt med "Sovjetkommunismen"....... men Hallands Nyheter är nog inte en alltför trovärdig källa enligt min erfarenhet. För ett antal år sedan så hade det på sin hemsida direkt kopierat text och snott bilder från min hemsida (om akvariefiskar) och när jag påpekade för dom att materialet de använde var snott så sa de bara: stäm oss då om du inte gillar det. Naturligtvis vågar man inte som en enskild småföretagare stämma en av Sveriges största mediekoncerner. Men att de i sin recension anklagar Kjell Eriksson för plagiat blir lite som när "Tjuven ropar - ta fast tjuven"

  Hur som helst - skaffa boken själv (köp eller låna på ett bibliotek) och skaffa dig en egen uppfattning - det tänker jag göra
   
  Last edited: 20 mars 2020
 13. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  887
  Mottagna gillanden:
  222
  Sambon läser nu Alf Henriksons Ett hus i Spanien och kluckar gott emellanåt. Henrikson borde vara känd för detta tynande forums skara som jag tror är i "rätt" åldersgrupp. Som varande litteraturvetare är AH för mig mest känd som språklig ekvilibrist, men han skrev också en o annan skönlitterär bok. Ett hus i Spanien är ett sådant exempel där huvudpersonen, en nybliven pensionär, köper ett stadshus i Altea. Sambon säger att boken bitvis är kul, men att förståelse för hur ett fastighetsköp går till är kraftigt förenklad. I vilket fall visar sig huset (som köps för 30 000 riksdaler) ruva på en arkeologiskt intressant grund som får huvudpersonen att fara ut i historiska betraktelser och smått dementa tankegångar. Boken är något omständlig, men läsvärd för sin språkliga påhittighet och för att den ger en inblick i 70-talets Spanien. Hus i spanien3.jpg Hus i spanien2.jpg Hus i spanien1.jpg
   
  Los Suecos, Canopus, Don Pedro och 1 annan gillar detta.
 14. Los Suecos

  Los Suecos Känd medlem

  Blev medlem:
  2 mars 2015
  Inlägg:
  397
  Mottagna gillanden:
  267
  Tack för tipset, vi har just ett stadshus som är en del av Alteas gamla stadsmur.

  Fick tag i boken på Bokbörsen, som nu är beställd.

  Som sagt tack.

  Tommy
   
  mixt gillar detta.
 15. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  363
  Mottagna gillanden:
  397
  För många år sedan innan jag bestämde mig för att flytta ner läste jag "Andalusiska citroner" av Chris Stewart, före detta trummis i rockbandet Genesis. En bok som handlar en hel del om det Spanien som jag lever i, bortom turistorterna – humoristisk bok som är värd att läsa.
  9789137119557_200x_andalusiska-citroner-ett-nytt-liv-uppe-i-bergen-utanfor-granada.jpeg
   
  Don Pedro, Kjell Fohrman och mixt gillar detta.
 16. Los Suecos

  Los Suecos Känd medlem

  Blev medlem:
  2 mars 2015
  Inlägg:
  397
  Mottagna gillanden:
  267
  Tack för tipset, idag kom boken
  image.jpg
  TommyD
   
 17. Michael Backman

  Michael Backman Ny medlem

  Blev medlem:
  18 februari 2020
  Inlägg:
  14
  Mottagna gillanden:
  12
  Du nämnde Hemingways i början, men han har ju även skrivit " Och solen har sin gång" som delvis handlar om tjurrusningen i Pamplona. Jag blev mycket inspirerad och fascinerad över hans skildringar från de norra delarna av Spanien. För övrigt en mycket bra bok dessutom. Finns som ljudbok med Stefan Sauk som uppläsare, han gör det fantastiskt (Storytell)
   
  Last edited: 21 april 2020
  Kjell Fohrman gillar detta.

Dela sidan

Laddar...