Arbetslösheten skyhög

Diskussion i 'Spanien Fakta' startad av Preciosa, 4 januari 2013.

  1. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    4.848.723 var arbetslösa sista dec 2012. Den högsta siffran
    sen mätningen började 1996. Enl INEM.
    Arbetslösa utlänningar var 612.050 personer.

    Källa som förmedlat detta: Skandinaviska Bladet.


    P think
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. McAber

    McAber Ny medlem

    Blev medlem:
    22 december 2011
    Inlägg:
    473
    Mottagna gillanden:
    13
    Det ser verkligen bistert ut.
    Ett slags kordiskknut, då Spanien inte kan devalvera och på det sättet få fart på exporten. Att svälta sig ur krisen är hopplöst och plågan blir utdragen.
    Det som förbryllar mig i den Spanaka situationen är trots att arbetslösheten ökar och eländet fördjupas, så förblir inflationen relativ hög! Hur i allsin dag är detta möjligt? Ni som lever där, ökar priserna verkligen? Jag vet att inflationen är en sammanställning av alla kostnader, och därför borde tex raset på fastighetspriser påverkat statistiken och därmed borde prisökningarna i dagligvaror vara ännu högre än inflationssiffran.
     
  4. gustav

    gustav Ny medlem

    Blev medlem:
    15 januari 2008
    Inlägg:
    180
    Mottagna gillanden:
    0
    jo skulle vara intressant att höra en lite mer makroekonomisk analys på det aktuella läget.

    Hur stor sig Spanien mot Grekland, Portugal och Italien i den aktuella krisen?

    (du menar gordisk knut va :) )
     
  5. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Ja, kunde Spaniens och övriga Europas problem lösas med att hacka av den gordiska knuten så vore det ju bra.

    Är det inte så att inflationen oftast ökar när det föreligger en 1) stark efterfrågan, 2) kraftiga prisökningar och 3) ökning av penningmängden? Motsatsen skulle ju påverka siffrorna i motsatt riktning.

    Jag håller med om att hög arbetslöshet borde minska inflationen genom att den skulle påverkas genom 1)? Om fastighetspriser finns med i korgen borde de påverka inflationen nedåt som du skriver. Vet du hur man räknar fram detta? Baserar man sig på försålda objekt (dvs tomma osålda fastigheter påverkar inte det hela)?

    Kanske inflationen i Spanien, som ändå ligger under 3%, skulle kunnat vara ännu högre om det var full fart på ekonomin? Hur stor var den före krisen?

    Ja, inte vet jag. Någon annan som har en idé?
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Cina

    Cina Ny medlem

    Blev medlem:
    4 augusti 2009
    Inlägg:
    40
    Mottagna gillanden:
    2
    Arbetslösheten i Spanien är helt klart ett stort problem, men det är även den höga andelen av svartjobb. Har många gånger reflekterat över hur många restauranger det finns bara i Costa Blanca regionen som ägs av utlänningar (britter, kineser, ja svenskar med för den delen) och som enbart har utlänningar anställda.. Spanska regeringen och motsvarigheten till vårt arbetsmarknadsdepartement, borde kanske fundera över detta... Kan en arbetsmarknadsutbildning av spanjorer i engelska, att vara serviceminded och i serviceyrken/restaurangyrken + en regel att minst var 3:e anställd ska vara en spanjor råda viss bot på problemet???
    Att därutöver ha en bättre koll på att staten får in sina skatter skulle skapa fler arbetstillfällen och mer pengar i statskassan som Spanien så väl behöver. Det handlar inte om att införa nya skatter utan att var och en ska betala och göra rätt för sig.
    Kanske inte löser hela problemet, men kan vara en del i lösningen...
     
    kimmen gillar detta.
  8. Anna Malaga

    Anna Malaga Ny medlem

    Blev medlem:
    31 maj 2011
    Inlägg:
    349
    Mottagna gillanden:
    11
    Allt har blivit dyrare eftersom momsen har gâtt upp, men det är inte dagligvaror som är sâ mycket dyrare, utan saker som inte konsumenten kan pâverka och därför inte pâverkas av efterfrâgan. Dels bensinen och dels allt som regeringen och kommunerna/landstingen höjer. El, vatten, gas, utbildning, transport etc etc etc..
     
  9. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Jag skrev: ”Om fastighetspriser finns med i korgen borde de påverka inflationen nedåt som du skriver. Vet du hur man räknar fram detta? Baserar man sig på försålda objekt (dvs tomma osålda fastigheter påverkar inte det hela)?

    Efter att ha tittat lite flyktigt på Europeiska Centralbankens webbsidor så kommer jag fram till att fastighetspriserna överhuvudtaget inte ingår i vad man i dagligt tal kallar inflation. (Men det måste ju finnas en siffra för fastighetsmarknaden också, eller...). Kanske någon annan kan mer om detta.

    En hel del matnyttigt får man om man läser dessa länkar.

    Vad är inflation? (Sidan kan ändras till svenska också. Nästan längst upp till höger)
    http://www.ecb.int/ecb/educational/hicp/html/index.en.html

    Om statistik
    http://www.ecb.int/ecb/educational/hicp/html/index.en.html

    Vilka produkter som ingår vid fastställande av inflationen och olika länders siffror
    http://www.ecb.int/stats/prices/hicp/html/hicp_coicop_anr_2012-11.en.html
     
  10. McAber

    McAber Ny medlem

    Blev medlem:
    22 december 2011
    Inlägg:
    473
    Mottagna gillanden:
    13
    Jag vet att färsk statistik gällande hela EU ger 2.2% inflation.
    Men gåtan är likadan där eftersom tillväxten är negativ och arbetslösheten växande. Kanske är de så att energiskatter mm avgifter gör så pass mycket?
    I en "normal" ekonomi skall ju inflationen sjunka när arbetslösheten ökar.
    Jag vet också att världspriserna på baslivmedel, vete, mm. har ökat kraftigt
    (mest pga. spekulationerna) men också att man gör olja av mat.
     
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Ja, du tänker säkert på den s.k. Phillipskurvan, som spikades i början av 60-talet men, som senare diskuterats och kritiserats bl.a. av Milton Friedman. Jag tror inte att förhållandet inflation-arbetslöshet numera är skrivet i sten.

    Det här med ekonomi är inte lätt men ack så intressant. Jag skulle vilja rekommendera två pocketböcker: Nationalekonomi för nyfikna: Gunnar Örn och Vad är pengar?: Andreas Cervenka
     
  13. McAber

    McAber Ny medlem

    Blev medlem:
    22 december 2011
    Inlägg:
    473
    Mottagna gillanden:
    13
    Nej, jag tänker inte på några kurvor från 60 talet, utan vanliga samband som baseras på sunt förnuft. Är folk utan arbete, eller fruktar att förlora sina jobb så är man försiktigare med utgifter. I sådana lägen är också bankerna ovilliga att låna pengar till konsumtion. Detta i stor skala borde minska inflationen.
    Sedan är jag rent allmänt lite less på dessa Harward proffessorer som dikterar världens ekonomi. De har alla läst samma bok. Nobel priset krönar sanningen.
    Alla rusar åt samma håll. Få ekonomer vågar tänka självständigt, även om jag förstår att terminologin bör vara den samma.
    Ser man på det ur macroperspektivet så verkar det nu att USA skall konsumera världen ur krisen, alla andra skall spara.
     
  14. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Om jag förstått det rätt, var ju frågan från början hur är det är möjligt att inflationen är så hög i Spanien trots den höga arbetslösheten samt att raset på fastighetspriser borde ha påverkat inflationsstatistiken (dvs givit en lägre inflationssiffra) varför prisökningen på dagligvaror härigenom egentligen borde vara ännu högre än vad inflationssiffran visar.

    Vi har väl nu konstaterat att fastighetspriserna inte påverkar inflationssiffran, eftersom de inte är med inflationsberäkningarna.

    Du skriver sen: ”Är folk utan arbete, eller fruktar att förlora sina jobb så är man försiktigare med utgifter. I sådana lägen är också bankerna ovilliga att låna pengar till konsumtion. Detta i stor skala borde minska inflationen”. Det stämmer säkert och jag tror att inflationen skulle ha varit ännu högre om detta inte varit fallet.

    Men det finns ju annat än arbetslöshet som påverkar inflationen.

    Anna Malaga har pekat på prishöjningar av varor och tjänster som man inte kan vara utan; inte minst moms-höjningen även om den kanske kommer att slå igenom först i år. Tar man bara ut några av dessa från
    http://www.ecb.int/stats/prices/hicp/html/hicp_coicop_anr_2012-11.en.html finner man att olja och fetter ökat med 13.2, grönsaker 5.4, alkohol 5.2, vatten 7.4, sophämtning 9.4, avlopp 10, el 12.4, gas 8.8, mediciner 27.5, etc, etc. Höga siffror. Det kan också vara intressant att bara kolla vilka poster som finns med i den s.k. korgen.

    Att jag rekommenderade böckerna berodde bara på att jag själv fann dem välskrivna, lättlästa och att man inte behöver vara någon professor utan att det räcker med att ha sunt förnuft.

    Kom att tänka på professorn som frågade bondmoran: Vad är tyngst: Ett kilo järn eller ett kilo bomull? Svaret han fick var: Släpp'et på liktorn så får han väl känne.
     
  15. Skåning

    Skåning Medlem

    Blev medlem:
    29 augusti 2012
    Inlägg:
    87
    Mottagna gillanden:
    2
    Jag tycker att McAber skriver klokt o har rätt i sina funderingar. Carl har i mitt tycke fel när du ideligen konstaterar att inte fastighetspriserna skall inräknas i inflationen. Hög arbetslöshet motverkar naturligtvis inflation, då människor konsumerar mindre pga att de har mindre pengar i börsen, vilket leder till minskat köptryck. Samma gäller så klart skatte- o momshöjningar. Varför fastighetspriserna också bör sänka inflationen, är ju att människor idag får betydligt mindre summor i lån därför att bostaden är värd mindre. Banken kräver säkert också i många fall att man skall lösa en del av lånen. Och de som tvingas lämna hus o hem pga kraschen som varit, får också mindre att konsumera. Därför har raset på fastighetsmarknaden påverkat inflationen. Folk har helt enkelt mindre pengar över att konsumera för.
    Sen finns det faktorer som påverkar inflationen uppåt, tex svag Euro. Varor som köps in i annan valuta blir ju dyrare. Råvaror som kaffe, vete, kakao olja, spelar stor roll för inflationen. Stiger världsmarknadspriset på dem så spär det på inflationen.
    Håller med McAber på en punkt till. Tror inte man skall stirra sig blind på alla teorier från 60-70-talet. Marknaderna är mkt mer komplexa idag. T ex hade Sverige väldigt stark ekonomi vid kraschen 2007-2008 ( Lehman Brothers) Ändå föll kronan, trots att enl de flesta ekonomiska gamla profetsior skule kronan istället stärkas. Varför föll den: Jo marknaden ville ha en trygg hamn att luta sig mot, o då föll små valutor som SEK O GBP.Ekonomi är svårt att förstå
     
  16. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Jag är beredd att i stort sett köpa allt du skriver och inte minst att tiderna förändrats och allt blivit mer komplext.

    Du har här pekat på fler saker än arbetslöshet, som påverkar inflationen. Det kanske är svaret på McAbers fundering ”Det som förbryllar mig i den spanska situationen är trots att arbetslösheten ökar och eländet fördjupas, så förblir inflationen relativ hög”.

    Fastighetspriserna kan naturligtvis indirekt påverka inflationen, precis som du skriver, men såvitt jag förstår ingår de inte i beräkningarna som ligger till grund för inflationssiffrorna. Går elkostnader upp, ökar inflationen och går de ner, minskar inflationen. Går fastighetspriserna upp eller ner påverkar detta inte inflationssiffrorna. I alla fall inte direkt, eller är jag ute och cyklar...
     
  17. Skåning

    Skåning Medlem

    Blev medlem:
    29 augusti 2012
    Inlägg:
    87
    Mottagna gillanden:
    2
    Om du beräknar inflation med KPI så tror jag faktiskt att fastighetspriserna ingår. Använder man sig av det nya index som heter ( Har glömt namnet) så ingår inte fasighetspriserna direkt. Om jag förstått det rätt går man mer o mer bort från KPI i Europa, medan vi i Sverige o även USA använder detta index till vardags.
     
  18. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Tack för den uppgiften. Jag har kollat vidare på Webben och funnit: ”Det är vanligt förekommande med uppfattningen att fastighetspriser inte ingår i KPI, men det gör de! Kapitalstocksindex är ett index som mäter förändringen i fastighetspriser. Med fastighetspriser menas i detta sammanhang den komponent i KPI som beskriver förändringen av hushållens nedlagda kapital på småhus, räknat till anskaffningspris. Prisförändringar på hus påverkar KPI framförallt vid ägarbyten, då fastigheten säljs till ett annat pris än då den senast omsattes. Förändrade priser för nyproduktionen påverkar också”.

    Här är ett konkret exempel på vad man kan lära sig på Spanienforum. Tack alla som deltagit i denna diskussion. Jag ska nu försöka gå vidare och borra lite i inflationsproblematiken. Man har ju tid som pensionär. Hoppas ingen känner sig trampad på tårna. Tur att McAber klargjort att han/hon tycker det ska vara högt i tak.
     
  19. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    ... Men ingår fastighetspriser i den spanska inflationen???
     
  20. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Talade just med en handläggare på SCB (statistik) i Stockholm. Han menade att fastighetsbeståndet (ägarbostäder) definitivt inte är med i Spanien vid beräkningen av dess KPI.

    Han sade vidare att Sverige har en mycket låg inflation och Spanien en hög. Skulle man ha tagit hänsyn till att priserna gått ner vad gäller fastighetsbeståndet i Spanien skulle inflationen där minska och inflationen öka i Sverige med våra stigande fastighetspriserna. Att fastighetspriserna inte ingår bevisar inflationssiffrorna menade han.

    Han hänvisade också till http://www.scb.se/Pages/Standard____247972.aspx
    Metodjustering för egnahemsposten iKPI, vilken jag slutade läsa efter några minuter. Alldeles för teknisk. Skall – för min egen skull (och hjärncellernas) försöka forska vidare.
     

Dela sidan

Laddar...