Varför var det 47 grader varmt i Spanien

  • Thread starter Thread starter SolenLyser
  • Startdatum Startdatum
S

SolenLyser

Guest
1946, 1959 och 1967?
Det frågar sig Jan Ericson (m) i Ubbhult.
http://www.ericsoniubbhult.se/

”Det är varmt i Spanien just nu, en extremt jobbig värmebölja. Farlig för både människor och djur, och med ökad risk för skogsbränder. Nog för att det ofta är runt 40 grader i södra Spanien i juli, men temperaturer runt dagens 47 grader är ganska extrema. Genast framhålls detta av vissa som ett bevis på pågående klimatförändringar. Och så kan det naturligtvis vara. Klimatet har genom historien förändrats mycket dramatiskt under förhållandevis korta tidsperioder…)

Jan påpekar att man måste sätta in saker i ett historiskt perspektiv. På Teneriffa finns 21 stationer för att mäta bl.a temperaturen. Visst har vi upplevt varma dagar med calima men medelvärdet har knappt rört sig under de 73 år man har registrerat temperaturen.

 

Spanienforum

Sponsrat inlägg
Hej!
Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
Just det, sommar och en värmebölja på väg in mot Kanarieöarna. Det har jag väntat länge på så att jag kan testa min ”tallbarrkylare”.

IMG_4182.JPG

Det är samma princip som naturen använder för att försörja de flesta av öarna med vatten - fast omvänt.
Passadvindarna blåser årets flesta dagar, dock starkast om somrarna, är fuktiga och ofta molnförande. När de träffar bergskedjorna på norra Teneriffa tvingas de att stiga, kyls ner och vattenånga kondenseras till mer moln och dimma.
Dimdropparna fångas lätt upp av lagerträdens blad och av Kanarietallens stora barr, varifrån vatten sedan droppar ner på marken.
Min passadvind kommer från en 45 W fläkt, vattnet pumpas upp med en akvariepump (4W). Tallbarren fixar kylan. Detta är resultatet av en timmes kylning: 29,6 - 25,5 grader = 4 grader. Luftfuktigheten utomhus visar på 66 och ”tallbarrskylaren” blir mer effektiv när det blir torrare i luften.
Den som hittade på naturen var ganska fiffig!
 

Attachments

  • Skärmavbild 2017-07-17 kl. 16.42.57.jpg
    Skärmavbild 2017-07-17 kl. 16.42.57.jpg
    61,9 KB · Visningar: 421
Last edited by a moderator:
Nalle, detta är en prototyp. Det är första gången den testas. I butiken kommer den naturligtvis att ha guldkanter.
Kontrollerade just akvariepumpen, den drar faktiskt bara 3 W, således bara 48 W totalt. Hur mycket drar en AC?
Jo, en intressant iakttagelse. Tallbarrkylaren har en annan välgörande egenskap, den rensar luften. Vattnet i blomsterlådan var smutsigt av allt stoft som cirkulerat genom barren. Bra för astmatiker!
 
Last edited by a moderator:

Spanienforum

Sponsrat inlägg

Ett bra erbjudande

American Express SAS Eurobonus
Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK.
6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kortet är gratis & utan årsavgift.
Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
IMG_1844.JPG Samma princip således - som den gamla vattenflaskan. Bara man höll tyget blött - höll sig vattnet dricksvalt.
 
I min ungdom köpte vi färsk mjölk i glasflaskor med färgat glas. Något kylskåp hade vi inte, bara ett skafferi. Mjölkflaskan hölls kall genom att den förvarades i ett fuktat oglaserat keramikkärl. Det är samma princip som man använde i Egypten 2500 år före Kristus. Om man har några oglaserade keramikkärl kan man själv experimentera.


Ett sådant ”kylskåp” kan man ha på balkongen eller i trädgården och förvara en öl eller läsk. Ju torrare luft, desto effektivare kylning! Jag har satt upp ett keramikkärl där några ringduvor numera alltid har tillgång till friskt, kallt vatten. Ibland ser jag kroppsarbetare som bär med sig ett liknande kärl med kallt vatten. De tillverkas i Spanien.

Skärmavbild 2017-07-23 kl. 08.43.15.jpg
 
Last edited by a moderator:

Nya trådar

Back
Toppen