Utvecklingen i Torrevieja under 90 år

#1
Jag råkade få syn på två flygfoton som visade hur Torrevieja såg ut 1930 respektive 2000. Den första bilden är tagen för exakt nittio år sedan i februari 1930 och visar exempelvis hur området vid Playa del Cura verkar vara näst intill obebyggt och hur det vid Playa de los Locos i princip bara fanns en byggnad, benämnd Sanatorio (vilket jag tolkar som det mentalsjukhus där ”los locos” förvarades). Bortsett från området närmast den nuvarande marinan verkar det mesta vara orörd landsbygd. Som jämförelse har jag själv lagt till en tredje bild från Google Maps som visar hur motsvarande område ser ut idag. Jag tycker att det även är intressant att se hur mycket som skett under bara de senaste tjugo åren.

Klicka på bilden för att se en större version.

Torrevieja 1930-2020.jpg


Jag hoppas att jag inte allvarligt inkräktar på några bildrättigheter. De båda äldre flygfotona är märkta Ayuntamiento de Torrevieja och man kan tycka att kommunen borde vara intresserad av att se stadens historia spridas. Bara mina två pesetas.
 
#5
intressant. Är stor fan av historia och gamla foton.
Restaurante El Muelle har en del pà sin sida http://muellerestaurante.com/fotos-antiguas-de-torrevieja/
Väldigt intressanta bilder som du länkade till. Sträckan bort mot La Mata är nästan overklig och ser mest ut som en saltöken med ett halvdussin utkastade hus. Så annorlunda jämfört med idag. Synd att det inte fanns några årtal angivna. Det skulle faktiskt vara intressant att leta upp exakt de platser varifrån dessa foton är tagna och sedan ta motsvarande bilder idag, speciellt om man hade en drönare.
 
#6
Byt ut ortsnamnet mot den ort ni vill se och ni kanske hittar några bilder?
Jag provade med några orter, där jag varit betydligt fler gånger. Men, det blev inte så bra resultat.
https://duckduckgo.com/?q=fotos+del+pasado+puerto+de+la+cruz&t=canonical&ia=images&iax=images
Ett enkelt sätt att hitta mestadels äldre historiska bilder är att endast söka fram svartvita foton. Visst, det finns även nya svartvita och äldre i färg, men med ett svartvitt sökfilter sållas det mesta av det nyare materialet bort. Här är en variant på din länk:
https://duckduckgo.com/?q=fotos+del+torrevieja&t=canonical&iar=images&iaf=color%3AMonochrome&iax=images&ia=images

Edit: Det verkar som om man måste klicka på "Svartvit" en extra gång i denna sökmotor för att det monokroma filtret verkligen ska slå igenom på resultatet. Jaja, det är mycket här i världen som är konstigt.
 
Last edited: