Värt att notera är att kronan har varit under tian mot euro sista veckan (v43), vilket inte hänt sedan 2018. Med växlingspåslag så blir det ändå några ören över den symboliska nivån, men likväl en glad nyhet för spaniensvenskar.
Hej! Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Flytta till Spanien? - Spanienforum hjälper skandinaver att hitta rätt bostad i Spanien (utan kostnad). Hyra ut bostad i Costa del sol? - Använd vårt formulär & få hjälp med uthyrningen. Luta dig tillbaka & inkassera hyresintäkterna. Ska du sälja din bostad i Spanien? - Använd vårt formulär för en bra svensktalande kontakt som kan hjälpa dig. Behöver du juridisk rådgivning som svensk i Spanien? - Använd vårt formulär för en bra svensktalande kontakt som kan hjälpa dig. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget. Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra! PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
Det är tur för det här med valutakurser är notoriskt opålitligt. Första gången jag köpte betalade jag 9.35 för euro. När vi köpte vår senaste fastighet betalade vid i snitt 10.58, och växlade 2,5 miljoner kr. Surt! Läste i Di i går att det kan vara en tillfällig dipp, men som sagt, valutaanalytiker har oftare fel än rätt IMHO, så dra inte för stora växlar på detta. /---/ Efter en initialt försvagad krona i inledningen av pandemin har valutan stärkts under hösten. Under en period har en euro handlats för under tio kronor och en dollar för under nio kronor. /---/ Två huvudsakliga faktorer bakom den senaste tidens starka krona – omprisning av centralbanker och flödesbilden kopplat till företag. /---/ Men kronans förstärkning mot euron handlar också om den press som euron har varit under senaste tiden. /---/ Det är osannolikt att Riksbanken tidigarelägger en räntehöjning. /---/ Den största förloraren på den höga kronkursen är, enligt analytikerna, Riksbanken. /---/ Det finns flera faktorer som talar för att det handlar om en mer tillfällig kronförstärkning, till exempel att de höga inflationsförväntningarna är tillfällig. /---/ En dämpad global konjunktur talar för en nedgång för den pro-cykliska kronan. /---/ Danske Banks valutaprognos från 13 oktober spår att kronan tappar mot dollarn framöver. Prognosen är att en dollar kostar 9,20 om ett halvår och 9,55 om ett år. Kronan tappar även mot euron som enligt prognosen handlas för 10,30 kronor om ett halvår och 10,50 om ett år. /---/ SEB har en ganska försiktig prognos, där kronan på kort sikt bör tappa lite mark mot euron och handlas upp mot, och kanske en bit över, tio kronor. /---/ I bankens [SEB] senaste valutaprognos i rapporten Nordic Outlook september 2021, ser de att kronan försvagas mot euron fram till årsskiftet och att euron handlas runt 10,10 i slutet av året. Efter det är prognosen att kronan stärks mot euron som handlas för 9,80 i slutet av 2023.