Spaniens kuster - 10 kuststräckor

Diskussion i 'Spanien Fakta' startad av Patrick, 22 februari 2008.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Patrick

  Patrick Admin

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  1.140
  Mottagna gillanden:
  31
  Kort fakta om Spaniens olika kuststräckor mot Medelhavet.

  Costa de La Luz
  Vi börjar västerut precis vid portugisiska gränsen och Costa de Luz, ljusets kust, vi ser ett frodigt landskap som förser resten av Europa med jordgubbar, apelsiner och mängder av andra frukter. Vi ser betande tjurar på milsvida gröna fält runtom historik- och kulturspäckade Sevilla. Vi dricker sherry i Jerez och promenerar på långsträckta, vita stränder. Vi omges av spanjorer och gemytlig spansk kultur vilket strax kommer kännas avlägset då vi beger oss österut till.

  Costa del Sol
  Costa del Sol – Europas lekplats för vuxna och barn. Solsäkraste platsen på Europas fastland. Ett internationellt, mångkulturellt eldorado med glitz och glamour, aktiviteter i överflöd och där golf är en dygd och tristess ett minne blott. Modern infrastruktur och mängder av nya bostäder varav de flesta med mycket hög standard. De senaste årens ström av bostadsköpare har drivit upp fastighetspriserna till historiska toppnivåer.

  Costa Tropical
  Öster om Malaga känner vi lugnet och njuter av närheten till berg, sjöar och vita spanska byar. Även om orter som Nerja länge varit ett populärt resmål för nordeuropéer är staden inte överexploaterad på något sätt. Costa Tropical har liksom många andra kustremsor fått ökad infrastruktur med bl a ny motorväg vilket gör det enkelt att ta sig till Malaga flygplats. Endast en timme norrut ligger historiska staden Granada och efter ytterligare en halvtimme skidorten Sierra Nevada.

  Costa Almería
  De senaste 3-4 åren har fler och fler fått upp ögonen för nästa kustregion Costa Almeria. Det byggs ett flertal nya golfbanor och moderna bostadsprojekt lockar både spanjorer och utlänningar till investering. Man får även betydligt mer för pengarna här än på den lite mer etablerade Costa Calída som är grannkusten i öst.

  Costa Calída
  Costa Calída, ”varma kusten”, har i likhet med Costa del Sol en hög årsmedeltemperatur och högt antal soltimmar. Gemensamt för dessa platser är fenomenet mikroklimat som skapas av bergskedjor som omger kustområdena och skyddar mot regn och vind. Costa Calida tillhör provinsen Murcia som länge lockat många golfare året runt.

  Costa Blanca
  I och med Murcia passerar vi det sydöstra hörnet av den iberiska halvön och följer kusten norrut till Costa Blanca. Här, precis som på Costa del Sol klingar de flesta ortsnamn bekant som Torrevieja, Alicante, Benidorm, Altéa etc. ”Den vita kusten” har länge varit ett populärt resmål för charterresenärer , och bostadsbyggandet satte igång ordentligt under sjuttio- och åttiotalet, framför allt i numera tätbefolkade orter som Torrevieja och Benidorm. Costa Blanca har länge beskrivits som ett lågprisalternativ till Costa del Sol. Likheterna är många gällande nattliv, strandliv, massturism, golf, och infrastruktur inklusive internationella flygförbindelser. Skillnaden må vara vinterhalvåret då Costa Blanca avbefolkas i större utsträckning och medeltemperaturen håller sig 3-4 grader svalare än värmen på Costa del Sol.

  Costa de Valencia
  Förutom den livfulla staden Valencia stoltserar Costa de Valencia med en vacker landsort, fina stränder med långgrunt vatten, och flera genuint spanska byar längs kusten. Det här området är relativt oupptäckt för de flesta utlänningar men nyligen har ett ökande antal bostadsprojekt och golfbanor börjat byggas och allt fler investerare lockas hit. Exempel på att lokala politiker förbereder för en ökning av bostadsköpare och turister är den pågående utbyggnaden av Valencias flygplats, tunnelbana ut till flygplatsen samt ett planerat snabbtåg som ska förbinda Valencia med Madrid.

  Costa Azahar
  Fortsätter vi norrut gäller samma sak för vackra Costa Azahar som är ganska okänd för de flesta utanför Spanien, [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]vilket på spanska beskriver doften av apelsinträdens blomster, och det är vad naturens fläktar för med sig: En doft av blommande apelsinträd, pinjeskog och varma havsfläktar från Medelhavet. Det är en kuststräcka som sträcker sig 20 mil söder om Barcelona en bit ner på kusten i provinsen Castellon- Valencia. [/FONT]

  Costa Dorada
  Vi reser in i Katalonien och Costa Dorada, förmodligen mest känd för staden Tarragona. Staden och såväl hela kustlinjen kantas av historiska monument. De oräkneliga små fiskebyarna längs med Costa Dorada vittnar om dess fisketradition och regionen bjuder på Spaniens kanske bästa fisk och skaldjur. Ju närmre Tarragona vi söker oss desto mer ökar bostadspriserna.

  Costa del Garraf, Barcelona
  Nästa stora destination är Sitges och därefter Barcelona. Denna lilla bit kallas Costa del Garraf. Barcelona talar nog för sig själv. En pulserande storstadsmetropol perfekt belägen vid Medelhavet. Stadens utbud av restauranger, barer och nattklubbar känns nästan obegränsat, mycket bra shopping, historiska monument och byggnader, museum, några av Europas bästa universitet, fotbollsyra, tvåspråkighet etc. Barcelona är full av framgångsrika industrier och är Spaniens rikaste stad.
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...