Spanien och solen...

Diskussion i 'Artiklar och Nyheter' startad av Preciosa, 20 november 2016.

 1. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.294
  Mottagna gillanden:
  1.035

  Bifogade filer:

  • solar.jpg
   solar.jpg
   Filstorlek:
   105,9 KB
   Visningar:
   5.220
  Last edited by a moderator: 21 december 2016
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Jorge Morales de Labra är vicepresident i Fundación Renovables och har ett antal uppdrag i organisationer typ Unión Española Fotovoltáica. Det är bra att han gör sitt jobb, propagerar för solenergi. Utan den hade det blivit kallt på Jorden, ca minus 273 grader.
  Frankrikes kung Ludvig XIV kallades Solkungen. F.d. näringsminister José Manuel Soria (PP) borde få epitetet Soldödaren.
  Jag har under åren sparat länkar till företag i Spanien som säljer solpaneler. Länkarna är numera värdelösa eftersom företagen har gått i konkurs. Detta hänger samman med PP´s ”solskatt”. PSOE hade varit för vidlyftig att med skattemedel stötta en olönsam marknad för förnyelsebar energi. PP drog då för hårt i bromsarna varför ingen i Spanien vill investera i solenergi.

  Dock finns det hopp. De organisationer som vill sälja solenergi har bedrivit lobbyverksamhet hos de spanska politikerna och man har kommit överens om att 100 dagar efter det att den nu tillsatta Rajoy-regeringen verkat, skall man avveckla solskatten.

  Jag lyssnade nyligen på ett antal föreläsning på Instituto Technológico y de Energía Renovables på Teneriffa. Den som föreläste om solpaneler erkände utan omsvep att det var olönsamt att själv sätta upp solpaneler - med eller utan solskatt. Medan solens strålar inte tycks minskar i styrka förlorar solpanelen ca 1% i effekt per år. Frågan är huruvida det är skattebetalarna som skall betala en olönsam anläggning som jag låter sätta upp den dagen solskatten tas bort?
   
  StefanLoå gillar detta.
 4. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.877
  Mottagna gillanden:
  217
  Vem vågar satsa på dyra (ännu...) solpaneler med nuvarande solskatt? Även om den tas bort är det inte hugget I sten att så blir fallet när nästa regering kommer...Kan bli om några år.
   
 5. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Vårt hopp står just nu till ITER (Instituto Technológico y de Energía Renovables) som börjat utveckla solpaneler i form av byggnadselement. Lätta, inga skyddsglas, inga metallramar. De kan t.ex. sättas på utsidan av ett balkongräcke. Vi har fyra stora markiser på sydsidan och skulle inte ha något emot att byta ut tyget mot energiomvandlare. År 2018 hoppas man vara igång med produktionen.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.770
  Mottagna gillanden:
  743
  Spanien är inte ensamma om att beskatta solen. I Portugal har den Socialistiska regeringen infört en "solskatt" i fastighetsskatten. De som har mycket soliga bostäder kommer att fà betala mer i skatt.
   
 8. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  606
  Mottagna gillanden:
  141
  Ha ha ha
  Ja det var det bästa jag hört på länge.
  Hur smiter man från den skatten.
   
 9. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.770
  Mottagna gillanden:
  743
  Ber grannen plantera höga träd??? ));)
   
 10. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Hur illa är det med satsningen på förnybar energi i Spanien?

  https://www.esios.ree.es/es

  Den förnybara energin i Spanien (10/2016) står för 24,5% där vindkraften ger mest, följt av vattenkraft. Under samma tid i Tyskland stod den förnyelsebara energin för 17,89%

  http://klimatsans.com/2016/11/03/tysk-el-oktober-2016/

  Jag antar att uttalandet ”– Nå produserer Tyskland syv ganger så mye solenergi som Spania…” enbart syftar på förnybar energi från solpaneler.
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. carl

  carl Medlem

  Blev medlem:
  10 april 2008
  Inlägg:
  331
  Mottagna gillanden:
  17
  Cit Den förnybara energin i Spanien (10/2016) står för 24,5% där vindkraften ger mest, följt av vattenkraft. Under samma tid i Tyskland stod den förnyelsebara energin för 17,89% Slutcit

  Även med dessa siffror kan ju Tyskland producera mer förnybar energi än Spanien. Hur mycket producerar respektive land?
   
 13. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Tyskland ha inte samma förmånliga klimat som Spanien och har dessutom mycket energikrävande industrier varför man helt säkert förbrukar mer energi där. Inget av länderna kommer att uppnå 100% förnybar energi. Den sämsta noteringen i Tyskland under oktober var 0,40% från sol + vind. Man har stoppat utbyggnaden av vindkraft i Westfalen eftersom nätet inte kan ta emot mer energi. Kraftstråket som skall gå söderut är också mycket kontroversiellt. Det är lätt att tala om ”smarta nät” men svårare att genomföra det.
   
 14. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Går det överhuvudtaget att erhålla 100% förnybar energi? Titta här:

  https://youtu.be/VZjEvwrDXn0

  I alla fall nästan, påstår man. Klimatet är tropiskt med massor av soltimmar. Emellertid har man sex månader regnperiod, november till april. Från december till mars har man tropiska cykloner. Kanske är det trots allt bättre i Madrid eller Haparanda?
  Vad projektet kostar framgår inte.
   
 15. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Som en avslutning på året måste jag få berätta om när alarmistena överträffa sig själva. Det gäller Nya Zeeland och dess huvudstad Wellington. Parlamentet där hade föreslagit en prupp-skatt på boskap som fått öknamnet ”back-door tax”. Skatten skall avvändas för att forska kring hur man kan minska de 37 miljoner ton metangas som får och fä släpper ut. 90% av den utsläppta metangasen kommer från rapning. På Nya Zeeland bor det ca 4,5 miljoner människor, 30 miljoner får, 10 miljoner boskap och 2 miljoner rådjur. Inte konstigt att de senare står för 60% av metangasen.

  Emellertid samlade sig hundratals boskapsägare framför Parlamentet och protesterade mot skatten, mer än hälften av alla boskapsägare har skrivit på protestlistor. Det framgår inte hur politikerna tänkt minska utsläppen, med korkar??? Det finns många fårskallar på Nya Zeeland.

  Nästa gång är det vår tur, vår utandningsluft innehåller 4% koldioxid.
   
  T.Rantzow gillar detta.
 16. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Bred majoritet mot solskatten

  http://www.sydkusten.es/sk/11/a/24232/bred-majoritet-mot-solskatten/

  Det sades att 100 dagar efter att en regering bildats, skulle solskatten avvecklas. Samtliga partier i riksparlamentet utom styrande Partido Popular och deras partner Foro Asturias kräver att den kontroversiella solskatten slopas.

  Må förnuftet styra!
   
  rinconada och Los Suecos gillar detta.
 17. Sciroccogtx16v

  Sciroccogtx16v Medlem

  Blev medlem:
  8 mars 2015
  Inlägg:
  67
  Mottagna gillanden:
  2
  Hej
  Såg just ett Dokument Utifrån (SVT Play) "Det våras för solen" om att man Förenade Arab Emiraten byggt en stor solanläggning som producerar billigare el än den som produceras av naturgas, ca 5 US cent per kWh. Brytpunkten har nåtts, numera kan man producera billigare el förnybart än med fossila bränslen. Detta till stor del på grund av Kinesernas enorma satsningar på solceller och vindkraftverk.
  El Hierro var med som ett bra exempel där man tänker framåt. Bland annat aspekten att all energi som produceras av vind och sol gör att pengarna stannar på ön istället för att skickas till fjärran land. Tänkvärt..

  Fredrik
   
 18. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Jag fick ett tips och tittade bara på den del som behandlade El Hierro eftersom jag samlat information om projektet Girona under flera år. Programmet är mycket vinklat och innehåller inte några tekniska eller ekonomiska fakta.
  Fakta: Merparten av den el som produceras på El Hierro kommer från ett kraftverk som drivs med dieselolja, Girona bidrar bara med 38.7%. Betraktar vi det totala energibehovet, bidrar Girona bara med 8,8%. Om projektet inte vore subventionerat skulle de 11.000 innevånarna på El Hierro betala ett elpris som är sex gånger det på de övriga öarna.
  Här finns med fakta för de som söker sanningen:

  http://euanmearns.com/el-hierro-end-2016-performance-update/

  Det som massmedia presenterar idag skall man ta med en STOR nypa salt!
   
  Last edited by a moderator: 1 februari 2017
  Farbror Sven gillar detta.
 19. Sciroccogtx16v

  Sciroccogtx16v Medlem

  Blev medlem:
  8 mars 2015
  Inlägg:
  67
  Mottagna gillanden:
  2
  Hej
  Som vanligt ser du helt andra saker än många av oss andra.. att man med helt nya ideer om hur man bygger en hållbar energiförsörning på en avlägsen ö, det förkastar du med dom märkligaste argument. Att man inte når upp till 100% av öns energiförbrukning nu är ju inte så märkligt med tanke på att man inte har byggt tillräckligt myck sol och vindkraft. Men fakrum kvarstår, 38,7 % är mycket mer än 0%...
  Eftersom projektet är unikt (vad ja vet) så är det kanske inte så konstigt att man inte har nått upp till de högt ställda ambitionerna, att göra ön oberoende av fossila bränslen för elförsörjning. Men vänta bara, inom några år är man nog över 90%, och bara dom som lever får se...
  Men egentligen var det inte det som var det intressanta i programmet, utan det var det faktum att priset på en kilowattimme el producerad av sol och vatten nu är billigare än en tillverkad med kol,olja eller gas. Det är en sensation, och om du hade bemödat dig med att se resten av programmet kanske du hade haft en lite ljusare bild av hållbar energiförsöjning.
  Glöm inte: Den som går i andras fotspår kommer aldrig att komma först.
  Fredrik

  PS: förlåt om det känns som ett påhopp på dig personligen, men jag känner att alla oavsett kunskap/intressesnivå måste få höra fler åsikter i energifrågan än bara din ganska dystra och konservativa bild som inte har mycket av tro på nya tekniker och landvinningar.
   
 20. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Hola Sciroccogtx16v, jag har alltid något energiprojekt på gång. Innan vi nyligen köpte en ny hybridbil, räknade jag på att istället köpa en laddhybrid och solpaneler på taket. Jag har räknat på två fall.
  1. Få paneler som klarar sommarbehovet till 100%, och under vinterhalvåret köpa den energi som fattas.
  2. Många paneler som klarar hela årsbehovet. Nackdelen är att vi då investerat i en anläggning som levererar för mycket energi under sommarhalvåret. PP vill inte veta av vår överskottsenergi.
  Jag får ofta offerter på solpaneler och jag har gjort beräkningarna på de lägsta priserna och att jag gör installationen själv. Utan subventioner är det inte lönsamt! Det ständiga problemet när man omvandlar solenergi är att lagra den på ett billigt sätt. Visst går det att köpa en ”Powerwall” från Tesla, men det blir sannerligen inte lönsammare av det. Kör jag iväg till jobbet på morgonen måste energin lagras så att jag kan ta tillvara på den när jag kommer hem.

  Mitt råd är att i första hand satsa på en solpanel som genererar och LAGRAR varmvatten till hushållet. Även vår jacuzzi lagar solenergin.  Jag har moderniserat vår jacuzzi och styr numera en ny 12V cirkulationspump m.h.a en solpanel. Rent ekonomiskt är det en korkad investering, men jag ville testa mina idéer i praktiken. Min svaghet är att jag är realist. Jag anklagar media för att ge en alltför enkel bild av en mycket komplex teknik.
   
  rinconada, Ottsch, Grottis och 1 annan gillar detta.

Dela sidan

Laddar...