Spanien eller sverige

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av Djurjouren, 27 april 2008.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Djurjouren

  Djurjouren Ny medlem

  Blev medlem:
  24 mars 2008
  Inlägg:
  46
  Mottagna gillanden:
  0
  Jag vill flytta till Spanien men är samtidigt fast i det trygga sverige.
  Jag är ensam med 2 barn, varav ett ska börja skolan nu till hösten och den andra är 5 år. Jag flyttade ifrån barnens far för ett tag sen och huset ska säljas. Min väg är mao fri. Jag tänkte i vilket fall som helst studera. Sk ajag köpa mig ett radhus i trygga Sverige eller flytta till Spanien?
  Kan jag läsa in gymnasiet i Spanien och ändå få CSN? Tack vare att jag är så pass gammal, 35 år så får jag en del trevliga bidrag om jag studerar i sverige. Kan jag få samma bidrag om jag distansläser i Spanien? När förlorar jag och mina barn alla svenska förmåner? Om jag prövar att vara i Spanien i en termin, behåller jag de svenska sakerna såsom barnbidrag etc.
  Till saken hör att min son är autistisk. Då är sverige ett trevligt land att bo i..

  Jag är trött på sveriges regn och kyla, på vinterdepressionen som drabbar hela Sverige mellan december och mars. Det osociala hålla sig på sin kant Sverige.
  Jag vill ut bland folk, slippa kyla, träffa likasinnade. Därför har jag en galen ide om att bo i husvagn i Spanien...Hur galet är det? GÅR det att göra det? Finns det bara pensionärer på campingarna? Eller i en mer traditionell svenskby?

  Så vad råder ni mig till kära forummedlemmar. Lämna trygga tråkiga sverige för en Spansk vinter i husvagn (eller radhus/lägenhet)
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. george

  george Ny medlem

  Blev medlem:
  12 januari 2008
  Inlägg:
  33
  Mottagna gillanden:
  0
  hej !
  När jag läste ditt inlägg tänkte jag att ; åh vad modigt att ens tänka tanken på att flytta utomlands med två barn och ensamstående utan jobb. Det låter som att det skulle kunna vara någon som har det som krävs om man ens tänker den tanken ett längre tag.. det är ju ändå bra mycket lättare och "tryggare " att stanna hemma i svedala. Det finns ju flera aspekter att ta hänsyn till det du undrar över om bidrag och dylikt är jag dålig på, tror att om du bara börjar med att bo entermin så kan du nog få de bidrag du har som vanligt, vad jag vet så är det ju så att när man bor utanför sveriges gränser i över ett år så bör man skriva ut sig ur Sverige och meddela försäkringskassan och dylikt detta. Därmed så förlorar man ju också sina bidrag eller andra svenska förmåner som du kanske har stort behov av om du har barn och ska studera. Svenska kolonin i Spanien på fastlandet är ju främst bere på Costa del Sol och där finns ju svenska skolan som är mkt populär och bra vad jag har hört. Camping platserna där vet jag inte mkt om men det kan nog vara en hel del olika människor där inte bara pensionärer. Har ingen större egen erfarenhet av detta dessvärre så har int emkt att komma med men vet att det finns många som bor lång aperioder på campingar och trivs bra med det. Kanske aning opraktiskt i längden.. säkert kul att prova på.! Själva valet att lämna Sverige för Spanien tycker jag nog kan vara svårt att ta i ditt fall innan du ahar tagit reda på all information som du behöver för att kunan föreställa dig hur livet skulle kunan se ut i vardagen. En sak som du verkligen har rätt i är ju att det är en helt annan livsstil och det är enligt min egen mening ett mkt trevligare sätt att leva man blir glad minst en gång om dagen av en eller annan anledning; ett trevligt saamtal på gatan med någon man aldrig träffat förrut eller en trevlig midadg ute där man lätt kan komma att prata med bordsgrannen , helt enkelt allt det som du nämnde. Som pricken över i;et är det ju ca 300 soldagar och det mår man inte sämre av även om det är en uttjatad klyscha. Mitt förslag är att om du kan hitat en plats att provbo på ett tag och se vad du tycker kanske bara ett par veckor i sommar eller så , det kan vara bra för att få en känsla för det hela i alla fall som en start . Oftast är det så att man ger upp inann man ens provat för allt verkar så krångligt med papper hit och dit men det är det värt i slutändan ,man lever bara en gång och åren går fort förbi så passa på medans du kan! stort lycka till vad du än gör!
   
 4. Djurjouren

  Djurjouren Ny medlem

  Blev medlem:
  24 mars 2008
  Inlägg:
  46
  Mottagna gillanden:
  0
  Tack för svar

  Blev så glad att nån svarade. Bristen på svar tolkade jag som att e du helt galen kvinna :)
   
 5. frida

  frida Medlem

  Blev medlem:
  17 februari 2008
  Inlägg:
  177
  Mottagna gillanden:
  0
  hej! läste just ditt inlägg och vill bara säga att jag tycker du är långt ifrån galen och vill därför skriva ett svar till dig så du blir lite "peppad".
  Tycker som George att du är en mkt modig kvinna som har dessa planer och det ska väl inte vara omöjligt att förverkliga de!!
  jag har bott utomlands en del och det är klart att ibland kan man tycka att det mesta är enklare och bättre i sverige men det är inte tillräckligt för mig för att det som jag inte gillar med sverige ska dra mig hemåt. har ing abarn ännu dock kanske man ska tillägga.

  Det ska väl inte göra så stor skillnad kanske men det kanske finns fördelar om man behöver hjälp med tex. din autistiska son som du nämnde. ta reda på om du inte kan få studera på distans ,det tror jag väl man skulle kunna, och ta en termin och prova det tycker jag låter som en bra ide.
  Det kanske är svårt i och för sig med barnen om de ska börja skolan annars kan du ju ta kontakt med svenska skolan i Fuengirola och se hur det verkar där och vad som gäller om man vill sätta barnen där.
  Boendet tror jag inte ska vara några problem det finns mycket relativt billiga lgh att hyra under hösten och vintern tex. Det bästa sättet att få veta är ju att prova! det väsrta som kan hända om man inte trivs är ju att man får åka hem igen och det är väl bar att se till att man har nån typ av plan B i så fall så man inte står bostadslös och inte har nån plats i skolan åt barnen eller vad som nu kan vara krångligt att lösa.

  Ser man bara till det så är det väl inget man kan förlora på att försöka ! hoppas du känner dig lite peppad nu och du är inte galen !!! tvärtom tycker jag att de flesta som går därhemma utan att ifrågasätta livet nånsin är de som är galna!lycka till på vägen!
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Djurjouren

  Djurjouren Ny medlem

  Blev medlem:
  24 mars 2008
  Inlägg:
  46
  Mottagna gillanden:
  0
  Åh vad gulligt skrivet *kram*. Barnen är numera inskrivna i Svenska skolan, jag har bokat lägenhet och distansundervisning och csn. Wow, vad har jag gjort :)?
   
 8. shilpa

  shilpa Ny medlem

  Blev medlem:
  22 juni 2008
  Inlägg:
  31
  Mottagna gillanden:
  0
  jag ensam med min son ska till spanien

  Hej jag heter Linda ock funderar precis som du på att flytta ner är själv med en son på 7 år som ska börja ettan till hösten.
  Just nu jobbar jag bla på Orrefors/kosatBoda men kommer sluta efter ett år. Jag har tidigare bott i grekland men vill nu flytta till Spanien med min son. Skulle vara kul att komma dit samtidigt och med en annan svensk familj med barn om du nu ska eller redan bor där nere.
  Hälsningar Linda
   
 9. ewabeata

  ewabeata Ny medlem

  Blev medlem:
  8 maj 2009
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  0
  flytta till Spanien

  Hej!

  Jag funderar också att flytta till Spanien ett tag, har ett barn på 9år och är ensamm. Undrar lite om du har hittad ett jobb och hur det ser ut där nere på jobbmarknaden. Kan man bara skriva barn i svenska skola ? Är den grattis?
  Vet du hur mycket måste man tjäna per mån. för att klara sig?
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...