Sjukförsäkring i Spanien för icke-residencia

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Katt arina, 23 februari 2016.

 1. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  463
  Mottagna gillanden:
  410
  Jag flyttar ner till Spanien i september med min sambo. Förhoppningsvis mer permanent, men kommer hålla alla dörrar öppna om det skulle visa sig att vi inte alls trivs. Det innebär att jag
  1) Vi säljer vårt boende så vi har pengar att leva på.
  2) Vi skriver oss hos respektives föräldrar och hyr bostad i andrahand i Spanien.
  Om vi initialt inte avser att bo utomlands mer än ett år behöver vi inte skriva ut oss från Sverige och omfattas fortsatt av den svenska sjukvården och kan nyttja förmånerna med EU-kortet, d.v.s. akutvård i Spanien och planerad eller mer omfattande vård i Sverige. (EU-kortet gäller så långe jag är skriven i sverige, även om jag efter tre månader måste ansöka om fortsatt uppehållsrätt - ej resicdencia - i Spanien).

  3) Söker in på svensk högskola som bedriver studier helt på distans.
  På så sätt kan jag begära studieledigt från mitt jobb. Jag kan också ansöka om studiemedel (endast bidragsdelen) och på så sätt kvarstå inom sjukförsäkringssystemet.

  MEN - Inget av detta täcker de kostnader som uppstår om någon av oss blir verkligt allvarligt sjuk eller skadad och måste transporteras till Sverige för vård.
  Jag har kollat med försäkringsbolag i Sverige om reseförsäkring som täcker längre vistelser utomlands. Med vår ålder (52 år) blir det rent ut sagt svindyra, för försäkringar som täcker det mesta som vi ändå har via EU-kortet. Och vi måste fortfarande åka hem till Sverige så snart vi behöver mer än nödvändig vård.

  Alternativet är att teckna en sjukförsäkring i Spanien (och komplettera med en hemförsäkring för ägodelar m.m.). Då får man all vård som behövs på plats. Tyvärr är bolagens sidor enbart på Spanska, och min stapplande nybörjarspanska klarar inte det.
  Mina frågor är (och jag är nöjd med svar på åtminstone någon av dem):
  - Är det någon som har någon aning om ungefär hur höga försäkringspremierna är för hyfsat vältäckande sjukvårdsförsäkringar i Spanien?
  - Ger de all vård som krävs (om behov uppstår)?
  - Finns det en massa undantag i försäkringsreglerna?
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.100
  Mottagna gillanden:
  927
  Hej och välkommen till forumet!

  Har alltid varit ett dilemma detta med försäkring.
  Mig veterligt så finns det inget spanskt bolag som
  försäkrar utlänningar som inte är residenta i Spanien.

  "Billigaste" svenska tilläggsförsäkringen som man ska teckna innan man åker
  och fr o m 45:e el 60:e dagen brukar vara Gouda.
  Vet inte vad den kostar nu för yngre, dom har höjt lite.
  Vet bara att över 70 år kostar den ca 1500:-/mån. Svindyrt :)

  Om nån annan har nån bättre lösning så skriv den.

  Chao P :coolsmilie:
   
 4. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  463
  Mottagna gillanden:
  410
  Tack för ett bra svar Preciosa!
  Nu när jag bara har en fråga att ställa de spanska sjukförsäkringbolagen - om de försäkrar icke-residencia - ska jag nog klara att kommunicera med dem. :)

  Om det är så att de bara försäkrar residencia så blir det till att bita det sura äpplet och betala hutlösa premier det första året. Den skulle ligga på närmare 2000 kr per månad.
   
 5. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  917
  Mottagna gillanden:
  249
  Intressanta frågor, Katt arina, och punk tre är ju egentligen det enklaste sättet att få fortsatt tillgång till sjukförsäkringssystemet även om det bara funkar till man är 55 år (vilket jag tror är högsta ålderna för att få studiemedel)

  Men frågan jag ställer mig är om ni inte oroar er mer än ni borde. Självklart kan vad som helst hända, men ni är ju inte lastgamla och risken för att drabbas av något allvarligt är ju inte större i Spanien än i Sverige, vågar jag nog påstå.

  Givetvis är det här en kalkyl som var och en måste avgöra. Personligen hade jag inte köpt en så dyr försäkring. Jag har också för mig att det finns billigare försäkringar som ger ambulansflyg hem vid behov, men inget mer. Försäkringar som brukar tas av backpackers på långresa. Har inga fler detaljer dock.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. Budda

  Budda Ny medlem

  Blev medlem:
  1 februari 2012
  Inlägg:
  18
  Mottagna gillanden:
  1
  Sjukvårdsförsäkring mm

  Eftersom frågeställaren utifrån de angivna faktiska omständigheterna kommer att vistas mer än 183 dagar i Spanien så skall de - oavsett att de faktiskt inte skriver ut sig från Sverige - anses som residenta i Spanien. Detta särskilt som de mantalskriver sig hos föräldrarna och därmed inte längre har en egen bostad i Sverige. Att de blir residenta i Spanien gäller inte enbart enligt spanska interna regler utan även enligt svenska samt även enligt skatteavtalet mellan länderna.

  När det gäller sjukvårdsförsäkring känner jag inte till om sådan kräver residens i Spanien. Däremot har jag egen erfarenhet om att en sådan inte räckte till i samband prövning av residens i Spanien. Kostnaden för sjukvårdsförsäkring ligger i vårt fall på 240 € per månad för oss båda. Vi blir ålderspensionärer i år.
   
 8. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Jag ser inget problem med att skriva ut sig från Sverige. Efter sex månader i Spanien anser Spanien ändå att man skal deklarera där, det är den nya mantalsskrivningsorten och det är bara att återvända till Sverige om inte Spanien passar. Priset på sjukförsäkringar variera mycket och det är värt att fråga på flera olika ställen. Exempel: En svensk man på 44 år betalar i Spanien sin privata sjukförsäkring en gång per år 1.017 Euro för en privat försäkring. Det är betydligt billigare än 2.000 Euro/månad. Lycka till!
   
 9. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  463
  Mottagna gillanden:
  410
  Jag har dubbelcheckat med skatteverket. Om vi vistas i Spanien mindre än ett år behöver vi inte skriva ut oss från Sverige. Jag kommer i Sverige vara bosatt som inneboende hos mina föräldrar (och min sambo hos sina). Man måste inte äga eller ha förstahandskontrakt för att var folkbokförd i Sverige.
  Eftersom ingen av oss har någon inkomst i Spanien tickar inte 183 dagars-regeln igång, d.s.v. den om var vi ska skatta.
  Jag har idag även fått klart för mig att det inte finns någon begränsning för EU-medborgare om att man enbart får vistas tre månader i ett annat EU-land, endast den om man måste skriva ut sig om man bosätter sig mer än ett år. Jag har dubbelcheckat mot Spanska reglerna. Tremånadersregeln gäller endast icke-EU-medborgare.

  Så fort vi bestämt oss för om det blir permanent, eller om vår "prövotid" blir längre än ett år skriver vi naturligtvis in mig som residencia och ramlar ur det svenska sjukvårdssystemet. Då kan vi ta sjukförsäkring i Spanien (om ingen av oss börjat arbeta). Och ditt prisexemplet på den - Solen Lyser - verkar ju vettigt.

  Jag gjorde även en extra check på försäkringar från Gouda, och de har gjort en regeländring så vi kan omfattas av deras Leva utomlands försäkring och slipper teckna en vanlig förlängd reseförsäkring. På så sätt får vi ner premien betydligt :)
   
 10. DiBo

  DiBo Aktiv medlem

  Blev medlem:
  14 juli 2013
  Inlägg:
  513
  Mottagna gillanden:
  66
  Låter väldigt bra! Viktigt är att ha en fungerande försäkring för även oman får akut vård i Spanien så kan det ibland bli fråga om ev. rehabilitering efter en olycka eller sjukdomsfall och det är inget man får i Spanien med Eukortet om inte spansk extra försäkting, privat , finns Däremot ingår den i flera svenska försäkringar och likaså hemtransport. Så man får läsa försäkringsvillkoren med "lupp".
  Såg också på riksdagens och en hemsida hos Eu att man om man ska stanna mer än tre månader i ett annat Eu-land måste ha försäkting och kunna visa att man kan försörja sig, vilket ju är helt rimligt.
  Lycka till.
   
  Last edited: 24 februari 2016
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Det som Skatteverket påstår låter mycket bra. Undrar hur Spanien ser på saken? Det är två saker de kräver: Att Spanien inte belastas ekonomiskt. Att man har sjukvården tryggad. Undantag gäller bara papperslösa och små barn.
   
  Last edited by a moderator: 24 februari 2016
 13. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  463
  Mottagna gillanden:
  410
  Sjukvården blir tryggad genom försäkring, och vi har egna medel för försörjning, vilket krävs efter tre månader. Men vi behöver därutöver inget särskilt tillstånd för att stanna, men måste registrera att vi finns där. Och vi kommer ju inte ha några som helst rättigheter i Spanien innan vi väljer att skriva in oss i Spanien.

  Ser fram mot en helt ny tillvaro...
   
 14. stasse

  stasse Medlem

  Blev medlem:
  20 juni 2013
  Inlägg:
  141
  Mottagna gillanden:
  13
  Jag håller med Mixt att man ska inte oroa sig i onödan men det
  är som sagt upp till var och en att ta ställning.
  Jag såg någonstans att det numera finns ett alternativ till
  Ambulansflyg och det är någon som har vanliga Ambulansbilar
  och som kan ta på sig körningar till Sverige och det blir naturligtvis
  mycket billigare.
  Kan tyvärr inte hitta det nu men ska söka och återkommer.
  Kanske någon annan hört talas om detta.....
   
 15. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.100
  Mottagna gillanden:
  927
  Jag tycker nog att man ska se över detta med försäkring.
  Oroa sig ska man inte gå omkring och göra men jag vet att
  "plötsligt händer det". Oavsett vilken ålder man är i och ruinerad
  är inte roligt att bli som kan bli fallet. Det räcker med vad man kan råka
  ut för.

  Ambulanstransporten har egen hemsida.
  Jag har mejlat för att höra var det kostar. Intressant.
  Återkommer om jag får svar.
  http://www.private-ambulance.eu/indexse.html

  P think
   
 16. stasse

  stasse Medlem

  Blev medlem:
  20 juni 2013
  Inlägg:
  141
  Mottagna gillanden:
  13
  Jag har varit 17 vintrar i Spanien 5-6 mån varje gång.
  Jag har aldrig haft någon försäkring för jag har ingen lust att göda Försäkringsbolagen och har på så vis
  sparat minst 120.000 kr.
  Det är pengar som man kan göra en hel del med.
  Jag är nu 69 år.
   
 17. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  463
  Mottagna gillanden:
  410
  Man vet aldrig om eller när något kan hända, oavsett hur gammal eller frisk man är, och finns inga andra fallskärmar får man skaffa sig egna. Om man nu inte har ett stort kapital man är beredd att riskera. De flesta har klokt nog full hemförsäkring, trots att risken att deras hus brinner ner är minimal.
  Sen krävs ju att man är försäkrad om man ska stanna mer än tre månader, så då är det ju inte så mycket att snacka om. För mig i alla fall.
   
 18. fokker

  fokker Ny medlem

  Blev medlem:
  23 september 2014
  Inlägg:
  19
  Mottagna gillanden:
  0
  Europeiska har en försäkring som ivarjefall gäller årsvis då man vistas utomlands.
  Sen kan man förnya den. Säkert inte helt gratis men kan ju vara ett alternativ.
  Vissa förutsättningar måste vara uppfyllda dock ex. max 70 år gammal, bosatt i Sverige m.m Kanske kan vara något (?)

  http://www.erv.se/produkter/reseforsakring-smart/
   
 19. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  463
  Mottagna gillanden:
  410
  Europeiska har bra reseförsäkringar, men är lika dyra som alla andra. Alla reseförsäkringar på marknaden ligger för oss runt 20-25 000 kr per år för två personer. Det är det enda alternativet om man endast ska vistas utomlands, utan arbete eller studier.

  Sen finns det försäkringar för de som ska studera eller arbeta i annat land, de har betydligt lägre premier. Problemet är att de för studerande endast gällt om man varit inskriven vid skola i det nya landet. Gouda har nu öppnat upp så deras försäkring även gäller de som distansstuderar, till min stora lycka!
   
 20. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.100
  Mottagna gillanden:
  927
  Citerar mig själv...
  Har fått svar från privatambulansen i länken ovan:
  Tex Torrevieja-Stockholm med "Ambulans 1" = 12.418E
  (2 förare, 1 el 2 anhöriga med på resan)
  Dyrare se länken om man behöver sjuvårdare,läkare med etc.
  OK, billigare än ambulansflyg osv...

  Chao P :sol:
   
 21. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  917
  Mottagna gillanden:
  249
  hehe, Det är väl bara det att om något händer så ska pengarna ut och har man dem inte då kan det bli problematiskt.

  Men jag tänker precis som du och den här tråden visar att det beror hur man är funtad. Vi är alla olika.

  Jag tar ingen extraförsäkring för hyrbilen heller. Får jag en skråma i lacken efter 5-8 hyrbilsperioden har jag ändå tjänat på det.happy
   
 22. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  463
  Mottagna gillanden:
  410
  Tar upp denna gamla tråd.
  När vi i augusti 2016 flyttade ner bestämde vi oss från början att bli kvar hela studietiden på 2,5 år. Vi skrev in oss i Spanien, fick intyg från FK om rätt till svensk sjukvård (då vi har svenska studiemedel) och tecknade en kompletterande utlandsstudieförsäkring, som skulle förlängas ett år i taget, med information om att vi som distansstuderande kunde ha den. När försäkringen nu ska förlängas får vi veta att det inte går att vara försäkrad så som distansstuderande och att vi har rätt till vård i Sverige, men inte med EU-kortet i Spanien. Istället måste vi teckna en privat sjukvårdsförsäkring i Spanien. (så egentligen har vi varit fel- och/eller oförsäkrade ett år)

  Nu undrar jag om någon som kan rekommendera ett bra spanskt försäkringsbolag för heltäckande sjukvårdsförsäkringar?
  Och jag undrar samtidigt om någon vet om sådana försäkringar även inkluderar sjuktransport till Sverige?

  Och nej, vi chansar inte på att vi är "unga" och friska och tar smällen om den kommer. Häromdagen dog min kära och lika "unga" kollega plötsligt efter en knapp veckas sjukdom som kom utan förvarning.
   
 23. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.100
  Mottagna gillanden:
  927
  Hej Katt...
  Nej chansa ska man inte göra om man inte har mycket pengar...Min tvillingsyster dog hastigt för 3 veckor sen utan att vi vet varför ännu.
  Hon hade försäkring som tur var. Nu är vi ju äldre än ni men hon hade ingen känd sjukdom som skulle kunna orsaka detta vad vi vet...
  Kremering kostar minst 40-50.000 kr...bl a. Ingen är odödlig.
  Ja det var väl lite OT men som sagt chock kan man få.
  Ni borde väl få tillbaka pengarna ni betalat eftersom ni antagl inte varit försäkrade....Det ska gå så klart. Reklamera!!
  Känner bara till Sanitas i Spanien, antar att dom scannar en från topp till tå innan dom tecknar med en och har 1000 undantag...
  Gissar bara :) Har bara hört lite men kanske är "skvaller". så kolla villkoren NOGA! Om ni inte är residenta så vet jag inte...
  Lycka till!
  P ♥
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...