Pativel

Diskussion i 'Artiklar och Nyheter' startad av mixt, 18 februari 2021.

 1. mixt

  mixt Känd medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  1.001
  Mottagna gillanden:
  276
  Jag följer debatten i Valencia regionen om Pativel eftersom jag snart äger en fastighet inom ett sånt område. Pativel är en lagförslag (kanske det kan kallas) som på miljömässiga grunder undantar områden med höga naturvärden, biologiska mångfald, etc. Bara i Valencia handlar det om 3000 hektar, ofta strandnära områden, dvs delar som ännu inte exploaterats fullständigt.
  Pativel tillkom 2018 i Valencia när PSOE (socialisterna) var vid makten (vilket de fortf är), men lagförslaget är oerhört ifrågasatt, i synnerhet av markägare som på det här viset tappat stora värden, och egentligen rätten till sin mark. Det har varit demonstrationer (Pativel No) och konservativa PP är förstås motståndare.
  Det som nu har hänt är att de många överklagandena av Patvel har rönt framgång i någon form av förvaltningsdomstol (tror jag, att begripa spanska rättssystemet är svårt). Pativel har stoppats juridiskt. Det är framför allt byggbolag som drivit på, bland andra TM Group (typ, störst på Costa Blanca), för att skjuta ner Pativel. Orsaken är troligen att man vill fortsätta exploatera attraktiva områden. PSOE har meddelat att de ska överklaga domstolsbeslutet till nån form av högsta domstol. Allt det här lär ta tid.

  Råkar det finnas någon här i forumet som vet mer om hur giltigt den här juridiska framgången är?

  Nalle t ex brukar ha koll.
   
  Last edited: 18 februari 2021
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.778
  Mottagna gillanden:
  750
  Det är ju Den valencianska högsta domstolen som har sagt nej till Pativel som enligt dessa inte kunder garanter juridisk säkerhet samt var lite godtycklig. Sà den är i högsta grad giltlig. Nu är ju jag lite BIAS kanske eftersom jag arbetar inom byggbranschen pà ett visst företag. ;)
  men att stoppa byggprojekt som varken gàr emot kustlagen eller lokala urbaniseringsplaner "bara för att" utan att ha ordentlig med underlag pà hur det kommer att pàverka kommuner och boende...

  Men som du skriver sà har La Generalitat sagt att de kommer överklaga och be om en revision. Hur pass stora chanser de har att lyckas vet jag inte
   
  Los Suecos gillar detta.
 4. mixt

  mixt Känd medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  1.001
  Mottagna gillanden:
  276
  Tack Nalle, Jo, lite bias, men var inte så mycket det jag tänkte som att det är så svårt att begripa de juridiska svängarna. Starka intressen står mot varandra här. Pativel är ju också ett rätt stort ingrepp i äganderätten, men mitt egenintresse talar för Pativel, som säkert kommer att skrivas om och detaljeras iom överklagandet.
   

Dela sidan

Laddar...