Nerja, Almunecar, Javea, eller något helt annat?

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av volatyle, 19 mars 2017.

 1. volatyle

  volatyle Ny medlem

  Blev medlem:
  6 april 2016
  Inlägg:
  27
  Mottagna gillanden:
  3
  Hej forumet,

  Lång historia kort, vi har under några år diskuterat att flytta till Spanien. Både jag, fru och barnen avskyr vinter och höst som pesten och vi mår helt enkelt betydligt bättre där det är mer sol och bättre väder. Detta känner många igen sig i givetvis och är säkerligen en vanligt förekommande tanke i de flesta svenska hem. Jag har dock ett arbete som inte knyter mig till någon geografisk plats utan jag kan jobba där det finns internet, och min fru är iaf kommande år hemma med barnen.

  Så, vi har tittat på vart vi vill bo (till en början provbo en säsong) för att känna på det lite. Vi har ganska enkla grundläggande krav;

  * Spanien (pratar själv lite spanska, och vill lära mig mer)

  * Bra väder, gärna 8-10 månader om året - inte tokvarmt på sommarn utan behagligt, men samtidigt milda vintrar med många plusgrader

  * Bra mat och restaurangutbud. Den här är ytterst viktigt, då jag tyvärr upplever allt för ofta att maten är underemålig på turistorter i Spanien

  * tänk MOTSATSEN till Torrevieja, vilket såklart inte är ett trivialt krav. Men gärna så långt ifrån Torrevieja som går (nu menar jag inte geografiskt) men alltså, helst inte menyer med bilder på maten och svenska innehållsförteckningar - vi vill känna att vi är i Spanien.

  * Hyfsat bra prisbild

  * Kusten! - havsutsikt från lägenheten är viktigt för oss.

  * Tillräckligt stor stad för att ha ett bra ombud restauranger osv så man inte tröttnar

  * Inte helt dött på vinterhalvåret

  * Genuint

  Så, med ovan sagt hamnar man kanske runt costa del sol, och jag förstår givetvis att det är omöjligt att hitta "genuina" spanska städer utmed denna kusten, men det finns grader i helvetet. Torrevieja som jag besökt var bland det värsta jag varit med om - vilken skithåla, dålig mat, bara britter och svenskar och rent utsagt ångestframkallande ocharmig. Har provat Nerja, mycket bättre än Torrevieja men även här kändes det helt enkelt för exploaterat, restaurangerna hade en hel del att önska om man ska vara ärlig.

  Ett tips jag fått från en bekant är Almuñecar som naturligtvis är turistig men dit "spanskarna" själva åker och gottar sig. Prisnivån på lägenheter/boende där tycks också väldigt bra. Annat tips jag fått är Javea...

  Eller borde vi helt enkelt titta på heeelt andra områden i Spanien, typ Cadiz eller andra delar?

  Jag tror ni får en ganska bra bild av vad vi är för typer och vad vi är ute efter.. :)

  Så, ni som är väl bevandrade med denna kust, och kanske Spanien i största allmänhet (vi är definitivt inte oävna för andra kuster/områden av Spanien om nån har förslag på det. Jag är grymt nyfiken på Er input här!

  Stort tack,
  Vol
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Anca

  Anca Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 augusti 2013
  Inlägg:
  604
  Mottagna gillanden:
  141
  Ja inte vet jag?
  Jag gillar Estepona som jag tycker är en lagom stad och där lugnar kuststräckan ner sig.
  Ser vi till storlekarna så verkar det vara viss skillnad.
  Almuñécar 30 000
  Estepona 70 000
  Cadiz 125 000
  Vill du bo utan turister som britter och nordbor är väl det enklaste att kolla vart det inte går direktflyg.
  Om det är omständigt att ta sig dit innebär det nog att det är mindre turister,
   
 4. volatyle

  volatyle Ny medlem

  Blev medlem:
  6 april 2016
  Inlägg:
  27
  Mottagna gillanden:
  3
  Nu förstår jag givetvis att inget är utan turister och det är inte det jag ber om heller. Finns gradskillnader i helvetet.. Och om Torrevieja är det värsta stället enligt vår måttstock så måste det finnas något på andra sidan måttstocken.

  Vol
   
 5. Los Suecos

  Los Suecos Känd medlem

  Blev medlem:
  2 mars 2015
  Inlägg:
  415
  Mottagna gillanden:
  297
  Har skrivit här tidigare, om vår "resa", men eftersom era kriterier till stora delar överensstämmer med de som vi satte upp när vi letade hus på spanska Medelhavskusten, så delar jag gärna med mig av våra erfarenheter, prioriteringar och till slut vad det blev..

  Hör till saken att vi inte var nya i Spanien, eftersom jag bott och arbetat här i över 25 år, först i Madrid och de senaste dryga 20 åren på Canarias.

  Det var framför allt min fru som var trött på Canarias, ville gärna prova fastlandet. Själv var jag mera tveksam efter mina år i Madrid, där jag frös hela vintrarna och flämtade i värmen under sommarmånaderna. Vidrigt klimat enligt mig.

  Nåväl, vintern 2014/-15 reste vi med vår husbil för att ha som bas, sedan hyrde vi en liten bil för att utforska kusten. Vi stod under den vintern på tre olika campingar i de aktuella områdena och den lilla hyrbilen fick ta oss upp och ner utefter kusten, det blev över 700 mil med hyrbilen.

  Om vi börjar med vädret, så är det viktigt för oss, men vi accepterar att det är ganska osäkert väderläge på spanska fastlandet under vintermånaderna. I år har det varit riktigt dåligt, kallt, regnigt och blåsigt. Men visst, det är bättre än i Sverige om vintern, men å andra sidan går det inte heller att jämföra med Islas Canarias.

  Om väder och klimat är väldigt viktigt och man har för avsikt att bo året runt, ja, då är Canarias i en helt egen division enligt mig. Säkraste vintervädret i Europa, somrar som väldigt sällan är obehagligt varma. Ok, vi har Caliman, som kommer några heta dagar om året, oftast om vintern. Väder och klimat, ja då är det Canarias som gäller.

  Våra kriterier i sökandet efter boende på spanska fastlandet:

  - Spanska Medelhavskusten, någonstans mellan Estepona i syd och Denia/Javia i norr.
  - Närhet till kusten.
  - Närhet till större stad.
  - Närhet till relevant flygplats, dvs. Alicante, Barcelona eller Malaga som har direktflyg till/från Stockholm.
  - En mindre finca med ganska stor tomt, pool och fruktträd.
  - Genuin spansk miljö, men gärna närhet till turistort för besökande familj, släkt och vänner.
  - "Motsatsen till Torrevieja". Dvs. vi ville inte bo i stora urbanisationer med likadana hus, som vissa tider under året är "döda orter". Nu menar jag inte Torrevieja som stad och område, utan den mer generella beskrivningen som trådskaparen använde sig utav, som beskriver ett område som mera är artificiellt och nytt än genuint gammalt och äkta.

  Vår "shortlist" blev efter ett tag och en del mil med hyrbilen, Bolnuevo vid Mazarron, Altea och Moraira. Bolnuevo föll bort först eftersom det var relativt långt till både Alicante och Malagas flygplatser. Sedan var utbudet väldigt stort, dvs. man hade svårt att sälja husen i området. Varningsklocka för oss.

  Sedan återstod Altea och Moraira, båda orterna gillade vi, men valet föll sedan på Altea. Att det blev Altea berodde främst på att vi hittade huset som bäst överensstämde med våra önskemål....... ett engelskt Tudorhus mitt ute i apelsinlunden, strax utanför Alteas centrum! :)

  Nu efter två års arbete med "avtudorisering" av huset, har vi nu en mindre spansk finca mitt i apelsinodlingarna, bara 5-10 minuters promenad ner till centrum i Altea. Mycket genuin bykänsla i området där vi bor, där alla andra i vår närmaste grannskap har bott i generationer, men välkomnat oss på bästa sätt.

  Altea passar oss, vacker mindre stad, som har all service och utbud som vi efterfrågar. Närheten till Benidorm är bra för gästande ungdomar och de stora affärerna som Carrefour, Leroy Merlin. Att det bara tar 40 minuter till Alicantes flygplats är en fördel och det faktum att det finns ett stort flygutbud och bra priser mellan Stockholm och Alicante gör inte saken sämre.

  Ja, det var vår historia om hur vi hamnade i Altea...... och stortrivs!

  Men sommaren, den tillbringar vi numera i Sverige, som vi tycker är oslagbart om sommaren!

  TommyD
   
  Last edited: 19 mars 2017
  stefand, Sharky, volatyle och 1 annan gillar detta.
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. volatyle

  volatyle Ny medlem

  Blev medlem:
  6 april 2016
  Inlägg:
  27
  Mottagna gillanden:
  3
  Tommy,

  Stort tack för ditt riktigt uttömmande svar! Läst lite om Altea nu och det verkar ju riktigt fint! En sak jag verkligen gillar är att det finns pebble beaches... Avskyr sandstränder.

  Skickar kanske ett privat meddelande till dig med lite frågor - hoppas detta är ok!

  Vol
   
  Los Suecos gillar detta.
 8. teddi

  teddi Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 september 2013
  Inlägg:
  304
  Mottagna gillanden:
  153
  Hej Tommy,,Du skriver så fantastiskt,,Jag läser dej på HBK också,,Bara läser ,,Tyvärr,,:D
   
  Los Suecos gillar detta.
 9. Los Suecos

  Los Suecos Känd medlem

  Blev medlem:
  2 mars 2015
  Inlägg:
  415
  Mottagna gillanden:
  297
  Du är välkommen, min privata mail är [email protected]

  Tommy
   
 10. Jensl

  Jensl Ny medlem

  Blev medlem:
  21 april 2015
  Inlägg:
  15
  Mottagna gillanden:
  3
  Jag vet att detta är en gammal tråd, men för andra som undrar samma sak så vill jag verkligen slå ett slag för Nerja. Jag tycker att det är en supermysig spansk liten stad med allt man kan behöva. Här finns väldigt få stora hotellkomplex och hela stan andas harmoni tycker jag.

  Kika bara på den här videon:
   
  Zanny och Los Suecos gillar detta.
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.514
  Mottagna gillanden:
  355
  Får man bara igång reningsverket. Inte kul med allt avlopp rakt ut i badvattnet!
   
 13. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.514
  Mottagna gillanden:
  355
  Mycket klokskap i detta inlägg tål att lyftas......
   

Dela sidan

Laddar...