Mer turbulens - nu i luften

Diskussion i 'Artiklar och Nyheter' startad av mixt, 4 oktober 2017.

 1. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  746
  Mottagna gillanden:
  124
  I januari var jag med om skräckflygning till Spanien med våldsam turbulens under delar av färden.

  Nu varnar forskare för kraftig ökning av turbulens ombord på flyg till följd av klimatförändringarna. Det handlar om allvarlig turbulens med kraft att kasta runt människor och bagage i kabinen.

  På flygningar över Atlanten väntas förekomsten av allvarlig turbulens öka med 180 procent, medan flygningar över Europa kan vänta sig en ökning med 160 procent.

  http://www.telegraph.co.uk/science/...ate-change-scientists/?WT.mc_id=tmgoff_fb_tmg
   
  teddi och John Doe gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Ska ni boka flyg eller hotell så vill vi rekommendera följande tjänster:
  • Flytta till Spanien - Spanienforum hjälper skandinaver att hitta rätt bostad i Spanien (utan kostnad).
  • Hotels.com - Sök och jämför hotell i Spanien. Hitta det bästa och mest prisvärda hotellet.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på info@spanienforum.se.
 3. Hitta de bästa och mest prisvärda flygbiljetterna till Spanien med Flygresor.se!
 4. Fecco

  Fecco Medlem

  Blev medlem:
  21 augusti 2017
  Inlägg:
  80
  Mottagna gillanden:
  30
  Intressant observation. Torde dock tillhöra de mindre problemen som klimatändringar kan leda till. Minskar man antalet flygresor i samma proportion så bibehålls risknivå.
   
 5. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  746
  Mottagna gillanden:
  124
  Varför skulle jag göra det? Jag får lida mer istället. Flygets klimatpåverkan är ju en marginell orsak till de förändringarna. Miljömupparna hatar flyget för att de också hatar globaliseringen och den näringsverksamhet den ger upphov till trots att de i flesta fall lever gott på densamma, men de har ingen aaaaning om vad motsatsen innebär och de kan inte heller sätta sig in i utvecklingsländernas behov.

  Vill du göra nått för miljön, påverka de verkliga klimattjuvarna istället, som energisektorn, byggsektorn eller köttindustrin. I Spanien handlar det om att uppmuntra ökad användning av solenergi.

  Själv är jag veg sedan 30 år tillbaka och har därmed klimatkompenserat för alla de varv runt jorden jag flugit i mitt jobb. Ändå ska jag betala mupparnas menlösa flygskatt. Rösta bort dem i nästa val är mitt recept.

  Det borde åtminstone vara ett undantag för oss vegeterianer ;)
   
  erkki gillar detta.
 6. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  När befolkningen på Jorden ökar förväntas även flygresorna öka. Den uppmätta medeltemperaturen ökar 1,4 grader/100 år. Det är nästan hälften av vad datorsimuleringarna förutspått. Mätvärden från satelliter 1990 - 2014:

  34.jpg
   
  mixt gillar detta.
 7. Fecco

  Fecco Medlem

  Blev medlem:
  21 augusti 2017
  Inlägg:
  80
  Mottagna gillanden:
  30
  Jag vet inte vad som får dig att koppla denna globala fråga till några så kallade miljömuppars åsikter om olika företeelser. Det är måhända ordet turbulens som triggar kopplingen. I övrigt håller jag med dig. Relativt oskyldiga kommer att få lida mer.
  Nötkött utgör nog också ett större klimathot än flygresor men det måste vara stora mängder kött du avstått från att äta om det ska räcka som kompensation för många flygresor jorden runt. Redovisa gärna hur du räknat.
   
 8. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  746
  Mottagna gillanden:
  124
  Enkelt. Normal köttkonsumtion per person orsakar knappt 2 ton per år gånger 30 år som veg = 60 ton, dra av 10 ton för vegetarisk matproduktion som i viss mån också orsaker utsläpp, men inte alls i samma utsträckning som att äta kött.

  En jorden runt resa motsvara kanske 7-8 ton co2-ekvialenter, ev något mer (en Thailandsresa ger närmare 2,5 ton koldioxidekvivalenterper person).

  Det blir några varv runt jorden i klimatkompensation och helvetes massa Spanienresor.
   
 9. Fecco

  Fecco Medlem

  Blev medlem:
  21 augusti 2017
  Inlägg:
  80
  Mottagna gillanden:
  30
  Tack för ditt vänliga svar. Jag noterar att du inte tagit i för mycket när det gäller utsläpp från flyg. Halvofficiella källor (se nedan) ger knappt hälften av vad du redovisat för en Thailandsresa. Vi är nog överens om att nötköttet (och mjölken) utgör större klimathot än flyget. http://cfapp.icao.int/carbonoffset/carbon_calculator_for_sharepoint.cfm
   
 10. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  746
  Mottagna gillanden:
  124
  Eftersom jag utrett de här frågorna professionellt är det speciellt kul att du hittat en räknesnurra från ICAO. Grattis till att ha hittat den organisation som har störst anledning att räkna lågt. Och grattis till oss alla då vi kan fortsätta att flyga med hälften så dåligt samvete. :)
   
 11. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Ena dagen uppmanas vi köpa dieselbilar, andra dagen vill man förbjuda dem i statstrafik. Inte lätt att hänga med i svängarna. Om vi tittar långt tillbaka i tiden konstaterar vi att koncentrationen av CO2 i atmosfären idag är historiskt sett mycket låg och att koncentrationen inte tycks ha något med temperaturen att göra.
  globalTempAndCo2_last600MillionYears.png
  Därmed inte sagt att vi skall slösa med Jordens resurser eller förgifta naturen. CO2 är varken giftig eller farlig, den är i själva verket basen för livet på Jorden. Kina konstaterade nyligen att fotosyntesen har medfört att Jorden blivit 14% grönare, mer odlingsbar mark!
   
  erkki och mixt gillar detta.
 12. Stef

  Stef Medlem

  Blev medlem:
  16 augusti 2013
  Inlägg:
  315
  Mottagna gillanden:
  9
  mixt du räknar ditt flygande(påverkan) på ditt sätt och kött på miljömupparnas sätt
  djur har funnits i alla tider och i större antal, de nya är att de finns en jäkla massa mer människor nu och de påverkar miljön på ett mycke sämre sätt än köttdjur, kor slänger sällan plast i haven och hästar nyttjar sällan bil o.s.v
   
  Svenne Apelsin, Nalle, SolenLyser och 1 annan gillar detta.
 13. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Luften var mycket turbulent över Puerto Rico när orkanen Maria 2011 förorsakade stor skada på infrastrukturen. Efter orkanen dök tanken upp att överge fossil energi och satsa på 100% solenergi. Visst hade det varit underbart om man kunde till 100% ta tillvara den instrålande solenergin för att generera el. På Puerto Rico är förutsättningarna synnerligen gynnsamma. Om man inte lyckas där, hur skall man täcka el-behovet i resten av världen?
  Läs denna artikel ”Can Puerto Rico go 100% solar? Vad är problemet?
  http://euanmearns.com/can-puerto-rico-go-100-solar/
   
 14. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  746
  Mottagna gillanden:
  124
  Hur man räknar flygets påverkan skiftar förstås, men jag kan inte ens med de vildaste beräkningsmetoderna få flyget till att bli en viktig faktor för förbättringar av den globala miljön. Nu har ju Mp kommit ut ur garderoben när Lövin nyligen hävdade att partiet uttryckligen vill få svenskarna att flyga mindre.
  Jag anser att det är så mycket annat som borde göras. Och där kom den industrialiserade köttproduktionen upp som en faktor.

  Nåväl, nu önskar jag bara en stillsam och lugn flygtur till Spanien.
  :)
   
  erkki gillar detta.

Dela sidan

Laddar...