Madrid, Spaniens huvudstad

Diskussion i 'Spanien Fakta' startad av Patrick, 9 februari 2008.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Patrick

  Patrick Admin

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  1.140
  Mottagna gillanden:
  31
  Madrid - Spaniens huvudstad

  Fakta om Spaniens huvudstad Madrid som är med sina 3 miljoner invånare Spaniens huvudstad, men med förorterna har den 5 miljoner invånare vilket gör den till den största staden på iberiska halvön. Staden ligger i centrala Spanien på en höjd av 665 meter över havet och är därför Europas högst belägna huvudstad. Norr om staden finns de höga bergen i Sierra de Guadarrama.

  Medelpunkten i Madrid är torget Puerta del Sol. Det är den livligaste platsen i hela staden. Här på torget kan man finna en staty av björnen och arabusträdet som ingår i Madrids statsvapen.

  På trottoaren på den södra sidan av torget kan man se en väldigt nedsliten karta som visar att här börjar Spaniens statsvägar. Alla avstånd i Spanien räknas härifrån.

  Förut sågs Madrid som ett paradis, framförallt om man bodde i staden. Men idag är det inte lika glamoröst om man ser till trafiken som kan vara ganska stökig, transportsträckorna som nästan är oändliga och arbetsdagarna som är väligt långa. Men bortsett från detta är Madrid en stad som är väldigt fascinerande och helt klart värt ett besök.

  Många som åker till Spanien och väljer solkusten eller Kanarieöarna brukar mena att de vet hur Spanien är. Men tyvärr, de misstar sig! Väljer man däremot Madrid för sin semester kommer man garanterat få se hur det riktiga Spanien ter sig.
  Madrid är en stad som nästan aldrig sover. Nattlivet och nöjeslivet är inte bara aktivt på helgerna. Snarare varje dag hela året. Madrid kan nämligen ses som en stad som aldrig sover. På kvällarna är det otroligt mycket folk ute. Madridbornas sociala liv sker nämligen utomhus eller på barer och kaféer. De sitter sällan hemma.

  Madrid är givetvis mycket mer än bara kvällsliv och nöjesliv. Det finns otroligt mycket att se och uppleva i Madrid. Man brukar utgå från Puerta del Sol, ett torg, en vägkorsning och en metrostation. Här befinner man sig ganska centralt i Madrid. Utgår man härifrån kan man lätt ta sig till tillexempel, de medeltida torgen Santa Ana och Plaza Mayor eller varför inte det kungliga slottet, Palacio Real.
  Något annat Madrid är väldigt känt för är Pradomuséet, eller Museo del Prado som det heter på Spanska. Prado muséet betraktas som ett av världens främsta muséer och har den största spanska konstsamlingen där man kan se verk av bland annat Goya, Greco och Velázquez.

  Det finns ett talesätt som säger "Madrid entrar y salir". Det betyder ungefär "Madrid, dit alla kommer och går". Man brukar syfta till att spanjorer från hela Spanien kommer till Madrid för att arbeta hårt, leva hårt och sedan åka tillbaka till sina hemprovinser. Detta är ett bra sätt att förklara Madrid som huvudstad. Helt enkelt en livlig stad som aldrig sover.
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...