HUR lär ni er spanska? Appar, kurser, komvux, privatlektioner..?

Diskussion i 'Skolor och Studier i Spanien' startad av vikingafrun, 21 december 2015.

 1. vikingafrun

  vikingafrun Medlem

  Blev medlem:
  4 mars 2015
  Inlägg:
  68
  Mottagna gillanden:
  6
  Vill lära mig spanska och är supernybörjare! Tänker mig kurs där jag både studerar på kammaren (läxor) och får möjlighet att prata spanska med andra.

  Hur gör ni? Vad rekommenderar ni?
   
  Grey76 och Mian gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. DiBo

  DiBo Aktiv medlem

  Blev medlem:
  14 juli 2013
  Inlägg:
  522
  Mottagna gillanden:
  68
  Jag använder mig av den internetbaserade kursen "Babbel" och den fungerar bra tycker jag. Ord, grammatik, fraser blandas och det ingår tal, skriv och hörövningar.
  Vad gäller tiden så kan du använda den jur många timmar per dag du vill och det finns också förhör och utvärderingar titt som tätt. Att sedan lysna på spansk tv, nyheter, läsa enkla böcker/texter ger också mycket och framför allt att våga prata i butiker och med spanjorer och på restauranger, ja där du kommer åt.
  I Torrevieja finns "Aktiv i Torrevieja" som också har kurser som är bra komplement.
  Och om du inte bor i Torrevieja trakten så kanske det finns liknande där du bor.
  Även privatlektioner någon gång /vecka är utvecklande.
  Säkert finns andra kurser, men de har jag ingen erfarenhet av.
  Lycka till!
   
  Breeze och Mian gillar detta.
 4. Farbror Sven

  Farbror Sven Medlem

  Blev medlem:
  31 oktober 2013
  Inlägg:
  118
  Mottagna gillanden:
  17
  Duolingo finns både för PC och som app.
  Man har en inloggning som gör att man kan växla mellan PC och mobil.
  Jag brukar sitta med appen på bussen på väg till jobbet. Duolingo är gratis och omfattar läs -, hör- och taluppgifter. ( På bussen avstår jag från taluppgiterna, man vill ju inte framstå som tokig.)
  En liten nackdel är möjligen att kursspråket är engelska,. Tre språk i huvudet samtidigt kan bli lite rörigt.
   
 5. vikingafrun

  vikingafrun Medlem

  Blev medlem:
  4 mars 2015
  Inlägg:
  68
  Mottagna gillanden:
  6
  Får undersökas! Tack för era utmärkta svar.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.514
  Mottagna gillanden:
  355
  Fick tips om Appen FABULO , kostade 10 kr , väldigt enkel , kul.
  Att försöka via Engelska blir alldeles för rörigt.
   
  Svenne Apelsin och Mian gillar detta.
 8. Mian

  Mian Ny medlem

  Blev medlem:
  31 mars 2018
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej!
  Har tränat med Babbel, Worddive, och nu Mondly Language men de blir jobbigt när man inte har någon att

  byta tankar med eller tycker du det går bra ensam. Vore kul hur du jobbar med spanskan.
   
 9. Minerva

  Minerva Medlem

  Blev medlem:
  18 februari 2011
  Inlägg:
  179
  Mottagna gillanden:
  20
  Jag har bott/arbetat ett antal år i en del spanskatalande länder i Latin Amerika, som Costa Rica, Puerto Rico Mexico, södra Belize, södra Texas, där majoriteten av befolkningen äe spansktalande. Mina närmaste medarbetare kunde alltid engelska, men omgiven av spansktalande lär man sig i regel snabbt ett och annat. Nu har jag gjort ett misstag att flytta till Cadiz området, där det finns knappast några utlänningar (förutom amerikanska soldater i militärbaser) och där befolkningen talat varken engelska eller ens korrekt spanska. Enbart en svårförstoelig Andalusian dialekt, super snabbt och hemskt otydlig, så jag har svårt att begripa. Jag läser spanska texter nåstan obehindrad, kan konversera med Spaniorer som pratar icke andalusiskt spanska, men Andalusier har jag fortfarande svårt att begripa. Har tyvärr inte sett ett enda hjälpmedel i andalusiska...
   
 10. SpainBrain

  SpainBrain Aktiv medlem

  Blev medlem:
  5 december 2017
  Inlägg:
  115
  Mottagna gillanden:
  44
  Andalusier kan prata bra spanska eller sk vanlig spanska om de vill, men att de kör sin egna dialekt sinsemellan kan man ju förstå. Men säg till dem så tror jag du får ett annat bemötande.
   
  Grey76 gillar detta.
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Minerva

  Minerva Medlem

  Blev medlem:
  18 februari 2011
  Inlägg:
  179
  Mottagna gillanden:
  20
  Yu då. När jag säger att jag tyvärr inte förstår, då för en halv sentens pratar de mindre snabbt och ganska tydligt, men deras tålamod eller förståelse för en stackars utlänning räcker sällan längre. Även min hushållshjälp som är från Chipiona brukar prata andalusiska med mig. Jag förstår detta, de har nästan ingen kontakt med utlänningar, så då också ingen vana. Inte som på Costa Blanca där överallt bor nog minst 30 procent expats.
  Ja minns att jag brukade ha liknande problem i skånska byar och då hade jag redan mångårig erfarenhet med svenska. Jag vänjer mig dock, hoppas jag.
   
 13. el cangrejo

  el cangrejo Ny medlem

  Blev medlem:
  24 februari 2018
  Inlägg:
  7
  Mottagna gillanden:
  5
  Hej! Jag har precis tagit mig igenom Duolingos alla moduler, det tog nästan två år ;-) Hade en lite grund av att ha läst spanska på gymnasiet för 25 år sedan.
  Häromdagen skulle jag ge mig på att titta på en spansk film med spanska "subtitles". Jag bara gapade, det gick så fort och det var olika dialekter och jag förstod i ärlighetens namn ingenting!!! Huvudpersonen var från Sevilla och uttalade inte "S" i många ord. (Istället för Está bien blir det "ta bien", España blir "Paña", osv...) Mitt lilla duolingande hjälpte inte mycket här inte ;-) Sen såg jag den igen med engelska "subtitles" och då förstod jag filmen och den vara faktiskt ganska rolig! :) Sen såg jag den igen med spansk text och tänkte att jag har nog lärt mig lite iaf. Filmen heter Ocho apellidos catalanes. Det kommer att bli fler spanska filmer för mig på detta sätt! (Netflix)
  Jag brukar också gå in på El País hemsida och använda google translate för att läsa lite nyheter.
  //Cecilia
   
  mixt och Minerva gillar detta.
 14. SpainBrain

  SpainBrain Aktiv medlem

  Blev medlem:
  5 december 2017
  Inlägg:
  115
  Mottagna gillanden:
  44
  Man kan väl säga att det är vanligare med den typen av spanskan du beskriver ovan än den som klassas som riksspanska, Castellano, och det är den som ofta eller alltid ingår i studiespanskan. Det är nog jobbigt för Castellanos (och inte minst för de som pluggat det) med all annan spanska också på samma sätt som vi som pratar en annan typ av spanska kanske också tycker ex Castellano är lite ful och typ präktig.

  Som du säger, i de flesta fall så uttalas det annorlunda mot hur det skrivs.

  Como sta (como estas), no vemo (nos vemos), Epaña (España, man brukar betona E-et men inte s-et.) Finns hur många exempel som helst.

  Man ska tala korrekt men framförallt så ska den man tala med förstå vad man säger. Snackar jag med en Canario, en Mexican, Colombian, Venezuelan, så snackar jag inte korrekt spanska men jag snackar deras/vår spanska. Men snackar jag med äldre, med någon som jag känner förtjänar eller behöver bemötas annorlunda så talar jag mer sansat och uttalar orden som man ska, förutom att jag nästan aldrig betonar s.


  Edit: Kollade precis början på filmen där en man och en kvinna möts i hamnen, de snackar ju ruskigt utpräglad Castellano. Stark betong på j, som blir så fult (ske-ljudet, mujer uttalar dem mocher, vi säger moher)

  Edit2: Det verkar ju som att en av filmens poänger är Basker, Catalaner och andra. Han från Sevilla som du tycker snackar så snabbt, han säger ju det första han säger på hästen där, efter att han snackat ett tag med tjejen som sitter bakom honom, att han vet att hon inte fattar allt han säger men att de snart ska snacka det universella språket :)

  Sedan hamnar han med en annan i sängen och hon säger hostia (ostia, han och vi betonar inte s-et så som hon gör, man nuddar bara det) när hon river ner lampan, han kysser henne och sen stannar han upp, -vad sa du förresten. Hon försöker fortsätta kyssa honom och han kan inte släppa det, vad sa du innan där? Och sen säger han -är du från Baskien (med förskräckelse)?

  Det verkar ju vara en film om olika dialekter eller så börjar den iaf och mycket riktigt, den verkar rolig som fasen :)

  Inte så konstigt kanske att en film med all sorts spanska blir lite knivig, men det är ju det (och hur de förhåller sig till det) som gör filmen rolig.
   
  Last edited: 5 april 2018
  el cangrejo gillar detta.
 15. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.755
  Mottagna gillanden:
  737
  lite OT men kolla pà Ocho apellidos vascos. det är föregàngaren. mycket rolig. Sen hjälper det naturligtvis att titta pà spansk TV, framförallt för att lära sig lyssna pà talande spanska. Destu mer du vänjer dig vid det, destu saktare tycks folk tala.
   
  el cangrejo gillar detta.
 16. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.514
  Mottagna gillanden:
  355
  Hade man inte bott med Engelskmän mest och ser på Svensk TV så hade man säkert lärt sig lite.........
   
  RochA gillar detta.
 17. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  509
  Mottagna gillanden:
  594
  Hur lär man sig spanska...?
  Bosätter sig där det inte bor något annat än spanjorer, som vanligtvis inte kan ett enda ord på engelska – alternativt har för dåligt självförtroende för att försöka.
  Hoppar över svensk tv och kollar på de spanska alternativen. Dag för dag ökar man på sina kunskaper, finns ju inget alternativ.
   
 18. el cangrejo

  el cangrejo Ny medlem

  Blev medlem:
  24 februari 2018
  Inlägg:
  7
  Mottagna gillanden:
  5
  Ja, "Ocho apellidos catalanes" var ingen nybörjarfilm direkt, men väldigt rolig och lärorik på många sätt om provinser och språk/dialekter.
  Tack för tipset om "Ocho apellidos vascos"!
  Man vänjer sig vid att "S" inte betonas ju mer man hör. Jag förstår att det är vanligt överallt så det är bara att gilla läget :)
   
 19. Minerva

  Minerva Medlem

  Blev medlem:
  18 februari 2011
  Inlägg:
  179
  Mottagna gillanden:
  20
  Hade just två intensiva dagar av spansk-andalusisk konversation... i sjukhuset i Puerto Real, där jag fick mitt hjärta förbättrad. Inte bara fick jag prata spanska med sjukhuspersonalen, men min rumskamrat var en trevlig Spanjorska från en by nära Sevilla, och med stor släkt som uppehöll sig vid hennes säng från tidigt morgon till sen kväll, i regel inte mindre än fem personer, kommande och gående och pratande mycket högt och entusiastiskt hela tiden. Det var jobbigt att repa sig utan en minsta stund av lugn, men, å andra sidan, jag har nog hört så många skvaller om hela befolkningen av deras by, att jag redan efter några timmar tyckte mig förstå andalusiska betydligt bättre än tidigare. Mirakuläst nog förstod jag även - tror jag - vad "topalante" betyder. Enkelt to(do) pa(ra) (ade)lante! :-D
   
  el cangrejo, Los Suecos och Gyllis gillar detta.
 20. RochA

  RochA Aktiv medlem

  Blev medlem:
  2 november 2014
  Inlägg:
  100
  Mottagna gillanden:
  52
  Haha! Såååå sant! (y)
  Mina tips är att ni kör själva hemma med appar och tittar enbart på spansk tv.
  Barnprogram är bästa alternativet, men kanske inte så många som vill sitta framför tecknat. :D
  När man väl har fått en grund kan man komplettera med språkkurser där de enbart pratar spanskan i klassen.
  Och naturligtvis våga använda det när man är ute.
   
  Sharky gillar detta.

Dela sidan

Laddar...