Flytta till Spanien - Få gratis hjälp att köpa bostad i Spanien

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Andreash, 29 november 2017.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Andreash

  Andreash Administrator

  Blev medlem:
  8 november 2017
  Inlägg:
  28
  Mottagna gillanden:
  31
  Är du på jakt efter bostad i Spanien så kan vi på Spanienforum.se hjälpa dig.

  Använd vår kostnadsfria tjänst genom att fylla i formuläret här.
  Tjänsten hjälper dig att hitta det du söker och det bästa av allt är att tjänsten är gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

  Guide: Hur det går till att köpa bostad i Spanien som nordbo?

  Att köpa bostad i Spanien skiljer sig ganska mycket från att köpa bostad i Sverige. Det finns massor av olika regler och lagar kring hur ett bostadsköp skall gå till runt om i världen. Vi har därför skrivit denna guide för att det skall bli enkelt att förstå sig på processen kring att köpa hus, radhus eller lägenhet i Spanien.

  Hitta en bostad och gå på visning i Spanien
  I Spanien finns det inget Hemnet.se som i princip har monopol på all bostadannonsering som vi har Sverige. Det är därför inte lika enkelt att hitta bostäder som kan vara intressanta. I Spanien är det dessutom inte säljarens marknad på det sätt som det idag är i Sverige. I Sverige lägger man ut en annons och en visningstid där spekulanter skall infinna sig för att få titta på bostaden.
  I Spanien blir man väl omhändertagen och mäklaren kör runt dig med sin bil för att låta dig titta på flera olika bostäder som kan passa dina önskemål.

  Priset på bostäder är ett accepterat pris i Spanien
  Priset på bostäder i Spanien är normalt sett ett accepterat pris av säljaren. Det är därför ovanligt med budgivning. Istället gör säljaren affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset eller ett eventuellt underbud under det accepterade och begärda priset.

  Tilläggskostnader
  Det tillkommern en de extra kostnader utöver själva köpeskillingen när du köper i Spanien. Du bör räkna med ett ungefärligt tillägg till priset på ca 10-13 %.

  Skatter
  Vid köp av nyproducerade bostadsfastigheter tillkommer en mervärdesskatt om 10 % av köpeskillingen. Det tillkommer även en stämpelskatt om 1,5 %.
  För begagnade bostäder tillkommer en såkallad överföringsskatt om 8-10 % (varierar beronde på region och köpeskillingens storlek). Om du betalar en överföringsskatt vid nyproduktion behöver du inte betala någon stämpelskatt.

  Kostnader för notarie
  Köparen betalar notarienskostnad/arvode när köpare och säljare utväxlar köpekontrakt. Kostnaden varierar och kan vara svår att uppskatta då en rad olika faktorer spelar in, men normalt sett handlar det om ca 0,5% av köpeskillingen.

  Registreringsavgifter
  Registreringen i fastighetsregistretkostar pengar för dig som köpare. Återigen handlar det om en kostnad som som inte går att säga exakt men normalt handlar det om ca 0,5% av köpeskillingen.

  Anslutningsavgifter
  Anslutningsavgifter och/eller avgifter för abonnemangsbyte för vatten och avlopp, elektricitet, samt eventuell gas kan tillkomma.

  Processen
  När köparen och säljaren tillsammans med mäklaren har kommit överens skrivs ett köpekontrakt Du betalar som köpare en handpenning i samband med detta på 10 procent av köpeskillingen (10% är det normala).
  Oftast erbjuds tillträde till bostaden omgående, men det vanligaste är att dina förberedelser (t.ex. finansiering och NIE-nummer) gör att tillträdet sker 1 till 1,5 månad efter kontraktet skrivs.
  Tillträde = Du som köpare betalar, får nycklarna och tar över bostaden.

  NIE-nummer
  För att få äga en bostad i Spanien behöver du ha ett spanskt skatteidentifikationsnummer ( NIE-nummer). Ett eget NIE-nummer ansöker du om hos den Spanska polisen, spanska ambassaden eller konsulatet i Sverige. Det smidigaste är att göra det via ett ombud genom en fullmakt till Spanska ambassaden eller konsulatet i Sverige, alternativt på en spansk polisstation. Att skaffa ett NIE-nummer tar olika lång tid beroende på vart i Spanien du befinner dig.

  Lagfarten
  Lagfarten registreras i landregistret och tar ca 2-3 månader.

  Notarius publicus
  Notarius publicus är en officiellt utsedd jurist som i detta fall har som uppgift att kontrollera köparen och säljarens identitet. Notarien informerar om bostadens eventuella skulder och kontrollerar att betalningen av köpeskillingen går rätt till enligt spansk lag och att säljaren har fått sina pengar innan han/hon skriver på. De upprättar även köpebrevet som används för köparens ansökan om lagfart.

  Undersökningsplikt
  Precis som i Sverige är du som köpare ansvarig för att undersöka bostaden innan du köper den.


  Använd vår kostnadsfria tjänst genom att fylla i formuläret här.
  Tjänsten hjälper dig att hitta det du söker och det bästa av allt är att tjänsten är gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.
   
  SpainBrain gillar detta.
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...