Jag och min man har varit distansstudenter här i Spanien i två år nu och har, precis som ni tänkt göra, levt på CSN-lån och besparingar. Vad ni behöver göra beror på hur länge ni tänkt stanna. Lite byråkratisk krångel behöver ni ta er igenom.
SVERIGE:
1) Folkbokföring. Om ni vet att ni ska stanna mer än ett år, eller när ni vet det, måste ni båda skriva ut er från Sverige. Se till att skaffa en elektronisk brevlåda hos minmyndighetspost.se så du kan fortsatt kommunicera med myndigheterna ex för deklarationen.
2) Sjukvård. Du som studerar med studiemedel från CSN räknas trots att du är utskriven som bosatt i Sverige ur sjukförsäkringssynpunkt. Det innebär att du innan flytten ska kontakta försäkringskassan (deras utlandskontor i Visby) och skicka dem blankett FK5459. Då får du ett intyg om att du är fortsatt försäkrad i Sverige och berättigad till sjukvård där. Du får också tillgång till sjukvård i Spanien med EU-kortet under hela studietiden. Utan intyget omfattas du som distansstuderande inte av sjukvårdssystemet i någotdera av länderna.
Din sambo, som inte studerar, har tillgång till sjukvård med EU-kort enbart om hon inte är utskriven från Sverige. När hon får ett arbete med lön omfattas hon istället av det spanska sjukvårdssystemet. Det går att teckna privat sjukvårdsförsäkring om hon inte får arbete.
3) Försäkring. Personförsäkringar kan bara tecknas i det land där man är skriven. Se till att skaffa dig en form av förlängd reseförsäkring INNAN ni reser från Sverige, sen är det försent. Varför? EU-kortet ger bara rätt till akut och nödvändig vård, i övrigt är det svenska sjukvården som gäller. Om det blir så illa att du behöver ambulans- eller sjukflygtransport så behöver du ha en svensk reseförsäkring, som gäller transporter till Sverige. Kontrollera noga att den försäkring du väljer även gäller vid distansstudier och att den kan förlängas efter ett år.
SPANIEN:
4) Skaffa bankkonto. Allt ni gör, hyreskontrakt, mobilabbonemang etc, kommer i de flesta fall kräva att ni har ett bankkonto. Räcker med uppvisande av pass för att skaffa kontot.
5) NIE-nummer och uppehållstillstånd. Skaffa NIE-nummer hos Policia Nacional och sök samtidigt om uppehållstillstånd (residencia), vilket krävs om ni ska vara här mer än tre månader. Tid förbokas (Cita Previa) på deras hemsida och det finns en bra instruktion för de blanketter som ska fyllas i på Spanska ambassaden i Stockholms hemsida. För att få uppehållstillstånd krävs: 1) att ni kan uppvisa egen försörjningsförmåga, antingen genom inkomst eller tillräckliga bankmedel, d v s utdrag på CSN-beslutet, ett kontoutdrag och eventuellt din sambos lönespecifikation/anställningsintyg om hon fått arbete 2) att ni har sjukförsäkringsskydd. Här kan intyget från FK visas upp, och om din fru inte fått arbete en privat sjukförsäkring. Obs! alla svenska dokument som visas upp ska vara översatta till spanska av auktoriserad översättare.
6) Hyra bostad. De flesta kräver att man kan uppvisa någon form av inkomst. Använd samma underlag som du använde när du sökte uppehållstillstånd hos polisen. Det kommer räcka.
7) När ni har NIE-nummer och en bostad går ni till ert lokala Ayuntamiento och skriver in er i kommunen. Brukar vara en enkel procedur.
8) Njut av tillvaron.
Och så förstås, som distansstuderande blir krav No 1 på ett boende att det finns eller går att ordna en stabil internetuppkoppling.