Finansiera bostadsköp med spanskt lån?

Diskussion i 'Köpa och sälja fastighet' startad av Thomas_H, 3 oktober 2020.

 1. Thomas_H

  Thomas_H Ny medlem

  Blev medlem:
  3 oktober 2020
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej - vi har nyligen börjat fundera på möjligheten att köpa en fastighet i Spanien för att dels kunna nyttja några veckor per år, men framförallt för att ha ett ställe som vi kan flytta till och som är avbetalt när vi väl går i pension (om 20 år). Efter att ha läst en hel del trådar här på forumet om så är jag nog inte supersugen på att ha det uthyrt utan tanken är vi själva får finansiera amorteringen från egen kassa.

  Men för att finansiera köpet av fastigheten så överväger vi ett spanskt lån. Huvudanledningen är att jag inte vill belåna befintligt fastighet i Sverige över 50% vilket triggar igång amorteringskrav på även mitt svenska lån vilket jag gärna vill undvika. Målet är snarare att ägna resterande 20 år till pensionen att betala av fastigheten i Spanien.

  Så jag är lite nyfiken på om någon har några tankar gällande mitt resonemang ovan och gärna om någon har erfarenheter/information vad gäller spanskt banklån. T.ex.:
  - vad finns det för nackdelar med ett spanskt lån?
  - jag tolkar det som att du kan göra ränteavdrag på spanskt bostadslån så länge du inte hyr ut den - stämmer det?
  - ska man använda mäklarnas bankkontakter eller själv kontakta bankerna direkt?
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Helen1

  Helen1 Känd medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  660
  Mottagna gillanden:
  271
  Hej och välkommen till forumet!
  När vi köpte vår lägenhet år 2012, lånade vi i spansk bank (Barclays som efter några år blev uppköpta av Caixa Bank). Vi fick låna 65% på 20 år.
  De flesta banker har en regel att lånet ska vara återbetalt det året låntagaren fyller 70/75/80 år. Det skiljer mellan bankerna och hur det är idag har jag ingen aning om.

  Vi gör ränteavdragen i våra svenska deklarationer, som om det vore ett svenskt lån, inga konstigheter.
  Den enda nackdelen jag kan komma på är kursrisken.
  Hör efter med flera olika banker men gör det ungefär samtidigt. De brukar vilja att låntagaren tar en kreditupplysning på sig själv (i Sverige) och skickar över och den får inte vara hur gammal som helst. Därför ska man samordna så man kan skicka samma upplysning till alla aktuella banker samtidigt. Då syns det inte att man dealar med flera banker på en och samma gång. :D
  /Helen
   
 4. mic

  mic Medlem

  Blev medlem:
  15 juli 2014
  Inlägg:
  34
  Mottagna gillanden:
  7
  Det är nog ofarligt och smart att ta lån i Euro nu eftersom den är historiskt hög. När jag köpte huset för ca 7 år sedan var kursen 9,25. Tyckte då det var dyrt eftersom den lite tidigare var en bit under 9. Valde som tur var att låna i sek :)
   
 5. valle74

  valle74 Ny medlem

  Blev medlem:
  17 juni 2013
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  24
  Hej!
  Detta kunde vara jag som skrev det för 3 år sedan...
  Vi vill inte o har inte än så länge hyrt ut, och vill ha det betalt om 20 år, jag är idag 46 år och är väl ganska ung för att redan köpa ett hus i Spanien, i alla fall om man jämför. Vi var i kontakt med MÅNGA banker för att få ett lån, det var ordentligt jobbigt och tog tid, så det slutade med att vi valde mäklarens bankkontakt på CAIXA vilket kändes mycket mycket bra. Man kan ofta låna max 60% av köpeskillingen, vill du låna mer så kan det bli svårt om det inte är banken som säljer, ofta återtag.
  Vet inte hur jag ska säga detta utan att bli utskälld...jag o min fru tillsammans tjänar väldigt bra.... men 60% var max, tur nog så hade vi resten kontant i Sverige.
  Spanska banker har ofta massa avgifter, vissa är ocker andra att dom faktiskt tvungna att ålägga. När det varit tvekan för mig så har jag bara ringt o bett dom ta bort avgiften, eller om dom kan förklara sig så är jag ok med det.

  En sak jag lade till märke igår är att dom har ränterabatter när man lägger till olika tjänster.
  Skulle lösa ny husförsäkring, och CAIXA var 100 euro dyrare än konkurrenterna..så jag bad dom fara o flyga, men dom kom tillbaka o sa att om man väljer den så får man 0.2% räntesäkningn.. så netto gjord det att försäkringen blev billigare. Samma med Securitas larm, också 0.2% billigare ränta. (även om det är sjukt mycket pengar att lägga på ett larm i månaden...men tröttnade att ligga sömnlös för att bli ockuperad.. )

  Caixa har också samarbete med SUMA (spanska skatteverket) , man kan använda CAIXA bank login/lösen för att hålla koll på sina skatter och betala böter....
  Överför jag pengar från SEB i SWE till CAIXA tar det kanske en timme..

  Nä, jag jobbar inte för CAIXA..-) Välj vilken bank du/ni vill, detta är min feedback..
   
  Preciosa, Sharky och Mats Snow gillar detta.
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Mats Snow

  Mats Snow Medlem

  Blev medlem:
  25 januari 2017
  Inlägg:
  91
  Mottagna gillanden:
  41
  Det är väl bra att tjäna väldigt bra när man jobbar. Det kan väl aldrig vara fel?
  Jag blev nyfiken på räntorna i Spanien. När du lånar 60% får man fråga vad du får för ränta då?
  Har man rörlig typ 3mån och olika bindningstider som man har i Sverige 1år,3år eller 5år. Hur ser det ut då?
   
 8. valle74

  valle74 Ny medlem

  Blev medlem:
  17 juni 2013
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  24
  Tack!
  I mitt fall så är det 20 års fast ränta som gällde(diskuterade inget annat), ville veta EXAKT vad jag ska betala kommande åren, för mig var det bästa alternativet. Den räntan ligger på lite drygt ca 2% med Securitas rabatt.
   
  Mats Snow gillar detta.
 9. Helen1

  Helen1 Känd medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  660
  Mottagna gillanden:
  271
  Visserligen är jag inte tillfrågad men jag svarar ändå. ;)
  Vår ränta är 12 månaders Euribor + 1,85%, vilket vi är mycket nöjda med i dagsläget. :cool:
  Räntan ligger fast i 12 månader och räknas om varje september så nu senast blev den 1,491%.
  Vi har också Caixa men inga ränterabatter.
  /Helen
   
  Preciosa, Sharky och valle74 gillar detta.
 10. Benny09

  Benny09 Ny medlem

  Blev medlem:
  4 oktober 2022
  Inlägg:
  5
  Mottagna gillanden:
  1
  Politiker har rynkar på näsan och företrädare för storbanker kliat sig i huvudet. Hur kommer det sig att allt fler svenskar valt att ta konsumtionslån, till och med när hushållens generella konsumtion sjönk under coronapandemin? Och vilka krav ställer detta, på såväl låntagare och långivare?
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. lefo1

  lefo1 Medlem

  Blev medlem:
  4 maj 2009
  Inlägg:
  84
  Mottagna gillanden:
  11
  Kanske inte så bra timing att tipsa om just snabblån i det nuvarande ekonomiska läget?
   

Dela sidan

Laddar...