En fråga om den spanska konsumentköplagen

Diskussion i 'Spanien' startad av Canopus, 12 oktober 2018.

 1. Canopus

  Canopus Aktiv medlem

  Blev medlem:
  20 augusti 2014
  Inlägg:
  180
  Mottagna gillanden:
  209
  Kan någon säga om den spanska konsumentköplagen är vad man i Sverige kallar en dispositiv lag? Eller med andra ord, kan delar av denna lag avtalas bort av säljaren så att villkoren blir sämre för konsumenten än vad lagen säger?

  Orsaken till min fråga är att jag lät ett spanskt företag göra ett jobb i slutet av september och jag har nu kunnat konstatera att arbetet är dåligt gjort. När jag går tillbaka och läser avtalsvillkoren står det att köparen ska påtala eventuella problem inom tio dagar. Men efter vad jag kan förstå säger den spanska konsumentköplagen att om kunden påtalar fel inom två månader efter att problemen upptäckts och inom sex månader från leveransen är det säljarens ansvar att bevisa att felet inte uppstod vid (i det här fallet) monteringstillfället. Men det här är bara vad jag kunnat läsa mig till på europa.eu och där står det inte om lagen är tvingande eller dispositiv.

  Som jämförelse kan jag nämna att i Sverige är Konsumentköplagen (mellan företag och slutkund) tvingande medan Köplagen (mellan företag) är dispositiv. En svensk konsument kan eventuellt få bättre villkor än vad lagen säger, men aldrig sämre.

  Jag kommer nu att kontakta företaget men skulle vilja ha så mycket som möjligt i bakfickan om företaget kommer tillbaka och säger att min reklamation har kommit in efter de tio dagar som stipuleras i avtalet och därför kommer att lämnas utan åtgärd.

  Och för det andra: vad heter lagen? Är det Ley General para la Defensa de los Consumidores y Usuarios (LGDCU)? Det låter ju så men vad vet jag om spansk konsumentlagstiftning? Jag kan inte ens hitta lagtexten någonstans på webben.
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.647
  Mottagna gillanden:
  622
  lagen är den du skriver. du kan läsa hela lagen pà nätet om du kan spanska, bara googla lagen sà hittar du den.
  Just vad den säger i ditt fall vet jag inte.
   
  Canopus gillar detta.
 4. Canopus

  Canopus Aktiv medlem

  Blev medlem:
  20 augusti 2014
  Inlägg:
  180
  Mottagna gillanden:
  209
 5. Canopus

  Canopus Aktiv medlem

  Blev medlem:
  20 augusti 2014
  Inlägg:
  180
  Mottagna gillanden:
  209
  Som avrundning på den här tråden kan jag nämna att i mitt fall blev det aldrig någon diskussion. En vecka efter att jag hade reklamerat blev jag uppringd av en man från företaget (ägaren?) som dök upp senare på dagen och konstaterade att jobbet var under all kritik. Han lovade mig att det skulle åtgärdas av deras bästa montör och att han dessutom skulle följa med själv. Så från att ha varit beredd att såga detta företag jäms med fotknölarna på Trustpilot, Google, Facebook och alla andra sajter jag bara kunde komma på, återställdes mitt förtroende för dem. Frågan om de tio dagars reklamationstid som stod skrivet i avtalet kom aldrig upp, men det kändes trots allt bra att veta hur den spanska konsumentköplagen fungerade innan jag kontaktade dem.

  ---
  Fullständigt OT, men lite roligt: när jag först skriver detta inlägg i en svensk version av Word 2010 får jag en felmarkering på ordet Facebook och Word föreslår i stället ”Face Book”, ”Fackbok”, ”Face Böök” eller ”Facitbok”. Jaså, verkligen? ”Face Böök”? Tack, men nej tack. Där ser man vad mycket som hänt i världen sedan Microsoft Word 2010 skapades...
   
  Helen1, Los Suecos och Preciosa gillar detta.

Dela sidan

Laddar...