El Hierro - egen energi

Diskussion i 'El Hierro' startad av Preciosa, 2 juli 2014.

 1. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.308
  Mottagna gillanden:
  1.042
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Det företag som står bakom projektet har fångat intresset för att bygga liknande anläggningar i Afrika. Ett antal experter reser över för att studera nya projekt.
   
 4. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  På El Hierro bor det bara ca 10.000 personer. Då är det möjligt att försörja befolkningen med el enbart från vindkraft. Det var i alla fall tanken. Om jag tolkar siffrorna rätt levererade vindkraften 52% av elbehovet under juni 2015, medan resten kom från ett traditionellt elverket som drivs med olja. Bidraget från vindkraften har medfört att man sluppit bränna 300 ton olja under juni månad.
  Synd att siffrorna inte är tillgängliga för allmänheten. Är det lönt med det en vindmölla till?
  http://www.diariodeavisos.com/2015/...vable-ahorra-300-toneladas-combustible-fosil/
   
 5. Pooh

  Pooh Känd medlem

  Blev medlem:
  15 april 2011
  Inlägg:
  639
  Mottagna gillanden:
  111
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Tack Pooh! Länkarna sparade som favoriter! Super!
   
 8. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  ”Hållbar rörlighet kommer inom kort att vara en realitet”
  Så lyder idag en rubrik som handlar om att man på El Hierro kommer att placera ut 3 laddningsstationen för bilar som laddar ”halvsnabbt” samt 4 stationer som laddar långsamt. Man har sedan tidigare tre laddningsstationer. Emellertid finns det 6.400 fordon på ön, så det kan lätt bli köbildning. Ingen fara, antalet elbilar på El Hierro kan räknas på ena handens fingrar. Även om alla 6.400 fordon över en natt skulle förvandlas till elfordon, uppstår en efterfrågan på 8 GWh el per år. Elektriciteten skulle komma från den anläggning på El Hierro som man påstår vara 100% ekologisk. Idag påstår presidenten för det företag som byggt anläggningen att den ”har kapacitet” att leverera 75% ekologisk el. Vid en närmre granskning varierar dock vindarna mycket med årstiden. Den förnybara kapaciteten i januari 2016 bara nåde bara 22% medan den i februari nådde 54%. Passa på att titta nu eftersom det just nu blåser bra på El Hierro, 25 - 35 m/s:

  https://demanda.ree.es/visionaCan/VisionaHierro.html#

  Bra att vara positiv men man skall inte föra folk bakom ljustet.
   
  Last edited by a moderator: 9 juli 2016
 9. carl

  carl Medlem

  Blev medlem:
  10 april 2008
  Inlägg:
  331
  Mottagna gillanden:
  17
  Har kollat länken men förstår inte och ej heller vad man vill belysa med den.

  Tror mig förstå att den gula linjen visar den verkliga elförbrukningen fram till 07.20 den 10 juli 2016.

  Den gröna linjen visar den prognos man gjort för efterfrågan av el samma dag
  Den röda linjen visar inprogrammerad elproduktion.

  På mig verkar det som man lyckats ganska väl. Verklig elförbrukning,beräknad efterfrågan och inprogrammerad elproduktion följer varandra. Varför efterfrågan ökade mycket vid 07.20 framgår inte.

  (Att eólica betyder vindkraft kan vara bra att veta för de som inte känner till ordet).

  Kan SolenLyser förklara vad vi ska dra för slutsatser av bilden?
   
 10. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Först vill jag tacka Pooh, som var den som hittade denna förnämliga sida. För att den skall fungera måste man ha ”FlashPlayer”. Via länken uppe till höger visas en cirkel med tre segment. När man flyttar musen utefter den gula linjen (tid/realförbrukning) ser man hur tillskottet från vind, vattenkraft och dieselenergi förändras i tiden. Nere till höger kan man söka upp ett specifikt datum.
  Vad jag saknar är en sammanställning av alla dagar anläggningen varit i drift. Kanske en litet känslig uppgift?
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Låt mig först säga att jag var mycket upprymd när jag först fick höra talas om projektet att göra El Hierro 100% fossilfri. Problemet med förnybar energi är att kunna lagra energin. På El Hierro finns en naturlig vulkanisk damm, 682 m.ö.h. Genom att pumpa upp vatten till den kan man skapa vattenkraft och få tillgång till energi just när man behöver den.

  https://www.dropbox.com/s/gh77e48d8bwxe1d/i.jpg?dl=0

  Nu finns erfarenheten av ett års drift som kan sammanfattas så här (den känsliga uppgiften):
  - Anläggningen har bara levererat 34,6% el av den i media utlovade 100%.
  - Priset per kWh hamnar på 100 cent/kWh, vi betalar 9,9 cent/kWh.
  - Anläggningen minskade utsläppet av CO2 med 12.000 ton.
  - Kostnaden för det minskade utsläppet blev 1.000 Euro/ton.

  http://euanmearns.com/el-hierro-completes-a-year-of-full-operation/

  Det skall bli intressant att följa ifall media kommer att rapportera om det misslyckade resultatet. Jag upplever ofta att media vill lyfta fram att energiöverenskommelsen i Paris inte får ifrågasättas.
   
  Last edited by a moderator: 11 juli 2016
 13. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Media fortsätter att presentera positiva omdömen om projektet på El Hierro, det senaste med rubriken ”Ön lyckas försörja sig 55 timmar med enbart grön energi - ett nytt rekord”.
  Vad var det som hände under dessa timmar i början av juli 2016 som var så unikt? Jo, det blåste stormstyrka, 25 - 35 m/s. Trots att vi varit på El Hierro flera gånger, har vi aldrig upplevt några stormar. ”Vad händer de dagar när det inte stormar, varifrån kommer strömmen då?”

  Svaret är att man måste förlita sig på dieselgeneratorerna och, om det finns gott om vatten i den övre dammen, vattenkraft. Tyvärr är beroendet av dieselgeneratorerna så stor att det vore fel att kalla elproduktionen på El Hierro för 100% ekologisk. Man kan dock göra El Hierro fossilfri genom att stänga av dieselgeneratorerna och stoppa all fordonstrafik. Då får vindstyrkan avgöra när det finns ström till hushållen. I dagsläget skulle El Hierro vara strömlöst 64,4%, av tiden eller motsvarande 235 av årets 365 dagar.
   
 14. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Under juni och juli i år blåste det jämna starka vindar på El Hierro.

  https://www.dropbox.com/s/j7ggxzej0641oci/z6.jpg?dl=0

  Medelvärdet av förnybar energi var under första produktionsåret bara 34,6%, men tack vare de goda vindarna producerades i Juni 53,% och under Juli 65,9% förnybar energi.
  Mycket bättre än så blir det nog inte, blåser det för kraftigt måste vindkraften stängas ner.
  Om man betraktar de grå ytan på bilden (Diesel), inser man att det fattas mycket till 100% förnybart.
   
 15. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Under augusti 2016 blåste det bättre än förra året på El Hierro. Bidraget från förnybar energi under augusti var 55,6% jämfört med 47,9% förra året.
  Därmed har medelvärdet av förnybar energi ökat. Medelvärdet ligger idag på 38,7%.
   
 16. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Det var klena vindar på El Hierro under oktober, bara 19,8% av el-energi kom från sol och vind, resten från dieselolja. Det betyder att medelvärdet fallit tillbaka till 38,8%. Det representerar bara 8,9% av El Hierro´s totala energibehov då elektriciteten bara står för 23% av energibehovet. Det finns troligen lika många bilar som det finns människor på El Hierro. Att påstå att El Hierro är 100% ekologisk är en stark överdrift.
  http://euanmearns.com/el-hierro-october-2016-performance-update/
   
 17. Nils

  Nils Medlem

  Blev medlem:
  30 januari 2011
  Inlägg:
  50
  Mottagna gillanden:
  20
  Det är mera komplicerat än det låter. Vindkraft kan inte ensam reglera frekvensen utan man måste köra mot annan elgenerator som har stor roterande massa som jämnar ut frekvensen. Man har provat med att pumpen som pumpar upp vatten ska ta hand om överskott på ström när det blåser ordentligt, men pumpen går inte att reglera tillräckligt snabbt utan för att köra helt fossilfritt får man köra både pumpen och vattenturbinen samtidigt. Vattenmagasinen rymmer inte så mycket vatten heller och man har också en avsaltningsanläggning för det är färskvatten i dammarna.
  Dammarna är dessutom klädda med gummiduk i botten så inte vattnet rinner bort. Dyrt blev det.

  Tysklands satsning på vind och solel har inte sänkt utsläppen av växthusgaser från tysk elproduktion de 7 senaste åren----däremot har det fått de tyska elpriserna att stiga ordentligt och de är nu näst högst i EU.
   

Dela sidan

Laddar...