Div frågor ang. Gran Canaria.

Diskussion i 'Gran Canaria' startad av Ida G, 3 november 2017.

 1. Ida G

  Ida G Guest

  Vi skulle vilja ha svar på några frågor som vi tänkt på ang flytt till Gran Canaria.
  Är det dyrt att köpa möbler på Gran Canaria?
  Är det dyrt att transportera ett helt bohag till GC från Sverige?
  Finns det a-kassa och fackföreningar i GC såsom i Sverige?
  Ska man söka skola till sitt barn innan man flyttar ner? Tanken är att hon ska gå i spansk kommunal skola.
  Låt oss säga att vi båda fått ett jobb på GC, allt är frid och fröjd, men efter några månader blir den ena personen uppsagd, vad händer då? Är man berättigad till a-kassa från Sverige, Spanien?
  Såklart att man vill jobba men kan vara bra att veta om det värsta skulle hända.
  Vad brukar det kosta att få hjälp med det nödvändiga pappersarbetet som behöver göras då man kommer till GC, NIE nummer etc...
  Betalar man underhåll då man bor på GC?
  Betalas barnbidrag ut i Spanien?
  När slutar Sveriges "skyddsnät" att gälla och när tar det spanska "skyddsnätet" vid, då man flyttar till Spanien?
  Jätte tacksamma för svar!
  Mvh, Ida och Björn
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  425
  Det svenska skyddsnätet är kopplat till att du bor i Sverige, och upphör till största delen om du bosätter sig i Spanien. De upphör så snart du flyttar. Några undantag finns.
  Du kan som arbetssökande och bosatt i Sverige under max 3 månader söka arbete i annat Eu-land med svensk a-kassa. Men flyttar du omfattas du inte av a-kassa. Även i Spanien finns a-kassor, men troligast med andra regler och nivåer. Ring utlandsavdelningen på sin a-kassa som vet mer. Ex om ni får tillgodoräkna er arbetad tid i Sverige för spansk a-kassa.
  Du får varken behålla barnbidrag eller underhållsstöd om du flyttar utomlands. Om du ska vistas tillfälligt utomlands, max 6 månader, kan du få behålla det. Försäkringskassan har bra info på sin hemsida om det. Däremot försvinner inte skyldigheten att betala underhållsstöd för att nu flyttar.

  Andra har säkert bättre koll på kostnader för flytt m.m. och skolor på GC.
   
  erkki gillar detta.
 4. Los Suecos

  Los Suecos Känd medlem

  Blev medlem:
  2 mars 2015
  Inlägg:
  415
  Mottagna gillanden:
  297
  En motfråga först, vad tänker ni arbeta med?

  Gran Canaria har en mycket hög arbetslöshet, men kan man språket och har speciella kunskaper så kan man kanske komma in på arbetsmarknaden.

  Men kommer man ner med inställningen "jag kan arbeta med vad som helst", dvs inte har några egna specialiteter och inte kan språket.... ett gott råd, stanna hemma.

  Har under mina 25 år på Gran Canaria tyvärr sett alltför många spruckna illusioner, landsmän som kommit ner och som efter ett antal månader rest hem igen panka och besvikna.

  Ida och Björn, förstår att det här var inte vad ni frågade om, men ser på era frågor att ni inte är så väl förberedda och då kanske ett varnande ord kan vara på sin plats.

  TommyD
   
  erkki och Sharky gillar detta.
 5. Ida G

  Ida G Guest

  Hej Tommy!
  Jag är intresserad av att jobba inom turismsektorn, receptionist, och min man önskar jobba som servicetekniker el dyl. Vi vill förbereda oss på allra bästa sätt och ställer därför dessa frågor, för om vi flyttar ska det inte finnas utrymme för att det går snett, inte mer än vad det kan göra i Sverige, och vi kommer absolut inte flytta om vi inte har jobb på GC vid dit flytt. Vi är för gamla för att bara åka på vinst och förlust och har även ett barn som vi ansvarar för så inget förilat kommer att ske från vår sida. Men, tack för omtanken!
  Vi har koll på egentligen alla andra frågor, dessa är dom sista frågorna vi behöver ta i beaktande.
  Mvh, Ida och Björn
   
  Los Suecos gillar detta.
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Ida G

  Ida G Guest

  Hej Katt arina!
  Tack för dina svar och tips!
  Mvh, Ida och Björn
   
 8. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.520
  Mottagna gillanden:
  355
  Lägstalön i Spanien 8000 kr i månaden , ungdomar bagpackers kanske klarar sig på detta. Men svårt för den som vill ha ordnat boende och försörjer flera.
   
  erkki gillar detta.
 9. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej genomsnitt lönen i Spanien är 1640eur per mån
   
  Sharky gillar detta.
 10. Pooh

  Pooh Känd medlem

  Blev medlem:
  15 april 2011
  Inlägg:
  639
  Mottagna gillanden:
  111
  Det kanske är genomsnittet, men dras upp av en liten klick med mycket höga löner.
  Generellt är lönerna låga på Kanarieöarna. För den typen av jobb som nämns - om man alls yckas få något, vilket är mycket tveksamt - skulle jag inte räkma med mycket över 1000.
  Inte ens läkare tjänar mer än 15-1800
   
  Los Suecos gillar detta.
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  En sak man måste tänka på är att många jobb är säsongsbetonade. Det kommer färre turister på sommaren och då tvingas man friställa personal.
   
 13. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.520
  Mottagna gillanden:
  355
  Löneläget kan belysas på detta sätt : min bilverkstad hör tar 35 E i timmen , hemma finns det bilpalats som tar 1800 kr i timmen.
   
  mixt gillar detta.
 14. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  425
  Utan spanskan är det svårt att komma in på en redan svår arbetsmarknad. Men det finns ju en del kundtjänstjobb och telefonförsäljningsjobb, en del annonseras även på arbetsförmedlingens hemsida. Det är inte jättebra betalt och kan vara dåliga arbetsvillkor (särskilt inom sälj), men kanske kan vara något att börja med medan ni letar annat sätt att etablera er på jobbmässigt. Och se till att ha en ekonomisk buffert när ni flyttar ner, så ni inte blir strandsatta om det inte fungerar.

  Ni har inte möjlighet att prova på i form av ett sabbatsår? Alltså med en backup att kunna flytta hem, men kunna stanna om allt fungerar som det ska. Jag och min man har tagit studieledigt och pluggar på distans från Sverige med svenska studiemedel, vilket man klarar sig utmärkt på härnere. Vi kommer bo här totalt 2,5 år, och under tiden kollar vi läget och ska bestämma oss för om vi vill stanna kvar eller flytta tillbaka.
   
 15. Los Suecos

  Los Suecos Känd medlem

  Blev medlem:
  2 mars 2015
  Inlägg:
  415
  Mottagna gillanden:
  297
  Ida ser att ni är ansvarsfulla nog och tar sakerna i rätt ordning, viktigt när ni är en familj.

  Tanken att först få arbete och sedan flytta, låter klokt.

  Klokt, men kanske inte helt enkelt, var finner man jobben på Gran Canaria från Sverige?

  Du säger att du är intresserad av arbete inom turistsektorn, en bransch som jag själv har erfarenheter från, eftersom jag varit arbetsgivare och bl.a. drivit flera hotell nere på Gran Canaria.

  Har anställt minst 50 skandinaver under åren De har alla haft en sak gemensamt, alla har talat ganska bra spanska för att överhuvudtaget vara aktuella för en tjänst. Språket är enligt min uppfattning prio 1, för att få ett riktigt arbete, med kontrakt och vit lön. Har haft skandinaver på de flesta avdelningarna på hotellen som varit inriktade på den skandinaviska marknaden, i reception, restaurang, men också på lite mera udda tjänster som i kök och städ.

  Som arbetsgivare är det inte självklart att anställa utländsk arbetskraft, eftersom det ses med viss skepsis utav de lokalt anställda, därför blir det aldrig många tjänster för t.ex. skandinaver på ett hotell, även om gästerna är 100 % skandinaver.

  Som någon tidigare redan nämnt så är den skandinaviska turistsäsongen ungefär 15 oktober - 15 april, utanför den perioden är det ännu svårare för en skandinav att hitta arbete inom turismen på ön. Det är nästan uteslutande säsongskontrakt som gäller.

  Vi fick väldigt många ansökningar från skandinaver som sökte via arbetsförmedlingen i Sverige, via hotell-/restaurangskolor, sökte själva via mail/brev och sedan alla som redan var på plats och sökte personligen.

  Enda större arbetsgivare som jag sett ha många svenska ungdomar anställda är på Playa del Sol i Playa Inglés.

  Ja, som du förstår är det inte enkelt att få ett arbete med ett riktigt kontrakt, lönerna ligger runt 1000 - 1300 Euros efter skatt inom hosteleria på Canarias.

  Föreslår att du kontaktar t.ex. Vings hotellbolag Sunwing som driver två hotell på Gran Canaria och som jag vet har svensk personal åtminstone i receptionen. TUI har också egna hotell, men jag är inte uppdaterad hur det ser ut i dag, tidigare hade de ett hotellbolag som hette NordHotels, men nu som TUI har man säkert en ny organisation.

  Du kan också kolla researrangörernas hotellutbud och kontakta de hotell som verkar ha en stor andel skandinaviska gäster och erbjuda dina tjänster. Men var beredd på att första frågan blir; "¿Hablas español?" Det kanske du redan gör och då är det ju klart med den biten.

  Du skriver servicetekniker om din man och en duktig hantverkare kan säkert hitta arbete, men då troligen som, s.k. "autónomo", dvs som egen företagare.

  Lycka till

  TommyD
   
 16. Ida G

  Ida G Guest

   
 17. Ida G

  Ida G Guest

  Hej igen Kattarina!
  Tack för dina tips. men det enda vi är intresserade av är att jobba.
  Mvh, Ida och Björn
   
 18. Ida G

  Ida G Guest

   
 19. Ida G

  Ida G Guest

  Hej Tommy!
  Tack för ovärdeliga tips!
  Mvh, Ida och Björn
   
 20. Ida G

  Ida G Guest

   
 21. Ida G

  Ida G Guest

  Hej Solen lyser!
  Tack för att du belyste det.
  Mvh, Ida och Björn
   
 22. Svenne Apelsin

  Svenne Apelsin Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 oktober 2016
  Inlägg:
  215
  Mottagna gillanden:
  80
  Hej Ida.

  Skandinavier som flyttar till Kanarieöarna har oftast stålar så de klarar sig
  alternativt har de en möjlighet att jobba via nätet.

  Vill du flytta till något varmare land och knega, så finns det förhoppningsvis
  bättre alternativ än Kanarieholmarna.
   
  Last edited by a moderator: 21 november 2017
  erkki gillar detta.
 23. Svenne Apelsin

  Svenne Apelsin Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 oktober 2016
  Inlägg:
  215
  Mottagna gillanden:
  80
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...