Currencies Direct

Diskussion i 'Köpa och sälja fastighet' startad av Kollifej, 24 februari 2016.

 1. Kollifej

  Kollifej Medlem

  Blev medlem:
  23 december 2015
  Inlägg:
  113
  Mottagna gillanden:
  1
  Genom min mäklare fick jag tipset att betala mitt nya hus och räkningar i framtiden via Currency Direct i London. Det funkar så att jag i ett kontrakt med dem låser valutan för att slippa drabbas av att euron stiger, sedan betalar jag in SEK till CD, och de genomför en växling till Euro och betalar mina räkningar till Spanien.

  CD menar att de tjänar sina pengar på att bevaka valutakursen varje sekund och sedan betala när de kan göra en vinst. Jag förlorar inget, menar de. Men när jag kollar valutaomvandlare på nätet ligger Euron på 9, 46, medan jag betalar en kurs på 9, 51 till dem.

  När jag tar upp det menar CD att den kurs man ser på nätet aldrig kommer att vara den man i verkligheten får.

  Jag funderar dock på att hoppa över CD i fortsättningen, eftersom jag måste betala 50 :- varje gång jag skickar SEK utomlands. Om jag betalar direkt i Euro till Spanien gör jag det gratis. Visst tar jag en risk att Euron stiger, men det skulle vara inntressant att höra vad ni andra har för erfarenheter.
  Överför ni direkt till era spanska konton eller via växlingskontor?
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Eckhoff

  Eckhoff Medlem

  Blev medlem:
  3 mars 2012
  Inlägg:
  570
  Mottagna gillanden:
  3
  Jag fick betala 9,32 i dag och betalar inga avgifter heller på min överföring.

  //Eckhoff
   
 4. kinng

  kinng Moderator

  Blev medlem:
  24 juni 2014
  Inlägg:
  565
  Mottagna gillanden:
  64
  Jag har jämfört CD mot att själv ha lite koll när det gäller överföringar. Då gällde det främst överföring av köpeskillingen men även vanlig månadsöverföring.
  Det jag kom fram till var att CD ALLTID hade en högre växelkurs än min bank. Just nu kl. 17:56 ligger avistkursen hon Swedbank på 9,41. (Det är den växelkurs jag får just nu)

  Visst är det kanske småpotatis för mindre överföringar men även det blir ju tiotusentals kronor vid större överföringar eller om man slut ut det på flera år.

  Jag kan rekommendera dig att hålla koll själv och göra överföringen via din bank.

  Edit: eftersom klockan är efter 17:00 är min kurs preliminär, men höra du överföringen innan 17 så är det avistkursen/spotkursen du får dom gäller.
   
  Last edited: 24 februari 2016
 5. Daniel C

  Daniel C Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 juni 2015
  Inlägg:
  228
  Mottagna gillanden:
  33
  Med Avanzas manuella växling och ett SEB valutakonto kan man fixera sin kurs själv med rätt låga avgifter.

  Hos Avanza har man möjligheten att köpa/växla till EUR på spotmarknaden och dom har väldigt låg spread bara 0.15%, vanligtvis ca 0.50% hos storbankerna eller CD enligt exemplet ovan.

  Sen för man över EUR från Avanza till SEB Valutakontot (kostar 350 kr per år) för vidare SEPA överföring (utan avgift).

  Inför vårt köp strax innan årsskiftet växlade vi hos Avanza över en 3 veckors period när EUR gick upp, så redan där gjorde vi en liten liten vinst. :)
   
 6. Kollifej

  Kollifej Medlem

  Blev medlem:
  23 december 2015
  Inlägg:
  113
  Mottagna gillanden:
  1
  Förlåt min okunskap, men vad är avistkurs/spotkurs?

  Och Daniel, vad är fördelen med att ha Avanza och SEB valutakonto mot att bara föra övere själv? Menar du att du för 350 kr per år lovas en viss kurs plus minus 0,15 procent?
   
 7. Zanny

  Zanny Ny medlem

  Blev medlem:
  24 januari 2015
  Inlägg:
  15
  Mottagna gillanden:
  5
  Hej,

  Vi har öppnat ett valutakonto hos 'vår' bank SEB. Det primära syftet med detta var att vi ville ha möjlighet att säkra slutlikviden som ska betalas i slutet av mars.

  I samband med att vi öppnade kontot sänkte dock Riksbanken räntan, vilket gjorde euron dyrare - så vi har inte fört över några pengar ännu. Nu ser det lite bättre ut, så vi försöker ha is i magen och vänta lite till. Håller koll på kursen varje dag och är beredd att göra en överföring om kursen verkar dra i väg.

  Vet inte riktigt hur vi kommer att använda kontot på sikt, men troligtvis gör vi insättningar när kursen är bra. Kostade 300 kr i uppläggningsavgift, men ingen årsavgift.
   
 8. Janneman

  Janneman Medlem

  Blev medlem:
  21 mars 2013
  Inlägg:
  385
  Mottagna gillanden:
  10
  När vi gjorde vår slutbetalning på huset så var skillnaden 8 öre till CD:s fördel mot vår bank (Danske Bank) 2012 som då verkligen försökte matcha CD. Känns som CD inte är lika vassa idag när man skall göra överföringar (förvisso bara summor kring 10-50000:) till vår Spanska bank för då är dom 7-8 öre dyrare än DB think

  //J
   
 9. Lundberg

  Lundberg Medlem

  Blev medlem:
  28 juli 2011
  Inlägg:
  556
  Mottagna gillanden:
  15
  Jag beundrar er alla som orkar kan ha koll på detta. Jag överför via swedbank varje månad efter lön samma datum. Brukar inte ens kolla på kursen. think

  När vi köpte så kostade euron över 12:-;:(

  Fördelen med det är att allt just nu är billigare jämfört med den kalkyl vi gjorde vid köpet och det är skönt.

  Ni som kan detta, jag överför ca 1000 euro till Spanien varje månad. Hur mycket tror ni jag skulle tjäna på ett år genom att ha koll. Jag har pengar i Spanien så jag är egentligen inte i behov av att överföra varje månad. Men jag gör det även för jag får så mycket bättre ränta på ett sparkonto där jämfört med här hemma!
   
 10. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.432
  Mottagna gillanden:
  316
  Hur gör du ? Jag fick betala 9.41 den 23/2 kl 15.00 , använder SEB anger beloppet i EURO och får den Svenska debiteringen en stund senare. Använder internet och för över själv till mitt Spanska konto.

  Är ditt alternativ bättre , eller är det valutaförändring?
   
 11. Kollifej

  Kollifej Medlem

  Blev medlem:
  23 december 2015
  Inlägg:
  113
  Mottagna gillanden:
  1
  Det verkar avspänt och föredömligt!
   
 12. kktka

  kktka Medlem

  Blev medlem:
  16 januari 2014
  Inlägg:
  35
  Mottagna gillanden:
  7
  Om man tittar ett år bakåt så borde man om man är riktigt duktig (eller har tur) kunnat få kursen 9,07 för Euron vid bästa tidpunkten. Och det högsta för samma period är ca 9,64 dvs diff på 0,57 Sek. Med månatliga överföringar så borde genomsnittskursen vara ca 9,335, vilket innebär att på 12.000 Euro borde man spara ca 3.400 Sek om man bara hittade rätt.
  Sen får man ju väga detta mot räntan.

  offtopicDet man bör tänka på är att vissa banker som vi använder i Spanien inte går så bra just nu, så man kanske inte ska ha hela sitt sparkapital i sådana banker
   
 13. Daniel C

  Daniel C Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 juni 2015
  Inlägg:
  228
  Mottagna gillanden:
  33
  Spotkursen är en marknadskurs som varierar under dagen som du kan handla mot, Wikipedia har en liten artikel om det hela.

  Generellt så är det större spread vilket slår direkt på kursen du får om du gör en vanlig SEPA överföring.

  Sen beroende hur aktiv man är kan man snitta ner sin växelkurs över tiden, det funkar på samma sätt som när man t ex månadssparar i aktier/fonder.
   
  Last edited: 25 februari 2016
 14. Daniel C

  Daniel C Aktiv medlem

  Blev medlem:
  4 juni 2015
  Inlägg:
  228
  Mottagna gillanden:
  33
  Det är ju lite sport över det hela, så tycker man det är kul att följa Forex-marknader så är det ju underhållande (och förhoppningsvis lönsamt). :)

  Beror ju helt på underliggande trend, men säg att du kan fånga halva gapet som vi haft senaste kvartalet så är det ju en 25 punkter på 12.000 EUR => 3.000 SEK i skillnad.

  Men som sagt, beror helt på trend och engagemang. Finns ju även enklare terminer med låga avgifter att köpa för att säkra mot rörelser.

  När det gäller räntan så är det ju klart svårt att jämföra med tanke på valutakurserna, men så sparar och spenderar i samma valuta så spelare det mindre roll.
   
 15. Lundberg

  Lundberg Medlem

  Blev medlem:
  28 juli 2011
  Inlägg:
  556
  Mottagna gillanden:
  15
  Tack, ca 3000:- är ju inte fy skam. Kanske borde börja engagera mig något mer. I Spanien får jag ca 15:- i ränta per månad per 1000 euro som sitter på kontot. Vet inte vilken typ av konto men det är hos BancoPopular. Men då rör jag aldrig de pengarna mer än max 1 gång per år. Tycker det är helt okay jämfört med de småpengarna Swedbank erbjuder i dagens läge. Det jag gillar är att banken sätter in räntan varje månad vilket ju gör att jag får ränta på räntepengar under året. :)

  Lägger absolut inte alla pengar där, men i Sverige sparar jag mest i ISK investeringssparkonto medans jag har räntepengar i Spanien.

  Tycker det är skönt också att när vi åker till Spanien så använder vi pengarna som finns på banken där och rör inte pengar hemma i Sverige.
  Vet att långt ifrån alla har den möjligheten vi har så jag skäms nästan lite när jag inser att jag inte har brytt mig om valutakursen och att det kunden ha blivit så mycket pengar.
   

Dela sidan

Laddar...