Churro

mixt

Känd medlem
Jag och en av mina döttrar, Ellen, tog en tur till Benidorm i mitten av maj, bland annat med målet att hitta ett äkta churros-ställe. Ellen hade läst om det speciella spanska bakverket som består av friterad deg baserad på vetemjöl (eller potatismjöl?) som serveras med varm chokladsås eller kolasås, men som tydligen också kan fyllas med chokladkräm eller vaniljkräm ( jag tror att det kallas dulce de leche).

Jag har jag bara varit regelbundet i Spanien under senare år och har faktiskt inte sett något renodlat churrosställe. Jag har en känsla av att churros tappat mark i konkurrensen med allt nytt sött och gott, som glass, efterrätter och nyare varianter av bakverk.

Vi råkade iaf hitta det slitna fiket Rafael mitt i stan (korsningen Avenida de los Limones och Calle de las Rocas). Vi klev in och möttes av överviktig, svettig och mycket blek äldre herre i typiska kockkläder (jag vet inte om ni tänkt på det men en del spanjorer undviker solen så frekvent att de ser närmast likbleka ut).

Herrn bakom disken var snäll och bjöd snabbt in oss till fikets bakre räjong där vi kunde följa hur churros blir till (se bild).

Vi hade heller ingen aning om hur man äter churros och tjuvkikade därför på några äldre halvt tandlösa tanter som doppade eller blötlade churrosbitar i chokladkopp. Sörplande gjorde de också.

Hur smakade då bakverket? Det friterade brödet var gott, ganska likt en amerikansk munk, men med en något mer hårdfriterad konsistens. Däremot var chokladsåsen märklig, förmodligen gjord på för lite kakao och något för osöt för att vara god. Inte testat med kolasås eller andra fyllningar.

Definitivt värt att pröva ett traditionellt och mycket spanskt bakverk om ni råkar passera ett churrosställe med egen fritös. Det är viktigt med fritösen eftersom churros smakar bäst när de kommer direkt från det varma oljebadet.

IMG_3320.JPG
 
Last edited:

Spanienforum

Sponsrat inlägg
Hej!
Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
Det finns en "husvagn" som alltid står vi Los Locos där vi brukar köpa churros när vi ärnpå stranden med barnen. Dom älskar det.
Vi köper sällan choklad till utan det räcker med att dom häller på MASSOR med socker.

Off topic:
Dulce du leche har jag aldrig provat till churros, dock smakar det som kolasås och inte speciellt vaniljigt. Men gott är det iaf i diverse latinamerikanska desserter ;)
 

Spanienforum

Sponsrat inlägg

Ett bra erbjudande

American Express SAS Eurobonus
Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK.
6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kortet är gratis & utan årsavgift.
Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
Hej!
Finns också på Valor kafeer. Då naturligtvis med fantastik chokladdopp! Som sig bör eftersom det är hovleverantören av choklad på Costa Blanca. Fabriken ligger ju i Vilajoyosa.
Fredrik
 
Vi har fått ett nytt kafe med "churros y chocolate" som specialitet. Chokladen gör man i en speciell genomskinlig behållare.
Chokladen är litet trögflytande och har en djup mörk nyans. Bilden kan förstoras.

IMG_3919.JPG
 
Last edited by a moderator:
Vi har fått ett nytt kafe med "churro y chocolate" som specialitet. Chokladen gör man i en speciell genomskinlig behållare.
Chokladen är litet trögflytande och har en djup mörk nyans. Bilden kan förstoras.

Visa bifogad bild 1202

Ja, precis så serverades churro på Rafael i Benidorm. Antagligen det ursprungliga serveringssättet.
 
För den som inte vet:
Chokladen man får till churros är inte samma som den man beställer in för att dricka, då ska man beställa typ Colacao (har gjort det felet en gång när mamma önskade varm choklad, seervitrisen tittade lite konstig på mig som beställde - nu förstår jag varför). Däremot brukar spanjorer tydligen beställa in varm mjölk som de sedan häller i den överblivna "churroschokladen" så att det blir som varm choklad. Har jag hört.

"Churroschokladen" är ganska stark i smaken och dessutom är den seg, så som det blir när man reder av en sås med potatismjöl eller maizena.
 
du kan köpa den pà de flesta supermarkets heter "chocolate a la taza" tjock trögflytande (sà att den fastnar pà dina churros)
 

Spanienforum

Sponsrat inlägg

Ett bra erbjudande

American Express SAS Eurobonus
Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK.
6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kortet är gratis & utan årsavgift.
Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].

Nya trådar

Back
Toppen