Bosatt i Spanien, svenskt eller spanskt företag?

Diskussion i 'Starta och driva företag i Spanien' startad av martinl, 19 november 2019.

 1. martinl

  martinl Ny medlem

  Blev medlem:
  19 november 2019
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej,
  Är bosatt i Spanien men studerar fortfarande tills juni men kommer stanna kvar här i Spanien efter att studierna är klara. Är nu avskriven från folkbokföringen i Sverige och har ingen anknytning till Sverige förutom CSN via studierna. Har haft planen att starta ett eget företag och undersökt enskild firma och den dyra fasta kostnaden och den spanska bokföringen är något som gjort mig tveksam.
  Går det att ha starta en svensk enskild firma i Sverige och bedriva verksamheten i Spanien utan att behöva åka ut för dubbelbeskattning eller dylikt? Alternativt, gå via våra familjeföretag och starta ett filial här i Spanien?
  Vad är för och nackdelarna?

  Tacksam för svar!
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. PerMor

  PerMor Aktiv medlem

  Blev medlem:
  9 oktober 2017
  Inlägg:
  111
  Mottagna gillanden:
  44
  Hej @martinl har haft samma funderingar, har en enskild firma här i Sverige och fått information att gå igenom en Spansk revivsionsbyrå för det är krångligt . så jag vet inte ännu men skall försöka hitta en bra firma :)
   
 4. Jojje

  Jojje Medlem

  Blev medlem:
  25 juni 2015
  Inlägg:
  67
  Mottagna gillanden:
  8
  Hej, rimligen blir det ett stålbad inte bara för stora företag utan även små. I Sverige försöker man nu huitta olika vägar för att underlätta för småföretag att kunna leva vidare/överleva i samhället trots att det är "nedstängt", mildra regler för skatteinbetalning, enklare lån etc.


  Hur ser det ut i Spanien? I svenska tidningar står inget om dessa saker?


  Jojje
   
  Göran Sigurdsson gillar detta.
 5. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  489
  Mottagna gillanden:
  575
  Verkar som det satsas mer på bidrag än lån.
  Från Sydkusten:
  "Stöd till egenföretagare Ministern för Försäkringskassan José Luís Escrivá garanterar en sammanlagd hjälp på 950 euro i månaden för de egenföretagare som tvingats slå igen under den nuvarande krisen. Det kommer att ske dels genom en befrielse av de sociala avgifterna och dels genom ett ekonomiskt stöd på minst 661 euro. Mer än 50.000 egenföretagare uppges redan ha ansökt om hjälp."
  Och ja, jag har kollat så att det är okej att lägga ut texten.
   
  Last edited: 10 april 2020
  Farbror Sven gillar detta.
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. DonBard

  DonBard Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 maj 2013
  Inlägg:
  293
  Mottagna gillanden:
  46
  Eftersom skatt skall betalas där pengarna tjänas- och jag förmodar att du tänker jobba i Spanien- och du är "utskriven" från SE så är sannolikt smartast att bokföra firman här också. Javisst! -mycket krångligare än i SE -kanske inte minst p.g.a. språk mm. Du behöver definitivt proffshjälp här. Att inte ha ordning på papperen från dag ett blir som att få löss i pälsen,- både i Spanien och Sverige.
  Lycka till!
   
  Peztis och Los Suecos gillar detta.
 8. Peztis

  Peztis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  23 januari 2012
  Inlägg:
  794
  Mottagna gillanden:
  112
  Håller med Don Bard, startar du företag i Spanien så behöver du med största sannolikhet hjälp att starta det samt att sedan sköta redovisning och deklarationer. Den fasta sociala kostnaden är inte 300 € på en gång utan det höjs successivt under en tvåårsperiod (om jag minns rätt) för att du ska ha möjlighet att etablera dig.

  Huruvida det är smartare att ha det som en filial, det vet jag inte. Tror du ändå du behöver hitta någon som kan det där. Sätt er ned och prata med dem. Eller, ja nu går ju inte det, ring ett samtal i alla fall och få hjälp och lite känsla för om det är någon du vill samarbeta med. Det är viktigt att du kan prata med den som ska sköta det byråkratiska vad gäller ditt företag och att du känner förtroende för dem. Kolla vad som ingår i kostnaderna du dessutom ska betala revisorn.
   

Dela sidan

Laddar...